Grundläggande felsökning

Många vanliga problem med Firefox kan lösas med hjälp av följande felsökningssteg.

Grundläggande steg för felsökning

Gå igenom följande steg för att felsöka problem du har med Firefox. Om ett steg inte löser ditt problem, försök med nästa.

Starta om Firefox

Stäng Firefox helt:

Klicka på menyknappen New Fx Menu och välj AvslutaAvslutaClose 29.

Klicka på menyknappen Fx57Menu, välj Avsluta. Klicka på menyn Firefox högst upp på skärmen, välj Avsluta Firefox.Klicka på menyknappen Fx57Menu, välj Avsluta.

Starta om datorn och starta sedan Firefox igen.

Rensa ut känslig data

Många problem vid hämtning av webbsidor kan lösas genom att rensa ut kakor och cachen i Firefox.

1. Klicka på Verktygmenyn och välj Rensa ut känslig data... för att öppna fönstret Rensa ut känslig data.
  2. Markera följande poster i listan och klicka på knappen Rensa nu:
  • Filhämtningshistorik
  • Cache
  • Kakor

För mer information, se Clearing Private Data.

Rensa ut kakor och cachen

Många problem vid hämtning av webbsidor kan lösas genom att rensa ut kakor och cachen i Firefox.

1. Klicka på Verktygmenyn och välj Rensa ut tidigare historik... för att öppna fönstret Rensa ut tidigare historik.
  2. I rullgardinsmenyn Tidsintervall att ta bort, välj All historik
  3. Klicka på pilen bredvid Detaljer för att visa listan på poster som kan tas bort, markera sedan följande poster:
    • Cache
    • Kakor
  1. Klicka på Rensa nu.

För mer information, se Ta bort surf, sök och nedladdningshistorik på Firefox.

Felsök tillägg och teman

Ibland kan tillägg och teman för Firefox orsaka problem. För att bekräfta att dina problem orsakas av dessa kan du öppna Firefox i felsäkert läge:

Klicka på menyknappen Bilden "Fx57menu" finns inte., klicka på Hjälp, välj Felsökningsläge… och klicka på Starta om i dialogrutan Starta om Firefox i felsökningsläge?.
Obs: Du kan också starta Firefox i felsökningsläge genom att hålla ned shift-tangenten medan du startar Firefox.hålla ned option-tangenten medan du startar Firefox.avsluta Firefox och sedan gå till din Terminal och köra: firefox -safe-mode
Du kan behöva ange sökvägen till Firefox installationsmapp (t.ex. /usr/lib/firefox)
Klicka på menyknappen Bilden "Fx57menu" finns inte., klicka på Hjälp, välj Starta om utan tillägg… och klicka på starta om i dialogrutan Starta om utan tillägg….
Obs: Du kan också starta Firefox i felsäkert läge genom att hålla ned shift-tangenten medan du startar Firefox.hålla ned option-tangenten när du startar Firefox.avsluta Firefox och sedan gå till din Terminal och köra: firefox -safe-mode
Du kan behöva ange sökvägen till Firefox installationsmapp (t.ex. /usr/lib/firefox)

1. I dialogrutan Firefox felsäkert läge, klicka på Fortsätt i felsäkert läge.
  2. Prova om det löste problemet.

Om problemet inte förekommer i felsäkert läge är troligen orsaken ett tillägg eller ett tema. För mer information om felsökning av tillägg och teman och hur du hittar fram till vilket av dem som orsakar problemet, se Troubleshoot extensions, themes and hardware acceleration issues to solve common Firefox problems.

Återställ inställningarna

Om problemet inte löstes genom inaktivering av tillägg och teman kan du behöva återställa ändringar du har gjort i inställningarna för Firefox:

Klicka på menyknappen Bilden "Fx57menu" finns inte., klicka på Hjälp, välj Felsökningsläge… och klicka på Starta om i dialogrutan Starta om Firefox i felsökningsläge?.
Obs: Du kan också starta Firefox i felsökningsläge genom att hålla ned shift-tangenten medan du startar Firefox.hålla ned option-tangenten medan du startar Firefox.avsluta Firefox och sedan gå till din Terminal och köra: firefox -safe-mode
Du kan behöva ange sökvägen till Firefox installationsmapp (t.ex. /usr/lib/firefox)
Klicka på menyknappen Bilden "Fx57menu" finns inte., klicka på Hjälp, välj Starta om utan tillägg… och klicka på starta om i dialogrutan Starta om utan tillägg….
Obs: Du kan också starta Firefox i felsäkert läge genom att hålla ned shift-tangenten medan du startar Firefox.hålla ned option-tangenten när du startar Firefox.avsluta Firefox och sedan gå till din Terminal och köra: firefox -safe-mode
Du kan behöva ange sökvägen till Firefox installationsmapp (t.ex. /usr/lib/firefox)

1. I dialogrutan Firefox felsäkert läge, markera kryssrutorna Återställ alla inställningar till Firefox standard och Återställ verktygsfälten.
  2. För att verkställa ändringarna, klicka på Gör ändringarna och starta om.

Felsök insticksmoduler

Ibland kan insticksmoduler till Firefox (såsom Adobe Reader, Flash, Java, QuickTime, RealPlayer och Windows Media Player) orsaka problem.

1. Öppna fönstret Tillägg genom att klicka på Verktygmenyn och välja Tillägg
  2. Klicka på ikonen Insticksmoduler högst upp i fönstret.
  3. Klicka på varje instickmodul i listan och klicka sedan på Inaktivera.
  4. Se efter om det löste problemet.

För mer information om olika insticksmoduler och vad du kan göra om problem orsakas av dessa, se artikeln Troubleshoot issues with plugins like Flash or Java to fix common Firefox problems.

Andra felsökningssteg

Om ovanstående steg inte löser ditt problem kan du prova följande.

Skapa en ny profil

En korrupt profil kan orsaka olika problem i Firefox. Du kan försöka med att skapa en ny profil och se om det löser problemet, om det gör det kan du sedan kopiera in data (som bokmärken, sparade lösenord osv.) från din gamla profil till den nya.

1. Starta Profilhanteraren - se Starta profilhanteraren för vägledning.
  2. Skapa en ny profil - se Skapa en ny profil för vägledning.
  3. Klicka på den nya profilen i Profilhanteraren och klicka på knappen Starta Firefox.

Testa om problemet uppstår även med den nya profilen. Om det inte gör det kan du kopiera dina data till den nya profilen - se Recovering important data from an old profile för vägledning. För att underlätta felsökningen, kopiera endast de filer som korresponderar med dina bokmärken och sparade lösenord.

Ren ominstallation

Vissa problem med Firefox kan lösas genom att hämta en ny installationsfil från Mozilla.com, stänga Firefox, radera Firefox programmapp och installera om Firefox. Om det inte hjälper, eller om du skulle föredra att helt ta bort Firefox och börja om i stället för att gå igenom alla felsökningssteg, följ dessa steg:

1. Hämta den senaste officiella versionen av Firefox från Mozilla.com.
    • Du bör undvika inofficiella nedladdningssajter som erbjuder Firefox med diverse tillägg, som till exempel Google Toolbar.
  1. Om du vill behålla din nuvarande profil måste du skapa en säkerhetskopia av den. För information om hur du säkerhetskopierar en profil, se Säkerhetskopiera din information.
  2. Avinstallera Firefox, radera Firefox programmapp och radera sedan profilmappen för Firefox (med användardata och inställningar). För mer information, se Avinstallera Firefox.
  3. Installera om Firefox. För mer information, se Installera Firefox.
  4. När Firefox startas första gången skapas en ny profil och guiden för att importera data från andra webbläsare dyker upp.
  5. Kontrollera att problemet inte längre finns kvar.
  6. Om du skapade en säkerhetskopia av din gamla profil och vill återställa information från den, se Recovering important data from an old profile. I felsökningssyfte, kopiera endast filer som korresponderar med dina bokmärken och sparade lösenord.
  7. Installera om dina tillägg och teman ett i taget för att fastställa om något av dem var orsaken till problemet.

Andra lösningar

Om du utan framgång har försökt med ovanstående steg, inklusive en ren ominstallation, kan följande åtgärder hjälpa dig att lösa problemet.

OBS: Den här avdelningen innehåller inga steg-för-steginstruktioner. För mer information om någon av dessa lösningar, se den dokumentation du fick med aktuellt operativsystem eller aktuell programvara.

Internetsäkerhetsprogram

Vissa brandväggs- och säkerhetsprogramvaror kan blockera eller orsaka konflikter med Firefox. Det kan röra sig om problem med att öppna webbsidor, krascher och annat.

Om du använder en brandvägg eller annan säkerhetsprogramvara, kontrollera att Firefox inte hindras från att kommunicera med Internet.

Oftast kan du öppna programmets inställningar, ta bort Firefox från listan på betrodda progam och sedan låta det återupptäcka Firefox för att saker ska börja fungera igen. Detta steg är värt att upprepa, även om du inte har haft problem med säkerhetsprogrammet tidigare. Om ditt program finns listat i artikeln Configure firewalls so that Firefox can access the Internet kan du få specifika instruktioner för de rätta inställningarna.

Virus och spionprogram.

Du bör regelbundet genomsöka din dator efter virus, spionprogram och annan skadlig programvara. Någon av följande gratistjänster kan vara användbar för virussökningar:

Vissa skadliga program kan angripa Firefox programfil. Prova följande:

1. Klicka på menyknappen New Fx Menu och välj AvslutaAvslutaClose 29.

Klicka på menyknappen Fx57Menu, välj Avsluta. Klicka på menyn Firefox högst upp på skärmen, välj Avsluta Firefox.Klicka på menyknappen Fx57Menu, välj Avsluta.

2. Öppna Firefox programmapp - mappen finns vanligtvis här:
    C:\Program\Mozilla Firefox.
  3. Byt namn på firefox.exe till firefox1.exe.
  4. Dubbelklicka på firefox1.exe för att starta Firefox.
  5. Om Firefox körs utan problem kan det vara skadlig kod som angriper Firefox (firefox.exe). Sök igenom datorn efter skadlig kod med hjälp av ovanstående länkar eller ditt egna antivirus- eller antispywareprogram.

Det är också möjligt att ett reklamfilter, en webbaccelerator, ett antivirus eller något annat program som körs orsakar problemet. Prova att tillfälligt stänga dessa andra program, ett i taget.

Filsystemfel

Om din dators filsystem har ett problem kan det hindra Firefox från att fungera. Kör felsökningsverktyget Chkdsk på hårddisken för att hitta och reparera fel.

För ytterligare hjälp

Om ovanstående steg inte hjälper, utan du fortfarande har problem med Firefox:

Denna artikel härstammar ursprungligen från Standard diagnostic - Firefox (mozillaZine KB)