De pagina Probleemoplossingsinformatie gebruiken om problemen met Firefox te helpen oplossen

Firefox bevat een pagina met informatie, zoals welke versie van Firefox u gebruikt, geïnstalleerde extensies, belangrijke aangepaste voorkeuren en grafische informatie. Als u hulp bij een Firefox-probleem krijgt op het ondersteuningsforum, kan inhoud die u van deze pagina Probleemoplossingsinformatie aanlevert helpen uw probleem snel opgelost te krijgen.

Dit artikel beschrijft hoe u de pagina Probleemoplossingsinformatie benadert, en hoe u deze gebruikt.

De pagina Probleemoplossingsinformatie openen

Klik op de menuknop New Fx Menu , klik op Help Help-29 en selecteer Probleemoplossingsinformatie.

U wordt naar een pagina met het adres about:support geleid.

Fx42aboutsupport Fx46TroubleshootingInfo Fx51aboutsupport

Firefox optimaliseren

De functie Firefox vernieuwenFirefox opfrissen kan veel problemen oplossen door Firefox terug te zetten naar de begintoestand van na de installatie, waarbij uw belangrijke gegevens behouden blijven. Overweeg deze functie te gebruiken voordat u een langdurig proces voor probleemoplossing begint.

Veilige modus proberen

U kunt Firefox herstarten in Veilige modus om tijdelijk hardwareversnelling uit te zetten, enkele instellingen te herinitialiseren, en add-ons (extensies en thema’s) die problemen kunnen veroorzaken uit te schakelen. Zie Problemen met Firefox oplossen via de Veilige modus voor meer informatie.

Kopiëren naar klembord

Door op de knop Tekst naar klembord kopiëren te klikken, wordt alle tekst op de pagina naar het klembord van Windowsklembord van Macklembord gekopieerd.

Na het kopiëren kunt u de informatie in een ander venster plakken door in het programma dat u gebruikt op het menu Bewerken en vervolgens op Plakken te klikken (of door de Ctrlcommand-toets ingedrukt te houden en op V te drukken), zodat een ander dit kan zien.

Toepassingsbasics

• Naam: vertelt u de naam van het product dat u gebruikt. In de meeste gevallen zal dit ‘Firefox’ zijn.
  • Versie: vertelt u welk versienummer van Firefox u gebruikt.
  • Updategeschiedenis: op Updategeschiedenis tonen klikken zal een venster openen dat de geschiedenis van geïnstalleerde updates voor Firefox weergeeft.
  • Useragent: naast uw browser en het versienummer ervan levert de useragent andere details over uw systeem, zoals het besturingssysteem en de versie.
  • Ingeschakelde plug-ins: plug-ins zijn add-ons voor Firefox die internetinhoud beheren die Firefox zelf niet kan verwerken. Hieronder vallen doorgaans gepatenteerde indelingen voor video, audio, onlinespellen, presentaties en meer. Op about:plugins klikken brengt u naar een pagina die al uw geïnstalleerde plug-ins toont, de versienummers ervan, en voor welk type internetinhoud elke plug-in is geregistreerd. Voor meer informatie, zie Problemen met plug-ins zoals Flash of Java oplossen om bekende problemen met Firefox te verhelpen.
  • Buildconfiguratie: op about:buildconfig klikken brengt u naar een pagina die een persoon kan helpen te begrijpen of u een standaardversie van Firefox gebruikt, of een aangepaste versie.
  • Geheugengebruik: op about:memory klikken brengt u naar een pagina die geheugengebruik toont. Voor meer informatie, zie deze blogpost.
  • Geregistreerde Service Workers: op about:serviceworkers klikken toont of de Service Workers-functie wel of niet is ingeschakeld en of eventuele huidige Worker-URL’s zijn geregistreerd. Service workers worden gebruikt voor webverbeteringen zoals pushnotificaties.
  • Multiprocess-vensters: dit toont u het aantal Multiprocess-vensters van Firefox (indien aanwezig) en het totale aantal vensters dat is geopend.
  • Veilige modus: vertelt u of Firefox zich op dat moment wel of niet in Veilige modus bevindt.
  • Profielen: op about:profiles klikken brengt u naar een pagina die nog in ontwikkeling is en de profielbeheerder gaat vervangen.

Crashrapporten van de afgelopen 3 dagen

Deze sectie vermeldt crashrapport-ID’s, indien aanwezig, die gedurende de afgelopen drie dagen door de Mozilla-crashreporter zijn ingediend. Door op een van de Rapport-ID-koppelingen te klikken, wordt u naar een webpagina met details over die crash gebracht. Door op de koppeling Alle crashrapporten te klikken, wordt u naar de pagina about:crashes gebracht, die alle ingediende crashrapporten vermeldt. Voor het verkrijgen van hulp bij crashes, zie Firefox crasht - Problemen met crashes analyseren, voorkomen en hulp bij het oplossen verkrijgen.

Firefox-functies

Sommige functies die met Firefox worden meegeleverd, zoals Pocket en Firefox Screenshots, worden als extensies geïnstalleerd, zodat ze apart van Firefox kunnen worden bijgewerkt. Deze extensies (soms systeem-add-ons genoemd) worden niet in de add-onbeheerder vermeld.

Extensies

Extensies zijn add-ons voor Firefox die extra functionaliteit aan Firefox toevoegen. Deze sectie vermeldt de naam van elke extensie, de versie ervan, of deze is ingeschakeld, en de ID-string. Voor meer informatie over het oplossen van problemen met extensies die u hebt geïnstalleerd, zie het artikel Problemen met extensies, thema’s en hardwareversnelling verhelpen om bekende problemen met Firefox op te lossen.

Noot: sommige add-ons worden hier vermeld, maar niet in de add-onbeheerder, zoals Pocket. Dit zijn met Firefox meegeleverde functies die als extensies zijn geïnstalleerd, zodat ze apart van Firefox kunnen worden bijgewerkt.

Beveiligingssoftware

Deze sectie geeft informatie weer over de op uw computer geïnstalleerde beveiligingssoftware. Hieronder vallen de meeste antivirus- en antispywaresoftware, evenals uw firewall. Het niet geïnstalleerd hebben van beveiligingssoftware op uw systeem kan het systeem kwetsbaar maken. Voor meer informatie over het oplossen van problemen die door malware kunnen worden veroorzaakt, zie het artikel Problemen met Firefox die door malware worden veroorzaakt verhelpen.

Grafisch

Firefox kan de grafische processor van uw computer gebruiken om de weergave van bepaalde webpagina’s met video en animatie te versnellen, wat hardwareversnelling wordt genoemd, en om WebGL-inhoud weer te geven. Deze functie levert informatie over de grafische kaart van uw computer en het stuurprogramma ervan en vertelt u of hardwareversnelling en WebGL in Firefox zijn ingeschakeld of niet. Bedenk hierbij dat grafische functies mogelijk zijn uitgeschakeld vanwege verouderde grafische stuurprogramma’s. Voor hulp bij het bijwerken van uw grafische stuurprogramma’s, zie Uw grafische stuurprogramma’s upgraden om hardwareversnelling en WebGL te gebruiken.

Media

Deze sectie geeft informatie weer over uw systeemaudio. De weergegeven informatie bevat de voorkeursinstellingen voor audio van uw besturingssysteem, evenals de audio-invoer- (zoals microfoons) en -uitvoerapparaten (zoals luidsprekers of hoofdtelefoons). Van hieruit kunt u ook de status van elk apparaat en bepaalde informatie over de instellingen voor audio-indelingen zien. Voor meer informatie over het verhelpen van problemen met audio, zie het artikel Wat te doen als Firefox geen geluiden afspeelt.

Belangrijke aangepaste voorkeuren

In deze sectie ziet u een lijst van instellingen die ten opzichte van hun standaardwaarden zijn gewijzigd. Deze informatie kan iemand helpen te weten of u uw installatie van Firefox hebt aangepast. Voor instructies over het herinitialiseren van voorkeuren naar de standaardwaarden, zie Voorkeuren van Firefox herinitialiseren om problemen te analyseren en verhelpen.

Belangrijke vergrendelde voorkeuren

In Firefox is het mogelijk om bepaalde voorkeuren te vergrendelen, zodat deze niet door de eindgebruiker kunnen worden gewijzigd. Dit is gebruikelijk in bedrijfsomgevingen. Voor meer informatie over het vergrendelen van voorkeuren, zie de documentatie voor Firefox aanpassen via AutoConfig.

Places-database

Firefox voert regelmatig onderhoudstaken uit op uw bladwijzer- en geschiedenisdatabase (ook bekend als Places-database). Gebruik de knop Integriteit verifiëren om deze taken op aanvraag uit te voeren. Als u problemen hebt met geschiedenis en bladwijzers, zou het hulpmiddel Integriteit verifiëren kunnen helpen.

JavaScript

Deze sectie geeft een aantal JavaScript-instellingen weer die uw surfprestaties kunnen beïnvloeden.

Toegankelijkheid

Deze sectie toont of u software voor toegankelijkheid in Firefox hebt ingeschakeld.

Bibliotheekversies

Deze sectie vertelt welke versies van bepaalde runtime-bibliotheken worden gebruikt.

Experimentele functies

Deze sectie bevat details over huidige of vorige telemetrie-experimenten waar u onderdeel van bent geweest, als deze er zijn. Voor meer informatie over Telemetry, zie het artikel Gegevens met Mozilla delen om Firefox te helpen verbeteren.

Sandbox

Omwille van beveiligings- en prestatiedoeleinden heeft Mozilla het project Project Electrolysis gemaakt (vaak aan gerefereerd als e10s) om een functie met de naam sandboxing in Firefox te implementeren. Dit zorgt ervoor dat webinhoud in een gescheiden proces van het Firefox-hoofdprogramma wordt uitgevoerd. Deze sectie van de probleemoplossingsinformatie toont details over de sandbox-beveiligingsniveaus. Zie de Sandbox-pagina op de Mozilla-wiki voor meer informatie over sandboxing in Firefox.

Internationalisatie & lokalisatie

Deze sectie toont informatie over de regionale en taalvoorkeuren in Firefox en uw besturingssysteem. Voor informatie over het gebruik van taalpakketten voor Firefox, zie het artikel De Firefox-interface in andere talen gebruiken met taalpakketten.