Firefox fryser eller svarer ikke - Sådan løses det

Når Firefox fryser, stopper programmet med at svare på dine klik og tastetryk og ser ikke ud til at gøre noget. En "(Svarer ikke)"-meddelelse vises i titellinjen, og markøren ændres til en ventemarkør, når den holdes over Firefox-vinduet.Og markøren ændres til en ventemarkør, når den holdes over Firefox-vinduet. Denne artikel indeholder en række løsningsforslag.

Hvis du har problemer med frysning, som ikke specifikt er nævnt i denne artikel, eller hvis løsningsforslagene ikke løser problemet, så læs artiklen Fejlsøg og diagnosticer Firefox-problemer.

Bemærk: Hvis du sender ydelsesdata, vil Mozilla samle data inklusive oplysninger om frysning, hvilket hjælper med at forbedre Firefox i kommende versioner.

Firefox fryser så snart programmet startes

Sammenspillet mellem visse sikkerhedsprogrammer (firewall eller antivirusprogram) kan få Firefox til at fryse under opstart på nogle systemer. Fx kan Firefox fryse under opstart, eller indlæsning af indhold kan mislykkes, når Webroot SecureAnywhere software er installeret og aktiveret (problemet er løst i Firefox version 97.0.1). En Firefox-opdatering eller en opdatering af sikkerhedsprogrammet kan måske løse dette problem. Du kan også prøve at rekonfigurere din firewall eller deaktivere dit antivirusprogram midlertidigt, for at se om problemet forsvinder. Hvis dit sikkerhedsprogram er skyld i problemet, så besøg udvikleren af programmets supportside, eller skift til et andet produkt.

Firefox fryser på tilfældige tidspunkter

Hvis Firefox ser ud til at fryse tilfældigt og ikke efter en specifik handling (fx ved hentning af en fil eller lukning af Firefox), så prøv løsningerne i dette afsnit.

Opret en ny places-database

Hvis frysning sker periodisk, kan det skyldes en ødelagt places-database.

Advarsel: Dette vil rydde din browserhistorik og fjerne dagens bogmærker.
Information: "places"-filerne opbevarer noter, bogmærker, favorit-ikoner, indtastninger, nøgleord og browserhistorik (registrering af besøgte websider).

Gør følgende for at oprette en ny places-database:

1. Åbn din profilmappe:

• Klik på menuknappen Fx89menuButton, klik på Hjælp, og klik så på Mere teknisk information.Åbn menuen Hjælp, og vælg Mere teknisk information. Fanebladet Teknisk information åbnes.
    • Klik på knappen Åbn mappeVis i FinderÅbn mappe ud for ProfilmappeProfilmappe i afsnittet Programinfo. Et vindue, der indeholder din profilmappe, åbnes. Din profilmappe åbnes.
    Bemærk: Hvis du ikke kan åbne eller bruge Firefox, så følg vejledningen i Find profilen uden at åbne Firefox.

2. Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Afslut.Klik på Firefox-menuen øverst i vinduet, og klik så på Afslut Firefox.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Afslut. Vent indtil Firefox er helt lukket.
  3. I Firefox' profilmappe, find og omdøb filen places.sqlite til places.sqlite.old og places.sqlite-journal (hvis den findes) til places.sqlite-journal.old.
    • For at omdøbe en fil, højreklik på den og vælg omdøb i menuen klik på den én gang for at vælge den og klik så endnu en gang på filnavnet for at redigere det. Tilføj .old sidst i filnavnet.
  4. Start Firefox.
    • Når Firefox startes, vil du få oprettet en ny places-database. Din browserhistorik vil være tabt, men Firefox vil automatisk importere dine bogmærker fra den nyeste backup. Firefox opretter automatisk en backup af dine bogmærker hver dag, så du vil kun miste nye bogmærker fra det seneste døgn.

Deaktiver hardware-acceleration

Nogle grafikkortdrivere og grafikkortsindstillinger kan få Firefox til at fryse, når hardware-acceleration bruges. Du kan prøve at slå hardware-acceleration fra for at se, om det løser problemet.

1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Avanceret, og klik så på fanebladet Generelt.
  3. Fjern fluebenet ud for Brug hardwareacceleration hvor muligt.
  4. Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Afslut.Klik på Firefox-menuen øverst i vinduet, og klik så på Afslut Firefox.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Afslut.
  5. Start Firefox.
  1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Generelt.
  3. Fjern fluebenet ud for Brug de anbefalede ydelses-indstillinger i afsnittet Ydelse.
    Yderligere indstillinger vises.
    Fx55Performance-disableHWA
  4. Fjern fluebenet ud for Brug hardware-acceleration hvor muligt.
  5. Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Afslut.Klik på Firefox-menuen øverst i vinduet, og klik så på Afslut Firefox.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Afslut.
  6. Start Firefox.

Hvis problemet er væk, var det sandsynligvis hardware-acceleration, der var skyld i det. Du kan prøve at opdatere dine drivere til grafikkortet for at se, om det løser problemet, eller du kan vælge at fortsætte med at køre uden hardware-acceleration.

Automatisk proxy-konfiguration

Hvis du bruger en URL til automatisk proxy-konfiguration (PAC), kan Firefox fryse, når du forsøger at indlæse websteder, som ikke findes, eller som du ikke har haft åbnet for nyligt. Du kan kontrollere, om du benytter en URL til automatisk proxy-konfiguration:

1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Generelt, og rul ned til afsnittet Netværks-proxyForbindelsesindstillinger.
  3. Klik på knappen Indstillinger…. Forbindelsesindstillinger vises.
  4. Hvis Automatisk proxy-konfigurations-URL er valgt, bruger du en automatisk proxy-konfiguration. Deaktiver ikke denne indstilling, da det vil forhindre dig i at få adgang til internettet! Kontakt i stedet din netværksadministrator/internetudbyder og giv dem dette link, så de kan opdatere deres URL til automatisk proxy-konfiguration.
  5. Klik på knappen Annuller.

Firefox fryser, når du har brugt programmet i lang tid

Firefox kan fryse, hvis programmet er åbent i lange perioder af gangen. For at løse dette problem så genstart Firefox.

Hvis du ofte lader Firefox være åben, så du kan fortsætte, hvor du slap, så kan du med fordel benytte Firefox' funktion til at gendanne en session. Læs mere om sessiongendannelse.

Firefox fryser ved hentning af filer eller når billeder gemmes

Hvis Firefox fryser, når du forsøger at hente en fil eller gemme et billede, så prøv disse løsninger:

Ryd historik for filhentning

Firefox kan fryse, når filer hentes, hvis historikken over dine filhentninger har vokset sig stor. Sådan ryddes historikken for filhentning:

1. Åbn vinduet Arkiv med en af disse metoder:
    • Klik på knappen Filhentning Screenshots down arrow icon fx55 på værktøjslinjen, hvis den er tilgængelig, og klik så på Vis alle filhentninger nederst i menuen.
    • Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Filhentning i menuen.
  2. Klik på knappen Ryd filhentninger øverst i vinduet Arkiv.
  3. Hent nogle filer for at se, om Firefox er holdt op med at fryse.
For mere information om håndtering af filhentninger, læs artiklen Find og håndter hentede filer.

Vælg en anden filhentningsmappe

Firefox kan fryse, hvis den sidste mappeplacering for filhentning (fx et delt drev eller et USB-drev) ikke længere er tilgængeligt. For at løse dette:

1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Generelt.
  3. Vælg Gem filer i, og klik så på knappen Vælg…Gennemse… under Filhentning.
  4. Vælg en ny mappe til filhentninger i vinduet Gem filer i.
  5. Luk fanebladet Indstillinger. Ændringer gemmes automatisk.

Prøv nu, om du kan hente filer eller gemme billeder. Hvis det virker, kan du evt. atter åbne indstillingerne og vælge Spørg mig altid, hvor filer skal gemmes.

Firefox fryser, når du lukker programmet

Når du lukker Firefox, kan programmet holde op med at svare eller forblive i hukommelsen, selvom der ikke er et Firefox-vindue. Dette kan forhindre Firefox i at virke ordentligt næste gang, du åbner programmet. Eller du kan få vist dialogboksen "Luk Firefox" med fejlmeddelelsen Firefox kører allerede, men svarer ikke.En kopi af Firefox er allerede åben. Du skal så afslutte alle Firefox-processer eller genstarte computeren, før du kan genstarte Firefox (læs "Firefox kører allerede, men svarer ikke"-fejlmeddelelse - Sådan rettes den for andre årsager og løsninger).

Baseret på information fra Firefox hangs (mozillaZine KB)