Zoeken op het internet in Firefox

Met de adresbalk kunt u eenvoudiger vinden wat u zoekt. Voer zoektermen of een specifiek webadres in voor zoeksuggesties, uw topwebsites, bladwijzers, geschiedenis, en zoekmachines – allemaal in hetzelfde veld.

Fx75AddressBar

U kunt ook rechtstreeks vanuit de zoekresultaten Firefox bijwerken of prestatieproblemen oplossen. Af en toe ziet u mogelijk een tip van Firefox over hoe u tijd kunt besparen bij het zoeken.

Lees verder voor meer informatie over de krachtige functies van de adresbalk.

Zoeken met de standaardzoekmachine

Als u met de adresbalk zoekt, gebruikt deze uw standaardzoekmachine. Voer eenvoudigweg uw zoekterm in de adresbalk in en druk op EnterReturn.

Lees De instellingen voor standaardzoekmachines wijzigen in Firefox om uw standaardzoekmachine te wijzigen.

Topwebsites vanuit de adresbalk benaderen

Topwebsites zijn een combinatie van uw onlangs en vaak bezochte websites, evenals websites die u hebt vastgezet. U kunt uw topwebsites benaderen vanuit het vervolgkeuzemenu dat wordt getoond als u op de adresbalk klikt. Als u Firefox voor het eerst hebt geïnstalleerd, staan er standaardsuggesties voor hoog gewaardeerde websites.

Fx75TopSitesDropdown

Topwebsites worden in dezelfde volgorde als op uw nieuw-tabbladpagina getoond. Als u uw topwebsites wilt aanpassen, kan dit op uw Nieuw-tabbladpagina. Als u Topwebsites hebt uitgeschakeld in uw nieuw-tabbladinstellingen, dan toont de adresbalk websites uit uw geschiedenis als topwebsites

Zoeksnelkoppelingen

Als u in de adresbalk klikt, zal op een zoekmachine in het vervolgkeuzemenu (zoals Google of Amazon) klikken de adresbalk automatisch vullen met een zoeksnelkoppeling (voorbeeld: @amazon), zodat u een zoekopdracht kunt uitvoeren zonder de zoekpagina te hoeven laden. Voer gewoon uw zoekterm in na de zoeksnelkoppeling om uw zoekopdracht uit te voeren (voorbeeld: @amazon avonturenboeken). Als u @ in de adresbalk typt, wordt een lijst met alle zoekmachines die met @ beginnen getoond. U kunt er een selecteren door op te drukken of erop te klikken.

U kunt ook snelkoppelingen gebruiken om in Firefox-add-ons, bladwijzers(*), tabbladen(%) en geschiedenis(^) te zoeken.

Fx75SearchTopSite

Tip: als u de muis niet wilt gebruiken of als een zoeksnelkoppeling niet in de lijst verschijnt, dan kunt u de snelkoppeling intypen of alleen het eerste deel ervan (bijvoorbeeld: @a of @amazon) en vervolgens op EnterReturn of drukken en uw zoekterm ingeven.

Alternatieve zoekmachines

Als u een zoekterm in de adresbalk begint in te typen, dan ziet u pictogrammen voor andere zoekmachines die u kunt gebruiken:

Fx78OneClickSearch

U kunt met een klik een alternatieve zoekmachine kiezen en deze voor uw zoekopdracht gebruiken, als u uw huidige standaardzoekmachine niet wilt gebruiken.

U kunt ook een zoekmachine kiezen door herhaald op Alt + of Alt + option + of option + te drukken.

Zie De instellingen voor standaardzoekmachines wijzigen in Firefox voor meer informatie over het gebruik van alternatieve zoekmachines.

Een andere zoekwijze gebruiken

Als u een zoekterm in de adresbalk begint in te typen, dan ziet u pictogrammen om mee te zoeken: andere zoekmachines, Firefox-add-ons, bladwijzers, tabbladen of geschiedenis.

Fx83SearchAlternatives

Als u de huidige standaardzoekmachine niet wilt gebruiken, kunt u een alternatieve zoekwijze kiezen en deze met één klik voor uw zoekopdracht gebruiken.

U kunt ook een zoekwijze kiezen door herhaald op Alt + of Alt + option + of option + te drukken.

Zie De instellingen voor standaardzoekmachines wijzigen in Firefox voor meer informatie over het gebruik van alternatieve zoekmachines.

Zoeksnelkoppelingen

Wanneer u de nieuw-tabbladpagina opent, zijn tegels met een vergrootglaspictogram in de sectie Topwebsites snelkoppelingen naar zoekmachines. Klik op de tegel van een zoeksnelkoppeling en typ uw zoekopdracht in. Firefox plaatst de snelkoppeling voor de zoekmachine automatisch in de adresbalk.

Fx62TopSites-SearchTiles

Om een zoeksnelkoppeling te verwijderen, klikt u op het bijbehorende pictogram met drie puntjes en selecteert u Losmaken vanuit het menu. Om een zoeksnelkoppeling toe te voegen, klikt u op het pictogram met drie puntjes aan de rechterkant van de sectie Topwebsites en selecteert u Zoekmachine toevoegen. Zie dit Mozilla Blog-bericht voor meer info over zoeksnelkoppelingen.

Noot: u kunt ook sleutelwoorden voor zoeksnelkoppelingen aan andere zoekmachines toewijzen. Zie hiervoor Snelkoppelingen aan zoekmachines toewijzen.

Zoeksuggesties

Firefox geeft suggesties voor relevante zoektermen en zelfs oplossingen in relatie tot het antwoord of de taak die u zoekt. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van zoeksuggesties.

Trefwoordsuggesties

Wanneer u in de adresbalk begint te typen, suggereert Firefox relevante populaire zoekopdrachten van zoekmachines als Google, Bing, enz.. Als zoeksuggesties zijn ingeschakeld, wordt de ingetypte tekst naar de zoekmachine gestuurd, die de woorden analyseert en een lijst met gerelateerde zoekopdrachten toont. FxKeywordSuggestions

Noot: u kunt uw zoekinstellingen wijzigen om standaard uw favoriete zoekmachine te gebruiken of zoeksuggesties in of uit te schakelen. Lees De instellingen voor standaardzoekmachines wijzigen in Firefox en Zoeksuggesties in Firefox voor meer info.

Typ een ? voor uw invoer (bijvoorbeeld: ?mozilla support)

• als u alleen zoeksuggesties wilt zien
  • of als u zoeksuggesties wilt zien, ondanks dat de instelling ‘Zoeksuggesties in adresbalkresultaten tonen’ is uitgeschakeld (maar de instelling ‘Zoeksuggesties geven’ moet zijn ingeschakeld).

Als u een zoeksnelkoppeling gebruikt, komen de trefwoordsuggesties van de gekozen zoekmachine.

Slimme trefwoorden doen geen trefwoordsuggesties.

Firefox-oplossingsknoppen

Firefox biedt u oplossingen voor populaire taken, zoals het downloaden, bijwerken of repareren van Firefox. Als u een taak begint in te typen, suggereert Firefox een oplossing, zodat u het probleem kunt oplossen en verder kunt met de voor u belangrijke dingen.

Bijvoorbeeld: het invoeren van ‘Download Firefox’ als u Firefox al hebt geïnstalleerd.

Fx75SolutionButton

Deze functie is momenteel alleen in het Engels beschikbaar.

Automatisch aanvullen

Bij het invoeren van een webadres of zoekterm, vult de functie adresbalk automatisch aanvullen automatisch uw ingevoerde tekst aan op basis van overeenkomende websites in uw bladwijzers, geschiedenis of populaire websites. Hierdoor kunt u met slechts een paar toetsaanslagen websites bezoeken (geen muis nodig). Druk gewoon op EnterReturn als Firefox een overeenkomst vindt.

URLAutocomplete75

Automatisch aanvullen bij zoeken voorkomen

Als uw zoekterm automatisch aanvult naar een webadres dat u niet wilt bezoeken, druk dan op Del, Backspacedelete of Spatie voordat u op EnterReturn drukt.

U kunt ook uw zoekopdracht beginnen met een ? om automatisch aanvullen te voorkomen (bijvoorbeeld: ‘?mozilla.org’). Hierdoor wordt ook voorkomen dat uw zoekopdracht automatisch wordt aangevuld met bladwijzers, slimme trefwoorden en zoeksnelkoppelingen.

Lees het artikel Uw bladwijzers, geschiedenis en tabbladen van Firefox doorzoeken vanuit de adresbalk voor meer details over automatisch aanvullen.