X
Tap here to go to the mobile version of the site.

Support Forum

Firefox extremely slow to load pages after startup

Posted

For the past few days, Firefox has been extremely slow to load pages at startup. The browser itself launches pretty much instantly, but it's taking over six minutes after that just to look up domains. At some point it gets past whatever hiccup is holding things up and browsing works for the rest of the session -- noticeably slower than usual, but usable.

It happens with add-ons disabled, after multiple refreshes, and even after a full reinstall (with new profile). I've played with all the common suspects -- disabling accessibility options, hardware acceleration, IPv6, etc. I closed my pinned tabs and disabled auto-restoring the previous session. I even disabled Avast and MalwareBytes. Nothing has helped so far (which is seriously disappointing, considering the 6-minute restart between each change!)

The odd thing is that there are a few seconds, immediately after startup, where things seem to work normally. If I'm quick, I can sometimes get most of one webpage to load before the problem begins.

I've been a Firefox power user since version 0.6.2 and never encountered anything like this. I'm very comfortable with changing settings, configuration files, etc., and am willing to try just about anything to get things cranking again. But right now I'm simply out of other ideas to try.

Using 61.0.2, 64-bit version on fully-patched Windows 10 on a very fast fiber connection. <edit> I also tried the 32-bit version; no joy. </edit>

For the past few days, Firefox has been extremely slow to load pages at startup. The browser itself launches pretty much instantly, but it's taking over six minutes after that just to look up domains. At some point it gets past whatever hiccup is holding things up and browsing works for the rest of the session -- noticeably slower than usual, but usable. It happens with add-ons disabled, after multiple refreshes, and even after a full reinstall (with new profile). I've played with all the common suspects -- disabling accessibility options, hardware acceleration, IPv6, etc. I closed my pinned tabs and disabled auto-restoring the previous session. I even disabled Avast and MalwareBytes. Nothing has helped so far (which is seriously disappointing, considering the 6-minute restart between each change!) The odd thing is that there are a few seconds, immediately after startup, where things seem to work normally. If I'm quick, I can sometimes get most of one webpage to load before the problem begins. I've been a Firefox power user since version 0.6.2 and never encountered anything like this. I'm very comfortable with changing settings, configuration files, etc., and am willing to try just about anything to get things cranking again. But right now I'm simply out of other ideas to try. Using 61.0.2, 64-bit version on fully-patched Windows 10 on a very fast fiber connection. <edit> I also tried the 32-bit version; no joy. </edit>

Modified by MatthewJay

Chosen solution

Well, Windows updated last night, and this morning this problem is gone and Firefox is back to being blazingly fast. I have no idea if it was the Windows update, or perhaps an update to my security apps, but it evidently wasn't a problem with Firefox.

Read this answer in context 0

Additional System Details

Installed Plug-ins

  • Shockwave Flash 30.0 r0

Application

  • Firefox 61.0.2
  • User Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0
  • Support URL: https://support.mozilla.org/1/firefox/61.0.2/WINNT/en-US/

Extensions

  • Avast Online Security 18.3.24 (wrc@avast.com)
  • Download all Images 0.3.8 ({32af1358-428a-446d-873e-5f8eb5f2a72e})
  • Evernote Web Clipper 6.13.2 ({E0B8C461-F8FB-49b4-8373-FE32E9252800})
  • LastPass: Free Password Manager 4.16.2.1 (support@lastpass.com)
  • Speed Dial 2 2.3.4 (michal.simonfy@gmail.com)
  • uBlock Origin 1.16.16 (uBlock0@raymondhill.net)

Javascript

  • incrementalGCEnabled: True

Graphics

  • adapterDescription: Intel(R) HD Graphics 3000
  • adapterDescription2: NVIDIA GeForce GT 550M
  • adapterDeviceID: 0x0126
  • adapterDeviceID2: 0x0dd6
  • adapterDrivers: igdumd64 igd10umd64 igd10umd64 igdumd32 igd10umd32 igd10umd32
  • adapterDrivers2: C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\nvdmi.inf_amd64_cf58937704e8b754\nvd3dumx,C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\nvdmi.inf_amd64_cf58937704e8b754\nvwgf2umx,C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\nvdmi.inf_amd64_cf58937704e8b754\nvwgf2umx,C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\nvdmi.inf_amd64_cf58937704e8b754\nvwgf2umx C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\nvdmi.inf_amd64_cf58937704e8b754\nvd3dum,C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\nvdmi.inf_amd64_cf58937704e8b754\nvwgf2um,C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\nvdmi.inf_amd64_cf58937704e8b754\nvwgf2um,C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\nvdmi.inf_amd64_cf58937704e8b754\nvwgf2um
  • adapterRAM: Unknown
  • adapterRAM2: 1024
  • adapterSubsysID: 04b81028
  • adapterSubsysID2: 04b81028
  • adapterVendorID: 0x8086
  • adapterVendorID2: 0x10de
  • clearTypeParameters: Gamma: 2.2 Pixel Structure: RGB ClearType Level: 100 Enhanced Contrast: 400
  • contentUsesTiling: False
  • crashGuards: []
  • direct2DEnabled: True
  • directWriteEnabled: True
  • directWriteVersion: 10.0.17134.1
  • driverDate: 5-19-2016
  • driverDate2: 8-25-2016
  • driverVersion: 9.17.10.4459
  • driverVersion2: 21.21.13.7270
  • featureLog: {u'fallbacks': [{u'message': u'Constant buffer offset binding does not work', u'name': u'NO_CONSTANT_BUFFER_OFFSETTING'}], u'features': [{u'status': u'available', u'description': u'Compositing', u'name': u'HW_COMPOSITING', u'log': [{u'status': u'available', u'type': u'default'}]}, {u'status': u'available', u'description': u'Direct3D11 Compositing', u'name': u'D3D11_COMPOSITING', u'log': [{u'status': u'available', u'type': u'default'}]}, {u'status': u'available', u'description': u'Direct2D', u'name': u'DIRECT2D', u'log': [{u'status': u'available', u'type': u'default'}]}, {u'status': u'available', u'description': u'Direct3D11 hardware ANGLE', u'name': u'D3D11_HW_ANGLE', u'log': [{u'status': u'available', u'type': u'default'}]}, {u'status': u'available', u'description': u'GPU Process', u'name': u'GPU_PROCESS', u'log': [{u'status': u'available', u'type': u'default'}]}, {u'status': u'unavailable', u'description': u'WebRender', u'name': u'WEBRENDER', u'log': [{u'status': u'opt-in', u'message': u'WebRender is an opt-in feature', u'type': u'default'}, {u'status': u'unavailable', u'message': u"Build doesn't include WebRender", u'type': u'runtime'}]}, {u'status': u'available', u'description': u'Off Main Thread Painting', u'name': u'OMTP', u'log': [{u'status': u'available', u'type': u'default'}]}, {u'status': u'available', u'description': u'Advanced Layers', u'name': u'ADVANCED_LAYERS', u'log': [{u'status': u'available', u'type': u'default'}]}]}
  • info: {u'AzureContentBackend (UI Process)': u'skia', u'AzureCanvasBackend (UI Process)': u'skia', u'ApzWheelInput': 1, u'ApzDragInput': 1, u'ApzKeyboardInput': 1, u'AzureFallbackCanvasBackend (UI Process)': u'cairo', u'ApzAutoscrollInput': 1, u'AzureCanvasAccelerated': 0, u'AzureCanvasBackend': u'direct2d 1.1', u'AzureContentBackend': u'direct2d 1.1'}
  • isGPU2Active: False
  • numAcceleratedWindows: 1
  • numTotalWindows: 1
  • offMainThreadPaintEnabled: True
  • offMainThreadPaintWorkerCount: 1
  • usesTiling: False
  • webgl1DriverExtensions: GL_ANGLE_client_arrays GL_ANGLE_depth_texture GL_ANGLE_framebuffer_blit GL_ANGLE_framebuffer_multisample GL_ANGLE_instanced_arrays GL_ANGLE_lossy_etc_decode GL_ANGLE_pack_reverse_row_order GL_ANGLE_program_cache_control GL_ANGLE_request_extension GL_ANGLE_robust_client_memory GL_ANGLE_texture_compression_dxt3 GL_ANGLE_texture_compression_dxt5 GL_ANGLE_texture_usage GL_ANGLE_translated_shader_source GL_CHROMIUM_bind_generates_resource GL_CHROMIUM_bind_uniform_location GL_CHROMIUM_color_buffer_float_rgb GL_CHROMIUM_color_buffer_float_rgba GL_CHROMIUM_copy_compressed_texture GL_CHROMIUM_copy_texture GL_CHROMIUM_sync_query GL_EXT_blend_minmax GL_EXT_color_buffer_half_float GL_EXT_debug_marker GL_EXT_discard_framebuffer GL_EXT_disjoint_timer_query GL_EXT_draw_buffers GL_EXT_frag_depth GL_EXT_map_buffer_range GL_EXT_occlusion_query_boolean GL_EXT_read_format_bgra GL_EXT_robustness GL_EXT_sRGB GL_EXT_shader_texture_lod GL_EXT_texture_compression_dxt1 GL_EXT_texture_compression_s3tc_srgb GL_EXT_texture_filter_anisotropic GL_EXT_texture_format_BGRA8888 GL_EXT_texture_rg GL_EXT_texture_storage GL_EXT_unpack_subimage GL_KHR_debug GL_NV_EGL_stream_consumer_external GL_NV_fence GL_NV_pack_subimage GL_NV_pixel_buffer_object GL_OES_EGL_image GL_OES_EGL_image_external GL_OES_compressed_ETC1_RGB8_texture GL_OES_depth32 GL_OES_element_index_uint GL_OES_get_program_binary GL_OES_mapbuffer GL_OES_packed_depth_stencil GL_OES_rgb8_rgba8 GL_OES_standard_derivatives GL_OES_surfaceless_context GL_OES_texture_float GL_OES_texture_float_linear GL_OES_texture_half_float GL_OES_texture_half_float_linear GL_OES_texture_npot GL_OES_vertex_array_object
  • webgl1Extensions: ANGLE_instanced_arrays EXT_blend_minmax EXT_color_buffer_half_float EXT_frag_depth EXT_sRGB EXT_shader_texture_lod EXT_texture_filter_anisotropic EXT_disjoint_timer_query OES_element_index_uint OES_standard_derivatives OES_texture_float OES_texture_float_linear OES_texture_half_float OES_texture_half_float_linear OES_vertex_array_object WEBGL_color_buffer_float WEBGL_compressed_texture_s3tc WEBGL_compressed_texture_s3tc_srgb WEBGL_debug_renderer_info WEBGL_debug_shaders WEBGL_depth_texture WEBGL_draw_buffers WEBGL_lose_context
  • webgl1Renderer: Google Inc. -- ANGLE (Intel(R) HD Graphics 3000 Direct3D11 vs_4_1 ps_4_1)
  • webgl1Version: OpenGL ES 2.0 (ANGLE 2.1.0.fcbca0e873c3)
  • webgl1WSIInfo: EGL_VENDOR: Google Inc. (adapter LUID: 00000000000082cc) EGL_VERSION: 1.4 (ANGLE 2.1.0.fcbca0e873c3) EGL_EXTENSIONS: EGL_EXT_create_context_robustness EGL_ANGLE_d3d_share_handle_client_buffer EGL_ANGLE_d3d_texture_client_buffer EGL_ANGLE_surface_d3d_texture_2d_share_handle EGL_ANGLE_query_surface_pointer EGL_ANGLE_window_fixed_size EGL_ANGLE_keyed_mutex EGL_ANGLE_surface_orientation EGL_ANGLE_direct_composition EGL_NV_post_sub_buffer EGL_KHR_create_context EGL_EXT_device_query EGL_KHR_image EGL_KHR_image_base EGL_KHR_gl_texture_2D_image EGL_KHR_gl_texture_cubemap_image EGL_KHR_gl_renderbuffer_image EGL_KHR_get_all_proc_addresses EGL_KHR_stream EGL_KHR_stream_consumer_gltexture EGL_NV_stream_consumer_gltexture_yuv EGL_ANGLE_flexible_surface_compatibility EGL_ANGLE_stream_producer_d3d_texture EGL_ANGLE_create_context_webgl_compatibility EGL_CHROMIUM_create_context_bind_generates_resource EGL_CHROMIUM_sync_control EGL_EXT_pixel_format_float EGL_KHR_surfaceless_context EGL_ANGLE_display_texture_share_group EGL_ANGLE_create_context_client_arrays EGL_ANGLE_program_cache_control EGL_ANGLE_robust_resource_initialization EGL_EXTENSIONS(nullptr): EGL_EXT_client_extensions EGL_EXT_platform_base EGL_EXT_platform_device EGL_ANGLE_platform_angle EGL_ANGLE_platform_angle_d3d EGL_ANGLE_device_creation EGL_ANGLE_device_creation_d3d11 EGL_ANGLE_experimental_present_path EGL_KHR_client_get_all_proc_addresses
  • webgl2DriverExtensions: GL_ANGLE_client_arrays GL_ANGLE_depth_texture GL_ANGLE_framebuffer_blit GL_ANGLE_framebuffer_multisample GL_ANGLE_instanced_arrays GL_ANGLE_lossy_etc_decode GL_ANGLE_pack_reverse_row_order GL_ANGLE_program_cache_control GL_ANGLE_request_extension GL_ANGLE_robust_client_memory GL_ANGLE_texture_compression_dxt3 GL_ANGLE_texture_compression_dxt5 GL_ANGLE_texture_usage GL_ANGLE_translated_shader_source GL_CHROMIUM_bind_generates_resource GL_CHROMIUM_bind_uniform_location GL_CHROMIUM_color_buffer_float_rgb GL_CHROMIUM_color_buffer_float_rgba GL_CHROMIUM_copy_compressed_texture GL_CHROMIUM_copy_texture GL_CHROMIUM_sync_query GL_EXT_blend_minmax GL_EXT_color_buffer_float GL_EXT_color_buffer_half_float GL_EXT_debug_marker GL_EXT_discard_framebuffer GL_EXT_disjoint_timer_query GL_EXT_draw_buffers GL_EXT_frag_depth GL_EXT_map_buffer_range GL_EXT_occlusion_query_boolean GL_EXT_read_format_bgra GL_EXT_robustness GL_EXT_sRGB GL_EXT_shader_texture_lod GL_EXT_texture_compression_dxt1 GL_EXT_texture_compression_s3tc_srgb GL_EXT_texture_filter_anisotropic GL_EXT_texture_format_BGRA8888 GL_EXT_texture_norm16 GL_EXT_texture_rg GL_EXT_texture_storage GL_EXT_unpack_subimage GL_KHR_debug GL_NV_EGL_stream_consumer_external GL_NV_fence GL_NV_pack_subimage GL_NV_pixel_buffer_object GL_OES_EGL_image GL_OES_EGL_image_external GL_OES_EGL_image_external_essl3 GL_OES_compressed_ETC1_RGB8_texture GL_OES_depth32 GL_OES_element_index_uint GL_OES_get_program_binary GL_OES_mapbuffer GL_OES_packed_depth_stencil GL_OES_rgb8_rgba8 GL_OES_standard_derivatives GL_OES_surfaceless_context GL_OES_texture_float GL_OES_texture_float_linear GL_OES_texture_half_float GL_OES_texture_half_float_linear GL_OES_texture_npot GL_OES_vertex_array_object
  • webgl2Extensions: EXT_color_buffer_float EXT_texture_filter_anisotropic EXT_disjoint_timer_query OES_texture_float_linear WEBGL_compressed_texture_s3tc WEBGL_compressed_texture_s3tc_srgb WEBGL_debug_renderer_info WEBGL_debug_shaders WEBGL_lose_context
  • webgl2Renderer: Google Inc. -- ANGLE (Intel(R) HD Graphics 3000 Direct3D11 vs_4_1 ps_4_1)
  • webgl2Version: OpenGL ES 3.0 (ANGLE 2.1.0.fcbca0e873c3)
  • webgl2WSIInfo: EGL_VENDOR: Google Inc. (adapter LUID: 00000000000082cc) EGL_VERSION: 1.4 (ANGLE 2.1.0.fcbca0e873c3) EGL_EXTENSIONS: EGL_EXT_create_context_robustness EGL_ANGLE_d3d_share_handle_client_buffer EGL_ANGLE_d3d_texture_client_buffer EGL_ANGLE_surface_d3d_texture_2d_share_handle EGL_ANGLE_query_surface_pointer EGL_ANGLE_window_fixed_size EGL_ANGLE_keyed_mutex EGL_ANGLE_surface_orientation EGL_ANGLE_direct_composition EGL_NV_post_sub_buffer EGL_KHR_create_context EGL_EXT_device_query EGL_KHR_image EGL_KHR_image_base EGL_KHR_gl_texture_2D_image EGL_KHR_gl_texture_cubemap_image EGL_KHR_gl_renderbuffer_image EGL_KHR_get_all_proc_addresses EGL_KHR_stream EGL_KHR_stream_consumer_gltexture EGL_NV_stream_consumer_gltexture_yuv EGL_ANGLE_flexible_surface_compatibility EGL_ANGLE_stream_producer_d3d_texture EGL_ANGLE_create_context_webgl_compatibility EGL_CHROMIUM_create_context_bind_generates_resource EGL_CHROMIUM_sync_control EGL_EXT_pixel_format_float EGL_KHR_surfaceless_context EGL_ANGLE_display_texture_share_group EGL_ANGLE_create_context_client_arrays EGL_ANGLE_program_cache_control EGL_ANGLE_robust_resource_initialization EGL_EXTENSIONS(nullptr): EGL_EXT_client_extensions EGL_EXT_platform_base EGL_EXT_platform_device EGL_ANGLE_platform_angle EGL_ANGLE_platform_angle_d3d EGL_ANGLE_device_creation EGL_ANGLE_device_creation_d3d11 EGL_ANGLE_experimental_present_path EGL_KHR_client_get_all_proc_addresses
  • windowLayerManagerRemote: True
  • windowLayerManagerType: Direct3D 11
  • windowUsingAdvancedLayers: True

Modified Preferences

Misc

  • User JS: Yes
  • Accessibility: No
FredMcD
  • Top 10 Contributor
4227 solutions 59008 answers
[https://support.mozilla.org/en-US/kb/troubleshoot-firefox-issues-using-safe-mode Start Firefox in Safe Mode] {web link} by holding down the '''<Shift> ''(Mac=Options)''''' key, and then starting Firefox. A small dialog should appear. Click '''Start In Safe Mode''' (not Refresh). Is the problem still there? https://support.mozilla.org/kb/Firefox+is+already+running+but+is+not+responding https://support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-slow-how-make-it-faster https://support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-uses-too-many-cpu-resources-how-fix https://support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-uses-too-much-memory-ram https://support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-hangs-or-not-responding

Question owner

Yep, I've done that several times (including with a fresh profile).

Yep, I've done that several times (including with a fresh profile).

Chosen Solution

Well, Windows updated last night, and this morning this problem is gone and Firefox is back to being blazingly fast. I have no idea if it was the Windows update, or perhaps an update to my security apps, but it evidently wasn't a problem with Firefox.

Well, Windows updated last night, and this morning this problem is gone and Firefox is back to being blazingly fast. I have no idea if it was the Windows update, or perhaps an update to my security apps, but it evidently wasn't a problem with Firefox.
FredMcD
  • Top 10 Contributor
4227 solutions 59008 answers

That was very good work. Well done.

That was very good work. Well done.
delclemons 1 solutions 6 answers

Helpful Reply

GOOD NEWS!! I BELIEVE I HAVE FINALLY DISCOVERED THE SOLUTION TO THIS PROBLEM THAT SEEMS TO AFFECT MANY USERS WITH NO REAL SOLUTIONS.......

I have fought this issue for months. I am currently running windows XP SP3 with Firefox 52.9.0 ESR. I've went through all the suggestions posted all over the web and on the support pages of Mozilla. Refreshed (didn't work).....Started in Safe Mode (Didn't Work)......uninstalled Firefox and wiped every reference to Firefox. Then, reinstalled Firefox and it worked fine for about 1 day. Then, back to slow loading of the first page.....sometimes as long as 45 seconds. It was very irritating.

I have experimented with numerous settings and configurations and finally...........I discovered that after I delete the Archive folders from the data reporting folder of my profile...everything returns to normal for a short time. After awhile, when the first web page loads slowly, I go to my profile folder and delete the current Archive Folder from the Data Reporting folder and everything returns to normal once again.

I now have ccCleaner configured to delete this folder each time I run ccCleaner......viola ....... problem solved!!!!! The first page now loads promptly at startup as it should....

I certainly hope this workaround helps someone else experiencing this irritating problem. Oh, and out of curiousity, what is that archive folder's job anyway? Apparently it isn't a critical file necessary to run Firefox. In my case, removing it actually improves the performance of my browser.

GOOD NEWS!! I BELIEVE I HAVE FINALLY DISCOVERED THE SOLUTION TO THIS PROBLEM THAT SEEMS TO AFFECT MANY USERS WITH NO REAL SOLUTIONS....... I have fought this issue for months. I am currently running windows XP SP3 with Firefox 52.9.0 ESR. I've went through all the suggestions posted all over the web and on the support pages of Mozilla. Refreshed (didn't work).....Started in Safe Mode (Didn't Work)......uninstalled Firefox and wiped every reference to Firefox. Then, reinstalled Firefox and it worked fine for about 1 day. Then, back to slow loading of the first page.....sometimes as long as 45 seconds. It was very irritating. I have experimented with numerous settings and configurations and finally...........I discovered that after I delete the Archive folders from the data reporting folder of my profile...everything returns to normal for a short time. After awhile, when the first web page loads slowly, I go to my profile folder and delete the current Archive Folder from the Data Reporting folder and everything returns to normal once again. I now have ccCleaner configured to delete this folder each time I run ccCleaner......viola ....... problem solved!!!!! The first page now loads promptly at startup as it should.... I certainly hope this workaround helps someone else experiencing this irritating problem. Oh, and out of curiousity, what is that archive folder's job anyway? Apparently it isn't a critical file necessary to run Firefox. In my case, removing it actually improves the performance of my browser.
BillMason 0 solutions 30 answers

delclemons,

Good find, I too have suffered this issue especially with FF 62.N.N

Deleting the Archive folders gave me the same results; page loading speed is now near instantaneous as compared to before removing the files.

Pages where taking as you said up to 45 seconds.

Interesting as the Archive files were actually quit small in my case, just about 900KB..

But getting rid of them makes all the difference in the world.

Thanks, Bill

delclemons, Good find, I too have suffered this issue especially with FF 62.N.N Deleting the Archive folders gave me the same results; page loading speed is now near instantaneous as compared to before removing the files. Pages where taking as you said up to 45 seconds. Interesting as the Archive files were actually quit small in my case, just about 900KB.. But getting rid of them makes all the difference in the world. Thanks, Bill
bornival 0 solutions 18 answers

Helpful Reply

Hi, I have the same problem and wish to try the same solution. But where can I find the Archive files (Archive folder) ?

Hi, I have the same problem and wish to try the same solution. But where can I find the Archive files (Archive folder) ?
BillMason 0 solutions 30 answers

bornival,

A couple of different ways to do this and here is one.

Open File Explorer, at the top of FE in the Directory Bar enter:

%APPDATA%\Mozilla\Firefox\Profiles\ (enter)

If you have more than one sub directory you need to find the active one by looking at the Last Modified date of each. The most recent one is your active FF home dir.

Change to that directory, then change to DataReporting, Archived.

Remove any sub directories there. I do it without closing FF and have had no issues.

So the whole path would look something like:

%APPDATA%\Mozilla\Firefox\Profiles\LastModifiedDir\DataReporting\Archived

For me, I have found once I removed the initial sub dirs my problem went away, it was like the ones that were there may have been corrupted. I removed them for about a week and then have quit doing this since the problem has since gone away.

Good luck with your issue!

bornival, A couple of different ways to do this and here is one. Open File Explorer, at the top of FE in the Directory Bar enter: %APPDATA%\Mozilla\Firefox\Profiles\ (enter) If you have more than one sub directory you need to find the active one by looking at the Last Modified date of each. The most recent one is your active FF home dir. Change to that directory, then change to DataReporting, Archived. Remove any sub directories there. I do it without closing FF and have had no issues. So the whole path would look something like: %APPDATA%\Mozilla\Firefox\Profiles\LastModifiedDir\DataReporting\Archived For me, I have found once I removed the initial sub dirs my problem went away, it was like the ones that were there may have been corrupted. I removed them for about a week and then have quit doing this since the problem has since gone away. Good luck with your issue!
bornival 0 solutions 18 answers

Thank you. I have now found the archive folder and deleted its content as suggested, but it did not help. Maybe I need to describe a little better my (minor) problem.

When I launch FireFox, it starts almost instantly but takes some time before the home page opens. From the home page, the text comes very quickly but the images not... They eventually come but slowly. Once the home page is loaded, it reloads very quickly if I open a new tab (I have the extension "New Tab Homepage" that loads my homepage when I open a new tab).

This did not happen with the older version of FireFox and does not happen with Google Chrome (both loaded/loads the text and the images almost instantly).

I disabled all my extensions, dictionaries, and plug-ins but to no avail.

What could be the reason ?

Thank you. I have now found the archive folder and deleted its content as suggested, but it did not help. Maybe I need to describe a little better my (minor) problem. When I launch FireFox, it starts almost instantly but takes some time before the home page opens. From the home page, the text comes very quickly but the images not... They eventually come but slowly. Once the home page is loaded, it reloads very quickly if I open a new tab (I have the extension "New Tab Homepage" that loads my homepage when I open a new tab). This did not happen with the older version of FireFox and does not happen with Google Chrome (both loaded/loads the text and the images almost instantly). I disabled all my extensions, dictionaries, and plug-ins but to no avail. What could be the reason ?

Modified by bornival

BillMason 0 solutions 30 answers

I understand your pain. I have had these issues also over time.

Completely clearing cache and history?

Have you tried creating a new profile?

Do a total uninstall of FF and remove old directories?

And just a comment on your New Tab Homepage. Why not set it to a blank page? Maybe you have a reason to see multiple Home pages across your tabs, if not by choosing a blank page there is a lot less overhead.

Of the suggestions I made above of course clearing cache and history are the least painful. I have had luck with creating a new profile more often than not.

Hope this helps. Also I did find a good page on things that you can try in general for performance "tuning" if you are interested:

https://www.webnots.com/fix-slow-page-loading-issue-in-mozilla-firefox/

I understand your pain. I have had these issues also over time. Completely clearing cache and history? Have you tried creating a new profile? Do a total uninstall of FF and remove old directories? And just a comment on your New Tab Homepage. Why not set it to a blank page? Maybe you have a reason to see multiple Home pages across your tabs, if not by choosing a blank page there is a lot less overhead. Of the suggestions I made above of course clearing cache and history are the least painful. I have had luck with creating a new profile more often than not. Hope this helps. Also I did find a good page on things that you can try in general for performance "tuning" if you are interested: https://www.webnots.com/fix-slow-page-loading-issue-in-mozilla-firefox/
p3rs0n_0f_1nt3rn3t 0 solutions 1 answers

Try adding Firefox to firewall permissions.

Windows 10: Settings > Updates & Security > Windows Security > Firewall & network protection > Allow an app through firewall > Change settings > Allow another app

Worked for me

Might be a huge security concern though...

Try adding Firefox to firewall permissions. Windows 10: Settings > Updates & Security > Windows Security > Firewall & network protection > Allow an app through firewall > Change settings > Allow another app Worked for me Might be a huge security concern though...

Modified by p3rs0n_0f_1nt3rn3t

bornival 0 solutions 18 answers

Thank you but I use Win7 (not Win10) and I have the ZoneAlarm firewall (that turns off the Windows firewall). Cheers, Paul

Thank you but I use Win7 (not Win10) and I have the ZoneAlarm firewall (that turns off the Windows firewall). Cheers, Paul