Firefox bruger for meget hukommelse eller CPU-ressourcer - Sådan rettes det

Firefox kan til tider bruge mange system-ressourcer, når programmet henter, udfører og viser webindhold. Denne artikel viser dig nogle muligheder, du kan gennemgå, hvis du oplever perioder med vedvarende højt ressource-forbrug, mens du bruger Firefox.

• CPU (Central Processing Unit) er computerens "hjerne".
  • RAM (Random Access Memory) eller hukommelse hjælper din computer med at udføre flere opgaver på samme tid.
  • Hvis Firefox bruger mange system-ressourcer, kan computerens samlede ydelse og stabilitet påvirkes.
  • Afhængig af dit styresystem kan du gennemse og overvåge forbruget af ressourcer med forskellige værktøjer. Læs afsnittet Brug værktøjer til fejlsøgning nedenunder for mere information.
Bemærk: Hvis du deler ydelsesdata, vil Mozilla indsamle data, herunder hukommelses- og CPU-forbruget i din Firefox, hvilket hjælper med til at gøre Firefox bedre i kommende versioner.

Opdatér Firefox til den nyeste version

Den nyeste version af Firefox indeholder forbedringer af ydelse. Opdater Firefox til den seneste version.

Genstart Firefox

Firefox' forbrug af system-ressourcer kan øges, hvis programmet er åbent i længere tid. Det kan løses ved periodisk at genstarte Firefox. Du kan indstille Firefox til at gemme dine faneblade og vinduer, så du kan fortsætte, hvor du slap, når programmet startes igen. Læs artiklen Gendan forrige session - Indstil hvornår Firefox viser dine seneste faneblade og vinduer for detaljer.

Deaktivér udvidelser og temaer, som bruger mange ressourcer

Udvidelser og temaer kan bevirke, at Firefox bruger flere system-ressourcer, end programmet ellers ville.

For at finde ud af om en udvidelse eller et tema får Firefox til at bruge for mange ressourcer, så start Firefox i fejlsikret tilstand, og kontrollér hukommelses- og CPU-forbruget i dit styresystem. I fejlsikret tilstand er udvidelser og temaer deaktiverede, så hvis du bemærker en stor forbedring, kan du prøve at deaktivere eller afinstallere udvidelser.

Skjul unødigt indhold

Mange websider har indhold, som du ikke har brug for, og som bruger system-ressourcer. Firefox' indbyggede funktion til blokering af indhold kan spare ressourcer ved at forhindre, at sporingsindhold fra tredjepart blive indlæst. Læs artiklen Blokering af indholdUdvidet beskyttelse mod sporing for detaljer.

Nogle udvidelser giver dig mulighed for at blokere unødigt indhold:

Kontrollér hardware-acceleration i Flash

Hvis Adobes Flash Player-plugin er installeret, kan afspilning af Flash-indhold i fuldskærm benytte hardwareacceleration, hvilket kan lette forbruget af ressourcer, hvis din computer har et dedikeret grafikkort.

1. Besøg den en side med en Flash-video.
  2. HøjreklikTryk og hold på tasten Ctrl mens du klikker på videoafspilleren, og klik så på Indstillinger… i menuen for at åbne Adobe Flash Player-indstillinger.
  3. Klik på ikonet længst til venstre i bunden af indstillingerne for at åbne indstillingerne for Skærm.
  4. Kontrollér, at der er flueben ud for Aktivér hardwareacceleration.
  5. Klik på knappen X for at lukke Adobe Flash Player-indstillinger.

Brug færre faneblade

Hvert faneblad får Firefox til at gemme en webside i hukommelsen. Hvis du ofte har flere end 100 faneblade åbne, så overvej at bruge en lettere løsning til at holde styr på siderne, såsom:

Kontrollér hardware-acceleration i Firefox

Hvis din computer har et grafikkort med selvstændig hukommelse, kan brug af hardware-acceleration i Firefox lette forbruget af hukommelse og CPU i mange tilfælde. Kontrollér i Firefox' indstillinger for ydelse, at hardware-accelleration er slået til, og at dine grafikkort-drivere er opdaterede.

Begrænsning af indholds-processer

Med multiproces i Firefox, også kaldet electrolysis eller e10s, afvikles webindhold på dine faneblade i en separat proces, mens selve Firefox afvikles i en anden proces. Dette giver øget sikkerhed og en bedre ydelse. Brugen af flere indholds-processer kan give endnu bedre ydelse, og kan samtidig minimere følgerne af nedbrud i indholds-processer. Du kan øge eller mindske det maksimale antal indholds-processer i Firefox' indstillinger for ydelse.

Fx66BetaSettings-Performance

Du kan vælge mellem én og otte indholds-processer. Standardindstillingen er otte. Flere indholds-processer kan forbedre ydelsen, når du bruger mange faneblade, men vil også bruge mere hukommelse. Du kan reducere antallet af indholds-processer, hvis din computer løber tør for hukommelse.

Luk andre programmer

Når der kører mange programmer samtidigt, kan det få din computer og de andre programmer til at køre langsomt. Ved at lukke nogle af de unødvendige programmer kan forbruget af ressourcer reduceres.

Slet content-prefs.sqlite-fil

Firefox gemmer dine data i forskellige filer i din profilmappe. Filen, der bruges til at opbevare indstillinger for websider, kan være fejlbehæftet. Hvis du sletter (eller omdøber) filen, vil oplysninger om zoom-niveau for de forskellige sider blive nulstillet, men det kan samtidig mindske CPU-forbruget.

• Klik på menuknappen Fx57menu , klik på Hjælp, og klik så på Teknisk information…. Åbn menuen Hjælp, og vælg Teknisk information…. Fanebladet Teknisk information åbnes.
    • Klik på knappen Åbn mappeVis i FinderÅbn mappe ud for ProfilmappeProfilmappe i afsnittet Programinfo. Et vindue, der indeholder din profilmappe, åbnes. Din profilmappe åbnes.
    Bemærk: Hvis du ikke kan åbne eller bruge Firefox, så følg vejledningen i Find profilen uden at åbne Firefox.
  1. Klik på menuknappen New Fx Menu , og klik så på AfslutAfslut Close 29 .

Klik på menuknappen Fx57Menu , og klik så på Afslut. Klik på Firefox-menuen øverst på skærmen, og klik så på Afslut Firefox.Klik på menuknappen Fx57Menu , og klik så på Afslut.

2. Slet filen content-prefs.sqlite. Den bliver automatisk genskabt, næste gang du starter Firefox.

Nulstil Firefox

Funktionen Nulstil Firefox kan løse mange problemer ved at gendanne din Firefox-profil til sin oprindelige tilstand, samtidig med at dine vigtige data bevares. Læs artiklen Nulstil Firefox - nem løsning på de fleste problemer for detaljer.

Brug værktøjer til fejlsøgning

Der findes en række fejlfindingsværktøjer, der både kan bruges i Firefox og i dit styresystem til at fejlfinde forhøjet brug af system-ressourcer.

Funktioner i Firefox

• Du kan bruge Firefox' jobliste (ikke at forveksle med Windows Jobliste) til at se, hvilke faneblade og tilføjelser der bruger flest system-ressourcer.
  • På siden about:memory kan du fejlsøge bestemte hukommelsesproblemer (du kan fx se, om de er skabt af et websted, en udvidelse eller et tema), og nogle gange kan knappen Minimize memory usage måske hjælpe dig med at reducere hukommelsesforbruget her og nu. For vejledning i brug af about:memory, besøg siden about:memory
  • Selvom du ikke er en C++-programmør, kan du prøve at lege med nogle værktøjer, som Firefox-udviklere bruger til at debugge leaks.

Funktioner i styresystemet

• Se hvor mange system-ressourcer, der bliver brugt, ved at bruge Windows Jobliste under Ydeevne (klik på "Flere detaljer" i joblisten for at få vist alle fanebladene). Læs dette Windows-blog-indlæg på Microsofts websted for mere information.
  • Selvom den ikke er inkluderet i alle Linux-distributioner, har de fleste versioner af Linux en grafisk ressource-monitor. Den kaldes ofte Systemovervågning, men der findes også andre alternativer.
  • Hvis du indtaster kommandoen code>top</code> i terminalvinduet, vises en liste med alle kørende processer og deres ressource-forbrug.
ADVARSEL: Der findes en række forskellige tredjeparts-programmer, som lover at forbedre din computers ydeevne. Du skal være forsigtig med at installere tredjeparts-programmer og kun bruge anerkendte programmer fra officielle kilder.

Tilføj mere RAM i din computer

Hvis du har fulgt alle tips i de tidligere afsnit, og dit hukommelsesforbrug stadig er tæt på maksimum, så kan det være tid til at tilføje mere hukommelse i din computer. RAM er billigt, og det vil give en stor forbedring af ydelsen.

Opgradér din computer

Hvis du har prøvet alle tip i de foregående afsnit og du stadig oplever et stort forbrug af system-ressourcer, kan det være tid til at opgradere din computer. Efterhånden som den teknologiske udviklen går fremad, bliver programmer mere avancerede og de kræver mere kraftfulde computere for at køre effektivt.