Problemen in Firefox vaststellen met de probleemoplossingsmodus

Werk uw versie van Firefox bij voor de nieuwste functies en beveiligingsupdates.
De ProbleemoplossingsmodusVeilige modus is een speciale modus van Firefox die kan worden gebruikt voor het vaststellen en oplossen van problemen. Als u Firefox in de probleemoplossingsmodusveilige modus start, worden add-ons (extensies en thema’s) tijdelijk uitgeschakeld, hardwareversnelling en enkele andere functies uitgezet en worden sommige aanpassingen genegeerd (zie hieronder voor meer info). Door het gedrag van Firefox in normale modus te vergelijken met het gedrag in probleemoplossingsmodusveilige modus kunt u wellicht de oorzaak van het probleem vinden.

Noot: Windows-gebruikers zijn wellicht bekend met de veilige modus voor Windows. De veilige modus in Firefox heeft niets te maken met Windows Veilige modus.

De Veilige modus in Firefox staat nu bekend als de Probleemoplossingsmodus in Firefox versie 88 en hoger.

Firefox in ProbleemoplossingsmodusVeilige modus starten

Klik op de menuknop Fx57menu, klik op Help en selecteer Probleemoplossingsmodus… en klik op Herstarten in het dialoogvenster Firefox herstarten in probleemoplossingsmodus?.
Noot: u kunt Firefox ook in Probleemoplossingsmodus starten door de Shift-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox.de Option-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox. Firefox af te sluiten, naar uw Terminal te gaan en het volgende uit te voeren: firefox -safe-mode
Mogelijk dient u het installatiepad van Firefox (bv. /usr/lib/firefox) op te geven.
Klik op de menuknop Fx57menu, klik op Help en selecteer Herstarten met uitgeschakelde add-ons… en klik op Herstarten in het dialoogvenster Herstarten met uitgeschakelde add-ons.
Noot: u kunt Firefox ook in Veilige modus starten door de Shift-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox.de Option-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox. Firefox af te sluiten, naar uw Terminal te gaan en het volgende uit te voeren: firefox -safe-mode
Mogelijk dient u het installatiepad van Firefox (bv. /usr/lib/firefox) op te geven.

Venster ProbleemoplossingsmodusVeilige modus

Fx68SafeModeFx88TroubleshootMode

U hebt nu twee mogelijkheden:

• Op de knop Doorgaan in veilige modusOpenen klikken start Firefox in het standaardthema, schakelt uw extensies uit en zet enkele functies en aanpassingen uit. Als u de probleemoplossingsmodusveilige modus verlaat en Firefox normaal start, zullen uw add-ons en andere instellingen weer terugkeren naar de toestand die ze hadden voordat u de probleemoplossingsmodusveilige modus activeerde.
  • Op de knop Firefox opfrissen klikken zal Firefox terugzetten naar de fabrieksinstellingen, waarbij uw belangrijke gegevens bewaard blijven. Lees voordat u deze optie kiest Firefox opfrissen - Add-ons en instellingen herinitialiseren voor meer informatie.

Problemen vaststellen in probleemoplossingsmodusveilige modus

Zodra Firefox zich in probleemoplossingsmodusveilige modus bevindt, kunt u het gedrag ervan testen en controleren of het probleem verdwijnt.

Het probleem treedt op in probleemoplossingsmodusveilige modus

Als het probleem nog steeds optreedt in probleemoplossingsmodusveilige modus, wordt het niet door een extensie of thema veroorzaakt. Andere mogelijke oorzaken kunnen aangebrachte wijzigingen aan voorkeursinstellingen van Firefox zijn, die niet in probleemoplossingsmodusveilige modus worden uitgeschakeld. Lees de volgende artikelen voor oplossingen:

Het probleem treedt niet op in probleemoplossingsmodusveilige modus

Als het probleem niet optreedt in probleemoplossingsmodusveilige modus, wordt het zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een extensie, thema of hardwareversnelling. Lees dit artikel voor oplossingen:

ProbleemoplossingsmodusVeilige modus afsluiten

1. Klik op de menuknop New Fx Menu en selecteer AfsluitenAfsluitenClose 29.

Klik op het Firefox-menu Fx57Menu en selecteer Afsluiten. Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm, en klik daarna op Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx57Menu en klik daarna op Afsluiten.

2. Start Firefox zoals u gewend bent.

Meer informatie (gevorderde gebruikers)

In aanvulling op het uitschakelen van add-ons (extensies en thema’s) en het uitzetten van hardwareversnelling, schakelt de probleemoplossingsmodusveilige modus van Firefox de functies Verbeterde bescherming tegen volgen en Veilig navigeren. De probleemoplossingsmodusveilige modus van Firefox schakelt ook de JavaScript-Just-in-time (JIT)-compiler uit en negeert de optionele bestanden userContent.css en userChrome.css (indien aanwezig). Het bestand xulstore.json, dat aanpassingen aan venstergroottes, werkbalkinstellingen en besturingselementen opslaat, wordt ook genegeerd; echter, wijzigingen die worden opgeslagen in aangepaste voorkeuren blijven van kracht.

Gebaseerd op informatie van Safe mode (mozillaZine KB)