Een zoekmachine toevoegen of verwijderen in Firefox

Firefox bevat standaard een aantal beschikbare zoekmachines. Veel websites bieden zoekmachines die u aan Firefox kunt toevoegen. Hierdoor kunt u rechtstreeks vanuit de adresbalk of zoekbalk van Firefox zoeken met de zoekmachine van die website. Dit artikel legt uit hoe u de door Firefox gebruikte zoekmachines kunt toevoegen of verwijderen.

Zoekmachines toevoegen

Noot: als u een van de standaardzoekmachines die in Firefox zijn ingebouwd, zoals Google, hebt verwijderd, dan kunt u de standaardzoekmachines in de OptiesVoorkeuren van Firefox herstellen. Zie Zoekmachines verwijderen en Een verwijderde zoekmachine terugzetten hieronder.

Een zoekmachine toevoegen vanaf de zoekbalk

Firefox biedt een optionele zoekbalk. Zie De zoekbalk aan uw Firefox-werkbalk toevoegen om deze aan Firefox toe te voegen.

1. Bezoek een website die een OpenSearch-zoekbalk aanbiedt (we gebruiken hier als voorbeeld youtube.com).
  2. Klik op het vergrootglas in de zoekbalk addsearch 40 en klik daarna op ‘YouTube’ toevoegen.
    Fx57AddYouTubeSearch

De zoekmachine verschijnt in de beschikbare zoekopties.

Een zoekmachine toevoegen vanaf de adresbalk

Wanneer u een website bezoekt die een OpenSearch-zoekmachine aanbiedt, kunt u deze toevoegen vanuit het menu Pagina-acties van de adresbalk.

1. Klik op de knop Pagina-acties (3 puntjes) in de adresbalk.
    Fx63PageActions-AddSearch
  2. Selecteer Zoekmachine toevoegen vanuit het menu.

Ontdekken van zoekmachines toevoegen aan de adresbalk: Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt bij de Pagina-acties op het menu-item Zoekmachine toevoegen dat een beschikbare zoekmachine aanduidt (zoals hierboven getoond voor YouTube) en selecteer ‘Toevoegen aan adresbalk’. Er wordt een zoekmachinepictogram toegevoegd aan de adresbalk. Wanneer u een andere website die een zoekmachine aanbiedt (zoals www.yahoo.com) bezoekt, dan verschijnt er voor die website een pictogram in de adresbalk.

Fx63AddressBar-YahooSearchIcon

U kunt op de het websitepictogram in de adresbalk klikken om de zoekmachine toe te voegen.

Zoekmachine-add-ons

Veel providers bieden ook add-ons voor zoekmachines. Om deze zoekmachines te vinden en aan Firefox toe te voegen:

1. Open het paneel Zoeken in Firefox OptiesVoorkeuren via een van deze methoden:
    • Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en selecteer Opties.Voorkeuren. Klik in het tabblad OptiesVoorkeuren dat wordt geopend op Zoeken in het linkerpaneel.
    • Als u de optionele zoekbalk hebt toegevoegd, klik dan op het vergrootglas MagnifyingGlass in de zoekbalk en klik daarna op Zoekinstellingen wijzigen.
  2. Klik aan de onderkant van het paneel Zoeken op de koppeling Meer zoekmachines zoeken. De website Firefox Add-ons wordt geopend.
  3. Selecteer de gewenste zoek-add-on die u wilt installeren en klik op Toevoegen aan Firefox.
Noot: de Mycroft Project-website biedt ook zoek-add-ons voor Firefox en andere browsers.

Zoekmachines verbergen

Volg deze stappen om alternatieve zoekmachines die u niet in de zoekbalk wilt gebruiken te verwijderen.

1. Open het paneel Zoeken in de OptiesVoorkeuren van Firefox via een van deze methoden:
    • Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en selecteer Opties.Voorkeuren. Klik in het tabblad OptiesVoorkeuren dat wordt geopend op Zoeken in het linkerpaneel.
    • Als u de optionele zoekbalk hebt toegevoegd, klik dan op het vergrootglas MagnifyingGlass in de zoekbalk en klik daarna op Zoekinstellingen wijzigen.
  2. Verwijder onder Eén-klik-zoekmachines het vinkje naast elke ongewenste zoekmachine.
    Fx68SearchEngineList Fx78SearchEngineList

Zoekmachines verwijderen

Volg deze stappen om een zoekmachine te verwijderen:

1. Open het paneel Zoeken in de OptiesVoorkeuren van Firefox via een van deze methoden:
    • Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en selecteer Opties.Voorkeuren. Klik in het tabblad OptiesVoorkeuren dat wordt geopend op Zoeken in het linkerpaneel.
    • Als u de optionele zoekbalk hebt toegevoegd, klik dan op het vergrootglas MagnifyingGlass in de zoekbalk en klik daarna op Zoekinstellingen wijzigen.
  2. Klik onder Eén-klik-zoekmachines op de ongewenste zoekmachine.
    Fx68RemoveSearchEngine Fx78-RemoveSearchEngine
  3. Klik op de knop Verwijderen om deze van de lijst te halen.
Noot: als een zoekmachine weer wordt teruggezet nadat u Firefox herstart, dan is het mogelijk een extensie. Deze kunnen worden verwijderd met behulp van de Add-onbeheerder (zie Add-ons uitschakelen of verwijderen voor details).

Een verwijderde zoekmachine terugzetten

Als u een zelf toegevoegde zoekmachine verwijdert en van gedachten verandert, dan moet u deze opnieuw toevoegen, vanaf de zoekbalk of de adresbalk door de website te bezoeken of door de zoek-add-on opnieuw te installeren (zie hierboven).

Als u een in Firefox ingebouwde standaardzoekmachine verwijdert, dan moet u naar het paneel Zoeken in uw Firefox OptiesVoorkeuren gaan en op de knop Standaardzoekmachines terugzetten in de sectie Eén-klik-zoekmachines klikken om ze terug te halen.