Hoe werkt ingebouwde bescherming tegen phishing en malware?

Om u online veilig te houden bevat Firefox ingebouwde bescherming tegen phishing en malware. Deze functies waarschuwen wanneer een pagina die u bezoekt is gerapporteerd als een webvervalsing van een legitieme website (soms “phishing”-pagina’s genoemd) of als een aanvalssite die is ontworpen om uw computer te beschadigen (ook wel malware genoemd).

Wat is een webvervalsing? Wat is phishing?

Een webvervalsing (ook wel “phishing” genoemd) is een vorm van identiteitsdiefstal die optreedt wanneer een kwaadwillende website zich als een legitieme website voordoet, met de bedoeling om u gevoelige informatie zoals wachtwoorden, accountdetails of creditcardnummers afhandig te maken. Phishing-aanvallen zijn doorgaans afkomstige van e-mailberichten die de ontvanger proberen te verleiden tot het bijwerken van zijn of haar persoonlijke gegevens op vervalste, maar zeer goed gelijkende websites. Meer informatie over phishing kunt u vinden bij de Anti-Phishing Working Group, en een aantal voorbeelden en hulpbronnen zijn beschikbaar op de Wikipedia-pagina over phishing.

Wat is een aanvalssite? Wat is malware?

Malware is software die is ontworpen om uw computer buiten uw medeweten te infecteren. Malware wordt meestal gebruikt om persoonlijke gegevens te stelen, ongewenste e-mail (spam) te versturen, of meer malware te verspreiden.

Aanvalssites zijn websites die tijdens uw bezoek proberen uw computer met malware te infecteren. Het detecteren van deze aanvallen kan erg lastig zijn; zelfs een website die er veilig uitziet kan u stiekem proberen aan te vallen. Soms weet zelfs de eigenaar van de website niet dat deze naar een aanvalssite is omgebouwd.

Meer info over malware en aanvalssites kunt u vinden op StopBadware, een non-profitorganisatie die met partners als Mozilla samenwerkt om gebruikers tegen malware en andere gevaarlijke software te beschermen.

Hoe werkt bescherming tegen phishing en malware in Firefox?

Bescherming tegen phishing en malware werkt door de websites die u bezoekt te controleren ten opzichte van lijsten van gerapporteerde phishing- en malware-websites. Deze lijsten worden, als de beschermingsfuncties tegen phishing en malware zijn ingeschakeld, ongeveer elke 30 minuten automatisch gedownload en bijgewerkt. De technische details over het veilig-browsen-protocol zijn ook openbaar beschikbaar (en).

Welke gegevens worden er naar Mozilla en zijn partners verzonden wanneer bescherming tegen phishing en malware zijn ingeschakeld?

Er zijn twee momenten waarop Firefox tijdens het gebruik van de bescherming tegen phishing en malware met Mozilla’s partners communiceert. Het eerste is tijdens de regelmatige updates van de lijsten van gemelde phishing- en malware-websites. Tijdens updates van lijsten worden geen gegevens over u of over de websites die u bezoekt doorgegeven. De tweede keer is het moment dat u met een gerapporteerde phishing- of malware-website in aanraking komt. Voordat de website wordt geblokkeerd, vraagt Firefox nogmaals om controle om vast te stellen of de gerapporteerde website niet van de lijst is verwijderd sinds uw laatste update. In beide gevallen kunnen ook bestaande cookies van google.com, onze lijstprovider, worden verzonden.

Het privacybeleid van Mozilla verbiedt uitdrukkelijk het verzamelen van deze gegevens door Mozilla of zijn partners voor enig ander doel dan het verbeteren van de beschermingsfunctie tegen phishing en malware. Het privacybeleid van Google legt uit hoe Google met cookies van gebruikers omgaat.

Hoe gebruik ik de beschermingsfuncties tegen phishing en malware?

Deze functies zijn standaard ingeschakeld, zodat u, tenzij uw beveiliginginstellingen zijn gewijzigd, ze waarschijnlijk al gebruikt. OptiesVoorkeuren voor de bescherming tegen phishing en malware zijn te vinden in het paneel Beveiliging:

Klik boven in het Firefox-venster op de knop Firefox en selecteer OptiesKlik boven in het Firefox-venster op het menu Extra en selecteer OptiesKlik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Voorkeuren…Klik boven in het Firefox-venster op het menu Bewerken en selecteer Voorkeuren

Klik op de menuknop New Fx Menu en kies OptiesVoorkeuren

, en klik daarna op Beveiliging.

Als u wilt controleren of bescherming tegen phishing actief is, kunt u onze phishing-testwebsite proberen te bezoeken. Op dezelfde manier kunt u proberen onze malware-testwebsite te bezoeken om te bevestigen dat Firefox ook aanvalssites blokkeert. Bij ingeschakelde bescherming tegen phishing en malware zouden beide websites niet mogen worden geladen.

Ik heb bevestigd dat mijn website veilig is, hoe krijg ik deze van de lijsten af?

Als u eigenaar bent van een website die is aangevallen en deze sindsdien hebt hersteld, of als u denkt dat uw website ten onrechte is gerapporteerd, kunt u een verzoek doen om de website van de lijsten te verwijderen. Eigenaars van websites wordt echter aangeraden dergelijke meldingen grondig te analyseren; een website kan vaak zonder enige zichtbare wijziging in een aanvalssite worden omgezet.