Web-pushnotificaties in Firefox

Via Web Push kunnen websites gebruikers van nieuwe berichten of bijgewerkte inhoud op de hoogte stellen. Terwijl Firefox is geopend, kunnen websites waarvoor toestemming is verleend notificaties naar uw browser verzenden en op het scherm weergeven. Gebruikers kunnen notificaties eenvoudig toestaan of uitschakelen en bepalen hoe deze notificaties verschijnen.

Bijgewerkte notificaties

Vanaf versie 44 kan Firefox notificaties op het scherm afleveren, zelfs wanneer die webite niet is geladen. Door het gebruik van de Push-API, een W3C-standaard, ontvangt Firefox een pushbericht en kan het te allen tijde (wanneer toegestaan door de gebruiker) notificaties tonen. Websites kunnen Push ook gebruiken om gegevens op de achtergrond bij te werken, zelfs zonder een notificatie te tonen. Als u een website al toestemming hebt gegeven om notificaties te sturen, kan deze website ook de Push-API gebruiken. U kunt kiezen of u een website wel of geen toestemming voor het verzenden van notificaties geeft door deze instructies te volgen:

1. Klik op het pictogram Site Info button om het Beheercentrum zichtbaar te maken.
  2. Klik op het menu naast Toestemmingen en kies een optie voor de notificatie: Altijd vragen, Toestaan of Blokkeren.

Wat is Web Push?

Web Push is een optionele functie waarmee websites u berichten kunnen sturen, zelfs wanneer de website niet is geladen. Websites kunnen deze functies gebruiken op u van notificaties te voorzien of gegevens op de achtergrond bij te werken.

Zo kunt u zich bijvoorbeeld abonneren op notificaties van uw favoriete winkelwebsites die u van nieuwe promoties of aanbiedingen op de hoogte kunnen stellen. U kunt zich op notificaties van verschillende websites abonneren. Een concertwebsite kan u notificaties van optredens van uw favoriete band geven; u geeft die website toestemming om u te informeren, en een week later ontvangt u een notificatie dat uw band op tournee is.

U ontvangt alleen berichten van websites waarvoor u toestemming hebt verleend.

Hoe werkt het?

Websites kunnen een Service Worker installeren, een webpagina op de achtergrond met beperkte functionaliteiten, die zich op de push-service kan abonneren. De website kan vervolgens via Mozilla’s Web Push-service een pushbericht naar uw browser versturen, die dat bericht kan verwerken en een notificatie op uw scherm kan weergeven.

push notification 44

Door op de notificatie te klikken, kan een website worden geopend of naar het tabblad van die website worden gewisseld als deze is geladen.

Welke gegevens deel ik met een website?

Een website waarvoor toestemming is verleend, kan u pushberichten sturen wanneer die website niet is geladen. Een limiet beperkt het aantal pushberichten zonder melding op het scherm dat servers naar u kunnen verzenden. Bij websites die de limiet overschrijden, zal het push-berichtenverkeer worden uitgeschakeld en zal de gebruiker de website opnieuw moeten bezoeken om zich weer te abonneren. Web Push zorgt er niet direct voor dat websites uw IP-adres mogen vaststellen.

Welke gegevens gebruikt Firefox om Web Push aan te bieden?

Firefox onderhoudt een actieve verbinding met een push-service om pushberichten te ontvangen zolang het is geopend. De verbinding wordt beëindigd zodra Firefox wordt gesloten. Op onze server wordt een willekeurige ID voor uw browser bewaard, evenals een willekeurige ID voor elke website die u autoriseert.

In Firefox voor desktops wordt de push-service door Mozilla beheerd. Firefox voor Android gebruikt een combinatie van de Web Push-service van Mozilla en het Cloud Messaging-platform van Google om notificaties in Firefox voor Android af te leveren.

In beide gevallen worden pushberichten volgens de IETF-specificatie versleuteld, en alleen uw exemplaar van Firefox kan deze ontcijferen. De versleutelde berichten worden op de server bewaard totdat ze worden afgeleverd of verlopen.

Hoe kan ik toestemmingen voor Web Push van een bepaalde website intrekken?

Web Push is altijd opt-in in Firefox. Een website kan u geen pushberichten sturen zonder uw toestemming. Om het verzenden van pushberichten door een bepaalde website te stoppen, doet u het volgende:

1. Ga naar het Firefox-menu New Fx Menu en selecteer OptiesVoorkeuren.
  2. Selecteer het paneel Inhoud en klik op de knop Kiezen… onder Notificaties.
  3. Selecteer de website.
  4. Klik op Website verwijderen.

Om het verzenden van pushberichten door alle websites te verwijderen, volgt u de bovenstaande stappen, maar in plaats van een bepaalde website te kiezen, klikt u op Alle websites verwijderen. Websites zullen u geen berichten kunnen sturen en in de toekomst om uw toestemming moeten vragen om ze te sturen.

Hoe voeg ik Web Push toe aan mijn website?

De Push API-specificatie legt uit hoe u een Service Worker kunt maken en pushberichten kunt verzenden.