Problemen met Firefox analyseren en verhelpen

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 134377
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Inhoud van revisie

De meeste problemen met Firefox kunnen worden opgelost door de hieronder beschreven methoden voor probleemoplossing te volgen. Probeer deze stappen in de genoemde volgorde. Als er één niet werkt, ga dan door naar de volgende. Als u hierbij extra hulp nodig hebt, is er een gemeenschap van vrijwilligers stand-by om te helpen.

1. Uw computer herstarten

Soms kunnen problemen worden verholpen door eenvoudig uw computer te herstarten en Firefox dan opnieuw te starten.

2. Uw cookies en buffer wissen

Veel problemen met het laden van webpagina’s kunnen worden opgelost door Firefox’ cookies en buffer te wissen:

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Geschiedenis en selecteer Recente geschiedenis wissen…
  3. Selecteer Alles in het vervolgkeuzemenu Te wissen tijdsperiode: .
  4. Selecteer zowel Cookies als Buffer onder het vervolgkeuzemenu. Zorg ervoor dat u geen items selecteert die u wilt behouden.
  5. Klik op OKNu Wissen.
Voor meer informatie, zie Navigatie-, zoek- en downloadgeschiedenis verwijderen in Firefox.

3. Firefox herstarten in Veilige modus

De veilige modus van Firefox is een modus voor probleemoplossing die alle extensies uitschakelt, het standaardthema gebruikt, hardwareversnelling uitschakelt en naast andere zaken standaard werkbalkinstellingen en -bedieningen gebruikt. Doe het volgende om Firefox in veilige modus te starten:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Probleemoplossingsmodus… en klik op Herstarten in het dialoogvenster Firefox herstarten in probleemoplossingsmodus?

Noot: u kunt Firefox ook in Probleemoplossingsmodus starten door de Shift-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox.de Option-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox. Firefox af te sluiten, naar uw Terminal te gaan en het volgende uit te voeren: firefox -safe-mode
    Mogelijk dient u het installatiepad van Firefox (bv. /usr/lib/firefox) op te geven.
  2. Klik in het dialoogvenster Firefox Veilige modus op Starten in veilige modus.
  3. Controleer of uw probleem in nog steeds optreedt in Veilige modus.

4. Problemen met uw plug-ins oplossen

Vanaf Firefox-versie 52 is de ondersteuning voor alle NPAPI-plug-ins behalve Adobe Flash stopgezet. Zie dit artikel voor details.
Soms kunnen plug-ins die in Firefox worden gebruikt (zoals Adobe Reader, Flash, Java en Silverlight) problemen veroorzaken die in de nieuwste versie van de plug-in zijn verholpen. De sjabloon ‘PluginCheck’ bestaat niet of heeft geen goedgekeurde revisie. Als het probleem nog steeds optreedt na het bijwerken van uw plug-ins en het herstarten van Firefox, kunt u al uw plug-ins uitschakelen om te controleren of een ervan de oorzaak is:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.
  2. Klik op elke plug-in in de lijst en kies daarna Nooit activeren in het bijbehorende vervolgkeuzemenu.
  3. Controleer of uw probleem zich voordoet wanneer u alle plug-ins hebt uitgeschakeld.

Als het probleem verdwijnt wanneer uw plug-ins zijn uitgeschakeld, zie dan het artikel Problemen met plug-ins zoals Flash of Java oplossen om bekende problemen met Firefox te verhelpen om de oorzaak vast te stellen.

5. Firefox opnieuw installeren

Sommige problemen met Firefox kunnen worden veroorzaakt door een probleem met een van de programmabestanden van Firefox. Volg deze stappen om Firefox volledig te verwijderen en opnieuw te installeren. Dit proces zal niet de gegevens in uw Firefox-profiel verwijderen (zoals bladwijzers en wachtwoorden), omdat die gegevens op een andere locatie worden bewaard.

Noot: mogelijk wilt u deze stappen afdrukken of in een andere browser bekijken.
  1. Download de meest recente officiële versie van Firefox vanaf mozilla.org.
  2. Sluit Firefox af: De sjabloon ‘closefirefox’ bestaat niet of heeft geen goedgekeurde revisie.
  3. De-installeer Firefox van uw computer.
  4. Verwijder de programmamap van Firefox, die zich standaard op een van de volgende locaties bevindt:
    • C:\Program Files\Mozilla Firefox
    • C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox
  5. Herinstalleer Firefox - zie Firefox downloaden en installeren in Windows voor instructies.
  1. Download de meest recente officiële versie van Firefox vanaf mozilla.org.
  2. Sluit Firefox af: De sjabloon ‘closefirefox’ bestaat niet of heeft geen goedgekeurde revisie.
  3. De-installeer Firefox van uw computer door de map Toepassingen in de Finder te openen en de Firefox-toepassing naar de Prullenbak te verplaatsen.
  4. Herinstalleer Firefox - zie Firefox downloaden en installeren op Mac voor instructies.
  1. Download de meest recente officiële versie van Firefox vanaf mozilla.org.
  2. Sluit Firefox af: De sjabloon ‘closefirefox’ bestaat niet of heeft geen goedgekeurde revisie.
  3. De-installeer Firefox - Als u Firefox hebt geïnstalleerd via de pakketbeheerder van uw distributie, dient u dezelfde methode te gebruiken voor het de-installeren - zie Firefox installeren in Linux voor details. Als u het binaire pakket vanaf de Firefox-downloadpagina hebt gedownload en geïnstalleerd, verwijdert u eenvoudig de map firefox in uw thuismap om Firefox te de-installeren.
  4. Herinstalleer Firefox - zie Firefox installeren in Linux voor instructies.

Start nu Firefox en controleer of het probleem is verholpen. Als dit niet zo is, ga dan door met de volgende probleemoplossingsmethode.

6. Firefox vernieuwen

6. Firefox opfrissen

De functie Firefox opfrissen kan veel problemen verhelpen door uw Firefox-profiel terug te zetten naar zijn standaardtoestand, waarbij uw belangrijke gegevens behouden blijven.

Noot: bij het gebruiken van de vernieuwingsopfrisfunctie blijven uw bladwijzers, navigatiegeschiedenis, geopende tabbladen, vensters, wachtwoorden, cookies en gegevens voor automatisch aanvullen van webformulieren bewaard. Uw extensies en thema’s worden echter verwijderd en uw voorkeuren worden geherinitialiseerd. Lees meer.
  1. Klik op de menuknop Fx57Menu, klik op Help en kies ProbleemoplossingsinformatieMeer probleemoplossingsinformatie.
  2. Klik op Firefox opfrissen en daarna in het bevestigingsvenster dat wordt geopend op Firefox opfrissen. Firefox sluit om op te frissen.
  3. Als Firefox gereed is, toont een venster uw geïmporteerde gegevens. Klik op de knop Voltooien. Firefox wordt geopend.
  4. Selecteer of u wilt dat Firefox alle of sommige vensters en tabbladen herstelt en klik op de knop Beginnen!.
  1. Klik op de menuknop Fx57Menu, klik op Help en kies ProbleemoplossingsinformatieMeer probleemoplossingsinformatie.
  2. Klik op Firefox opfrissen en daarna in het bevestigingsvenster dat wordt geopend op Firefox opfrissen. Firefox sluit om op te frissen.
  3. Als Firefox gereed is, toont een venster uw geïmporteerde gegevens. Klik op de knop Voltooien. Firefox wordt geopend.
Noot: er is een knop Firefox opfrissen in het venster ProbleemoplossingVeilige modus van Firefox, als u Firefox niet normaal kunt starten. U kunt Firefox ook handmatig opfrissen door een nieuw profiel aan te maken en uw belangrijke gegevens naar het nieuwe profiel te kopiëren.

7. Een nieuw Firefox-profiel aanmaken

Soms kan het probleem worden veroorzaakt door bestanden in de profielmap van Firefox die overeenkomen met essentiële gegevens die niet met een vernieuwingopfrisactie van Firefox worden verwijderd (zoals bladwijzers en navigatiegegevens). U kunt een nieuw, extra profiel aanmaken dat niets van uw oude Firefox-gegevens bevat. Zie Profielbeheerder – Firefoxprofielen aanmaken, wijzigen of wisselen voor instructies.

Overige oplossingen

Als u al deze methoden voor probleemoplossing hebt geprobeerd en nog steeds problemen ondervindt, kan het probleem door andere software of hardware worden veroorzaakt.

Deze sectie bevat geen stap-voor-stap instructies. Lees de bijbehorende documentatie voor meer informatie over deze oplossingen.

Controleren op conflicten met uw internetbeveiligingssoftware

Sommige internetbeveiligingssoftware (waaronder antivirus-, antispyware- en firewallprogramma’s) kunnen problemen met Firefox veroorzaken, zoals het blokkeren van websites, crashes, en meer. Meestal kunt u de instellingen van het programma openen en Firefox uit de lijst van toegestane of vertrouwde programma’s verwijderen, waarna Firefox opnieuw zal worden gedetecteerd en alles weer gaat werken zoals het hoort. Als uw programma in het artikel Firewalls zo configureren dat Firefox toegang heeft tot het internet wordt vermeld, kunt u specifieke instructies verkrijgen over het op de juiste wijze opnieuw configureren ervan.

Uw systeem scannen op virussen en spyware

Het is verstandig om uw systeem regelmatig te scannen op virussen, spyware of andere malware. Deze gratis hulpmiddelen voor het verwijderen van malware zijn vaak nuttig:

Als u meer hulp nodig hebt bij het verwijderen van malware, zie dan Problemen met Firefox die door malware worden veroorzaakt verhelpen.

Gebaseerd op informatie van Standard diagnostic - Firefox (mozillaZine KB)