Bladwijzers in Firefox

Bladwijzers (Favorieten genoemd in Microsoft Edge) zijn opgeslagen koppelingen naar webpagina’s die het terugkeren naar uw favoriete plekken vergemakkelijken. Dit artikel behandelt de basishandelingen voor het maken en beheren van bladwijzers.

Hoe maak ik een bladwijzer voor een pagina?

Om een bladwijzer voor een pagina te maken, klikt u op de ster in de adresbalk.

Fx89 bookmarks star address bar

De ster wordt blauw zodra een pagina een bladwijzer heeft gekregen, en er verschijnt een venster waarmee u de bladwijzer een naam of label kunt geven, of de bladwijzer kunt verplaatsen.

Bladwijzers voor alle open tabbladen in een venster tegelijk maken:
  1. Selecteer Bladwijzer voor alle tabbladen maken… vanuit het menu Bladwijzers.
    Fx64MenuBar-BookmarkAllTabs-Mac
  2. Geef de nieuwe bladwijzermap een naam en kies de map waarin u deze wilt bewaren.
  3. Klik ter voltooiing op Bladwijzers toevoegen.
  1. Klik met de rechtermuisknop op een van de tabbladen, kies Alle tabbladen selecteren vanuit het contextmenu.
  2. Klik opnieuw met de rechtermuisknop op een van de tabbladen en selecteer Bladwijzer voor tabbladen maken….
  3. Geef de nieuwe bladwijzermap een naam en kies de map waarin u deze wilt bewaren.
  4. Klik ter voltooiing op Bladwijzers toevoegen.
U kunt ook de sneltoets Ctrl + Shift + Dcommand + Shift + D gebruiken om bladwijzers voor alle open tabbladen in het huidige venster te maken.

Hoe wijzig ik de naam of locatie van een bladwijzer?

Om de details van uw bladwijzer te bewerken:

1. Klik nogmaals op de ster om het dialoogvenster Bladwijzer bewerken te openen.
    Fx89EditBookmark
  2. In het veld Bladwijzer bewerken kunt u de volgende details wijzigen:
    • Naam: dit is de naam die Firefox voor de bladwijzer in menu’s weergeeft.
    • Locatie: kies hier in welke map uw bladwijzer wordt opgeslagen door een map te kiezen in het vervolgkeuzemenu (bijvoorbeeld het menu Bladwijzers of de Bladwijzerwerkbalk). In dit vervolgkeuzemenu kunt u ook Kiezen… selecteren, om een lijst met alle bladwijzermappen te bekijken of een nieuwe map aan te maken.
      Standaard worden bladwijzers opgeslagen in de laatst gebruikte map (of in de Bladwijzerwerkbalk, als u van uw eerste pagina een bladwijzer maakt).
    • Labels: u kunt labels gebruiken die u helpen bij het zoeken in en het ordenen van uw bladwijzers. Voor meer informatie, zie Bladwijzerlabels - Bladwijzers categoriseren om ze eenvoudig te kunnen vinden.
  3. Klik als u het bewerken hebt voltooid op Opslaan om het veld te sluiten.
Tip: als u deze editor niet wilt zien bij het opslaan van een bladwijzer, verwijder dan het vinkje bij Editor tonen bij opslaan.

Hoe verwijder ik een bladwijzer?

Zie Hoe verwijder ik een bladwijzer?

Hoe orden ik mijn bladwijzers?

In het venster Bibliotheek kunt u al uw bladwijzers bekijken en ordenen. U ziet hieronder hoe u het venster Bladwijzerbibliotheek kunt openen.

Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen. Klik op Bladwijzers en klik daarna op Bladwijzers beheren onderin.

Tip: u kunt ook de sneltoets Ctrl + Shift + OCommand + Shift + O gebruiken om uw Bladwijzerbibliotheek snel te openen.

Fx63Library-OtherBookmarks

In het venster Bladwijzerbibliotheek kunt u:

Hoe benader ik mijn bladwijzers?

Zoeken in de adresbalk

U kunt naar pagina’s waarvoor u een bladwijzer hebt gemaakt zoeken door hun naam in de adresbalk in te typen. Terwijl u typt verschijnt een lijst met webpagina’s waarvan u een bladwijzer hebt gemaakt, die u hebt gelabeld en die u hebt bezocht. Pagina’s waarvan u een bladwijzer hebt gemaakt worden getoond met een ster ernaast. De zoekopdracht kan worden beperkt tot bladwijzers als u deze begint met *, gevolgd door een spatie. Klik vervolgens eenvoudig op een van de pagina’s en u wordt er direct heen gebracht. Zie voor meer info Automatisch aangevulde suggesties in de adresbalk in Firefox.

U kunt ook doorzoeken van bladwijzers activeren vanuit het hoofdmenu:

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Bladwijzers.
  3. Activeer het doorzoeken van bladwijzers door op Bladwijzers doorzoeken te klikken.
  4. Typ de naam van de door u gezochte bladwijzer in de adresbalk.

Firefox toont alleen de overeenkomende bladwijzers terwijl u typt.

Noot: Bladwijzers doorzoeken is ook beschikbaar in het menu Bladwijzers, toegankelijk als u de knop Bladwijzermenu Bookmarks Menu button - Proton aan de werkbalk hebt toegevoegd.

Bladwijzerwerkbalk

De bladwijzerwerkbalk van Firefox geeft u snelle toegang tot veelgebruikte bladwijzers. Voor nieuwe gebruikers worden bladwijzers hier standaard geplaatst.

bookmarks toolbar 57

Om de bladwijzerwerkbalk aan te zetten:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik vervolgens op Meer hulpmiddelen en selecteer Werkbalk aanpassen…
  2. Selecteer het vervolgkeuzemenu Werkbalken aan de onderkant van het venster.
  3. Selecteer Bladwijzerwerkbalk. De menu-opties Altijd tonen, Nooit tonen en Alleen op nieuw tabblad tonen zijn beschikbaar, zodat u kunt kiezen wanneer de bladwijzerwerkbalk zichtbaar is.
  4. Klik op de knop Gereed zodra u klaar bent.
Bookmarks Toolbar Menu
  1. Klik op het menu Beeld aan de bovenkant van het scherm en ga omlaag naar Werkbalken
  2. Selecteer Bladwijzerwerkbalk. De menu-opties Altijd tonen, Nooit tonen en Alleen op nieuw tabblad tonen zijn beschikbaar, zodat u kunt kiezen wanneer de bladwijzerwerkbalk zichtbaar is.
Tip: u kunt ook de sneltoets Ctrl + Shift + BCommand + Shift + B gebruiken om de bladwijzerwerkbalk te tonen of te verbergen.

Lees Bladwijzerwerkbalk - Uw favoriete websites boven in het Firefox-venster weergeven voor meer info.

De map Andere bladwijzers

U ziet een mappictogram Andere bladwijzers aan het einde van de Bladwijzerwerkbalk als de map Andere bladwijzers in uw Bibliotheek bladwijzers bevat. Hierdoor is het eenvoudiger om bladwijzers die in de map zijn opgeslagen te vinden. Om het mappictogram Andere bladwijzers van de Bladwijzerwerkbalk te verwijderen, zie De map Andere bladwijzers uit de Bladwijzerwerkbalk verwijderen.

Firefox-zijbalk en -menu

U kunt al uw bladwijzers bekijken en benaderen vanuit de Firefox-zijbalk en vanuit het menu Bladwijzers in de menubalk, als de menubalk is ingeschakeld.

Menuknop Bladwijzers op de werkbalk

De werkbalkknop Bladwijzermenu Bookmarks Menu button - Proton wordt niet standaard getoond, maar u kunt deze toevoegen door uw Firefox-werkbalk aan te passen.

Hoe voeg ik de knop Bladwijzermenu toe aan de werkbalk?

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik vervolgens op Meer hulpmiddelen en selecteer Werkbalk aanpassen…
    • Er wordt een speciaal tabblad geopend, waarin u items items naar of uit het overloopmenu en de werkbalk kunt slepen.
  2. Sleep de knop Bladwijzermenu Bookmarks Menu button - Proton naar de werkbalk.
  3. Klik op Gereed.

Gebruik om de knop te verwijderen de bovenstaande stappen om de knop Bladwijzermenu uit de werkbalk te slepen.

Trefwoorden met bladwijzers gebruiken

U kunt trefwoorden gebruiken voor eenvoudige toegang tot uw bladwijzers. Als u een trefwoord toewijst aan een bladwijzer, kunt u eenvoudig het trefwoord in de adresbalk intypen en op EnterReturn drukken om de bladwijzer te openen.

Een trefwoord aan een bladwijzer toewijzen:

1. Open het venster Bibliotheek en selecteer de bladwijzer.
  2. Klik op het trefwoordveld onderaan het venster.
  3. Typ uw gewenste trefwoord.
    • Het trefwoord mag letters, cijfers en speciale tekens (bijvoorbeeld - _ ' " , . : ; = / \ ( ) [ ] { } ! & @ ~) bevatten. Het mag geen spaties bevatten en mag niet beginnen met of eindigen op deze tekens: ? * ^ $ % # +
    • Het trefwoord mag niet hetzelfde zijn als een trefwoord voor een zoekmachine. Als een zoekmachine bijvoorbeeld het trefwoord @g heeft, mag het trefwoord van de bladwijzer niet @g zijn, maar wel g.
    • Als het gekozen trefwoord al was toegewezen aan een andere bladwijzer, wordt dit opnieuw toegewezen aan de nieuwe bladwijzer.
Noot: buiten de Bibliotheek kunt u het trefwoordveld benaderen vanuit het contextmenu, door met uw rechtermuisknop te klikkende toets Control ingedrukt te houden terwijl u klikt op de bladwijzer en vervolgens Bladwijzer bewerken te selecteren.

Hoe importeer ik bladwijzers vanuit een andere browser of een ander profiel?

Met Firefox kunt u bladwijzers vanuit andere browsers op uw computer importeren. U kunt ook andere gegevens, zoals navigatiegeschiedenis en opgeslagen wachtwoorden, uit sommige van deze browsers importeren. Lees Gegevens uit een andere browser importeren voor meer info.