Navigatie-, zoek- en downloadgeschiedenis verwijderen in Firefox

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Terwijl u over het web surft, onthoudt Firefox een hoop gegevens voor u – websites die u hebt bezocht, bestanden die u hebt gedownload, en meer. Al deze gegevens worden uw geschiedenis genoemd. Als u echter een openbare computer gebruikt of een computer met iemand deelt, wilt u mogelijk niet dat anderen dit soort gegevens inzien.

Dit artikel legt uit welke gegevens in uw Firefox-geschiedenis worden opgeslagen en geeft u stap-voor-stap-instructies om al deze gegevens of een deel ervan te wissen.

Welke zaken vallen onder mijn geschiedenis?

• Navigatie- & downloadgeschiedenis: navigatiegeschiedenis is de lijst van door u bezochte websites die in het menu Geschiedenis, de geschiedenislijst van het venster Bibliotheek en de adreslijst van de automatische aanvulfunctie van de adresbalk worden getoond. Downloadgeschiedenis is de lijst van bestanden die u hebt gedownload en in het venster Downloads worden getoond.
  • Formulier- & zoekgeschiedenis: formuliergeschiedenis bevat de items die u in webpaginaformulieren hebt ingevoerd voor het automatisch invullen van formulieren. Zoekgeschiedenis bevat items die u hebt ingevoerd in het zoekveld op de Nieuw-tabbladpagina of de zoekbalk van Firefox.
  • Cookies: cookies slaan gegevens op over websites die u bezoekt, zoals websitevoorkeuren of aanmeldingsstatus. Hieronder vallen ook gegevens en websitevoorkeuren die door de Adobe Flash-plug-in worden opgeslagen. Cookies kunnen ook worden gebruikt door derden om uw surfgedrag te volgen. Voor meer info over volgen (‘tracking’), zie Hoe zet ik de functie Niet volgen aan?.
    Noot: om cookies die door Flash zijn ingesteld te wissen, moet u de meest recente versie gebruiken. Zie Flash bijwerken voor instructies.
  • Buffer: de buffer (cache) bewaart tijdelijke bestanden, zoals webpagina’s en andere onlinemedia, die Firefox van het internet heeft gedownload om het laden van pagina’s en websites die u al hebt gezien te versnellen.
  • Actieve aanmeldingen: als u zich hebt aangemeld bij een website die HTTP-authenticatie gebruikt nadat u Firefox voor het laatst hebt geopend, wordt die website als ‘actief’ beschouwd. Het wissen hiervan meldt u bij deze websites af.
  • Offlinewebsitegegevens: als u dit toestaat, kan een website bestanden op uw computer opslaan, zodat deze ook kunnen worden gebruikt wanneer u niet met het internet bent verbonden.
  • Websitevoorkeuren: specifieke voorkeursinstellingen voor websites, waaronder het opgeslagen zoomniveau voor websites, de tekenset en de toestemmingen voor websites (zoals uitzonderingen voor pop-upblokkering), zoals beschreven in het venster Pagina-info.

Hoe wis ik mijn geschiedenis?

1. Klik op de knop Bibliotheek 57 library icon , klik op Geschiedenis en klik daarna op Recente geschiedenis wissen….
  2. Selecteer de hoeveelheid geschiedenis die u wilt wissen:
    • Klik op het vervolgkeuzemenu naast Te wissen tijdsperiode om te kiezen hoeveel Firefox van uw geschiedenis zal wissen (het laatste uur, de laatste twee uur, de laatste vier uur, de huidige dag of alles).
    Firefox Clear Recent History dialog Fx76ClearRecentHistory
  3. Klik op de knop Nu wissenOK. Het venster zal worden gesloten en de geselecteerde items zullen uit uw geschiedenis worden gewist.

Hoe kan ik Firefox mijn geschiedenis automatisch laten wissen?

Als u telkens wanneer u Firefox gebruikt uw geschiedenis dient te wissen, kunt u Firefox zo instellen dat dit automatisch gebeurt bij het afsluiten, zodat u het niet vergeet.

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en selecteer Opties.Voorkeuren.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Geschiedenis.

3. Kies Aangepaste instellingen gebruiken voor geschiedenis in het vervolgkeuzemenu naast Firefox zal.
    Fx60HistorySettings-UseCustom Fx63CustomHistory
  4. Vink het selectievakje aan voor Geschiedenis wissen zodra Firefox sluit.
    Fx60Custom-ClearHistoryWhenFirefoxCloses
  5. Klik op de knop Instellingen… naast Geschiedenis wissen zodra Firefox sluit om aan te geven welke soorten geschiedenis moeten worden gewist.
  6. Vink in het venster Instellingen voor het wissen van geschiedenis de selectievakjes aan naast de items die u automatisch wilt laten wissen zodra u Firefox afsluit.
    Fx44ClearHistoryWhenFirefoxCloses-Settings
  7. Klik nadat de te wissen geschiedenis is geselecteerd op OK om het venster Instellingen voor het wissen van geschiedenis te sluiten.
  8. Sluit de pagina about:preferences. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Noot: onder bepaalde omstandigheden zal deze functie niet werken:

• Firefox is niet normaal afgesloten. Als Firefox crasht, dient u Firefox te starten en normaal af te sluiten om te verzekeren deze functie werkt.
  • Firefox is ingesteld voor het gebruik van automatische privénavigatie. Geschiedenis die uit reguliere sessies is behouden, kan alleen vanuit een regulier venster worden gewist. Voor het wisselen tussen normale modus en automatische privénavigatie, zie Privénavigatie - Firefox gebruiken zonder geschiedenis te bewaren.

Cookies en gegevens voor een bepaalde website wissen

Zie Cookies verwijderen om de gegevens te wissen die websites op uw computer hebben opgeslagen.

Een enkele website uit uw geschiedenis wissen

1. Klik op de knop Bibliotheek 57 library icon op uw werkbalk (als u de knop daar niet ziet, klik dan op de menuknop fx57menu en daarna op Bibliotheek). Klik op Geschiedenis en klik daarna op de balk Alle geschiedenis tonen onderaan om het venster Bibliotheek te openen.
  2. Zoek de website die u uit de geschiedenis wilt verwijderen door in het veld Geschiedenis doorzoeken in de rechterbovenhoek de naam ervan in te typen en daarna op EnterReturn te drukken.
  3. Klik daarna in de zoekresultaten met de rechtermuisknopHoud daarna de Ctrl-toets ingedrukt, klik in de zoekresultaten op de website die u wilt verwijderen en selecteer Deze website vergeten.
    Alle items in uw geschiedenis (navigatie- en downloadgeschiedenis, cookies, de buffer, actieve aanmeldingen, wachtwoorden, opgeslagen formuliergegevens, uitzonderingen voor cookies, afbeeldingen, pop-ups) voor die website zullen worden verwijderd.
    History Win6 History Mac6 History Lin6
  4. Sluit tot slot het venster Bibliotheek.

Wie dit artikel behelpsum?

Ien momint...