Een zoekmachine toevoegen of verwijderen in Firefox

Firefox bevat een selectie van standaardzoekmachines, maar u kunt elke OpenSearch-zoekmachine die u wilt toevoegen. Door deze mogelijkheid kunt u rechtstreeks vanuit Firefox zoeken, waardoor het gebruik van uw favoriete zoekmachines wordt gestroomlijnd voor een prettigere surfervaring.

Uw zoekmachines beheren

Zoekmachines toevoegen

Hebt u een website gevonden met een superhandige zoekmachine? Firefox maakt het eenvoudig om deze aan uw zoekset toe te voegen. Volg gewoon onderstaande stappen:

Een zoekmachine toevoegen vanaf de zoekbalk

Firefox biedt een optionele zoekbalk. Zie De zoekbalk aan uw Firefox-werkbalk toevoegen om deze aan Firefox toe te voegen.

1. Bezoek een website die een OpenSearch-zoekbalk aanbiedt (we gebruiken hier als voorbeeld YouTube).
  2. Klik op het vergrootglaspictogram addsearch 40 in de zoekbalk.
  3. Klik op het YouTube-pictogram AddYouTubeSearchBarIcon in het vervolgkeuzemenu in de zoekbalk.
    Add engine from search bar

De zoekmachine verschijnt in de beschikbare zoekopties.

Een zoekmachine toevoegen vanaf de adresbalk

Wanneer u een website bezoekt die een OpenSearch-zoekmachine aanbiedt, kunt u deze toevoegen vanuit het contextmenu van de adresbalk (we zullen YouTube als voorbeeld gebruiken).

1. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op de adresbalk.
  2. Selecteer in het contextmenu Add Youtube option.
    Add engine from address bar
Noot: als u een ingebouwde standaardzoekmachine uit Firefox (zoals Google) hebt verwijderd, kunt u deze terugkrijgen door de standaardzoekmachines van Firefox te herstellen in uw OptiesVoorkeurenInstellingen . Lees voor instructies de secties over het verwijderen van zoekmachines en het weer toevoegen van een verwijderde zoekmachine hieronder.

Mycroft Project-zoekmachineplug-ins

De website Mycroft Project biedt plug-ins voor zoekmachines. Als u op een beschikbare zoekplug-in klikt, kunt u deze aan Firefox toevoegen vanuit de zoekbalk of vanuit de adresbalk via het contextmenu op de pagina Install plugin.

Fx115Mycroft-InstallPlugin

Zoekmachine-add-ons

Veel providers bieden zoekmachine-add-ons. Om deze zoekmachines te zoeken en ze aan Firefox toe te voegen:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Klik in het tabblad OptiesVoorkeurenInstellingen dat wordt geopend op Zoeken in het linkerpaneel.
    Tip: als u de optionele zoekbalk hebt toegevoegd, is een andere manier om het paneel Zoeken te openen te klikken op het vergrootglas MagnifyingGlass op de zoekbalk en vervolgens te klikken op het pictogram Fx89Personalize-GearIcon Zoekinstellingen wijzigen.
  3. Klik aan de onderkant van het paneel Zoeken op de koppeling Meer zoekmachines zoeken. De website Firefox Add-ons wordt geopend.
  4. Selecteer de gewenste zoek-add-on die u wilt installeren en klik op Toevoegen aan Firefox.

Zoekmachines verbergen

Volg deze stappen om alternatieve zoekmachines die u niet in de zoekbalk wilt gebruiken te verwijderen.

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Klik in het tabblad OptiesVoorkeurenInstellingen dat wordt geopend op Zoeken in het linkerpaneel.
    Tip: als u de optionele zoekbalk hebt toegevoegd, is een andere manier om het paneel Zoeken te openen te klikken op het vergrootglas MagnifyingGlass op de zoekbalk en vervolgens te klikken op het pictogram Fx89Personalize-GearIcon Zoekinstellingen wijzigen.
  3. Verwijder onder Zoeksnelkoppelingen het vinkje naast elke ongewenste zoekmachine.
    Search shortcuts - Hide engine

Zoekmachines verwijderen

Volg deze stappen om een zoekmachine te verwijderen:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Klik in het tabblad OptiesVoorkeurenInstellingen dat wordt geopend op Zoeken in het linkerpaneel.
    Tip: als u de optionele zoekbalk hebt toegevoegd, is een andere manier om het paneel Zoeken te openen te klikken op het vergrootglas MagnifyingGlass op de zoekbalk en vervolgens te klikken op het pictogram Fx89Personalize-GearIcon Zoekinstellingen wijzigen.
  3. Klik onder Zoeksnelkoppelingen op de ongewenste zoekmachine.
  4. Klik op de knop Search shortcuts - Remove button om deze uit uw lijst te verwijderen.
    Search shortcuts - Remove engine
Noot: als een zoekmachine weer wordt teruggezet nadat u Firefox herstart, dan is het mogelijk een extensie. Deze kunnen worden verwijderd met behulp van de Add-onbeheerder (zie Add-ons uitschakelen of verwijderen voor details).

Een verwijderde zoekmachine terugzetten

Als u een handmatig toegevoegde zoekmachine verwijdert en besluit dat u deze terug wilt hebben, dan moet u deze opnieuw toevoegen. Dit kan worden gedaan via de zoekbalk, de adresbalk door de website van de zoekmachine te bezoeken of door de zoek-add-on opnieuw te installeren (zie bovenstaande instructies).

Als u een in Firefox ingebouwde standaardzoekmachine verwijdert, dan moet u naar het paneel Zoeken in uw OptiesVoorkeurenInstellingen van Firefox gaan en op de knop Standaardzoekmachines terugzetten in de sectie Zoeksnelkoppelingen klikken om ze terug te halen.