Firefox-gegevens synchroniseren

De Synchronisatiefunctie van Mozilla biedt een veilige methode om gebruikers hun gegevens te laten synchroniseren tussen Mozilla-toepassingen met een Mozilla-account. Synchronisatie, dat momenteel exclusief in Firefox wordt gebruikt, zorgt ervoor dat uw gegevens moeiteloos gedeeld worden en up-to-date blijven.

Wat kan ik doen met Synchronisatie in Firefox?

Ontgrendel naadloos navigeren tussen meerdere Firefox-installaties met Synchronisatie, een functie die ervoor zorgt dat uw bladwijzers, aanmeldingen en wachtwoorden, adressen, creditcards, extensies en belangrijke instellingen consistent en toegankelijk zijn op al uw apparaten. Daarnaast stelt Synchronisatie elk exemplaar van Firefox in staat om te tonen welke tabbladen zijn geopend op uw andere apparaten, voor moeiteloze navigatie en toegang.

Voorbeelden van Synchronisatie in de praktijk

Stel u voor dat u bent aangemeld bij uw Mozilla-account in Firefox op zowel een desktop als een mobiel apparaat. Met Synchronisatie krijgt u de mogelijkheid om:

• Een website vanuit uw desktopsessie rechtstreeks opnieuw te bezoeken op uw mobiele Firefox.
  • Bladwijzers te benaderen op elk apparaat, zodat u naadloos verder kunt gaan waar u was gebleven, ongeacht het apparaat waarop de bladwijzer is aangemaakt.
  • Al uw persoonlijke gegevens (zoals aanmeldingen, wachtwoorden, creditcardgegevens en adressen) gesynchroniseerd te houden tussen apparaten, waarbij de functie Automatisch invullen van Firefox klaarstaat om u te helpen.
  • Consistentie aan te houden met uw Firefox-extensies tussen desktopapparaten, waardoor uw surfervaring wordt gestroomlijnd.
  • Tabbladen vanaf uw desktop te bekijken en openen op uw mobiele apparaat, waardoor u eenvoudig kunt wisselen tussen uw apparaten zonder uw plek te verliezen.
  • Tabbladen direct vanaf het ene naar het andere apparaat te sturen (hoewel deze functie beschikbaar is door simpelweg aangemeld te zijn bij uw Mozilla-account, los van Synchronisatie).
  • Suggesties in uw adresbalk te ontvangen, gebaseerd op de bladwijzers en geschiedenis van al uw verbonden apparaten.

Via Synchronisatie verbetert Firefox niet alleen uw online ervaring, maar zorgt het er ook voor dat uw digitale leven verbonden is en moeiteloos wordt beheerd tussen platformen.

Hoe werkt het?

Synchronisatie werkt door een gecombineerde versie van uw gegevens op te slaan op een externe server, die vervolgens synchroniseert met de lokale exemplaren van Firefox waar bij u bent aangemeld (ook wel verbonden apparaten genoemd, die zijn verbonden via uw Mozilla-account).

Het aanmaken van accountherstelsleutels is cruciaal voor het ophalen van accountgegevens. Hoewel u hierom wordt gevraagd tijdens de eerste maal instellen, kunt u deze sleutels ook later aanmaken via uw accountinstellingen.

Hoe stel ik Firefox in?

Lees voor details over hoe u Synchronisatie instelt in Firefox Synchronisatie instellen.

Is dit veilig?

Het beveiligen van uw gegevens met Synchronisatie omvat het aanmaken van een uniek wachtwoord, dat een cruciale rol speelt bij het versleutelen van uw gegevens voor volledige privacy. Deze versleuteling is end-to-end: uw gegevens worden versleuteld voordat ze uw browser verlaten en kunnen alleen worden ontsleuteld door een ander exemplaar van Firefox. Als uw gegevens belanden bij een door Mozilla gehoste server voor opslag, zijn ze al versleuteld, wat ervoor zorgt dat zelfs Mozilla deze gegevens niet kan benaderen of ontsleutelen. Voor wie geïnteresseerd is in transparantie en beveiliging, is onze code publiek beschikbaar voor beoordeling. Verifieer gerust zelf ons versleutelingsproces en de beveiligingsmaatregelen die we aanhouden.

Lees voor details over hoe Synchronisatie werkt om uw gegevens veilig te houden ook Hoe Firefox Synchronisatie uw gegevens veilig houdt, zelfs als TLS faalt.

Kan ik bepalen wat er wordt gesynchroniseerd?

Firefox geeft u controle over uw gegevens door u precies te laten beslissen welke gegevenssoorten u wilt synchroniseren tussen al uw exemplaren van Firefox. Op deze manier bepaalt u wat er waar wordt gedeeld.

• Open tabbladen
  • Navigatiegeschiedenis
  • Bladwijzers
  • Aanmeldingen en wachtwoorden
  • Adressen
  • Creditcardgegevens
  • Webextensies
  • Browserinstellingen

Het aanpassen van deze voorkeuren in een van uw exemplaren van Firefox werkt uw ervaring bij op alle apparaten waar u bent aangemeld. Merk echter op dat Webextensies en Instellingen momenteel alleen worden gesynchroniseerd tussen desktopversies van Firefox.

Voor details over hoe u bepaalt wat in uw Firefox wordt gesynchroniseerd, zie Hoe kies ik de te synchroniseren gegevens in Firefox?.

Wat als ik niet wil synchroniseren?

Synchronisatie werkt alleen als u bent aangemeld bij uw Mozilla-account in Firefox en ten minste één gegevenstype hebt geselecteerd voor synchronisatie. Als u besluit alle categorieën uit te vinken, blijft u nog steeds aangemeld bij uw account, maar worden er geen gegevens gesynchroniseerd en eventuele eerder gesynchroniseerde gegevens worden verwijderd van de servers van Mozilla. Als u zich afmeldt bij uw Mozilla-account, wordt de verbinding tussen Firefox en uw account verbroken en worden alle synchronisatieactiviteiten van dat exemplaar van Firefox gestopt, wat onderstreept dat het noodzakelijk is om aangemeld te zijn om te kunnen synchroniseren.

Lees voor details over hoe u Synchronisatie uitschakelt Firefox Synchronisatie uitschakelen.

Wanneer worden mijn gegevens verwijderd?

Afmelden zorgt er niet voor dat uw gegevens worden verwijderd van de servers van Mozilla; deze blijven daar zodat u ze vanaf andere apparaten kunt benaderen. Uw gesynchroniseerde gegevens worden pas verwijderd van de servers van Mozilla als u alle gegevenstypes uitvinkt in de instellingen van Synchronisatie, uw accountwachtwoord herinitialiseert zonder herstelsleutels of uw account verwijdert.

Wat als mijn gegegevens verloren raken?

Waarschuwing: het herinitialiseren van uw wachtwoord resulteert in de verwijdering van alle gegevens die op de externe server zijn opgeslagen, tenzij u herstelsleutels gebruikt. Dit is zo ontworpen.

Als u afmeldt bij uw Mozilla-account, wordt u de optie geboden om alle lokale gegevens te verwijderen. Als u hiervoor kiest, worden uw lokale gegevens bij afmelden gewist.

Ten gevolge hiervan kan, als u Synchronisatie op slechts één apparaat gebruikt zonder herstelsleutels, het afmelden bij uw Mozilla-account en het verwijderen van lokale gegevens in potentie leiden tot gegevensverlies.

Gelukkig is het veiligstellen van uw gegevens vrij eenvoudig en behoeft het weinig inspanning. Lees onderstaande artikelen voor details: