Bladwijzers in Firefox

Bladwijzers (favorieten genoemd in Microsoft Edge en Internet Explorer) zijn koppelingen naar webpagina’s die het terugkeren naar uw favoriete plekken vergemakkelijken. Dit artikel behandelt de basishandelingen voor het maken en beheren van bladwijzers.

Hoe maak ik een bladwijzer voor een pagina?

Om een bladwijzer voor een pagina te maken, klikt u op de ster in de adresbalk.

Fx57bookmark-star

De ster wordt blauw zodra een pagina een bladwijzer heeft gekregen, en er verschijnt een venster waarmee u de bladwijzer een naam of label kunt geven, of de bladwijzer kunt verplaatsen.

Noot: als de ster in de adresbalk ontbreekt, klik dan op de menuknop voor Pagina-acties (3 stippen).
Fx57BookmarkStar-AddToAdressBar
Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op de vermelding voor Bladwijzer voor deze pagina maken en klik daarna op Toevoegen aan adresbalk.

Bladwijzers voor alle open tabbladen tegelijk maken: selecteer Bladwijzer voor alle tabbladen maken… vanuit het menu Bladwijzers.
Fx64MenuBar-BookmarkAllTabs-Mac
klik met de rechtermuisknop op een van de tabbladen en selecteer Bladwijzer voor alle tabbladen maken… vanuit het contextmenu.klik met de rechtermuisknop op een van de tabbladen, kies Alle tabbladen selecteren vanuit het contextmenu, klik dan met de rechtermuisknop op een van de tabbladen en selecteer Bladwijzer voor tabbladen maken…. Geef de nieuwe bladwijzermap een naam en kies de map waarin u deze wilt bewaren. Klik ter voltooiing op Bladwijzers toevoegen.

• U kunt ook de sneltoets Ctrl + Shift + Dcommand + Shift + D gebruiken om bladwijzers voor alle open tabbladen te maken.

Hoe wijzig ik de naam of locatie van een bladwijzer?

1. Om de details van uw bladwijzer te bewerken, klikt u nogmaals op de ster om het dialoogvenster Deze bladwijzer bewerken te openen.
    bookmark edit 62 edit bookmark 63
    • In het veld Deze bladwijzer bewerken kunt u de volgende details wijzigen:
      • Naam: dit is de naam die Firefox voor de bladwijzer in menu’s weergeeft.
      • Map: kies hier in welke map uw bladwijzer wordt opgeslagen door een map te kiezen in het vervolgkeuzemenu (bijvoorbeeld het menu Bladwijzers of de Bladwijzerwerkbalk). In dit vervolgkeuzemenu kunt u ook Kiezen… selecteren, waarmee een lijst van alle bladwijzermappen wordt weergegeven.
      • Labels: u kunt labels gebruiken die u helpen bij het zoeken in en het ordenen van uw bladwijzers. Voor meer informatie, zie Bladwijzerlabels - Bladwijzers categoriseren om ze eenvoudig te kunnen vinden.
  2. Klik zodra u het bewerken hebt voltooid op Gereed om het veld te sluiten.

Als u deze editor niet wilt zien bij het opslaan van een bladwijzer, verwijder dan het vinkje bij Editor tonen bij opslaan.

Hoe vind ik mijn bladwijzers?

Om een pagina te vinden waarvoor u een bladwijzer hebt gemaakt, begint u gewoon met typen van de naam ervan in de adresbalk. Terwijl u typt, verschijnt een lijst van webpagina’s waarvoor u een bladwijzer of label hebt gemaakt of die u hebt bezocht. Pagina’s met een bladwijzer hebben een ster ernaast. Klik op een van de pagina’s, en u wordt er direct naartoe geleid. Voor meer info, zie Uw bladwijzers, geschiedenis en tabbladen van Firefox doorzoeken vanuit de adresbalk.

U kunt al uw bladwijzers bekijken en benaderen vanaf de Firefox-zijbalk, de knop Bladwijzermenu op de werkbalk, als u deze hebt toegevoegd, en vanuit het menu Bladwijzers op de menubalk, als de menubalk is ingeschakeld.

Hoe orden ik mijn bladwijzers?

U kunt al uw bladwijzers bekijken en herschikken in het venster Bibliotheek. Doe het volgende om het venster Bladwijzerbibliotheek te openen: Klik op de knop Bibliotheek 57 library icon op uw werkbalk (als u de knop daar niet ziet, klik dan op de menuknop fx57menu en daarna op Bibliotheek). Klik op Bladwijzers en klik daarna op de balk Alle bladwijzers tonen onderin het venster.

Noot: u kunt ook een sneltoets gebruiken om snel uw bladwijzerbibliotheek te openen.

Standaard bevinden de bladwijzers die u aanmaakt zich in de map Andere bladwijzers. Selecteer deze in de zijbalk van het venster Bibliotheek om de bladwijzers te zien die u hebt aangemaakt. Dubbelklikken op een bladwijzer zal deze openen.

Fx63Library-OtherBookmarks

Bekijk deze artikelen voor details over het beheren van een enorme lijst van bladwijzers:

Terwijl u het venster Bibliotheek hebt geopend, kunt u ook bladwijzers naar andere mappen slepen, zoals de map Bladwijzermenu. Deze bladwijzers verschijnen dan in het menu Bladwijzers in de zijbalk en de menubalk of werkbalk van Firefox. Bladwijzers in de map Bladwijzerwerkbalk verschijnen in de Bladwijzerwerkbalk, als deze is ingeschakeld.

Hoe voeg ik de knop Bladwijzermenu toe aan de werkbalk?

De knop Bladwijzermenu wordt standaard niet weergegeven, maar u kunt deze aan de werkbalk toevoegen via de knop Bibliotheek:

1. Klik op de knop Bibliotheek 57 library icon , en daarna op Bladwijzers.
  2. Klik op Bladwijzerhulpmiddelen.
  3. Klik op Bladwijzermenu toevoegen aan werkbalk.

De knop Bladwijzermenu Bookmark Menu icon (star on tray) verschijnt naast de knop Bibliotheek.

Add Bookmarks Menu button to Toolbar

Om de knop te verwijderen, herhaalt u de bovenstaande stappen en klikt u na het klikken op Bladwijzerhulpmiddelen op Bladwijzermenu verwijderen van werkbalk.

De Bladwijzerwerkbalk inschakelen

De Bladwijzerwerkbalk is een handige plek om uw favoriete bladwijzers toe te voegen.

Om de bladwijzerwerkbalk aan te zetten:

1. Klik op de menuknop Fx57Menu en kies Aanpassen.
  2. Selecteer Werkbalken in het vervolgkeuzemenu aan de onderkant van het scherm.
  3. Selecteer Bladwijzerwerkbalk.
  4. Klik op de knop Gereed zodra u klaar bent.
  • Klik op het menu Beeld aan de bovenkant van het scherm, ga omlaag naar Werkbalken en selecteer Bladwijzerwerkbalk.

Sleutelwoorden gebruiken met bladwijzers

Een andere manier om uw bladwijzers te benaderen is door gebruik te maken van sleutelwoorden.

Een sleutelwoord aan een bladwijzer toewijzen

1. Open het bibliotheekvenster en selecteer de bladwijzer.
  2. Klik op het sleutelwoordveld onderin het venster.
  3. Typ uw gewenste sleutelwoord.

Het sleutelwoord mag letters, cijfers en speciale tekens (bijvoorbeeld: - _ ' " , . : ; = / \ ( ) [ ] { } ! & @ ~) bevatten. Het mag geen spaties bevatten en mag niet beginnen met of eindigen op deze tekens: ? * ^ $ % # +

Het sleutelwoord mag niet gelijk zijn aan een sleutelwoord van een zoekmachine. Bijvoorbeeld, als een zoekmachine het sleutelwoord @g heeft, dan mag het sleutelwoord van de bladwijzer niet @g zijn, maar wel g.

Als het gekozen sleutelwoord al aan een andere bladwijzer is toegewezen, dan wordt de oude bladwijzer vervangen door de nieuwe.

Noot: Buiten de bibliotheek kunt u het sleutelwoordveld benaderen vanuit het contextmenu, door met de rechtermuisknop te klikkende toets Control ingedrukt te houden terwijl u klikt op de bladwijzer en vervolgens Eigenschappen te selecteren.

Een sleutelwoord gebruiken om een bladwijzer te openen

Typ simpelweg het sleutelwoord in de adresbalk en druk op EnterReturn.

Meer informatiebronnen

Lees meer over hoe het meeste uit uw bladwijzers haalt:

Wisselt u tussen verschillende browsers? Deze artikelen geven tips over hoe u uw bladwijzers mee kunt nemen: