Lettergrootte en zoomen - De grootte van webpagina’s vergroten

Via de zoomfunctie kunt u hele webpagina’s vergroten of verkleinen, of alleen de grootte van alle tekst, zodat de leesbaarheid wordt verbeterd. Deze pagina legt hoe het werkt.

In- en uitzoomen op een website

U kunt als volgt op individuele websites in- en uitzoomen.

• Sneltoets:
    • Houd commandCtrl ingedrukt en druk op + om in te zoomen en te vergroten.
    • Houd commandCtrl ingedrukt en druk op - om uit te zoomen en te verkleinen.
    • Houd commandCtrl ingedrukt en druk op 0 om naar de normale grootte terug te keren.
  • Zoombesturing toevoegen aan uw werkbalk:
    1. Klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte in de tabbladenstrook en selecteer Aanpassen…. Het venster Werkbalk aanpassen wordt geopend.
    2. Klik in het venster Werkbalk aanpassen op het werkbalkitem “Zoombediening” en sleep het naar de gewenste positie op een van uw werkbalken.
    3. Klik op Klaar om de wijzigingen aan uw werkbalken op te slaan. Er worden twee nieuwe vergrootglaspictogrammen aan uw werkbalk toegevoegd, een met een plusteken (+) en een met een minteken (-).
      Zoom Controls
      • U kunt nu het +-vergrootglaspictogram op de aangepaste werkbalk gebruiken om in te zoomen, en het --vergrootglaspictogram op de aangepaste werkbalk om uit te zoomen.
        Zoom Control - Win
  1. Klik op de menuknop New Fx Menu aan de rechterkant. Het aanpassingsmenu wordt geopend, en u ziet de zoombesturing bovenaan.
    Zoom 29 - Win8 Zoom 29 - Mac Zoom 29 - Linux
  2. Gebruik de knop + om in te zoomen en de knop - om uit te zoomen. Het getal in het midden is het huidige zoomniveau - klik hierop om het zoomniveau terug te zetten naar 100%.
Sneltoetsen: u kunt de zoombesturing ook zonder muis gebruiken. Houd commandCtrl ingedrukt en druk op + om in te zoomen, - om uit te zoomen, of 0 om te herinitialiseren.
Tip: om het standaard zoomniveau voor alle websites in te stellen kunt u de add-on NoSquint proberen.

Alleen de grootte van de tekst wijzigen

In plaats van de grootte van alles te wijzigen kunt u ook alleen de grootte van de tekst wijzigen.

1. Druk op de Alt-toets om de traditionele Firefox-menu’s zichtbaar te maken. Klik in het menu bovenaan op Beeld en ga dan naar Zoomen.
  2. Selecteer Alleen tekst zoomen. Hierdoor zal de besturing alleen de grootte van tekst wijzigen, niet van afbeeldingen.

Een minimale tekstgroote instellen

U kunt Firefox zo instellen dat alle tekst automatisch met een minimale lettergrootte wordt weergegeven. Als een webpagina tekst bevat die kleiner is, vergroot Firefox de lettergrootte van de tekst naar dit minimum.

1. Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer OptiesKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en selecteer OptiesKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Voorkeuren…Klik boven in het Firefox-venster op het menu Bewerken en selecteer Voorkeuren

Klik op de menuknop New Fx Menu en kies OptiesVoorkeuren

.
  2. Selecteer het paneel Inhoud.
  3. Klik in de sectie Lettertypen & kleuren op Geavanceerd….
  4. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Minimale lettergrootte de minimale grootte in pixels waarin alle tekst moet worden weergegeven.

5. Klik op OK om uw wijzigingen op te slaan.

Deel dit artikel: http://mzl.la/LGna5e