Fejlsøg Firefox-problemer som skyldes malware

Malware er en forkortelse for "Malicious Software". Betegnelsen bruges generelt til at beskrive programmer, der er designet til at infiltrere eller skade en computer uden brugerens informerede samtykke. Nogle gange kan et problem i Firefox være et resultat af malware, der er installeret på din computer, og som du måske ikke engang kender til. Denne artikel forklarer, hvilke symptomer der er almindelige, hvordan malware forhindres i at blive installeret, og hvordan du slipper af med det.

Hvordan ved jeg om mit Firefox-problem skyldes malware?

Symptomerne kan være mange, afhængig af malwaren, men hvis du har et eller flere af disse symptomer, har du muligvis malware installeret på din computer.

Hvordan forhindrer jeg malware i at blive installeret?

Her er nogle simple regler for at undgå, at malware bliver installeret på din computer:

• Hold dit styresystem og andre programmer opdaterede: Installation af malware udnytter typisk kendte sikkerhedshuller, som kan være lukket i senere versioner. Sørg for, at du bruger den seneste version af alle dine programmer, enten ved at aktivere programmernes opdateringsfunktion, hvis de findes, eller ved at se efter opdateringer på software-producenternes hjemmesider og ved hjælp af Windows Update-funktionen.
  • Installer ikke utroværdige programmer: Nogle websteder tilbyder dig programmer til at gøre din browser bedre, til at hjælpe dig med søgning på nettet eller til at tilføje værktøjslinjer. Nogle uønskede programmer leveres som en del af en programpakke, typisk sammen med gratis programmer. Som regel samler de uønskede programmer information om din brug af internettet, og de kan forstyrre Firefox. Installér kun tilføjelser fra Mozillas websted for tilføjelser, og husk at fjerne flueben for uønskede programmer, især når du installerer gratis programmer. Kontrollér om du har uønskede tilføjelser og deaktiver eller fjern dem.
  • Klik ikke i misledende pop op-vinduer: Mange ondsindede websteder prøver at installere malware på din computer ved at vise billeder, der ligner pop op-vinduer, eller som viser en animation af et websted, der skanner din computer. For mere information om at registrere en misledende pop op, læs artiklen Pop op-blokering, indstillinger, undtagelser og fejlfinding.
  • Kør ikke en falsk Firefox: Hent Firefox fra mozilla.org/da/firefox.
    Bemærk: Rapport venligst misbrug af Firefox-varemærket på websteder ved at bruge Mozillas webside til anmeldelser af misbrug af varemærke. Du kan anmelde misbrug i mails ved at videresende dem til Mozillas mailadresse til at anmelde misbrug.
  • Kør antivirus og antispyware med realtime-beskyttelse og skan dit system periodisk. Sørg for, at realtime-beskyttelsen i din antivirus og din antispyware er aktiveret. Skan din computer mindst hver måned.

Sikkerhed og malware-beskyttelse på Mac

Disse Apple supportartikler kan hjælpe dig med at øge sikkerheden yderligere på en Mac:

Du kan også installere følgende program, som kan hjælpe med at rense din Mac for potentiel malware:

Hvordan slipper jeg af med malware?

Wikipedia-artiklen Linux malware har information og anbefalinger til Linux-brugere.

Hvordan slipper jeg af med malware?

Microsoft har gratis, simple antivirus- og anti-spyware-programmer indbygget i Windows 8 og nyere versioner til Windows 7 (læs Hvad er Microsoft Security Essentials?. Hvis dine installerede antivirus- og antispyware-programmer ikke finder malware, så skan dit system med de gratis malware-skannere på listen herunder. Du skal skanne med dem alle, fordi de hver især kan finde forskellige malware-programmer. Sørg for at opdatere hvert program og at hente den seneste version af deres databaser, før du skanner.

Advarsel: Antivirus- og antispyware-programmer kan til tider give falske advarsler. Overvej at sætte mistænkelige filer i karantæne i stedet for at slette dem.

Har du brug for mere hjælp?

Du kan finde hjælp i specialiserede forummer til fjernelse af malware, fx i disse: