Installer Firefox på Linux

Denne artikel hjælper dig med at installere Firefox i Linux.

Læs om andre styresystemer i følgende artikler:

Mange Linux-distributioner inkluderer Firefox som standard, og ellers har de fleste af dem et pakkehåndteringssystem, som er den foretrukne måde at installere Firefox på. Pakkehåndteringssystemet vil:

• Sikre at du har alle nødvendige komponenter (libraries)
  • Installere Firefox, så programmet virker bedst med din distribution
  • Oprette genveje til at starte Firefox
  • Gøre Firefox tilgængelig for alle brugere på din computer
  • Gøre det muligt at fjerne Firefox på samme måde, som du fjerner andre programmer

Pakkehåndteringssystemet har også nogle ulemper:

• Det er ikke sikkert, du får den seneste version af Firefox
  • Du får måske en version uden Firefox-branding

Du kan også installere Firefox som Flatpak.

Installér som Flatpak

Flatpak er et nyt pakkeformat for Linux. Hvis du vil sætte Flatpak op, så besøg opsætningsvejledningen for FlatPak, vælg dit OS og følg installationsvejledningen.

Når du har installeret Flatpak, så besøg Firefox Flathub-side og klik på knappen Install. Når Flatpack er hentet, så følg vejledningen i brug af kommandolinjen nederst på den side.

Når Firefox er installeret fra Flatpak, vil programmet automatisk blive opdateret, så det er ikke nødvendigt at geninstallere det.

Hent en bestemt sprogversion

Når du installerer Flatpak (via kommandolinjen eller via Flathub-url-linket), tjekkes dit operativsystems sprog (OS-sproget og ikke browserens accept language header) og Flathub sender kun de sprog, som har samme præfix. Eksempel: Hvis LANG=en_US.UTF-8, sender Flatpak de sprog, der har det generelle præfiks en, som er en-CA, en-GB osv.

Hvis du vil hente Firefox på et bestemt sprog, kan det gøres manuelt. For eksempel installation af Firefox på dansk (da):
flatpak update --subpath=/da org.mozilla.firefox.Locale

Installér via pakkehåndteringen

I dokumentationen til din Linux-distribution kan du se, hvordan du bruger pakkehåndteringen til at installere Firefox.

Installer uden at bruge pakkehåndteringen

Nogle Linux-distributioners support-websteder har præcise vejledninger i, hvordan du installerer Firefox uden at bruge pakkehåndteringen, fx:

Du kan også følge vejledningen nedenunder, hvis du vil installere Firefox manuelt på hver brugers konto.

• Før du installer Firefox, så kontrollér, om din computer har de nødvendige komponenter installeret. Uden dem vil Firefox ikke virke.
  • Installationsfilen leveres i formatet .tar.bz2. Den indeholder ikke kildekode men kompilerede binære filer, som du blot skal udpakke og køre.
  • Den nedenstående vejledning vil installere Firefox i din hjemmemappe. Bemærk, at kun den aktuelle bruger vil kunne bruge Firefox.
  1. Hent Firefox fra Firefox' download-side, og gem installationsfilen i din hjemmemappe.
  2. Åbn Terminal, og skift til din hjemmemappe:
    cd ~
  3. Udpak indholdet af den hentede fil:
    tar xjf firefox-*.tar.bz2
  4. Luk Firefox, hvis programmet kører.
  5. Kør scriptet firefox i mappen firefox:
    ~/firefox/firefox, for at starte Firefox.
    Firefox burde nu starte. Du kan manuelt oprette et ikon på dit skrivebord, så du kan starte Firefox med musen i stedet for at skulle bruge en kommando i Terminal.
  6. Du behøver ikke gemme installationsfilen:
    rm firefox-*.tar.bz2

libstdc++5-fejl

Som bemærket ovenfor skal du installere de nødvendige komponenter, for at Firefox kan virke. Mange distributioner inkluderer ikke komponenten libstdc++5 som standard.

Hvis du får vist en fejlmeddelelse, eller hvis du får startet en forkert version af Firefox

Hvis Firefox er installeret ved at følge instruktionerne ovenfor, skal programmet startes med kommandoen: ~/firefox/firefox (fx i Terminal eller via en genvej på skrivebordet).

Hvis du prøver at starte Firefox i Terminal med kommandoen: firefox, vil du enten få startet den version, som fulgte med i din distribution, eller som er installeret med pakkehåndteringen, eller du vil få at vide, at programmet ikke er installeret.