Opties, voorkeuren en instellingen van Firefox

Dit artikel geeft een samenvatting van de panelen voor de optiesvoorkeuren van Firefox, en welke typen instellingen deze bevatten. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen. De volgende panelen zijn beschikbaar:

Paneel Algemeen

Dit paneel bevat de volgende soorten instellingen:

Algemeen
Opstarten, Browsergegevens importeren en Tabbladen: hier kunt u Firefox uw standaardbrowser maken, Firefox instellen om uw vorige sessie te herstellen bij het opstarten, gegevens uit een andere browser importeren en kiezen hoe tabbladen worden geopend.

Taal en Vormgeving
Uiterlijk van de website, Kleuren, Lettertypen, Zoom en Taal: hier kunt u instellingen voor de vormgeving van websites wijzigen in Firefox, de lettertypen en kleuren wijzigen die websites gebruiken, de afmetingen van de inhoud van een webpagina wijzigen, de taal kiezen voor de menu’s, notificaties, berichten en andere onderdelen van de interface van Firefox, de weergavetaal voor webpagina’s kiezen en kiezen of u de spellingcontrole van Firefox wilt gebruiken.

Bestanden en Toepassingen
Downloads, Toepassingen en Digital Rights Management (DRM)-inhoud: hier kunt u de downloadmap wijzigen die Firefox gebruikt voor het opslaan van bestanden, de toepassing die wordt gebruikt of de te ondernemen actie wijzigen voor verschillende bestandstypen, en kiezen of DRM-inhoud in Firefox kan worden bekeken.

Firefox-updates
Hier kunt u uw updategeschiedenis controleren of update-instellingen voor Firefox wijzigen.

Prestaties
Hier kunt u de prestatie-instellingen in Firefox aanpassen.

Navigeren
Hier kunt u instellingen kiezen voor scrollen, gebruik van de cursor (Cursornavigatiemodus) of zoeken naar tekst op webpagina’s.

Netwerkinstellingen
Hier kunt u verbindingsinstellingen van Firefox wijzigen en een proxy voor verbinding met het internet instellen.

Paneel Startpagina

Dit paneel bevat optiesvoorkeuren voor de volgende typen instellingen:

Nieuwe vensters en tabbladen
Hier kunt u kiezen wat u ziet wanneer u uw startpagina, een nieuw Firefox-venster of een nieuw tabblad opent. Uw startpagina kunt u instellen als de standaard Firefox-startpagina, een lege pagina of een aangepaste URL; voor nieuwe tabbladen kunt u instellen of de standaard Firefox-startpagina of een lege pagina wordt geopend.

Inhoud van Firefox-startpagina
Hier kunt u inhoud van de standaard Firefox-startpagina of nieuw-tabbladpagina verbergen of weergeven, waaronder Zoeken op het web, snelkoppelingen naar uw meest bezochte websites, Aanbevolen door Pocket en recente activiteit. Voor meer informatie over deze functies, zie Items op uw Nieuw-tabbladpagina van Firefox aanpassen.

Paneel Zoeken

Dit paneel bevat instellingen voor de zoekmachine die Firefox standaard gebruikt, adresbalkinstellingen en andere instellingen voor zoeken. Voor meer informatie, zie Uw standaard zoekinstellingen wijzigen in Firefox.

Paneel Privacy & Beveiliging

Dit paneel bevat de volgende typen instellingen:

Browserprivacy
Verbeterde bescherming tegen volgen, Cookies en websitegegevens, Aanmeldingen en wachtwoorden, en Geschiedenis en Adresbalk: hier kunt u instellingen voor de functies Verbeterde bescherming tegen volgen en Niet volgen van Firefox beheren, websitecookies, de opslag van websitegegevens en gebufferde webinhoud beheren, instellen hoe formulieren worden ingevuld en wachtwoorden worden beheerd, en uw navigatie- download-, zoek- en formuliergeschiedenis beheren en instellen hoe de adresbalk werkt.

Toestemmingen
Hier kunt u bepalen of websites Web Push-notificaties kunnen sturen, pop-upvensters kunnen tonen, en of Firefox u dient te waarschuwen wanneer websites proberen add-ons te installeren.

Firefox-gegevensverzameling en -gebruik
Hier kunt u bepalen of Firefox technische en interactiegegevens naar Mozilla kan verzenden, onderzoeken kan installeren en uitvoeren, of crashrapporten naar Mozilla kan verzenden.

Beveiliging
Bescherming tegen misleidende inhoud en gevaarlijke software, Certificaten en Alleen-HTTPS-modus: hier kunt u websitecertificaten en beveiligingsapparaten bekijken en beheren, gevaarlijke inhoud of downloads blokkeren en de Alleen-HTTPS-modus in- of uitschakelen in Firefox.

Paneel Synchronisatie

In dit paneel kunt u een Mozilla-account instellen of beheren, die nodig is voor toegang tot bepaalde services van Mozilla, waaronder Synchronisatie. Zie Hoe stel ik Synchronisatie in op mijn computer? en Hoe kies ik de te synchroniseren gegevens in Firefox? voor meer informatie.