Sådan undgår du at Firefox automatisk opretter forbindelser

Nogle brugere er bekymrede over de forbindelser, som Firefox opretter til internettet, især når forbindelserne tilsyneladende oprettes uden grund (læs mere i Mozillas privatlivspolitik). Denne artikel forklarer forskellige årsager til, at Firefox opretter forbindelser, og hvordan du om ønsket kan undgå det.

Automatiske opdateringer og sikkerhed

Søgning efter opdateringer

Advarsel: Det anbefales, at du ikke deaktiverer søgning efter opdateringer, da du så ikke vil få lukket sikkerhedshuller og få installeret fejlrettelser.

Firefox søger med mellemrum efter, om der findes opdateringer til selve programmet og til de installerede søgetjenester. Sådan kan du deaktivere søgning efter opdateringer:

1. Klik på menuknappen New Fx Menu , og klik så på Indstillinger.Indstillinger.
  2. Klik på Avanceret.
  3. Klik på menuen Opdateringer.
  4. Sæt flueben ud for Søg aldrig efter opdateringer (frarådes, sikkerhedsrisiko), og fjern fluebenet ud for Søgetjenester. Luk siden about:preferences.

Firefox søger også efter opdateringer til dine installerede tilføjelser (udvidelser og temaer). Sådan kan du deaktivere søgningen:

1. Klik på menuknappen New Fx Menu , og klik så på knappen Tilføjelser. Fanebladet Tilføjelser åbnes.

2. Klik på Udvidelser i fanebladet Tilføjelser.
  3. Klik på knappen "Indstillinger for alle tilføjelser" øverst på siden Add-on Tools Icon , klik på Opdater tilføjelser automatisk for at fjerne fluebenet ud for indstillingen, og klik så på Nulstil alle tilføjelser til automatisk opdatering.

Opdatering af blokeringsliste

Advarsel: Det anbefales, at du ikke deaktiverer blokeringslisten, da du så kan risikere at bruge utroværdige tilføjelser, tilbagekaldte certifikater eller ustabile grafikdrivere.

Firefox kan opdatere en blokeringsliste, der benyttes til at blokere for ondsindede tilføjelser, usikre plugins, tilbagekaldte certifikater og grafikdrivere, der er kendt for at kunne forårsage nedbrud. Læs mere på disse sider: Blocklisting (MozillaWiki), Blocklisting/Graphics (MozillaWiki), Revoking Intermediate Certificates: Introducing OneCRL og Tilføjelser som skaber stabilitets- og sikkerhedsproblemer sættes på en blokeringsliste. Sådan kan du deaktivere blokeringslisten:

1. Skriv about:config i adressefeltet, og tryk på tasten EnterRetur.

• Advarselssiden "Garantien dækker muligvis ikke her!" vises måske. Klik på knappen Jeg lover at være forsigtig!Jeg lover at være forsigtig! for at fortsætte til siden about:config.
  2. Søg efter indstillingen extensions.blocklist.enabled på siden about:config.
  3. Bemærk hvad der står i kolonnen Værdi for indstillingen extensions.blocklist.enabled.
    • Hvis der står false, skal du ikke gøre noget.
    • Hvis der står true, så dobbeltklik på linjen for at ændre til false.

Opdatering af phishing-liste

Advarsel: Det anbefales, at du ikke deaktiverer beskyttelse mod phishing, da du så ikke vil blive beskyttet mod websteder, som forsøger at stjæle personlige eller finansielle oplysninger fra dig.

Sådan deaktiverer du beskyttelse mod phishing:

1. Klik på menuknappen New Fx Menu , og klik så på Indstillinger.Indstillinger.
  2. Klik på Sikkerhed.
  3. Fjern fluebenet ud for Bloker websteder, der er mistænkt for at medvirke til netsvindelBloker farlige og vildledende websteder.

Opdatering af malware-liste

Advarsel: Det anbefales, at du ikke deaktiverer beskyttelse mod malware, da du så kan have sikkerhedshuller, der kan udnyttes af ondsindede websteder til at inficere din computer med virus, trojanske heste og spyware, ligesom du ikke beskyttes mod download af ondsindede filer.

Sådan deaktiverer du beskyttelse mod malware:

1. Klik på menuknappen New Fx Menu , og klik så på Indstillinger.Indstillinger.
  2. Klik på Sikkerhed.
  3. Fjern fluebenet ud for Bloker websteder, der er mistænkt for at sprede skadelige programmerBloker farlige og vildledende websteder.

Firefox vil desuden prøve at kontrollere hentede programfiler ved at sammenligne deres signatur med en liste over godkendte producenter og med en liste over kendt malware. Findes programfilen ikke på en af de to lister, vil Firefox kontakte Googles tjeneste Safe Browsing. I den forbindelse sendes nogle af den hentede fils metadata til Googles server for at kontrollere den. Du kan slå denne del af malware-beskyttelsen fra:

1. Skriv about:config i adressefeltet, og tryk på tasten EnterRetur.

• Advarselssiden "Garantien dækker muligvis ikke her!" vises måske. Klik på knappen Jeg lover at være forsigtig!Jeg lover at være forsigtig! for at fortsætte til siden about:config.
  2. Søg efter indstillingen browser.safebrowsing.downloads.remote.enabled på siden about:config.
  3. Bemærk hvad der står i kolonnen Værdi for indstillingen browser.safebrowsing.downloads.remote.enabled.
    • Hvis der står false, skal du ikke gøre noget.
    • Hvis der står true, så dobbeltklik på linjen for at ændre til false.

Opdatering af sporingsliste

Sådan deaktiverer du beskyttelse mod sporing:

1. Klik på menuknappen New Fx Menu , og klik så på Indstillinger.Indstillinger.
  2. Klik på Privatliv.
  3. Fjern fluebenet ud for Brug beskyttelse mod sporing i private vinduer.

Certifikater til sikre websteder

Når du besøger et websted via en krypteret forbindelse (URL'en starter med "https://"), vil Firefox kontrollere webstedets certifikat. Dette kan medføre kommunikation med en tredjepart, som er specificeret i certifikatet, via protokollen OCSP for at kontrollere, om certifikatet stadig er gyldigt. Sådan deaktiverer du funktionen:

1. Klik på menuknappen New Fx Menu , og klik så på Indstillinger.Indstillinger.
  2. Klik på Avanceret.
  3. Klik på menuen Certifikater.
  4. Fjern fluebenet ud for Send forespørgsel til OCSP responder-servere for at bekræfte certifikaters aktuelle gyldighed.

Forudhentning

Firefox vil hente visse links på forhånd for at spare tid, hvis du besøger en webside, der bruger et bestemt link-tag. Du kan læse mere om funktionen på siden Link Prefetching FAQ. Sådan deaktiverer du forudhentning af links:

1. Skriv about:config i adressefeltet, og tryk på tasten EnterRetur.

• Advarselssiden "Garantien dækker muligvis ikke her!" vises måske. Klik på knappen Jeg lover at være forsigtig!Jeg lover at være forsigtig! for at fortsætte til siden about:config.
  2. Søg efter indstillingen network.prefetch-next på siden about:config.
  3. Bemærk hvad der står i kolonnen Værdi for indstillingen network.prefetch-next.
    • Hvis der står false, skal du ikke gøre noget.
    • Hvis der står true, så dobbeltklik på linjen for at ændre til false.

Forudhentning af DNS

Firefox vil proaktivt slå domæne-navne op på links og URL-henvisninger i sidens indhold for at undgå forsinkelse, hvis du vælger at følge et link. Du kan læse mere om funktionen i dette blog-indlæg. Sådan deaktiverer du forudhentning af DNS:

1. Skriv about:config i adressefeltet, og tryk på tasten EnterRetur.

• Advarselssiden "Garantien dækker muligvis ikke her!" vises måske. Klik på knappen Jeg lover at være forsigtig!Jeg lover at være forsigtig! for at fortsætte til siden about:config.
  2. Søg efter indstillingen network.dns.disablePrefetch på siden about:config.
  3. Bemærk hvad der står i kolonnen Værdi for indstillingen network.dns.disablePrefetch.
    • Hvis der står false, skal du ikke gøre noget.
    • Hvis der står true, så dobbeltklik på linjen for at ændre til false.

Forudhentning af forudsigelige forbindelser

Firefox vil åbne forudsigelige forbindelser til websteder for at gøre indlæsning af dem hurtigere. Det sker fx, når du holder musemarkøren over en miniature af et websted på siden Nyt faneblad, og når du begynder at skrive i søgefeltet i værktøjslinjen, i søgefeltet på startsiden og i søgefeltet på siden Nyt faneblad. Sådan deaktiverer du forudhentning af forudsigelige forbindelser:

1. Skriv about:config i adressefeltet, og tryk på tasten EnterRetur.

• Advarselssiden "Garantien dækker muligvis ikke her!" vises måske. Klik på knappen Jeg lover at være forsigtig!Jeg lover at være forsigtig! for at fortsætte til siden about:config.
  2. Søg efter indstillingen network.http.speculative-parallel-limit på siden about:config.
  3. Bemærk hvad der står i kolonnen Værdi for indstillingen network.http.speculative-parallel-limit.
    • Hvis der står 0, skal du ikke gøre noget.
    • Hvis der er angivet en anden værdi, så dobbeltklik på den, og angiv i stedet 0.

Forudhentning af liste med tilføjelser

Hver gang du åbner siden Tilføjelser, henter Firefox en liste med tilføjelser for at mindske ventetid, hvis du klikker på Find tilføjelser. Denne forbindelse åbnes kun, når du åbner siden Tilføjelser.

Brugerhandlinger

Indlæsning af startside

Indlæsning af din starside kan betyde åbning af forbindelser. Du kan ændre din startside til en side, der ikke åbner forbindelser til internettet:

1. Klik på menuknappen New Fx Menu , og klik så på Indstillinger.Indstillinger.
  2. Klik på Generelt.
  3. Ud for Når Firefox starter: skal du enten vælge Vis tom side eller vælge Vis min startside og derefter klikke på knappen Gendan standard. Luk siden about:preferences.

Udvidelser

En installeret udvidelse kan oprette forbindelse til et websted. Det kan fx være for at synkronisere bogmærker eller for at opdatere en liste over websteder, der skal blokeres. Eller det kan være fordi udvidelsen indeholder nye funktioner, som fx udvidelsen FasterFox, der har mulighed for at forudhente alle sider, som der linkes til på den besøgte webside. Du kan læse, hvordan du deaktiverer eller fjerner udvidelser, i artiklen Deaktiver eller fjern tilføjelser.

Firefox kontrollerer, om der er tilgængelige opdateringer til dine tilføjelser (udvidelser og temaer). Sådan kan du deaktivere kontrollen:

Advarsel: Det anbefales, at du ikke deaktiverer søgning efter opdateringer til dine tilføjelser, da du så ikke vil få lukket sikkerhedshuller og få installeret fejlrettelser.
  1. Klik på menuknappen New Fx Menu , og klik så på knappen Tilføjelser. Fanebladet Tilføjelser åbnes.

2. Klik på Udvidelser i fanebladet Tilføjelser.
  3. Klik på knappen "Indstillinger for alle tilføjelser" øverst på siden Add-on Tools Icon , klik på Opdater tilføjelser automatisk for at fjerne fluebenet ud for indstillingen, og klik så på Nulstil alle tilføjelser til automatisk opdatering.

Opdatering af live bogmærker

Live bogmærker genindlæses automatisk med jævne mellemrum, og i den forbindelse oprettes forbindelse til internettet. Sletter du alle dine live bogmærker, undgår du, at der oprettes forbindelse.

Genstart af filhentninger

Når du starter Firefox, vil afbrudte filhentninger automatisk blive genstartet.

1. Tryk på tasterne Ctrl + JCtrl + Shift + YKommando + J for at åbne vinduet med filhentninger.
  2. Sørg for, at der ikke er nogen aktive filhentninger.

Indlæsning af ikoner til søgetjenester

Når du tilføjer en søgetjeneste, som ikke indeholder et ikon, vil Firefox forsøge at hente et ikon fra søgetjenestens websted. Ikonet gemmes i Firefox' hukommelse til senere brug.

Firefox Sync

Hvis du bruger Firefox Sync, vil der blive oprettet forbindelser for at synkronisere dine data på tværs af alle dine forbundne enheder. Du kan vælge, hvad der skal synkroniseres, eller du kan slå synkroniseringen fra. Læs mere herom i artiklen Hvordan vælger jeg, hvad der synkroniseres i Firefox?

Mozilla-indhold

Fliser

Når du åbner et nyt faneblad i Firefox, vil du få vist fliser med links til forskellige websteder baseret på tidligere besøgte sider i din historik. Nye brugere har ingen historik, så de vil få vist anbefalede websteder på siden Nyt faneblad. For at vise anbefalede websteder, oprettes der forbindelse for at hente indhold og miniaturer af webstederne. Sådan deaktiverer du hentning af anbefalede websteder:

1. Skriv about:config i adressefeltet, og tryk på tasten EnterRetur.

• Advarselssiden "Garantien dækker muligvis ikke her!" vises måske. Klik på knappen Jeg lover at være forsigtig!Jeg lover at være forsigtig! for at fortsætte til siden about:config.
  2. Søg efter indstillingen browser.newtabpage.enhanced på siden about:config.
  3. Bemærk hvad der står i kolonnen Værdi for indstillingen browser.newtabpage.enhanced.
    • Hvis der står false, skal du ikke gøre noget.
    • Hvis der står true, så dobbeltklik på linjen for at ændre til false.

Deaktivering af anbefalede websteder vil dog ikke forhindre funktionen i at kommunikere med Mozillas servere. Sådan deaktiverer du kommunikationen:

1. Skriv about:config i adressefeltet, og tryk på tasten EnterRetur.

• Advarselssiden "Garantien dækker muligvis ikke her!" vises måske. Klik på knappen Jeg lover at være forsigtig!Jeg lover at være forsigtig! for at fortsætte til siden about:config.
  2. Søg efter indstillingerne browser.newtabpage.directory.ping og browser.newtabpage.directory.source på siden about:config.
  3. Dobbeltklik på de to indstillinger, og slet indholdet i værdiboksen for dem.

Tekststykker

Hvis du bruger den indbyggede startside, about:home, vil Firefox vise Mozilla-relateret indhold (tekststykker), som opdateres en gang i døgnet, omkring søgefeltet. Du kan deaktivere forbindelsen til Mozillas server med tekststykker:

1. Skriv about:config i adressefeltet, og tryk på tasten EnterRetur.

• Advarselssiden "Garantien dækker muligvis ikke her!" vises måske. Klik på knappen Jeg lover at være forsigtig!Jeg lover at være forsigtig! for at fortsætte til siden about:config.
  2. Søg efter indstillingen browser.aboutHomeSnippets.updateUrl på siden about:config.
  3. Dobbeltklik på den, og slet indholdet i værdiboksen.

Position til standardsøgetjenesten

Første gang Firefox startes, laves der et opslag for at fastslå, hvilket land du befinder dig i. Det gøres for at kunne tilpasse standardsøgetjenesten til din position. Hvis du vil deaktivere opslaget, skal du forudkonfigurere browseren, så indstillingen browser.search.geoip.url indeholder en tom streng.

Siden Hvad er nyt

Efter en opdatering af browseren, vil Firefox muligvis vise et ekstra faneblad ved siden af din normale startside for at fortælle dig om nyheder i den opdaterede version. Sådan deaktiverer du det ekstra faneblad:

1. Skriv about:config i adressefeltet, og tryk på tasten EnterRetur.

• Advarselssiden "Garantien dækker muligvis ikke her!" vises måske. Klik på knappen Jeg lover at være forsigtig!Jeg lover at være forsigtig! for at fortsætte til siden about:config.
  2. Søg efter indstillingen browser.startup.homepage_override.mstone på siden about:config.
  3. Dobbeltklik på den, og angiv værdien ignore.

Opdatering af metadata til tilføjelser

Fanebladet Tilføjelser viser information om de installerede tilføjelser og viser dig anbefalede tilføjelser på siden Find tilføjelser. Firefox henter data fra webstedet Tilføjelser til Firefox en gang i døgnet for at opdatere metadata til tilføjelserne. Læs mere herom i dette blogindlæg. Sådan deaktiverer du opdatering af metadata til tilføjelser:

1. Skriv about:config i adressefeltet, og tryk på tasten EnterRetur.

• Advarselssiden "Garantien dækker muligvis ikke her!" vises måske. Klik på knappen Jeg lover at være forsigtig!Jeg lover at være forsigtig! for at fortsætte til siden about:config.
  2. Søg efter indstillingen extensions.getAddons.cache.enabled på siden about:config.
  3. Bemærk hvad der står i kolonnen Værdi for indstillingen extensions.getAddons.cache.enabled.
    • Hvis der står false, skal du ikke gøre noget.
    • Hvis der står true, så dobbeltklik på linjen for at ændre til false.

Diagnostik

Firefox kan sende forskellige data til Mozilla til diagnostik, fx Telemetry-data, Firefox sundhedsrapport og fejlrapporter. Det er alt sammen data, der hjælper Mozilla med at forbedre Firefox. Du kan læse, hvordan du deaktiverer afsendelse af disse data i dette afsnit om fanebladet datadeling i hjælpeartiklen om avancerede indstillinger. Firefox vil desuden spørge en lille gruppe af brugere, om de vil bedømme deres oplevelse af Firefox, så vi får bedre forståelse af brugernes mening om Firefox. Du kan læse mere om denne funktion på Mozillas side om Heartbeat. Bedømmelsesfunktionen opretter forbindelse til Mozillas server ved opstart. Sådan deaktiverer du bedømmelsesfunktionen:

1. Skriv about:config i adressefeltet, og tryk på tasten EnterRetur.

• Advarselssiden "Garantien dækker muligvis ikke her!" vises måske. Klik på knappen Jeg lover at være forsigtig!Jeg lover at være forsigtig! for at fortsætte til siden about:config.
  2. Søg efter indstillingen browser.selfsupport.url på siden about:config.
  3. Dobbeltklik på den, og slet indholdet i værdiboksen.

Medie-muligheder

OpenH264-codec

Firefox benytter OpenH264-codec'et fra Cisco for at kunne understøtte video-codec'et H.264 i WebRTC. WebRTC er en teknologi, der bruges til video-kommunikation på internettet. Du kan læse mere herom i blogindlægget OpenH264 Now in Firefox. OpenH264-codec'et bliver ikke leveret sammen med Firefox, men hentes automatisk ved første start af Firefox. Hvis du vil undgå hentningen, skal du forudkonfigurere browseren, så indstillingen media.gmp-gmpopenh264.enabled har værdien false.

WebRTC

WebRTC (Web Real-Time Communication) er en teknologi, der gør det muligt at kommunikere direkte browser-til-browser i form af lyd, video og fildeling. I henhold til de nuværende specifikationer kan WebRTC føre til, at din lokale IP-adresse eksponeres over for websteder, selvom du sidder bag en VPN-tjeneste eller en NAT-router. I henhold til WebRTC-API'et bruges din lokale IP-adresse til at oprette en peer-to-peer-forbindelse mellem to lokale klienter. Du kan læse om andre metoder og om detaljeret kontrol af funktionerne på siden Media/WebRTC/Privacy.

Send video til enhed

Firefox indeholder funktionen "Send video til enhed", der gør det muligt at sende video i HTML5-format til en Roku-, Chromecast- eller lignende enhed på det samme netværk. For at kunne finde og parre med en enhed sender Firefox en SSDP-pakke (Simple Service Discovery Protocol, multicast-adresse 239.255.255.250, port 1900) til det lokale netværk. Dette kan udløse en advarsel fra en firewall, hvor du bliver spurgt, om du vil tillade forbindelsen. Sådan deaktiverer du funktionen:

1. Skriv about:config i adressefeltet, og tryk på tasten EnterRetur.

• Advarselssiden "Garantien dækker muligvis ikke her!" vises måske. Klik på knappen Jeg lover at være forsigtig!Jeg lover at være forsigtig! for at fortsætte til siden about:config.
  2. Søg efter indstillingen browser.casting.enabled på siden about:config.
  3. Bemærk hvad der står i kolonnen Værdi for indstillingen browser.casting.enabled.
    • Hvis der står false, skal du ikke gøre noget.
    • Hvis der står true, så dobbeltklik på linjen for at ændre til false.

Malware

Hvis din computer er inficeret af virus, en trojansk hest, spyware eller andre ondsindede programmer, kan Firefox' forbindelse misbruges af det ondsindede program til at kommunikere med dets programmør eller til at hente reklamer eller andet uønsket indhold. Hvis du har en mistanke om, at dette er tilfældet, kan du overveje at bede om hjælp i et forum, der specialiserer sig i at fjerne malware, fx Spywarefris forum. Læs mere i artiklen Fejlsøg Firefox-problemer som skyldes malware.

Loopback-forbindelse

Bemærk: Dette gælder ikke for Linux-baserede systemer.

En loopback-forbindelse (til IP-adressen 127.0.0.1) kan blive oprettet af Firefox på nogle computere. Firefox kommunikerer blot med sig selv, og det anbefales, at du ikke prøver at blokere denne forbindelse. Læs mere i bug 100154.

Baseret på information fra Connections established on startup - Firefox (mozillaZine KB)