Blokering af indhold

Opdater din version af Firefox for at få de nyeste funktioner og sikkerhedsopdateringer.

Blokering af indhold er en samling Firefox-indstillinger, der beskytter dig mod trusler og irritationer på nettet. Indstillingerne inkluderer beskyttelse mod sporings-elementer, der kan indsamle din browsing-data over flere forskellige websteder. Fra og med Firefox version 67 kan du blokere skadelige scripts, herunder cryptominers og fingerprinters. Denne beskyttelse af dit privatliv er for det meste usynlig, men du ved at den virker, når du ser et skjold-ikon til venstre i adressefeltet.

I nogle tilfælde vil blokering af dette indhold få Firefox til at indlæse sider hurtigere, men kan også påvirke sidernes funktionalitet. Det er nemt at deaktivere blokering på websteder, du stoler på. Du kan også tilpasse dine indstillinger til blokering af indhold til at blokere flere eller færre sporings-elementer.

Blokering af indhold er indstillet til Striks som standard. Læs afsnittet Sådan blokerer du flere eller færre sporings-elementer for at ændre indstillingerne.

Nogle websteder benytter teknologi, der kan overvåge din aktivitet på internettet. Blokering af indhold er en samling Firefox-indstillinger, der blokerer mange af disse tredjeparts sporings-tjenester. De gør din browsing mere privat, så information om dig ikke spores, gemmes og deles mellem websteder i det skjulte.

I visse tilfælde kan blokering af sporings-elementer forhindre, at websider eller dele af dem indlæses. Det er nemt at deaktivere blokering på websteder, du stoler på. Du kan også tilpasse dine indstillinger til blokering af indhold til at blokere flere eller færre sporings-elementer.

Blokering af indhold er en samling Firefox-indstillinger, der giver dig mulighed for at blokere indhold, som påvirker dit privatliv og din browsers ydelse. Fra og med Firefox version 63 kan du blokere tredjeparts sporings-cookies og alle fundne sporings-elementer (tidligere kaldet Beskyttelse mod sporing).

Blokering af indhold beskytter dit privatliv på følgende måder

• Sporings-tjenester : Sporing hentyder normalt til indhold, cookies eller scripts, der kan indsamle dine browsing-data over flere forskellige websteder. Firefox blokerer som standard sporings-tjenester i private vinduer. Vælg Striks eller Tilpasset for at blokere kendte sporings-tjenester i alle vinduer.
  • Sporings-cookies fra tredjepart: En tredjeparts-cookies er sat af et andet websted end det, du besøger i øjeblikket. Annoncører bruger oftest disse tredjeparts-cookies til at spore dig på tværs af flere websteder og målrette reklamer mod dig. Firefox vil snart blokere sporings-cookies fra tredjepart for alle som standard. Vi ruller gradvist denne beskyttelser ud til alle brugere.
  • Cryptominers: Cryptomining-scripts bruger din computers processor (CPU) til at udvinde crypto-valuta. Disse scripts gør din computer langsommere og dræner batteriet. Blokér cryptominers med indstillingen TilpassetBlokér cryptominers med indstillingen StriksBlokér cryptominers med indstillingen Standard.
  • Fingerprinters: Fingerprinting-scripts indsamler informationer om din browser og din enheds konfiguration, som fx styresystem, skærmopløsning og andre indstillinger. Ved at sammensætte disse data kan fingerprinters oprette en unik profil af dig, som kan bruges til at spore dig på tværs af internettet. Fingerprinting overtræder Firefox’ anti-sporings-politik. Blokér fingerprinters med indstillingen TilpassetBlokér fingerprinters med indstillingen Striks.

Sådan blokerer du flere eller færre sporings-elementer

Firefox beskytter dig som standard mod at blive sporet i private vinduer ved hjælp af en liste fra Disconnect med kendte sporings-elementer. Firefox tillader nogle sporings-elementer, så websteder kan fungere som de skal. Du kan ændre dine indstillinger, så Firefox altid blokerer sporings-elementer, så sporings-elementer fra Disconnects blokeringsliste niveau 2 blokeres, eller så sporings-tjenester aldrig blokeres.

Sådan tilpasser du dine indstillinger:

1. Klik på menuknappen fx57menu .
  2. Klik på Blokering af indhold.
    Dette åbner afsnittet Blokering af indhold i Firefox' indstillinger. Hvis din version af Firefox ser anderledes ud, skyldes det, at vi gradvist ruller beskyttelse mod sporings-cookies fra tredjepart ud til alle brugere.
    Content Blocking
  3. Vælg dine indstillinger til blokering af indhold:
  • Standard: Blokerer kendte sporings-elementer i private vinduer og sporings-cookies fra tredjepart. Dette er standard-indstillingen. Hvis du vil gendanne til standard-indstillingen, så vælg Standard.
  • Striks: Blokerer sporings-elementer og tredjeparts sporings-cookies i alle vinduer.
  • Tilpasset: Lader dig vælge, hvad du vil blokere. Under Tilpasset kan du også slå al blokering af indhold fra.

Du kan også indstille Firefox til altid at sende websteder signalet Spor mig ikke. Læs artiklen Hvordan aktiverer jeg Spor mig ikke-funktionen?, hvis du vil vide mere.

Tilpassede indstillinger for aggressiv beskyttelse

1. Vælg Tilpasset.
  2. Klik på rullemenuen og vælg I alle vinduer.
    Tracking Protection
  3. Klik på linket Skift blokeringsliste.
    Dialogboksen Blokeringslister åbnes.
  4. Vælg Blokeringsliste niveau 2. Blokerer alle kendte sporings-elementer. Dette kan i nogle tilfælde forhindre indlæsning af websteder eller indhold.
  5. Klik på knappen Gem ændringer.
  6. Sæt flueben ud for Cookies, hvis der ikke allerede er et flueben dér.
    Tredjeparts sporings-tjenester er valgt som standard. I rullemenuen kan du vælge en mere aggressiv beskyttelse mod cookies, som fx blokering af alle tredjeparts-cookies eller blokering af alle cookies.
  7. Sæt flueben ud for Cryptominers.
  8. Sæt flueben ud for Fingerprinters.
  9. Klik på knappen Genindlæs alle faneblade for at anvende disse ændringer på alle dine faneblade.

Fjern al beskyttelse

Du kan også fjerne al den beskyttelse, der tilbydes af Blokering af indhold. Dette deaktiverer funktionen fuldstændigt.

1. Vælg Tilpasset.
  2. Fjern fluebenet ud for Sporings-elementer.
  3. Fjern fluebenet ud for Cookies.
  4. Fjern fluebenet ud for Cryptominers.
  5. Fjern fluebenet ud for Fingerprinters.
  6. Klik på knappen Genindlæs alle faneblade for at anvende disse ændringer på alle dine faneblade.

Sådan kan du se, om Firefox blokerer indhold

Når Firefox blokerer uønsket indhold, vises et skjold-ikon Address bar shield i adressefeltet.

url shield 65

Klik på skjold-ikonet Address bar shield eller på informations-ikonet site info icon for at åbne kontrolcentret. I afsnittet Blokering af indhold får du mere information om den type indhold, Firefox blokerer, såsom sporings-elementer og sporings-cookies fra tredjepart.

content blocking panel 65

Hvilket indhold der bliver blokeret, afhænger af webstedet og dine indstillinger. Klik på pilene > til højre for Sporings-tjenester og Cookies, for at se, hvilket indhold der er blevet blokeret eller tilladt på det pågældende websted.

blocked cookies 65

Blokeret indhold vil være gråtonet og markeret med Blokeret.

Slå blokering af indhold fra for enkelte websteder

Blokering af indhold kan nogle gange forhindre, at websider eller dele af dem indlæses. Hvis blokering af indhold "ødelægger" et websted, kan du deaktivere funktionen for webstedet. Skjold-ikonet vises i adressefeltet, når Firefox blokerer indhold på en webside.

1. Klik på skjold-ikonet Address bar shield eller på informations-ikonet site info icon for at åbne kontrolcentret.
    content blocking panel 65
  2. Klik på knappen Slå blokering fra for dette websted for at deaktivere blokering for webstedet i et almindeligt vindue.
    Hvis du er i et privat vindue, så klik på knappen Slå blokering fra midlertidigt (se nedenunder).
    Når blokering af indhold er deaktiveret, vises et overstreget skjold-ikon shield icon strikethrough i adressefeltet. Du kan genaktivere blokering af indhold ved at klikke på skjold-ikonet Address bar shield igen eller ved at klikke på informations-ikonet site info icon og så klikke på knappen Slå blokering til for dette websted.

Blokering af indhold i privat browsing

Eftersom der ikke gemmes informationer om din browsing i privat browsing, huskes deaktivering af blokering af indhold for enkelte websteder heller ikke. Næste gang du starter privat browsing vil blokering af indhold atter være aktiveret på alle websteder. Du kan omgå dette ved at deaktivere blokering af indhold for webstedet, mens du browser i et almindeligt vindue. Så vil Firefox også deaktivere blokering af indhold for det pågældende websted, når du browser i et privat vindue.

Blokeringslister i Firefox

Firefox bruger som standard Blokeringsliste niveau 1 fra Disconnect.me. For en mere aggressiv beskyttelse mod sporing, brug Blokeringsliste niveau 2.

• Blokeringsliste niveau 1 blokerer almindeligt kendte analysesporinger, sociale sporinger og reklamesporinger. Den tillader dog nogle kendte sporinger for at undgå websider, der ikke virker eller ikke kan indlæses.
  • Blokeringsliste niveau 2 blokerer alle kendte sporinger, inklusive analysesporinger, sporing via sociale medier, reklamesporinger og sporing af indhold. Bruger du Blokeringsliste niveau 2, kan du opleve websider, hvor video, slideshow med billeder og sociale tjenester ikke virker.

Skift af blokeringsliste

1. Klik på menuknappen fx57menu .
  2. Vælg Blokering af indhold.
    Dette åbner afsnittet Blokering af indhold i Firefox' indstillinger.
  3. Vælg Tilpasset.
  4. Klik på linket Skift blokeringsliste
  5. Vælg den ønskede blokeringsliste.
    Change Block Lists
  6. Klik på knappen Gem ændringer.

Sådan blokerer du flere eller færre sporings-elementer

Firefox beskytter dig som standard mod at blive sporet i private vinduer ved hjælp af en den grundlæggende liste fra Disconnect med kendte sporings-elementer. Firefox tillader nogle sporings-elementer, så websteder fungerer som de skal. Du kan ændre dine indstillinger, så Firefox altid blokerer sporings-elementer, så sporings-elementer fra Disconnects striks-liste blokeres, eller så sporings-tjenester aldrig blokeres.

Sådan tilpasser du dine indstillinger:

1. Klik på menuknappen fx57menu .
  2. Klik på Blokering af indhold.
    Dette åbner afsnittet Blokering af indhold i Firefox' indstillinger.
    Fx65ContentBlocking
  3. Vælg dine indstillinger til blokering af indhold:
  • Standard: Blokerer kun kendte sporings-elementer i private vinduer. Dette er standard-indstillingen. Hvis du vil gendanne til standard-indstillingen, så vælg Standard.
  • Striks: Blokerer sporings-elementer og tredjeparts sporings-cookies i alle vinduer.
  • Tilpasset: Lader dig vælge, hvad du vil blokere. Under Tilpasset kan du også slå al blokering af indhold fra.

Du kan også indstille Firefox til altid at sende websteder signalet Spor mig ikke. Læs artiklen Hvordan aktiverer jeg Spor mig ikke-funktionen?, hvis du vil vide mere.

Tilpassede indstillinger:

Aggressiv beskyttelse mod sporing

1. Vælg Tilpasset.
  2. Klik på rullemenuen og vælg I alle vinduer.
    content block custom all windows
  3. Klik på linket Skift blokeringsliste.
  4. Vælg Disconnect.me striks beskyttelse.
  5. Klik på knappen Gem ændringer.
  6. Sæt flueben ud for Cookies.
    Tredjeparts sporings-tjenester er standard-indstillingen. I rullemenuen kan du vælge en mere aggressiv beskyttelse mod cookies, som fx blokering af alle tredjeparts-cookies eller blokering af alle cookies.
    • For mere information om blokering af cookies, læs denne artikel.

Fjern al beskyttelse

Du kan også fjerne al den beskyttelse, der tilbydes af Blokering af indhold, hvilken deaktiverer funktionen fuldstændigt.

1. Vælg Tilpasset.
  2. Fjern fluebenet ud for Sporings-elementer.
  3. Fjern fluebenet ud for Cookies.

Sådan kan du se, om Firefox blokerer indhold

Når Firefox blokerer uønsket indhold, vises et skjold-ikon Address bar shield i adressefeltet.

url shield 65

Klik på skjold-ikonet Address bar shield eller på informations-ikonet site info icon for at åbne kontrolcentret. Der får du mere information om det indhold, Firefox blokerer, såsom sporings-elementer og sporings-cookies fra tredjepart.

content blocking panel 65

Hvilket indhold der bliver blokeret, afhænger af webstedet og dine indstillinger. Klik på pilene > til højre for Sporings-tjenester og Cookies, for at se, hvilket indhold der er blevet blokeret eller tilladt på det pågældende websted.

blocked cookies 65

Blokeret indhold vil være markeret med Blokeret og gråtonet.

Slå blokering af indhold fra for enkelte websteder

Skjold-ikonet Address bar shield vises i adressefeltet, når Firefox blokerer indhold på en webside. Blokering af indhold kan nogle gange forhindre, at websider eller dele af dem ikke indlæses. Hvis blokering af indhold "ødelægger" et websted, kan du deaktivere funktionen for enkelte websteder.

1. Klik på skjold-ikonet Address bar shield eller på informations-ikonet site info icon for at åbne kontrolcentret.
    content blocking panel 65
  2. Klik på knappen Slå blokering fra for dette websted for at deaktivere blokering for webstedet i et almindeligt vindue. Hvis du er i et privat vindue, så klik på knappen Slå blokering fra midlertidigt (se nedenunder).
    • Når blokering af indhold er deaktiveret, vises et overstreget skjold-ikon shield icon strikethrough i adressefeltet.
  3. Du kan genaktivere blokering af indhold ved at klikke på skjold-ikonet Address bar shield igen eller ved at klikke på informations-ikonet site info icon og så klikke på knappen Slå blokering til for dette websted.

Blokering af indhold i privat browsing

Eftersom der ikke gemmes informationer om din browsing i privat browsing, huskes deaktivering af blokering af indhold for enkelte websteder heller ikke. Næste gang du starter privat browsing vil blokering af indhold atter være aktiveret på alle websteder. Du kan omgå dette ved at deaktivere blokering af indhold for webstedet, mens du browser i et almindeligt vindue, så vil Firefox også deaktivere blokering af indhold for det pågældende websted, når du browser i et privat vindue.

Blokeringslister i Firefox

Du kan udskifte den blokeringsliste, som bruges til at blokere sporings-elementer. Blokering af indhold benytter som standard blokeringslisten Disconnect.me grundlæggende beskyttelse. Du kan i stedet vælge at benytte blokeringslisten Disconnect.me striks beskyttelse.

• Blokeringslisten Disconnect.me grundlæggende beskyttelse blokerer almindeligt kendte analysesporinger, sociale sporinger og reklamesporinger. Den tillader dog nogle kendte sporinger for at undgå websider, der ikke virker eller ikke kan indlæses.
  • Blokeringslisten Disconnect.me striks blokerer alle kendte sporinger, inklusive analysesporinger, sociale sporinger, reklamesporinger og sporing af indhold. Bruger du blokeringslisten Disconnect.me striks beskyttelse, kan du opleve websider, hvor video, slideshow med billeder og sociale tjenester ikke virker.

Skift af blokeringsliste

1. Klik på menuknappen fx57menu .
  2. Vælg Blokering af indhold.
  3. Vælg Tilpasset.
  4. Klik på linket Skift blokeringsliste
  5. Vælg den ønskede blokeringsliste.
    Fx63BlockLists Fx66BlockLists
  6. Klik på knappen Gem ændringer.

Slå blokering af indhold til eller fra

Blokering af indhold inkluderer indstillinger for sporings-elementer og sporings-cookies. Firefox blokerer som standard kun sporings-elementer i private vinduer, og tredjeparts cookies blokeres som standard kun, hvis de bruges til sporing. Du kan ændre dine indstillinger, så Firefox også blokerer sporings-elementer i almindelig tilstand, eller du kan indstille programmet til aldrig at blokere indhold. Du kan også indstille Firefox til kun at blokere tredjeparts sporings-cookies eller alle tredjeparts-cookies.

Klik på menuknappen fx57menu , og vælg Blokering af indhold for at ændre dine indstillinger. Dette åbner afsnittet Blokering af indhold i Firefox' indstillinger.

Fx63menuContentBlocking

• Skift fra Kun i private vinduer til Altid under indstillingen Alle fundne sporings-elementer for at blokere sporings-elementer i alle browsing-sessioner.
  • Vil du i stedet deaktivere blokering af indhold, så fjern fluebenet ud for Alle fundne sporings-elementer.
  • Du kan blokere alle tredejeparts-cookies i stedet for kun at blokere dem, der sporer. Men vær opmærksom på, at det kan forhindre nogle websteder i at fungere korrekt. Sæt flueben ud for Tredjeparts-cookies, så det bliver muligt at ændre på indstillingen for tredjeparts-cookies. Som standard er valgt Sporings-elementer (anbefalet), vælg i stedet Alle tredjeparts-cookies (kan forhindre websteder i at fungere). Du kan læse mere i artiklen Deaktiver tredjeparts cookies i Firefox for at stoppe nogle typer af sporing fra annoncører.
    Bemærk: Du kan også indstille Firefox til altid at sende websteder signalet Spor mig ikke. Læs artiklen Hvordan aktiverer jeg Spor mig ikke-funktionen?, hvis du vil vide mere.

Sådan kan du se, om Blokering af indhold er slået til

Når Firefox blokerer uønsket indhold, vises et skjold-ikon FirefoxShieldIcon i adressefeltet.

Fx63ContentBlockingURL

Klik på ikonet Site Info button eller FirefoxShieldIcon for at åbne kontrolcentret for webstedet. Her kan du finde mere information om den type indhold, Firefox har blokeret, det kan fx være sporings-elementer og tredjeparts sporings-cookies. (I kontrolcentret kan du også håndtere dine tilladelser for webstedet.)

Fx63ContentBlocking-details

Hvis Firefox ikke finder sporings-elementer eller tredjeparts sporings-cookies på websiden, viser kontrolcentret meddelelsen "Der blev ikke fundet sporingselementer på siden".

no blockable content 63

Slå blokering af indhold fra for et enkelt websted

Blokering af indhold kan nogle gange forhindre, at websider eller dele af dem ikke indlæses. Hvis blokering af indhold "ødelægger" et websted, kan du deaktivere funktionen på webstedet. Skjold-ikonet vises i adressefeltet, når Firefox blokerer indhold på en webside.

Fx63ContentBlockingURL
  1. Klik på skjold-ikonet FirefoxShieldIcon eller på informations-ikonet Site Info button for at åbne kontrolcentret.
    Fx63ContentBlocking-DisableBlocking
  2. Klik på knappen Deaktiver blokering for dette websted i et almindeligt vindue eller Deaktiver blokering midlertidigt i et privat vindue (se nedenfor) for at deaktivere blokering for webstedet.
  3. Når blokering af indhold er deaktiveret, vises et overstreget skjold-ikon i adressefeltet.
    blocking disabled 63
  4. Du kan genaktivere blokering af indhold ved at klikke på skjold-ikonet igen og så klikke på knappen Aktiver blokering for dette websted.

Blokering af indhold i privat browsing

Eftersom der ikke gemmes informationer om din browsing i privat browsing, huskes deaktivering af blokering af indhold for enkelte websteder heller ikke. Næste gang du starter privat browsing vil blokering af indhold atter være aktiveret på alle websteder. Du kan omgå dette ved at deaktivere blokering af indhold for webstedet, mens du browser i et almindeligt vindue, så vil Firefox også deaktivere blokering af indhold for det pågældende websted, når du browser i et privat vindue.

Slå Blokering af indhold til eller fra i private vinduer

Blokering af indhold er som standard slået til, når du browser i private vinduer.

Fx63PrivateBrowsingHomePage-ContentBlockingON

Klik på kontakten ved siden af Blokering af indhold på startsiden for privat browsing for at slå funktionen til eller fra. Hvis du ikke kan se kontakten ud for Blokering af indhold, betyder det, at du har indstillet Firefox til at blokere alle fundne sporings-elementer i alle browsing-sessioner (se ovenfor).

Blokeringslister i Firefox

Du kan udskifte den blokeringsliste, som bruges til at blokere sporings-elementer. Blokering af indhold benytter som standard blokeringslisten Disconnect.me grundlæggende beskyttelse. Du kan i stedet vælge at benytte blokeringslisten Disconnect.me striks beskyttelse.

• Blokeringslisten Disconnect.me grundlæggende beskyttelse blokerer almindeligt kendte analysesporinger, sociale sporinger og reklamesporinger. Den tillader dog nogle kendte sporinger for at undgå websider, der ikke virker eller ikke kan indlæses.
  • Blokeringslisten Disconnect.me striks blokerer alle kendte sporinger, inklusive analysesporinger, sociale sporinger, reklamesporinger og sporing af indhold. Bruger du blokeringslisten Disconnect.me striks beskyttelse, kan du opleve websider, hvor video, slideshow med billeder og sociale tjenester ikke virker.

Skift af blokeringsliste

1. Klik på menuknappen fx57menu , og vælg Blokering af indhold.
  2. Klik på linket Skift blokeringsliste.
  3. Vælg den ønskede blokeringsliste.
  4. Klik på knappen Gem ændringer.
Fx63BlockLists
// Disse udmærkede personer hjalp med at skrive denne artikel:Joergen, Kim Ludvigsen, JakobKappel. Du kan også hjælpe - find ud af hvordan.