Een hoofdwachtwoord gebruiken om opgeslagen aanmeldingen en wachtwoorden te beschermen

Firefox kan gebruikersnamen en wachtwoorden opslaan die u gebruikt om toegang te krijgen tot e-mailaccounts en onlineservices, zoals bank- en e-mailwebsites. Als u een computer met iemand deelt, wordt aanbevolen een Hoofdwachtwoord te gebruiken.

Meerdere apparaten/profielen: Hoofdwachtwoorden worden lokaal ingesteld en worden niet gesynchroniseerd tussen profielen of apparaten. Als u meer dan een apparaat of profiel gebruikt, dan gebruiken deze aparte Hoofdwachtwoorden.

Belangrijk: nadat u een Hoofdwachtwoord hebt gedefinieerd, zal aan u worden gevraagd dit voor elke Firefox-sessie in te voeren, zodra Firefox uw opgeslagen wachtwoorden wil benaderen. Dit is ook van toepassing als u een wachtwoord wilt toevoegen, verwijderen of tonen.

Enter primary password image for fx80+

Een Hoofdwachtwoord definiëren

Standaard gebruikt Firefox geen Hoofdwachtwoord om opgeslagen identificatiegegevens te beschermen. Om een Hoofdwachtwoord te definiëren:

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Aanmeldingen en wachtwoordenWachtwoorden.
  3. Klik op het Firefox-aanmeldingenmenu Three dot menu en klik daarna op OptiesVoorkeuren.

Firefox logins menuFx122 WIN 3 Dot Menu Options
    • Het paneel Privacy & Beveiliging van Firefox OptiesVoorkeurenInstellingen wordt bij de sectie Aanmeldingen en wachtwoordenWachtwoorden geopend.
    Fx80setting-UseAPrimaryPasswordFx122Setting-UseAPrimaryPassword
  4. Plaats een vinkje naast Een hoofdwachtwoord gebruiken om het dialoogvenster Hoofdwachtwoord wijzigen te openen.
  5. Voer uw Hoofdwachtwoord in. De wachtwoordkwaliteitsmeter zal aangeven hoe moeilijk het wachtwoord te raden is. Om een goed wachtwoord te maken moet dit het volgende bevatten:
    • Ten minste een hoofdletter om complexiteit toe te voegen.
    • In het wachtwoord ingebedde cijfers, waarbij eenvoudige plaatsing aan het begin of einde wordt voorkomen.
    • Ten minste een niet-alfanumeriek teken, zoals het volgende: @ # $ % ^ & * ( ).
    • Een samenstelling die voor u makkelijk te onthouden is, maar moeilijk te raden is voor anderen, om te verzekeren dat alleen u toegang hebt tot deze beveiligde gegevens.
    Voor meer informatie over het kiezen van wachtwoorden, zie Veilige wachtwoorden aanmaken om uw identiteit veilig te houden.
    Tip: vermijd veelgebruikte vervangingen of volgordes die er complex uitzien, maar veel worden gebruikt en gemakkelijk kunnen worden geraden, zoals ‘Wachtwoord1!’ of ‘Wachtwoord@13’. Bedenk in plaats hiervan een unieke zin of een combinatie van woorden die alleen u eenvoudig kunt onthouden.
  6. Voer het wachtwoord nogmaals in om te bevestigen dat u het juist hebt ingevoerd.
    Fx80ChangePrimaryPassword
  7. Om het Hoofdwachtwoord in te stellen, klik OK.
  8. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Het Hoofdwachtwoord verwijderen

Als u geen Hoofdwachtwoord meer nodig heeft, kunt u het altijd verwijderen:

Belangrijk: zonder een Hoofdwachtwoord kan iemand die toegang heeft tot uw computer de wachtwoorden die u in Firefox hebt opgeslagen inzien.
  1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Aanmeldingen en wachtwoordenWachtwoorden.
  3. Klik op het Firefox-aanmeldingenmenu Three dot menu en klik daarna op OptiesVoorkeuren.

Firefox logins menuFx122 WIN 3 Dot Menu Options
    • Het paneel Privacy & Beveiliging van Firefox OptiesVoorkeurenInstellingen wordt bij de sectie Aanmeldingen en wachtwoordenWachtwoorden geopend.
  4. Verwijder het vinkje bij Een hoofdwachtwoord gebruiken.
  5. Voer het huidige wachtwoord in om te bevestigen dat u eigenaar van de account bent.
  6. Klik Verwijderen.
  7. Klik OK in het dialoogvenster dat verschijnt om het verwijderen te bevestigen.
  8. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Het Hoofdwachtwoord wijzigen

U kunt uw hoofdwachtwoord ook altijd wijzigen:

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Aanmeldingen en wachtwoordenWachtwoorden.
  3. Klik op het Firefox-aanmeldingenmenu Three dot menu en klik daarna op OptiesVoorkeuren.

Firefox logins menuFx122 WIN 3 Dot Menu Options
    • Het paneel Privacy & Beveiliging van Firefox OptiesVoorkeurenInstellingen wordt bij de sectie Aanmeldingen en wachtwoordenWachtwoorden geopend.
  4. Klik op Hoofdwachtwoord wijzigen….
  5. Voer het huidige wachtwoord in om te bevestigen dat u eigenaar van de account bent.
  6. Voer het nieuwe Hoofdwachtwoord tweemaal in.
    • Het leeg laten van de twee velden verwijdert uw Hoofdwachtwoord.
  7. Klik op OK om het gewijzigde Hoofdwachtwoord te accepteren.
  8. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Gebaseerd op informatie van Master password (mozillaZine KB)