Waarom werken Java, Silverlight, Adobe Acrobat en andere plug-ins niet meer?

Sinds Firefox-versie 52 is uitgegeven in maart 2017, worden geïnstalleerde NPAPI-plug-ins niet meer door Firefox ondersteund, behalve Adobe Flash Player. Sommige plug-ins die niet meer in Firefox worden geladen, hoewel ze op uw computer kunnen zijn geïnstalleerd, zijn onder andere Java, Microsoft Silverlight en Adobe Acrobat.

Einde van ondersteuning voor Flash: net als andere browsers en Adobe heeft Firefox aan het einde van 2020 de ondersteuning voor Flash beëindigd. Lees Einde ondersteuning voor Adobe Flash voor meer informatie.

Noot: De plug-ins Widevine CDM en OpenH264-videocodec zijn geen NPAPI-plug-ins en worden nog steeds ondersteund.

De afgelopen paar jaar heeft Firefox diverse Web-API’s geïmplementeerd, zodat websites dezelfde dingen kunnen doen die ze altijd deden zonder plug-ins, waardoor u zeer waarschijnlijk geen verschil merkt in uw surfervaring.

Waarom heeft Firefox dit gedaan?

Het internet zit vol met websites die verder gaan dan statische pagina’s, zoals video, geluid en spellen. Hoewel NPAPI-plug-ins, met name Flash, hebben bijgedragen aan de werking van deze interactieve pagina’s, maken ze het surfen echter ook trager, minder veilig en verhogen ze de kans op crashes.

De afgelopen paar jaar heeft Firefox hard gewerkt aan het bouwen van vervangingen voor deze plug-ins, deze worden Web-API’s genoemd. Web-API’s zijn ontworpen om de functie van de NPAPI-plug-ins te vervangen zonder uw internetveiligheid, -stabiliteit en -prestaties te ondermijnen.

Eerder, toen deze Web-API’s nog niet helemaal gereed waren, heeft Firefox de overgang gestart door plug-ins handmatig te laten laden (klikken voor activeren).

Nu hebben veel websites Web-API’s overgenomen, en u kunt van bijna al uw favoriete pagina’s genieten zonder oude en onveilige plug-ins te gebruiken. Net als andere moderne browsers zoals Google Chrome en Microsoft Edge verwijdert Firefox de ondersteuning voor deze NPAPI-plug-ins.

Wat als ik een oudere versie van Firefox gebruik?

We raden u aan om indien mogelijk Firefox bij te werken.

Elke update van Firefox bevat belangrijke reparaties en verbeteringen, waaronder verbeteringen die u helpen veilig te blijven op het internet. Gebruik van een oude versie van welke browser dan ook, inclusief Firefox, levert risico’s voor uw persoonlijke gegevens en zelfs uw computer op.

Firefox is uitgebreid om functies te ondersteunen die voorheen extra plug-ins vereisten. Bovendien worden plug-ins ook automatisch actueel gehouden en beheerd via blokkeerlijsten voor extra veiligheid. U blijft dus bij met slechts één Firefox-update.