Udvidet beskyttelse mod sporing i Firefox til computer

(Viderestillet fra Aktiver eller deaktiver cookies)

Denne artikel kan være forældet.

Der er foretaget en vigtig ændring i den engelske artikel, som denne er baseret på. Indtil denne side er opdateret, kan du måske få nytte af denne artikel: Enhanced Tracking Protection in Firefox for desktop

Udvidet beskyttelse mod sporing i Firefox beskytter automatisk dit privatliv, når du browser. Den blokerer de sporings-mekanismer, der følger dig rundt på nettet for at indsamle information om dine vaner og interesser, uden at forhindre websteder i at fungere. Den indeholder også beskyttelse mod skadelige scripts, som fx malware, der dræner dit batteri.

Oversigt over beskyttelse

Hvis du vil se, hvad der er blevet blokeret på alle websteder i løbet af den sidste uge, skal du besøge din Oversigt over beskyttelse. Klik på skjoldet Fx89ShieldIcon til venstre i adressefeltet og vælg Oversigt over beskyttelse, eller skriv about:protections i adressefeltet. Dette vil åbne siden Oversigt over beskyttelse i et nyt faneblad.

Hvad blokerer Udvidet beskyttelse mod sporing?

Firefox bruger en liste med kendte sporings-mekanismer fra Disconnect. Firefox blokerer som standard følgende typer af sporings-mekanismer og scripts:

• Sporing via sociale medier
  • Sporings-cookies på tværs af websteder (isolerer også de resterende cookies)
  • Fingerprinters
  • Cryptominers
  • Sporings-indhold: Disse sporings-mekanismer er skjult i annoncer, videoer og andet indhold på siden. Når indstillingen Standard er valgt, blokeres sporings-indhold kun i private vinduer. Du kan få denne beskyttelse i alle vinduer ved at skifte dine indstillinger for Udvidet beskyttelse mod sporing til Striks eller Tilpasset, som forklaret nedenunder.
Komplet Cookiebeskyttelse er aktiveret, når indstillingen Standard er valgt. Dette begrænser hver cookie til det websted, hvor den blev oprettet og forhindrer, at cookies sporer dig på tværs af websteder (Hvis du vil vide mere, så læs artiklen Introducing Total Cookie Protection in Standard Mode). Striks beskyttelse indeholder også Enhanced Cookie Clearing, som giver brugerne mulighed for at rydde tredjeparts-cookies mere effektivt.

Hvis du vil vide mere om sporings-mekanismer og scripts, der blokeres af Firefox, så læs artiklerne Trackers and scripts Firefox blocks in Enhanced Tracking Protection og SmartBlock for Enhanced Tracking Protection.

Sådan kan du se, om Firefox beskytter dig

Skjoldet til venstre i adressefeltet viser dig, om Firefox blokerer sporings-mekanismer og scripts på et websted.

Shield Address bar
  • Fx91ShieldIcon-Blue Blokerer: Firefox blokerer sporings-mekanismer og skadelige scripts på webstedet. Klik på skjoldet for at se, hvad der er blevet blokeret.
  • Fx89ShieldIcon Aktiv: Udvidet beskyttelse mod sporing er slået til på webstedet, men Firefox blokerede ikke nogle sporingsmekanismer eller scripts.
  • Fx91shield-ETPoff Inaktiv: Udvidet beskyttelse mod sporing er slået fra på webstedet. Klik på skjoldet og tryk på kontakten for at slå beskyttelsen til igen.

Hvordan kan jeg se, hvad der blokeres på et websted?

Klik på skjoldet for at se, hvad Firefox har blokeret.

Shield_panel Fx88

Dette panel vil vise forskellig information afhængig af det websted, du besøger.

• Blokeret: Firefox blokerede disse sporings-mekanismer og scripts. Klik på hver enkelt af dem for at se en detaljeret liste.
  • Tilladt: Dette er de sporings-mekanismer og scripts, der fik lov til at blive indlæst på siden. Dette sker, fordi nogle websteder muligvis kræver indlæsning af sporings-mekanismer og scripts for at fungere korrekt. Firefox tillader kun sporings-mekanismer og scripts, der er nødvendige for at websteder kan fungere, og blokerer resten. For mere information, læs artiklen SmartBlock for Enhanced Tracking Protection.
  • Ingen fundet: Firefox kiggede efter disse sporings-mekanismer og scripts, men fandt dem ikke på webstedet.
  • Klik på Indstillinger for beskyttelse for at ændre dine globale indstillinger for privatliv.
  • Klik på Oversigt over beskyttelse for at se dit personlige resume over, hvordan du har været beskyttet i løbet af den sidste uge - samt værktøj til at tage kontrol over din online identitet.

Hvad skal jeg gøre, hvis der er problemer med et websted?

Hvis der er problemer med et websted, så prøv at slå Udvidet beskyttelse mod sporing fra. Det tillader Firefox at indlæse sporings-mekanismer for det pågældende websted. Udvidet beskyttelse mod sporing vil fortsat blokere sporings-mekanismer på andre websteder.

1. Klik på skjoldet Fx89ShieldIcon til venstre i adressefeltet.
  2. Klik på kontakten Fx91ETPbluetoggle øverst i panelet.
    Fx91SiteFixedSendReport
    • Dette vil slå Udvidet beskyttelse mod sporing fra for webstedet. Siden indlæses automatisk og tillader kun sporings-mekanismer på dette websted.

Gentag processen for at slå Udvidet beskyttelse mod sporing til igen.

Du kan opleve problemer med nogle websteder, når du bruger Udvidet beskyttelse mod sporing Striks. Det er skyldes, at nogle sporings-mekanismer er skjult i noget indhold på siden. For eksempel kan et websted integrere en ekstern video eller et indlæg på et socialt medie, der indeholder sporings-mekanismer. For at blokere disse sporings-mekanismer, må Firefox blokere selve indholdet.

Sporings-mekanismer er ofte skjult i følgende typer indhold:

• Login-bokse
  • Formularer
  • Betalinger
  • Kommentarer
  • Videoer

Rapportér problemer med et websted

Hvis et websted med problemer begynder at fungere korrekt igen, efter du har slået Udvidet beskyttelse mod sporing fra, kan du klikke på skjoldet Fx91shield-ETPoff og klikke på Fortæl os det. Dette åbner panelet Rapportér problemer med et websted.

Fx98ETP-ReportBrokenSite

Ét klik på knappen Send rapport vil sende websteds-relaterede data til Mozilla, så fremtidige Firefox-versioner kan indlæse webstedet korrekt for alle med Udvidet beskyttelse mod sporing aktiveret. Ved at udfylde det valgfrie felt Beskriv problemet, hjælper du os med at løse problemet hurtigere. Læs artiklen How do I report a broken site in Firefox desktop? for flere detaljer.

Tilpas dine globale indstillinger for Udvidet beskyttelse mod sporing

Når du henter og installerer Firefox, er Udvidet beskyttelse mod sporing Standard allerede aktiveret.

Hvis du vil ændre dine indstillinger for Udvidet beskyttelse mod sporing for alle websteder, så klik på skjoldet Fx89ShieldIcon til venstre i adressefeltet, og klik så på Indstillinger for beskyttelse. Dette åbner siden Privatliv & sikkerhed i Firefox' Indstillinger i et nyt faneblad.

Fx108settings-ETPFx102settings-ETP
Tip: Disse indstillinger er også tilgængelige fra Firefox-menuen:
Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger. Klik så på Privatliv & sikkerhed.

Udvidet beskyttelse mod sporing (Standard)

Som standard blokerer Firefox følgende på alle websteder:

• Sporing via sociale medier
  • Sporings-cookies på tværs af websteder (andre tredjeparts-cookies isoleres)
  • Sporings-indhold i private vinduer
  • Cryptominers
  • Fingerprinters

Udvidet beskyttelse mod sporing (Striks)

Hvis du vil øge beskyttelsen af dit privatliv, så vælg Udvidet beskyttelse mod sporing Striks. Dette vil blokere:

• Sporing via sociale medier
  • Cookies på tværs af websteder
  • Sporings-indhold i alle vinduer
  • Cryptominers
  • Fingerprinters

1. Klik på skjoldet Fx89ShieldIcon til venstre i adressefeltet.
  2. Klik på Indstillinger for beskyttelse.
    Dette åbner siden Privatliv & sikkerhed i Firefox' Indstillinger i et nyt faneblad.
  3. Vælg Striks under Udvidet beskyttelse mod sporing.
  4. Klik på knappen reload all tabs retina for at anvende dine nye indstillinger for privatliv.

Udvidet beskyttelse mod sporing (Tilpasset)

Vil du blokere nogle sporings-mekanismer og scripts, men ikke andre? Brug Udvidet beskyttelse mod sporing Tilpasset.

1. Klik på skjoldet Fx89ShieldIcon til venstre i adressefeltet.
  2. Klik på Indstillinger for beskyttelse.
    Dette åbner siden Privatliv & sikkerhed i Firefox' Indstillinger i et nyt faneblad.
  3. Vælg Tilpasset under Udvidet beskyttelse mod sporing.
  4. Vælg hvilke sporings-mekanismer og scripts der skal blokeres.
  5. Klik på knappen reload all tabs retina for at anvende dine nye indstillinger for privatliv.

Du kan også slå al beskyttelse fra under Tilpasset ved at fjerne alle fluebenene. Dette tillader, at Firefox indlæser alle sporings-mekanismer og scripts.

Kopiér uden websteds-sporing

Fra og med Firefox version 120 er funktionen Kopier uden websteds-sporing automatisk aktiveret for at beskytte brugere mod URL-baseret sporing ved at fjerne sporingsparametre fra enhver kopieret URL.

Kopiér fra adressefeltet

Sådan kopierer du URL'er fra adressefeltet og fjerner eventuelle sporingsparametre, den måtte have:

1. Højreklik på URL'en, du vil kopiere, og vælg Kopier uden websteds-sporing.
  2. Indsæt den rene URL fra udklipsholderen.
    Copy without site tracking (address bar)

Sådan kopierer du URL'er fra links på sider og fjerner eventuelle sporingsparametre, den måtte have:

1. Højreklik på URL'en, du vil kopiere, og vælg Kopier link uden websteds-sporing.
  2. Indsæt den rene URL fra udklipsholderen.
    Copy without site tracking (in-page)