X
Tap here to go to the mobile version of the site.

Support Forum

Having issues when typing or trying to format text in the body of emails

Posted

I keep having very odd issues when trying to write emails:

Sometimes when typing an email there is a lag, where it can't keep up with my typing.

If I go to edit anything in an email I'm writing and I highlight text and start typing, it sometimes will not replace the text that was highlighted. It will shove the text I typed into some other part of the sentence.

Then starting today, if I highlight text and hit the "BOLD" button, it just deletes the highlighted text. Nothing is bold, just deletes the text.

These aren't really things I can show with a screenshot, so not really sure how to demonstrate. But no other programs on my computer have this issue, only Thunderbird.

I keep having very odd issues when trying to write emails: Sometimes when typing an email there is a lag, where it can't keep up with my typing. If I go to edit anything in an email I'm writing and I highlight text and start typing, it sometimes will not replace the text that was highlighted. It will shove the text I typed into some other part of the sentence. Then starting today, if I highlight text and hit the "BOLD" button, it just deletes the highlighted text. Nothing is bold, just deletes the text. These aren't really things I can show with a screenshot, so not really sure how to demonstrate. But no other programs on my computer have this issue, only Thunderbird.
Quote

Additional System Details

Application

  • User Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:69.0) Gecko/20100101 Firefox/69.0

More Information

sfhowes
  • Top 10 Contributor
1641 solutions 7881 answers

First thing to try is safe mode: hold Shift when you launch TB, and see if performance is changed. What's your version of TB? What is the security setup, i.e. your AV program, is it scanning email?

http://kb.mozillazine.org/Standard_diagnostic_-_Thunderbird

First thing to try is safe mode: hold Shift when you launch TB, and see if performance is changed. What's your version of TB? What is the security setup, i.e. your AV program, is it scanning email? http://kb.mozillazine.org/Standard_diagnostic_-_Thunderbird
Was this helpful to you?
Quote

Question owner

Safe mode doesn't seem to fix it. Highlighting text and hitting bold still deletes the text.

Running 60.9.0, says it is up to date.

Do not have an AV program other than standard Win 10 Security.

I'll try these standard diagnostics.

Safe mode doesn't seem to fix it. Highlighting text and hitting bold still deletes the text. Running 60.9.0, says it is up to date. Do not have an AV program other than standard Win 10 Security. I'll try these standard diagnostics.
Was this helpful to you?
Quote

Question owner

So, I just figured out that the bold issue only happens in one specific email that I've been trying to modify and forward today. So nevermind about that. I will just have to recreate that one from scratch.

I will do the diagnostics and test to see if the other issues can be resolved.

So, I just figured out that the bold issue only happens in one specific email that I've been trying to modify and forward today. So nevermind about that. I will just have to recreate that one from scratch. I will do the diagnostics and test to see if the other issues can be resolved.
Was this helpful to you?
Quote
Toad-Hall
  • Top 10 Contributor
1792 solutions 12058 answers

re :Sometimes when typing an email there is a lag, where it can't keep up with my typing.

If you have a setting that auto saves as a draft, then the draft file will get updated. If you have your AV ( Win 10 Security) intervening by scanning opened files then it could cause a lag. In addition if it is an imap account then there is also jibber jabber with server. Suggest you make thunderbird folders exempt from scanning to see if this improves things.

re :Sometimes when typing an email there is a lag, where it can't keep up with my typing. If you have a setting that auto saves as a draft, then the draft file will get updated. If you have your AV ( Win 10 Security) intervening by scanning opened files then it could cause a lag. In addition if it is an imap account then there is also jibber jabber with server. Suggest you make thunderbird folders exempt from scanning to see if this improves things.
Was this helpful to you?
Quote
Ask a question

You must log in to your account to reply to posts. Please start a new question, if you do not have an account yet.