Gem dine login-oplysninger

Denne artikel forklarer, hvordan dine login-oplysninger (brugernavne og adgangskoder) kan gemmes, så du automatisk logges ind på websteder. Læs om fordele og ulemper ved metoderne, og hvordan du selv kan bestemme, om og hvor dine login-oplysninger skal gemmes.

Sådan gemmes dine login-oplysninger

Dine login-oplysninger kan gemmes ved hjælp af funktionen til håndtering af adgangskoder i Firefox og i cookies.

Funktionen til håndtering af adgangskoder i Firefox kan gemme dine brugernavne og adgangskoder til websteder og automatisk udfylde login-felterne, næste gang du besøger dem.

Hvis du indtaster et brugernavn og en adgangskode på et websted, som Firefox ikke allerede har gemt, vil du blive spurgt, om Firefox skal huske dem til senere besøg. Hvis du klikker på Gem, udfyldes login-felterne automatisk af Firefox ved det næste besøg.

En cookie indeholder information, som et websted kan gemme på din computer. Nogle websteder benytter cookies til at gemme dine login-oplysninger.

Hvis du i et websteds login-formular kan sætte flueben ud for Husk mig eller lignende, så gemmer webstedet dine login-oplysninger i en cookie. Næste gang du besøger webstedet, læser det cookien, og logger dig så automatisk ind.

Bemærk: Det er muligt at gemme login-oplysningerne til et websted i både Firefox og i en cookie. Se nedenunder for fordele og ulemper ved hver metode.

Firefox' håndtering af adgangskoder

En af fordelene ved at benytte Firefox til håndteringen af adgangskoder er, at du får gemt alle dine login-oplysninger samlet et enkelt sted. Du ved altid, hvor du har dine login-oplysninger.

På den anden side kan det være risikabelt at opbevare alle login-oplysninger et enkelt sted, i hvert fald hvis du ikke beskytter dem. Teoretisk kan uvedkommende med adgang til din computer aflæse dine login-oplysninger, og dermed misbruge dem til at handle i dit sted, enten i en netbutik eller på et forum eller en social tjeneste. Heldigvis kan du nemt beskytte dine login-oplysninger i Firefox ved at angive en hovedadgangskode.

Cookies

En fordel ved at bruge cookies til at huske login-oplysninger er, at du helt kan slippe for login-siden. Webstedet aflæser automatisk cookien, og logger dig så direkte ind på din egen side på webstedet. Facebook, Twitter og mange andre websteder logger dig automatisk ind ved hjælp af cookies.

En ulempe ved at benytte cookies til login-oplysninger er, at hver gang du rydder computerens cookies og cache, mistes login-oplysningerne, så du manuelt skal indtaste dem ved næste besøg. Rydning af cookies og cache kan fx være nødvendig, hvis du skal rette problemer med visningen af et websted.

Strategier for login-oplysninger

Brug sætninger til at danne adgangskoder

Det mest sikre opbevaringssted til din adgangskode er din hukommelse, også når det gælder sikre adgangskoder, som uvedkommende ikke kan gætte. Og også selvom du vælger forskellige adgangskoder til de forskellige websteder (det bør du gøre af sikkerhedshensyn). Det er ikke så svært at huske koderne, som det lyder, læs mere i artiklen Create secure passwords to keep your identity safe.

Brug Firefox til at håndtere logins med en hovedadgangskode

Hvis du vil have hjælp til at huske de forskellige adgangskoder for hvert websted, så er den næstmest sikre metode at gemme dem i Firefox sammen med en hovedadgangskode, der beskytter mod uvedkommendes adgang til de gemte login-oplysninger. Hovedadgangskoden skal kun indtastes én gang i en session, herefter huskes den, til du afslutter Firefox.

Brug Firefox til at håndtere logins uden en hovedadgangskode

Hvis risikoen for uvedkommendes adgang til computeren er lav, kan du benytte forskellige og sikre adgangskoder til hvert websted, gemme login-oplysningerne i Firefox og undlade at benytte en hovedadgangskode. Med lav risiko menes fx, at computeren ikke forlader hjemmet, at du stoler på dem, der har adgang til computeren, og at du benytter et sikkert netværk.

Gem dine login-oplysninger i både Firefox og i cookies

Hvis hastighed er vigtig for dig, så du undgår at skulle logge ind på sider, som du bruger ofte; hvis risikoen for uvedkommendes adgang til computeren er lav; og hvis der er tale om websteder med lav risiko (som ikke er forbundet med køb eller kreditkort), kan du benytte både Firefox og cookies til at gemme dine login-oplysninger.

Bemærk: Uanset hvordan du logger ind, bør du altid sikre dig, at det sker på en sikker side, hvis login'et giver adgang til personlige oplysninger eller mulighed for økonomiske dispositioner. Læs mere om sikre sider, og hvordan du genkender dem i artiklen Sådan ser du, om forbindelsen til et websted er sikker.

Sådan håndterer du dine login-oplysninger

Det er nemt at ændre og slette brugernavne og adgangskoder, læs mere i disse artikler:

Andre programmer til adgangskode-håndtering

Du kan eventuelt benytte et andet program til adgangskode-håndtering, hvilket kan give dig ekstra funktioner. Programmerne virker på tværs af forskellige browsere og styresystemer og også på mobile enheder. Du kan fx benytte følgende programmer, der fungerer ved hjælp af en udvidelse i browseren, og som ud over login-oplysninger også kan gøre det nemt at udfylde formularer med fx adresse, kreditkortoplysninger m.m., så du nemt kan købe ind på nettet uden at skulle indtaste de samme oplysninger hver gang: