Problemen met Firefox analyseren en verhelpen

De meeste problemen met Firefox kunnen worden opgelost door de hieronder beschreven methoden voor probleemoplossing te volgen. Probeer deze stappen in de genoemde volgorde. Als er een niet werkt, ga dan door naar de volgende. Als u hierbij extra hulp nodig hebt, staat er een gemeenschap van vrijwilligers klaar om te helpen.

1. Uw computer herstarten

Soms kunnen problemen worden verholpen door eenvoudig uw computer te herstarten en Firefox dan opnieuw te starten.

2. Uw cookies en buffer wissen

Veel problemen met het laden van webpagina’s kunnen worden opgelost door Firefox’ cookies en gebufferde webinhoud te wissen. Zie voor meer info Cookies en websitegegevens wissen in Firefox en De buffer van Firefox wissen.

Om uw cookies en buffer tegelijk te wissen:

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Geschiedenis en selecteer Recente geschiedenis wissen…
  3. Selecteer Alles in het vervolgkeuzemenu Te wissen tijdsperiode: .
  4. Selecteer zowel Cookies als Buffer onder het vervolgkeuzemenu. Zorg ervoor dat u geen items selecteert die u wilt behouden.
  5. Klik op OKNu Wissen.

Firefox heeft ook een opstartbuffer die bepaalde tijdelijke gegevens opslaat, om de opstartsnelheid te verbeteren. De opstartbuffer wissen en daarna Firefox herstarten kan diverse problemen met de gebruikersinterface (UI) van Firefox verhelpen. Dit wijzigt uw profielgegevens of add-ons niet.

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Meer probleemoplossingsinformatie. De pagina Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.
  2. Klik onder De opstartbuffer proberen te wissen op Opstartbuffer wissen… en daarna op Herstarten.

3. Firefox herstarten in Probleemoplossingsmodus

De probleemoplossingsmodus van Firefox is een diagnostische modus die alle extensies uitschakelt, het standaardthema gebruikt, hardwareversnelling uitschakelt en standaard werkbalkinstellingen gebruikt naast andere wijzigingen (zie dit artikel voor details). Doe het volgende om Firefox in probleemoplossingsmodus te starten:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Probleemoplossingsmodus… en klik op Herstarten in het dialoogvenster Firefox herstarten in probleemoplossingsmodus?

Noot: u kunt Firefox ook in Probleemoplossingsmodus starten door de Shift-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox.de Option-toets ingedrukt te houden tijdens het starten van Firefox. Firefox af te sluiten, naar uw Terminal te gaan en het volgende uit te voeren: firefox -safe-mode
    Mogelijk dient u het installatiepad van Firefox (bv. /usr/lib/firefox) op te geven.
  2. Klik in het volgende dialoogvenster Firefox in probleemoplossingsmodus starten? op Openen.
  3. Controleer of uw probleem nog steeds optreedt in Probleemoplossingsmodus.
  • Als het probleem zich nog steeds voordoet in Probleemoplossingsmodus, ga dan naar stap 4.
  • Als het probleem zich niet voordoet in Probleemoplossingsmodus, volg dan deze instructies om problemen met extensies, thema’s en hardwareversnelling op te lossen.

4. Firefox opnieuw installeren

Sommige problemen met Firefox kunnen worden veroorzaakt door een probleem met een van de programmabestanden van Firefox. Volg deze stappen om Firefox volledig te verwijderen en opnieuw te installeren. Dit proces zal niet de gegevens in uw Firefox-profiel verwijderen (zoals bladwijzers en wachtwoorden), omdat die gegevens op een andere locatie worden bewaard.

Noot: mogelijk wilt u deze stappen afdrukken of in een andere browser bekijken.
  1. Download het installatieprogramma voor de meest recente officiële versie van Firefox vanaf mozilla.org.
  2. Sluit Firefox af (wanneer geopend): Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Het kan handig zijn om de maplocatie van Mozilla Firefox te noteren (rechtsklik op het Firefox-pictogram op uw bureaublad, selecteer Eigenschappen in het contextmenu en klik op het tabblad Snelkoppeling), aangezien er mogelijk bestanden en mappen achterblijven die u moet verwijderen voor een schone herinstallatie.
  4. De-installeer Firefox van uw computer.
  5. Als de-installeren niet alle programmabestanden van Firefox heeft verwijderd, verwijder dan handmatig de programmamap van Firefox, die u normaal gesproken op een van de volgende locaties vindt:
    • C:\Program Files\Mozilla Firefox
    • C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox
  6. Herinstalleer Firefox via het installatieprogramma dat u eerder hebt gedownload – zie Firefox downloaden en installeren in Windows voor instructies.
  1. Download de meest recente officiële versie van Firefox vanaf mozilla.org.
  2. Sluit Firefox af: De sjabloon ‘closefirefox’ bestaat niet of heeft geen goedgekeurde revisie.
  3. De-installeer Firefox van uw computer door de map Toepassingen in de Finder te openen en de Firefox-toepassing naar de Prullenbak te verplaatsen.
  4. Herinstalleer Firefox – zie Firefox downloaden en installeren op Mac voor instructies.
  1. Download de meest recente officiële versie van Firefox vanaf mozilla.org.
  2. Sluit Firefox af: De sjabloon ‘closefirefox’ bestaat niet of heeft geen goedgekeurde revisie.
  3. De-installeer Firefox – als u Firefox hebt geïnstalleerd via de pakketbeheerder van uw distributie, dient u dezelfde methode te gebruiken voor het de-installeren – zie Firefox installeren in Linux voor details. Als u het binaire pakket vanaf de Firefox-downloadpagina hebt gedownload en geïnstalleerd, verwijdert u eenvoudig de map firefox in uw thuismap om Firefox te de-installeren.
  4. Herinstalleer Firefox – zie Firefox installeren in Linux voor instructies.

Start nu Firefox en controleer of het probleem is verholpen. Als dit niet zo is, ga dan door met de volgende probleemoplossingsmethode.

5. Firefox opfrissen

De functie Firefox opfrissen kan veel problemen verhelpen door uw Firefox-profiel terug te zetten naar de standaardtoestand, waarbij uw belangrijke gegevens behouden blijven.
Als u veel aanpassingen aan Firefox hebt, dan wilt u mogelijk deze stap overslaan en in plaats daarvan een nieuw Firefox-profiel aanmaken (zie stap 6 hieronder), zodat u uw oude profiel eenvoudig kunt terugzetten vanuit de Profielbeheerder.

Noot: bij het gebruiken van de vernieuwingsopfrisfunctie blijven uw bladwijzers, navigatiegeschiedenis, geopende tabbladen, vensters, wachtwoorden, cookies en gegevens voor automatisch aanvullen van webformulieren bewaard. Uw extensies en thema’s worden echter verwijderd en uw voorkeuren worden geherinitialiseerd. Lees meer.
  1. Klik op de menuknop Fx57Menu, klik op Help en kies ProbleemoplossingsinformatieMeer probleemoplossingsinformatie.
  2. Klik op Firefox opfrissen en daarna in het bevestigingsvenster dat wordt geopend op Firefox opfrissen. Firefox sluit om op te frissen.
  3. Als Firefox gereed is, toont een venster uw geïmporteerde gegevens. Klik op de knop Voltooien. Firefox wordt geopend.
  4. Selecteer of u wilt dat Firefox alle of sommige vensters en tabbladen herstelt en klik op de knop Beginnen!.
  1. Klik op de menuknop Fx57Menu, klik op Help en kies ProbleemoplossingsinformatieMeer probleemoplossingsinformatie.
  2. Klik op Firefox opfrissen en daarna in het bevestigingsvenster dat wordt geopend op Firefox opfrissen. Firefox sluit om op te frissen.
  3. Als Firefox gereed is, toont een venster uw geïmporteerde gegevens. Klik op de knop Voltooien. Firefox wordt geopend.
Noot: er is een knop Firefox opfrissen in het venster ProbleemoplossingVeilige modus van Firefox, als u Firefox niet normaal kunt starten. U kunt Firefox ook handmatig opfrissen door een nieuw profiel aan te maken en uw belangrijke gegevens naar het nieuwe profiel te kopiëren.

6. Een nieuw Firefox-profiel aanmaken

Soms kan het probleem worden veroorzaakt door bestanden in de profielmap van Firefox die overeenkomen met essentiële gegevens die niet met een opfrisactie van Firefox worden verwijderd (zoals bladwijzers en navigatiegegevens). U kunt een nieuw, extra profiel aanmaken dat niets van uw oude Firefox-gegevens bevat. Lees het artikel Profielbeheerder – Firefoxprofielen aanmaken, wijzigen of wisselen voor instructies.

Overige oplossingen

Als u al deze methoden voor probleemoplossing hebt geprobeerd en nog steeds problemen ondervindt, vindt u hier enkele andere oplossingen die u kunt proberen:

De interne browsertaken controleren

De Taakbeheerder in Firefox (de pagina about:performanceabout:processes) toont u of tabbladen of extensies Firefox vertragen. Telemetriegegevens die worden gedeeld met Mozilla (about:telemetry) bevat gedetailleerde gegevens over prestaties, hardware, gebruik en aanpassingen. De pagina met Probleemoplossingsinformatie (about:support) bevat koppelingen naar andere about:-pagina’s en hulpbronnen voor probleemoplossing. (Voer about:about in de adresbalk in voor een lijst met alle about:-pagina’s.)

Controleren op problemen veroorzaakt door een beschadigde of onvolledige Visual C++-installatie

Sommige problemen worden veroorzaakt door een beschadigde of onvolledige Visual C++-installatie waarin runtime-componenten ontbreken (Redistributable Packages) die door Firefox worden vereist, vooral VCRUNTIME140_1.dll. Dit kan optreden na het installeren of de-installeren van andere software op uw computer. Download, om deze componenten opnieuw te installeren, het nieuwste installatiepakket voor Visual Studio vanaf Microsoft Visual C++ Redistributable latest supported downloads (en), voer het uit en herstart vervolgens uw computer.

Controleren op conflicten met uw internetbeveiligingssoftware

Sommige internetbeveiligingssoftware (waaronder antivirus-, antispyware- en firewallprogramma’s) kunnen problemen met Firefox veroorzaken, zoals het blokkeren van websites, crashes, en meer. Meestal kunt u de instellingen van het programma openen en Firefox uit de lijst van toegestane of vertrouwde programma’s verwijderen, waarna Firefox opnieuw zal worden gedetecteerd en alles weer gaat werken zoals het hoort. Zie Firewalls zo configureren dat Firefox toegang heeft tot het internet.

Controleren op malware

Malware (kort voor ‘malicious software’) kan problemen met Firefox veroorzaken. U dient uw systeem regelmatig te scannen op virussen, spyware, of andere malware. Voor meer informatie, zie Problemen met Firefox die door malware worden veroorzaakt verhelpen.

Gebaseerd op informatie van Standard diagnostic - Firefox (mozillaZine KB)