Navigatie-, zoek- en downloadgeschiedenis verwijderen in Firefox

Terwijl u over het web surft, onthoudt Firefox een hoop gegevens voor u – websites die u hebt bezocht, bestanden die u hebt gedownload, en meer. Al deze gegevens worden uw geschiedenis genoemd. Als u echter een openbare computer gebruikt of een computer met iemand deelt, wilt u mogelijk niet dat anderen dit soort gegevens inzien.

Dit artikel legt uit welke gegevens in uw Firefox-geschiedenis worden opgeslagen en geeft u stap-voor-stap-instructies om al deze gegevens of een deel ervan te wissen.

Welke gegevens vallen onder mijn geschiedenis?

• Navigatie- & downloadgeschiedenis: navigatiegeschiedenis is de lijst van door u bezochte websites die in het menu Geschiedenis, de geschiedenislijst van het venster Bibliotheek en de adreslijst van de automatische aanvulfunctie van de adresbalk worden getoond. Downloadgeschiedenis is de lijst van bestanden die u hebt gedownload en in het venster Downloads worden getoond.
  • Formulier- & zoekgeschiedenis: formuliergeschiedenis bevat de items die u in webpaginaformulieren hebt ingevoerd voor het automatisch invullen van formulieren. Zoekgeschiedenis bevat items die u hebt ingevoerd in het zoekveld op de Nieuw-tabbladpagina of de zoekbalk van Firefox.
  • Cookies: door u bezochte websites kunnen cookies en andere websitegegevens opslaan, zoals aanmeldingsstatus, websitevoorkeuren of taakinformatie zoals een winkelmandje. Cookies kunnen ook worden gebruikt door derden om uw surfgedrag te volgen. Zie Hoe zet ik de functie Niet volgen aan? voor meer info over volgen (‘tracking’).
  • Actieve aanmeldingen: als u sinds u voor het laatst Firefox hebt gestart een gebruikersnaam en wachtwoord voor een website hebt ingegeven die gebruik maakt van het basale HTTP-authenticatieschema, wordt die aanmelding beschouwd als ‘actief’. Als u dit wist, wordt u afgemeld bij alle websites die deze authenticatiemethode gebruiken. Het meldt u niet af bij websites die cookies gebruiken om de aanmeldingsstatus op te slaan.
  • Buffer: de buffer (cache) bewaart tijdelijke bestanden, zoals webpagina’s en andere onlinemedia, die Firefox van het internet heeft gedownload om het laden van pagina’s en websites die u al hebt gezien te versnellen. Zie De buffer van Firefox wissen voor meer informatie.
  • Offlinewebsitegegevens: als u dit toestaat, kan een website bestanden op uw computer opslaan, zodat deze ook kunnen worden gebruikt wanneer u niet met het internet bent verbonden.
  • Websitevoorkeuren: specifieke voorkeursinstellingen voor websites, waaronder het opgeslagen zoomniveau voor websites, de tekenset en de toestemmingen voor websites (zoals uitzonderingen voor pop-upblokkering), zoals beschreven in het venster Pagina-info.

Hoe wis ik mijn geschiedenis?

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Recente geschiedenis wissen…
  3. Selecteer de hoeveelheid geschiedenis die u wilt wissen:
    • Klik op het vervolgkeuzemenu naast Te wissen tijdsperiode om te kiezen hoeveel Firefox van uw geschiedenis zal wissen (het laatste uur, de laatste twee uur, de laatste vier uur, de huidige dag of alles).
    Clear recent historyFx115ClearRecentHistory
    • Gebruik de selectievakjes om aan te geven welke gegevens u uit uw geschiedenis wilt wissen. Uw keuzes worden beschreven in de sectie Welke gegevens vallen onder mijn geschiedenis? hierboven. Als u Cookies aanvinkt, worden zowel cookies als websitegegevens met non-persistente opslag gewist.
      Vanwege een bug in Firefox versie 110 wiste Firefox alle cookies als Cookies was geselecteerd, ongeacht de gekozen tijdsperiode. Dit is opgelost in Firefox 110.0.1., dat is uitgegeven op 28 februari 2023.
  4. Klik op de knop OKNu wissen. Het venster zal worden gesloten en de geselecteerde items zullen uit uw geschiedenis worden gewist.

Hoe kan ik Firefox mijn geschiedenis automatisch laten wissen?

Als u telkens wanneer u Firefox gebruikt uw geschiedenis dient te wissen of dit wilt doen, kunt u Firefox zo instellen dat dit automatisch gebeurt bij het afsluiten, zodat u het niet vergeet.

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Geschiedenis.

3. Kies Aangepaste instellingen gebruiken voor geschiedenis in het vervolgkeuzemenu naast Firefox zal.
  4. Vink het selectievakje aan voor Geschiedenis wissen zodra Firefox sluit.
    Clear history when Firefox closes.
  5. Klik op de knop Instellingen… naast Geschiedenis wissen zodra Firefox sluit om aan te geven welke soorten geschiedenis moeten worden gewist.
  6. Vink in het venster Instellingen voor het wissen van geschiedenis de selectievakjes aan naast de items die u automatisch wilt laten wissen zodra u Firefox afsluit.
    Settings for clearing history
  7. Klik nadat de te wissen geschiedenis is geselecteerd op OK om het venster Instellingen voor het wissen van geschiedenis te sluiten.
  8. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.
Noot: onder bepaalde omstandigheden zal deze functie niet werken:
  • Firefox is niet normaal afgesloten. Als Firefox crasht, dient u Firefox te starten en normaal af te sluiten om te verzekeren deze functie werkt.
  • Firefox is ingesteld voor het gebruik van automatische privénavigatie. Geschiedenis die uit reguliere sessies is behouden, kan alleen vanuit een regulier venster worden gewist. Voor het wisselen tussen normale modus en automatische privénavigatie, zie Privénavigatie - Firefox gebruiken zonder geschiedenis te bewaren.

Een enkele website uit uw geschiedenis wissen

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen. Klik op de knop Bibliotheek 57 library icon op uw werkbalk. (Als u de knop daar niet ziet, klik dan op de menuknop Fx89menuButton.) Klik op Geschiedenis en klik daarna op de balk Alle geschiedenis tonenGeschiedenis beheren onderaan om het venster Bibliotheek te openen.
  2. Zoek de website die u uit de geschiedenis wilt verwijderen door in het veld Geschiedenis doorzoeken in de rechterbovenhoek de naam ervan in te typen en daarna op EnterReturn te drukken.
  3. Klik daarna in de zoekresultaten met de rechtermuisknopHoud daarna de Ctrl-toets ingedrukt, klik in de zoekresultaten op de website die u wilt verwijderen en selecteer Deze website vergeten.
    fx100-ForgetThisSiteForget this website History Lin6
  4. Klik in het bevestigingsdialoogvenster dat wordt geopend op de knop Vergeten.
    Alle geschiedenisitems (navigatie- en downloadgeschiedenis, cookies, buffer, actieve aanmeldingen, wachtwoorden, opgeslagen formuliergegevens, uitzonderingen voor cookies, afbeeldingen, pop-ups) voor die website worden verwijderd.
  5. Sluit tot slot het venster Bibliotheek.