De pagina Probleemoplossingsinformatie gebruiken om problemen met Firefox te helpen oplossen

Firefox bevat een pagina Probleemoplossingsinformatie met enkele probleemoplossingshulpmiddelen, details over uw Firefox-installatie en andere technische gegevens, zoals geïnstalleerde extensies, belangrijke aangepaste voorkeuren en grafische informatie. Als u hulp bij een Firefox-probleem krijgt op het ondersteuningsforum, kan inhoud die u van deze pagina aanlevert helpen uw probleem op te lossen.

Om de pagina Probleemoplossingsinformatie te openen: klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Meer probleemoplossingsinformatie. U wordt naar een pagina met het adres about:support geleid. U kunt deze pagina ook openen door about:support in de adresbalk in te voeren.

Fx97-aboutsupportFx88aboutsupport

Firefox optimaliseren

De functie Firefox opfrissen kan veel problemen oplossen door Firefox terug te zetten naar de begintoestand, waarbij uw belangrijke gegevens behouden blijven. Overweeg deze functie te gebruiken voordat u begint aan een langdurig proces van probleemoplossing.

Problemen vaststellen

U kunt Firefox herstarten in Probleemoplossingsmodus om tijdelijk hardwareversnelling uit te zetten, enkele instellingen te herinitialiseren, en add-ons (extensies en thema’s) die problemen kunnen veroorzaken uit te schakelen. Zie Problemen in Firefox vaststellen met de probleemoplossingsmodus voor meer informatie.

Proberen de opstartbuffer te wissen

Firefox slaat bepaalde tijdelijke gegevens op in een opstartbuffer om de opstarttijd te verkorten. Het wissen van de opstartbuffer en daarna herstarten van Firefox kan soms diverse problemen oplossen, zoals gemengde talen in de gebruikersinterface na een update. Hierdoor worden uw profielgegevens of add-ons niet gewijzigd.

Kopiëren naar klembord

Door op de knop Tekst naar klembord kopiëren te klikken, wordt de tekst op de pagina naar het klembord van Windowsklembord van Macklembord gekopieerd.U kunt de inhoud van deze pagina naar het klembord van Windowsklembord van Macklembord kopiëren. Door op de knop Onbewerkte gegevens naar klembord kopiëren te klikken worden de brongegevens in json-opmaak gekopieerd. Door op de knop Tekst naar klembord kopiëren te klikken wordt een versie van dezelfde gegevens in rapportopmaak gekopieerd, voor verder gebruik. (Om privacyredenen wordt de regel ProfielmapProfielmap onder Toepassingsbasics niet gekopieerd.)

Na het kopiëren kunt u de informatie in een ander venster plakken door in het programma dat u gebruikt op het menu Bewerken en vervolgens op Plakken te klikken (of door de Ctrlcommand-toets ingedrukt te houden en op V te drukken), zodat een ander dit kan zien.

Toepassingsbasics

• Naam: vertelt u de naam van het product dat u gebruikt. In de meeste gevallen moet dit ‘Firefox’ zijn.
  • Versie: vertelt u welk versienummer van Firefox u gebruikt.
  • Build-ID: de code die automatisch is gecreëerd om de unieke omgeving waarin deze Firefox-installatie is gebouwd te identificeren.
  • Distributie-ID: dit veld is leeg voor niet-Linux-gebruikers.
  • Distributie-ID: geeft u de naam van de Linux-distributie (zoals Ubuntu, Arch of OpenSuse).
  • Als Firefox handmatig is geïnstalleerd in plaats van middels de pakketbeheerder van uw Linux-distributie, dan ziet u de volgende updategegevens:
  • Updatemap: toont het pad naar de map waarin de bestanden update-config.json, updates.xml, active-update.xml (als een update is gedownload maar nog niet is toegepast) en de submap updates staan.
  • Updategeschiedenis: op Updategeschiedenis tonen klikken zal een venster openen dat de geschiedenis van geïnstalleerde updates voor Firefox weergeeft.
  • Updatekanaal: het updatekanaal is gebaseerd op of Firefox de standaardversie of een Extended Support Release (ESR)-versie is, of een vroege uitgave als Beta, Developer Edition of Nightly is.
  • Updatemap: toont het pad naar de map waarin de bestanden update-config.json, updates.xml, active-update.xml (als een update is gedownload maar nog niet is toegepast) en de submap updates staan. Als u op Map openen klikt gaat u naar de desbetreffende map.
  • Updategeschiedenis: op Updategeschiedenis tonen klikken zal een venster openen dat de geschiedenis van geïnstalleerde updates voor Firefox weergeeft.
  • Updatekanaal: het updatekanaal is gebaseerd op of Firefox de standaardversie of een Extended Support Release (ESR)-versie is, of een vroege uitgave als Beta, Developer Edition of Nightly is.
  • Useragent: naast uw browser en het versienummer ervan levert de useragent andere details over uw systeem, zoals het besturingssysteem en de versie.
  • OS: toont uw besturingssysteem.
  • Binair toepassingsbestand: toont waar Firefox geïnstalleerd is.
  • Modules van derden: op about:third-party klikken brengt u naar een pagina met informatie over alle modules die door externe toepassingen in Firefox zijn ingebracht. Lees dit artikel voor meer info.
  • Launcher-proces: dit toont de status van het beveiligingsgerelateerde launcher-proces voor Firefox op Windows (standaard ingeschakeld). Zie voor meer informatie dit artikel.
  • Multiprocess-vensters: dit toont u het aantal Multiprocess-vensters van Firefox (indien aanwezig) en het totale aantal vensters dat is geopend.
  • Fission Windows: dit toont u het aantal vensters met Website-isolatie (Fission) (als deze aanwezig zijn), het totale aantal geopende vensters en de reden waarom deze functie is in- of uitgeschakeld. Als Firefox bijvoorbeeld in de Probleemoplossingsmodus wordt gebruikt en er een venster open staat, staat hier 0/1 uitgeschakeld door veilige modus.

• Bedrijfsbeleidsregels: dit toont u of uw browser wordt beheerd door Windows-groepsbeleid of een bestand policies.json. Als bedrijfsbeleidsregels Firefox beheren, dan toont klikken op Actief u een lijst met beleidsregels die momenteel op Firefox van toepassing zijn.

Crashrapporten van de afgelopen 3 dagen

Deze sectie vermeldt crashrapport-ID’s, indien aanwezig, die gedurende de afgelopen drie dagen door de Mozilla-crashreporter zijn ingediend. Door op een van de Rapport-ID-koppelingen te klikken, wordt u naar een webpagina met details over die crash gebracht. Door op de koppeling Alle crashrapporten te klikken, wordt u naar de pagina about:crashes gebracht, die alle ingediende crashrapporten vermeldt. Voor het verkrijgen van hulp bij crashes, zie Problemen met Firefox-crashes (onverwacht afsluiten) oplossen.

Firefox-functies

Sommige functies die met Firefox worden meegeleverd, zoals Pocket en Firefox Screenshots, worden als extensies geïnstalleerd, zodat ze apart van Firefox kunnen worden bijgewerkt. Deze extensies (soms systeem-add-ons genoemd) worden niet in de add-onbeheerder vermeld.

Add-ons

Extensies zijn add-ons voor Firefox die extra functionaliteit aan Firefox toevoegen. Deze sectie vermeldt de naam van elke extensie, de versie ervan, of deze is ingeschakeld, en de ID-string. Voor meer informatie over het oplossen van problemen met extensies die u hebt geïnstalleerd, zie Problemen met extensies, thema’s en hardwareversnelling verhelpen om bekende problemen met Firefox op te lossen.

Beveiligingssoftware

Deze sectie geeft informatie weer over de op uw computer geïnstalleerde beveiligingssoftware. Hieronder vallen de meeste antivirus- en antispywaresoftware, evenals uw firewall. Het niet geïnstalleerd hebben van beveiligingssoftware op uw systeem kan het systeem kwetsbaar maken. Voor meer informatie over het oplossen van problemen die door malware kunnen worden veroorzaakt, zie Problemen met Firefox die door malware worden veroorzaakt verhelpen.

Grafisch

Firefox kan de grafische processor van uw computer gebruiken om de weergave van bepaalde webpagina’s met video en animatie te versnellen, wat hardwareversnelling wordt genoemd, en om WebGL-inhoud weer te geven. Deze functie levert informatie over de grafische kaart van uw computer en het stuurprogramma ervan en vertelt u of hardwareversnelling en WebGL in Firefox zijn ingeschakeld of niet. Bedenk hierbij dat grafische functies mogelijk zijn uitgeschakeld vanwege verouderde grafische stuurprogramma’s. Voor hulp bij het bijwerken van uw grafische stuurprogramma’s, zie Uw grafische stuurprogramma’s upgraden om hardwareversnelling en WebGL te gebruiken.

Media

Deze sectie geeft informatie weer over uw systeemaudio. De weergegeven informatie bevat de voorkeursinstellingen voor audio van uw besturingssysteem, evenals de audio-invoer- (zoals microfoons) en -uitvoerapparaten (zoals luidsprekers of hoofdtelefoons). Van hieruit kunt u ook de status van elk apparaat en bepaalde informatie over de instellingen voor audio-indelingen zien. Voor meer informatie over het verhelpen van problemen met audio, zie het artikel Wat te doen als Firefox geen geluiden afspeelt.

Omgevingsvariabelen

In deze sectie ziet u omgevingsvariabelen (en) die door Firefox worden gebruikt en hun waarden, zoals de variabele MOZ_CRASHREPORTER_DATA_DIRECTORY, die toont waar crashrapportgegevens op uw computer zijn opgeslagen. Andere omgevingsvariabelen kunnen wijzigen hoe Firefox zich gedraagt, als ze zijn ingesteld. Zo kan downgradebescherming van Firefox worden omzeild door de omgevingsvariabele MOZ_ALLOW_DOWNGRADE in te stellen, zoals beschreven in dit Firefox voor Ondernemingen-artikel.

Experimentele functies

Deze sectie toont of functies die als experimenteel worden beschouwd zijn in- of uitgeschakeld. Deze functies kunnen in Firefox Beta, Developer Edition en Nightly worden ingeschakeld, maar zijn, in de meeste gevallen, standaard uitgeschakeld in releaseversies.

Belangrijke aangepaste voorkeuren

In deze sectie ziet u een lijst van instellingen die ten opzichte van hun standaardwaarden zijn gewijzigd. Deze informatie kan iemand helpen te weten of u uw installatie van Firefox hebt aangepast. Voor instructies over het herinitialiseren van voorkeuren naar de standaardwaarden, zie Voorkeuren van Firefox herinitialiseren om problemen te analyseren en verhelpen.

Belangrijke vergrendelde voorkeuren

In Firefox is het mogelijk om bepaalde voorkeuren te vergrendelen, zodat deze niet door de eindgebruiker kunnen worden gewijzigd. Dit is gebruikelijk in bedrijfsomgevingen. Voor meer informatie over het vergrendelen van voorkeuren, zie de documentatie voor Firefox aanpassen via AutoConfig.

Places-database

Firefox voert regelmatig onderhoudstaken uit op uw bladwijzer- en geschiedenisdatabase (ook bekend als Places-database). Gebruik de knop Integriteit verifiëren om deze taken op aanvraag uit te voeren. Als u problemen hebt met geschiedenis en bladwijzers, zou het hulpmiddel Integriteit verifiëren kunnen helpen.

Toegankelijkheid

Deze sectie toont of u software voor toegankelijkheid in Firefox hebt ingeschakeld.

Bibliotheekversies

Deze sectie vertelt welke versies van bepaalde runtime-bibliotheken worden gebruikt.

Sandbox

Omwille van beveiligings- en prestatiedoeleinden heeft Mozilla het project Project Electrolysis gemaakt (vaak aan gerefereerd als e10s) om een functie met de naam sandboxing in Firefox te implementeren. Dit zorgt ervoor dat webinhoud in een gescheiden proces van het Firefox-hoofdprogramma wordt uitgevoerd. Deze sectie van de probleemoplossingsinformatie toont details over de sandbox-beveiligingsniveaus. Zie de Sandbox-pagina op de Mozilla-wiki voor meer informatie over sandboxing in Firefox.

Internationalisatie & lokalisatie

Deze sectie toont informatie over de regionale en taalvoorkeuren in Firefox en uw besturingssysteem. Voor informatie over het gebruik van taalpakketten voor Firefox, zie Firefox in een andere taal gebruiken.

Afdrukken

Met de knop Opgeslagen afdrukinstellingen wissen in deze sectie kunt u alle gewijzigde afdrukvoorkeuren herinitialiseren. Dit kan helpen afdrukproblemen in Firefox op te lossen.

Gewijzigde afdrukinstellingen

In deze sectie vindt u de gewijzigde afdrukvoorkeuren.