Een hoofdwachtwoord gebruiken om opgeslagen aanmeldingen en wachtwoorden te beschermen

In de Engelstalige versie vervangt Primary Password de term Master Password. Firefox verwijdert terminologie uit de browser waarvan is vastgesteld dat deze mogelijk kwetsend of exclusief is. Meer info over waarom we dit in een aantal talen wijzigen.

Firefox kan gebruikersnamen en wachtwoorden opslaan die u gebruikt om toegang te krijgen tot e-mailaccounts en onlineservices, zoals bank- en e-mailwebsites. Als u een computer met iemand deelt, wordt aanbevolen een hoofdwachtwoord te gebruiken.

Meerdere apparaten/profielen: hoofdwachtwoorden worden lokaal ingesteld en worden niet gesynchroniseerd tussen profielen of apparaten. Als u meer dan een apparaat of profiel gebruikt, dan gebruiken deze aparte hoofdwachtwoorden.

Belangrijk: nadat u een hoofdwachtwoord hebt gedefinieerd, zal aan u worden gevraagd dit voor elke Firefox-sessie in te voeren, zodra Firefox uw opgeslagen wachtwoorden wil benaderen. Dit is ook van toepassing als u een wachtwoord wilt toevoegen, verwijderen of tonen.

Password Required - Enter Password Fx63Password Required - Enter Master PasswordEnter primary password image for fx80+

Een hoofdwachtwoord definiëren

Standaard gebruikt Firefox geen hoofdwachtwoord om opgeslagen identificatiegegevens te beschermen. Om een hoofdwachtwoord te definiëren:

1. Klik op de menuknop fx57menuFx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Aanmeldingen en wachtwoordenWachtwoorden.
  3. Klik op het Firefox-aanmeldingenmenu (drie puntjes) en klik daarna op OptiesVoorkeuren.

lockwise pref 70Fx76LockwiseMenuOptionsFx89logins3dotMenu-win
    • Het paneel Privacy & Beveiliging van Firefox OptiesVoorkeurenInstellingen wordt bij de sectie Aanmeldingen en wachtwoorden geopend.
    Fx80setting-UseAPrimaryPassword
  4. Plaats een vinkje naast Een hoofdwachtwoord gebruiken om het dialoogvenster Hoofdwachtwoord wijzigen te openen.
  5. Voer uw hoofdwachtwoord in. De wachtwoordkwaliteitsmeter zal aangeven hoe moeilijk het wachtwoord te raden is. Om een goed wachtwoord te maken moet dit het volgende bevatten:
    • Ten minste een hoofdletter.
    • Een of meer cijfers.
    • Ten minste een niet-alfanumeriek teken, zoals het volgende: @ # $ % ^ & * ( ).
    • Zorg er ook voor dat uw wachtwoord voor u makkelijk te onthouden moet zijn, maar moeilijk te raden is voor anderen, om te verzekeren dat alleen u in staat bent deze beveiligde gegevens op te halen. Voor meer informatie over het kiezen van wachtwoorden, zie Veilige wachtwoorden aanmaken om uw identiteit veilig te houden
  6. Voer het wachtwoord nogmaals in om te bevestigen dat u het juist hebt ingevoerd.
    Fx80ChangePrimaryPassword
  7. Om het hoofdwachtwoord in te stellen, klik OK.
  8. Sluit de pagina about:preferences. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Standaard gebruikt Firefox geen hoofdwachtwoord om opgeslagen identificatiegegevens te beschermen. Om een hoofdwachtwoord te definiëren:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer Voorkeuren. Klik op de menuknop Fx57Menu en selecteer OptiesVoorkeuren.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.

2. Klik op het paneel Privacy & Beveiliging.
  3. Plaats een vinkje bij Een hoofdwachtwoord gebruiken.
    Fx67UseMasterPassword
    • Het dialoogvenster Hoofdwachtwoord wijzigen verschijnt.
  4. Voer uw hoofdwachtwoord in. De wachtwoordkwaliteitsmeter zal aangeven hoe moeilijk het wachtwoord te raden is. Om een goed wachtwoord te maken moet dit het volgende bevatten:
    • Ten minste een hoofdletter.
    • Een of meer cijfers.
    • Ten minste een niet-alfanumeriek teken, zoals het volgende: @ # $ % ^ & * ( ).
    • Zorg er ook voor dat uw wachtwoord voor u makkelijk te onthouden moet zijn, maar moeilijk te raden is voor anderen, om te verzekeren dat alleen u in staat bent deze beveiligde gegevens op te halen. Voor meer informatie over het kiezen van wachtwoorden, zie Veilige wachtwoorden aanmaken om uw identiteit veilig te houden
  5. Voer het wachtwoord nogmaals in om te bevestigen dat u het juist hebt ingevoerd.
    Fx52ChangeMasterPassword
  6. Klik op OK om het hoofdwachtwoord in te stellen.
  7. Sluit de pagina about:preferences. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Het hoofdwachtwoord verwijderen

Als u geen hoofdwachtwoord meer nodig heeft, kunt u het altijd verwijderen:

Belangrijk: zonder een hoofdwachtwoord kan iemand die toegang heeft tot uw computer de wachtwoorden die u in Firefox hebt opgeslagen inzien.
  1. Klik op de menuknop fx57menuFx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Aanmeldingen en wachtwoordenWachtwoorden.
  3. Klik op het Firefox-aanmeldingenmenu (drie puntjes) en klik daarna op OptiesVoorkeuren.

lockwise pref 70Fx76LockwiseMenuOptionsFx89logins3dotMenu-win
    • Het paneel Privacy & Beveiliging van Firefox OptiesVoorkeurenInstellingen wordt bij de sectie Aanmeldingen en wachtwoorden geopend.
  4. Verwijder het vinkje bij Een hoofdwachtwoord gebruiken.
  5. Voer het huidige wachtwoord in om te bevestigen dat u eigenaar van de account bent.
  6. Klik Verwijderen.
  7. Klik OK in het dialoogvenster dat verschijnt om het verwijderen te bevestigen.
  8. Sluit de pagina about:preferences. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.
  1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer Voorkeuren. Klik op de menuknop Fx57Menu en selecteer OptiesVoorkeuren.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.

2. Klik op het paneel Privacy & Beveiliging.
  3. Verwijder het vinkje bij Een hoofdwachtwoord gebruiken. Het dialoogvenster Hoofdwachtwoord verwijderen zal worden geopend.
  4. Voer het huidige wachtwoord in om te bevestigen dat u gemachtigd bent dit te verwijderen.
  5. Klik op Verwijderen.
  6. Klik op OK in het dialoogvenster dat verschijnt om het verwijderen te bevestigen.
  7. Sluit de pagina about:preferences. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Het hoofdwachtwoord wijzigen

U kunt uw hoofdwachtwoord ook altijd wijzigen:

1. Klik op de menuknop fx57menuFx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Aanmeldingen en wachtwoordenWachtwoorden.
  3. Klik op het Firefox-aanmeldingenmenu (drie puntjes) en klik daarna op OptiesVoorkeuren.

lockwise pref 70Fx76LockwiseMenuOptionsFx89logins3dotMenu-win
    • Het paneel Privacy & Beveiliging van Firefox OptiesVoorkeurenInstellingen wordt bij de sectie Aanmeldingen en wachtwoorden geopend.
  4. Klik op Hoofdwachtwoord wijzigen.
  5. Verwijder het vinkje bij Een hoofdwachtwoord gebruiken.
  6. Voer het huidige wachtwoord in om te bevestigen dat u eigenaar van de account bent.
  7. Voor het nieuwe hoofdwachtwoord tweemaal in.
    • Het leeg laten van de twee velden verwijdert uw hoofdwachtwoord.
  8. Klik op OK om het gewijzigde hoofdwachtwoord te accepteren.
  1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer Voorkeuren. Klik op de menuknop Fx57Menu en selecteer OptiesVoorkeuren.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.

2. Klik op het paneel Privacy & Beveiliging.
  3. Klik op Hoofdwachtwoord wijzigen.
  4. Voer het huidige wachtwoord in om te bevestigen dat u gemachtigd bent dit te wijzigen.
  5. Voer het nieuwe wachtwoord tweemaal in.
    • Het leeg laten van de twee velden verwijdert uw hoofdwachtwoord.
  6. Klik op OK om het gewijzigde hoofdwachtwoord te accepteren.
  7. Sluit de pagina about:preferences. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Gebaseerd op informatie van Master password (mozillaZine KB)