Bladwijzers in Firefox

Bladwijzers (favorieten genoemd in Microsoft Edge en Internet Explorer) zijn koppelingen naar webpagina’s die het terugkeren naar uw favoriete plekken vergemakkelijken. Dit artikel behandelt de basishandelingen voor het maken en beheren van bladwijzers.

Hoe maak ik een bladwijzer voor een pagina?

Om een bladwijzer voor een pagina te maken, klikt u op de ster in de adresbalk.

Fx89 bookmarks star address bar

De ster wordt blauw zodra een pagina een bladwijzer heeft gekregen, en er verschijnt een venster waarmee u de bladwijzer een naam of label kunt geven, of de bladwijzer kunt verplaatsen.

Om een bladwijzer voor een pagina te maken, klikt u op de ster in de adresbalk.

Fx88AddressBarStar

De ster wordt blauw zodra een pagina een bladwijzer heeft gekregen, en er verschijnt een venster waarmee u de bladwijzer een naam of label kunt geven, of de bladwijzer kunt verplaatsen.

Noot: als de ster in de adresbalk ontbreekt, klik dan op de menuknop voor Pagina-acties (3 stippen).
Fx78BookmarkStar-AddToAddressBarFx88BookmarkStar-AddToAddressBar
Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op de vermelding voor Bladwijzer voor deze pagina makenBladwijzer voor huidige tabblad maken en klik daarna op Toevoegen aan adresbalk.

Bladwijzers voor alle open tabbladen tegelijk maken: selecteer Bladwijzer voor alle tabbladen maken… vanuit het menu Bladwijzers.
Fx64MenuBar-BookmarkAllTabs-Mac
klik met de rechtermuisknop op een van de tabbladen, kies Alle tabbladen selecteren vanuit het contextmenu, klik dan met de rechtermuisknop op een van de tabbladen en selecteer Bladwijzer voor tabbladen maken…. Geef de nieuwe bladwijzermap een naam en kies de map waarin u deze wilt bewaren. Klik ter voltooiing op Bladwijzers toevoegen.

• U kunt ook de sneltoets Ctrl + Shift + Dcommand + Shift + D gebruiken om bladwijzers voor alle open tabbladen te maken.

Hoe wijzig ik de naam of locatie van een bladwijzer?

1. Om de details van uw bladwijzer te bewerken, klikt u nogmaals op de ster om het dialoogvenster Deze bladwijzer bewerkenBladwijzer bewerken te openen.
    Fx88EditBookmarkFx89EditBookmark
    • In het veld Deze bladwijzer bewerkenBladwijzer bewerken kunt u de volgende details wijzigen:
      • Naam: dit is de naam die Firefox voor de bladwijzer in menu’s weergeeft.
      • MapLocatie: kies hier in welke map uw bladwijzer wordt opgeslagen door een map te kiezen in het vervolgkeuzemenu (bijvoorbeeld het menu Bladwijzers of de Bladwijzerwerkbalk). In dit vervolgkeuzemenu kunt u ook Kiezen… selecteren, waarmee een lijst van alle bladwijzermappen wordt weergegeven.
      • Labels: u kunt labels gebruiken die u helpen bij het zoeken in en het ordenen van uw bladwijzers. Voor meer informatie, zie Bladwijzerlabels - Bladwijzers categoriseren om ze eenvoudig te kunnen vinden.
  2. Klik als u het bewerken hebt voltooid op GereedOpslaan om het veld te sluiten.

Als u deze editor niet wilt zien bij het opslaan van een bladwijzer, verwijder dan het vinkje bij Editor tonen bij opslaan.

Hoe vind ik mijn bladwijzers?

Zoeken vanuit de adresbalk
U kunt pagina’s waarvoor u een bladwijzer hebt gemaakt zoeken door de naam ervan in de adresbalk in te typen. Terwijl u typt, verschijnt een lijst van webpagina’s waarvoor u een bladwijzer of label hebt gemaakt of die u hebt bezocht. Pagina’s met een bladwijzer hebben een ster ernaast. Klik eenvoudigweg op een van de pagina’s, en u wordt er direct naartoe geleid. Voor meer info, zie Uw bladwijzers, geschiedenis en tabbladen van Firefox doorzoeken vanuit de adresbalk.

Bladwijzerwerkbalk
De Bladwijzerwerkbalk van Firefox biedt u snelle toegang tot veelgebruikte bladwijzers. Voor nieuwe gebruikers worden bladwijzers standaard hier geplaatst.

Firefox-zijbalk en -menu
U kunt al uw bladwijzers bekijken en benaderen vanaf de Firefox-zijbalk en vanuit het menu Bladwijzers op de menubalk, als de menubalk is ingeschakeld.

Hoe voeg ik de knop Bladwijzermenu toe aan de werkbalk?

De knop Bladwijzermenu wordt niet standaard getoond, maar u kunt deze aan de werkbalk toevoegen via de knop Bibliotheek:

1. Klik op de knop Bibliotheek 57 library icon en vervolgens op Bladwijzers.
  2. Klik op Bladwijzerhulpmiddelen.
  3. Klik op Bladwijzermenu toevoegen aan werkbalk.

De knop Bladwijzermenu Bookmark Menu icon (star on tray) zou naast de knop Bibliotheek moeten verschijnen.

Add Bookmarks Menu button to Toolbar

Herhaal bovenstaande stappen om de knop te verwijderen en klik nadat u op Bladwijzerhulpmiddelen hebt geklikt op Bladwijzermenu verwijderen van werkbalk.

De knop Bladwijzermenu is niet standaard zichtbaar, maar u kunt deze toevoegen door uw Firefox-werkbalk aan te passen:

1. Klik op de menuknop Fx57Menu en klik daarna op Aanpassen…Werkbalk aanpassen…Meer hulpmiddelen en selecteer Werkbalk aanpassen….
    • Er wordt een speciaal tabblad geopend, waarin u items naar of uit het overloopmenu en de werkbalk kunt slepen.
  2. Sleep de knop Bladwijzermenu Bookmark Menu icon (star on tray)Bookmarks Menu button - Proton naar de werkbalk.
  3. Klik op Gereed.

Gebruik om de knop te verwijderen bovenstaande stappen om de knop Bladwijzermenu uit de werkbalk te slepen.

Hoe orden ik mijn bladwijzers?

U kunt al uw bladwijzers bekijken en herschikken in het venster Bibliotheek. Doe het volgende om het venster Bladwijzerbibliotheek te openen: Klik op de menuknop fx57menuFx89menuButton om het menupaneel te openen. Klik op de knop Bibliotheek 57 library icon op uw werkbalk. (Als u de knop daar niet ziet, klik dan op de menuknop fx57menu en daarna op Bibliotheekklik dan op de menuknop fx89menuButton.) Klik op Bladwijzers en klik daarna op de balk Alle bladwijzers tonenBladwijzers beheren onderin.

Noot: u kunt ook een sneltoets gebruiken om snel uw bladwijzerbibliotheek te openen.

Standaard bevinden de bladwijzers die u aanmaakt zich in de map Andere bladwijzers. Selecteer deze in de zijbalk van het venster Bibliotheek om de bladwijzers te zien die u hebt aangemaakt. Dubbelklikken op een bladwijzer zal deze openen.

Fx63Library-OtherBookmarks

Bekijk deze artikelen voor details over het beheren van een enorme lijst van bladwijzers:

Terwijl u het venster Bibliotheek hebt geopend, kunt u ook bladwijzers naar andere mappen slepen, zoals de map Bladwijzermenu. Deze bladwijzers verschijnen dan in het menu Bladwijzers in de zijbalk en de menubalk of werkbalk van Firefox. Bladwijzers in de map Bladwijzerwerkbalk verschijnen in de Bladwijzerwerkbalk, als deze is ingeschakeld.

De Bladwijzerwerkbalk inschakelen

De Bladwijzerwerkbalk is een handige plek om uw favoriete bladwijzers toe te voegen.

bookmarks toolbar 57

Om de bladwijzerwerkbalk aan te zetten:

1. Klik op de menuknop Fx57Menu en klik daarna op Aanpassen…Werkbalk aanpassen…Meer hulpmiddelen en selecteer Werkbalk aanpassen….
  2. Selecteer Werkbalken in het vervolgkeuzemenu aan de onderkant van het scherm.
  3. Selecteer Bladwijzerwerkbalk. De menu-opties Altijd tonen, Nooit tonen en Alleen op nieuw tabblad tonen zijn beschikbaar, zodat u kunt kiezen wanneer de bladwijzerwerkbalk zichtbaar is.
  4. Klik op de knop Gereed zodra u klaar bent.
Bookmarks Toolbar Menu
  • Klik op het menu Beeld aan de bovenkant van het scherm, ga omlaag naar Werkbalken en selecteer Bladwijzerwerkbalk De menu-opties Altijd tonen, Nooit tonen en Alleen op nieuw tabblad tonen zijn beschikbaar, zodat u kunt kiezen wanneer de bladwijzerwerkbalk zichtbaar is..
  • U kunt ook de sneltoets Ctrl + Shift + Bcommand + Shift + B gebruiken om de bladwijzerwerkbalk te tonen of te verbergen.

Lees De bladwijzerwerkbalk tonen of verbergen voor meer info.

De map Andere bladwijzers

U kuntzult een mappictogram Andere bladwijzers aan het einde van de Bladwijzerwerkbalk zien als de map Andere bladwijzers in uw Bibliotheek bladwijzers bevat. Hierdoor is het eenvoudiger om bladwijzers die in de map zijn opgeslagen te vinden. Om het mappictogram Andere bladwijzers van de Bladwijzerwerkbalk te verwijderen, zie De map Andere bladwijzers uit de Bladwijzerwerkbalk verwijderen.

Sleutelwoorden gebruiken met bladwijzers

Een andere manier om uw bladwijzers te benaderen is door gebruik te maken van sleutelwoorden. Als u een sleutelwoord toewijst aan een bladwijzer, dan kunt u eenvoudig het sleutelwoord in de adresbalk intypen en op EnterReturn drukken om de bladwijzer te openen.

Een sleutelwoord aan een bladwijzer toewijzen:

1. Open het venster Bibliotheek en selecteer de bladwijzer.
  2. Klik op het sleutelwoordveld onderin het venster.
  3. Typ uw gewenste sleutelwoord.

Het sleutelwoord mag letters, cijfers en speciale tekens (bijvoorbeeld: - _ ' " , . : ; = / \ ( ) [ ] { } ! & @ ~) bevatten. Het mag geen spaties bevatten en mag niet beginnen met of eindigen op deze tekens: ? * ^ $ % # +

Het sleutelwoord mag niet gelijk zijn aan een sleutelwoord van een zoekmachine. Bijvoorbeeld, als een zoekmachine het sleutelwoord @g heeft, dan mag het sleutelwoord van de bladwijzer niet @g zijn, maar wel g.

Als het gekozen sleutelwoord al aan een andere bladwijzer is toegewezen, dan wordt de oude bladwijzer vervangen door de nieuwe.

Noot: buiten de Bibliotheek kunt u het sleutelwoordveld benaderen vanuit het contextmenu, door met de rechtermuisknop te klikkende toets Control ingedrukt te houden terwijl u klikt op de bladwijzer en vervolgens Eigenschappen te selecteren.

Hoe importeer ik bladwijzers vanuit een andere browser of een ander profiel?

Met Firefox kunt u bladwijzers vanuit andere browsers op uw computer importeren. U kunt ook andere gegevens, zoals navigatiegeschiedenis en opgeslagen wachtwoorden, uit sommige van deze browsers importeren. Lees Bladwijzers en persoonlijke gegevens uit een andere browser importeren voor meer info.

Meer informatiebronnen

Lees deze artikelen voor meer info over het meeste uit uw bladwijzers halen: