Felsäkert läge

Felsäkert läge är ett speciellt läge som Firefox kan köras i för att felsöka problem. I felsäkert läge kan du återställa vissa inställningar eller inaktivera tillägg och teman som kan vara orsaken till problemet. Genom att jämföra hur Firefox beter sig i normalt läge och i felsäkert läge med olika alternativ inaktiverade kan du kanske komma fram till vad problemet beror på.

Observera: Windowsanvändare kan vara bekanta med ett felsäkert läge för Windows. Firefox felsäkra läge har ingen koppling till Windows felsäkra läge.

Hur man startar Firefox i felsäkert läge

1. Avsluta Firefox helt: Högst upp i Firefoxfönstret, klicka på Arkivmenyn och välj Avsluta.Avsluta Firefox helt: I menyfältet, klicka på Firefoxmenyn och välj Avsluta Firefox.Avsluta Firefox helt: Högst upp i Firefoxfönstret, klicka på Arkivmenyn och välj Avsluta.
  2. Klicka på Start-knappen i Windows, öppna listan Alla program och navigera till mappen Mozilla Firefox. I mappen Mozilla Firefox, välj Mozilla Firefox (felsäkert läge).Håll ned Alttangenten när du startar Firefox.Gå till din Terminal och kör: firefox -safe-mode Du kan behöva ange sökvägen till Firefoxinstallationen (t.ex. /usr/lib/firefox-3.5).
  3. Firefox startar då med dialogrutan Firefox felsäkert läge.

Observera: Du kan även starta Firefox i felsäkert läge genom att klicka på Start-knappen i Windows, välja Kör (eller använda rutan Påbörja sökning i Windows 7 och Vista) och sedan skriva in följande i textrutan:
    firefox -safe-mode

Fönstret felsäkert läge

8dab1a4f8dc6f3a9b43830b6b506db08-1262444570-480-1.png Du har nu tre alternativ:

• Genom att klicka på knappen Avsluta stänger du fönstret och avbryter försöket att starta Firefox i felsäkert läge.
  • Genom att klicka på knappen Fortsätt i felsäkert läge startar du Firefox i felsäkert läge. I felsäkert läge är alla tillägg och teman inaktiverade och eventuella förändringar du gjort i verktygsfälten är återställda. Dessa förändringar är inte permanenta - när du går ur felsäkert läge och startar om Firefox på normalt sätt kommer dina tillägg, teman och inställningar att återställas.
  • Knappen Gör ändringarna och starta om är bara aktiv om du väljer någon av kryssrutorna ovanför den:
Observera: Följande ändringar kan inte ångras.

Du kan välja att göra följande ändringar:

• Avaktivera alla tillägg: Om du väljer den här rutan och sedan klickar på Gör ändringarna och starta om kommer Firefox att starta om i normalläget men alla dina tillägg och teman (men inte insticksmoduler) kommer att inaktiveras (men inte avinstalleras).
  • Återställ verktygsfälten: Om du väljer den här rutan och sedan klickar på Gör ändringarna och starta om kommer Firefox att starta om i normalläget men eventuella anpassningar du gjort i verktygsfälten kommer att förloras, som till exempel knapparnas och verktygsfältens positioner.
  • Återställ bokmärken till Firefox standard: Om du väljer den här rutan och sedan klickar på Gör ändringarna och starta om kommer Firefox att radera dina bokmärken och ersätta dem med standarduppsättningen.
  • Återställ alla inställningar till Firefox standard: Om du väljer den här rutan och sedan klickar på Gör ändringarna och starta om kommer eventuella förändringar du gjort i Firefox inställningar att återställas till standardläge.
  • Återställ standardsökmotorerna: Om du väljer den här rutan och sedan klickar på Gör ändringarna och starta om kommer eventuella sökmotorer i standarduppsättningen som du raderat att återställas.

• Inaktivera alla tillägg: Om du väljer den här rutan och sedan klickar på Gör ändringarna och starta om kommer Firefox att starta om i normalläget men alla dina tillägg, teman och insticksmoduler kommer att inaktiveras (men inte avinstalleras).
  • Återställ verktygsfälten: Om du väljer den här rutan och sedan klickar på Gör ändringarna och starta om kommer Firefox att starta om i normalläget men eventuella anpassningar du gjort i verktygsfälten kommer att förloras, som till exempel knapparnas och verktygsfältens positioner.
  • Ta bort alla bokmärken utom säkerhetskopiorna: Om du väljer den här rutan och sedan klickar på Gör ändringarna och starta om kommer Firefox att radera dina bokmärken och ersätta dem med standarduppsättningen. (I Firefox 3.5 heter det här alternativet Återställ bokmärken till Firefox standard.)
  • Återställ alla inställningar till Firefox standard: Om du väljer den här rutan och sedan klickar på Gör ändringarna och starta om kommer eventuella förändringar du gjort i Firefox inställningar att återställas till standardläge.
  • Återställ standardsökmotorerna: Om du väljer den här rutan och sedan klickar på Gör ändringarna och starta om kommer eventuella sökmotorer i standarduppsättningen som du raderat att återställas.

Avsluta felsäkert läge

1. I menyfältet högst upp i Firefoxfönstret, klicka på ArkivFirefox och välj menyposten AvslutaAvsluta Firefox.
  2. Starta Firefox så som du normalt skulle göra.

Denna artikel härstammar ursprungligen från Safe mode (mozillaZine KB)