Een zoekmachine toevoegen of verwijderen in Firefox

Firefox bevat standaard een aantal beschikbare zoekmachines. Veel websites bieden zoekmachines die u aan Firefox kunt toevoegen. Hierdoor kunt u rechtstreeks vanuit de adresbalk of zoekbalk van Firefox zoeken met de zoekmachine van die website. Binnen enkele klikken kunt u de zoekmachines die Firefox gebruikt toevoegen of verwijderen.

Een zoekmachine toevoegen vanaf de zoekbalk

1. Bezoek een website die een zoekmachine aanbiedt (we gebruiken youtube.com als voorbeeld).
  2. Klik op het vergrootglas in de zoekbalk addsearch 40 , en klik daarna op ‘YouTube’ toevoegen.
    Fx57AddYouTubeSearch

De zoekmachine verschijnt in de ingebouwde zoekopties.

Een zoekmachine toevoegen vanaf de adresbalk

Wanneer u een website bezoekt die een zoekmachine aanbiedt, kunt u deze toevoegen vanuit het menu Pagina-acties van de adresbalk.

1. Klik op de knop Pagina-acties (3 stippen) op de adresbalk.
    Fx63PageActions-AddSearch
  2. Selecteer Zoekmachine toevoegen vanuit het menu.

Zoekmachinedetectie aan de adresbalk toevoegen

Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op het menu-item Zoekmachine toevoegen van het menu Pagina-acties dat een beschikbare zoekmachine aangeeft (zoals hierboven voor YouTube) en selecteer ‘Toevoegen aan adresbalk’. Er wordt een zoekmachinepictogram aan de adresbalk toegevoegd. Wanneer u een andere website bezoekt die een zoekmachine aanbiedt (zoals www.yahoo.com), verschijnt een pictogram voor die website in de adresbalk.

Fx63AddressBar-YahooSearchIcon

U kunt op het websitepictogram in de adresbalk klikken om de zoekmachine toe te voegen.

Zoekmachine-add-ons

Veel providers bieden ook add-ons waarmee u zelfs nog meer zoekmachines kunt toevoegen. Om extra zoekmachines aan Firefox toe te voegen:

1. Open het paneel Zoeken in de optiesvoorkeuren van Firefox via een van deze methoden:
    • Klik op het vergrootglaspictogram op de zoekbalk en klik op Zoekinstellingen wijzigen.
    • Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en kies Opties.Voorkeuren. Klik in het tabblad OptiesVoorkeuren dat wordt geopend op Zoeken in het linkerpaneel.
  2. Klik aan de onderkant van het paneel Zoeken op de koppeling Meer zoekmachines zoeken.
  3. Selecteer de gewenste zoek-add-on die u wilt installeren en klik op Toevoegen aan Firefox.

Zoekmachines verbergen

Volg deze stappen om alternatieve zoekmachines die u niet in de zoekbalk wilt gebruiken te verwijderen.

1. Open het paneel Zoeken in de optiesvoorkeuren van Firefox via een van deze methoden:
    • Klik op het vergrootglaspictogram op de zoekbalk en klik op Zoekinstellingen wijzigen.
    • Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en kies Opties.Voorkeuren. Klik in het tabblad OptiesVoorkeuren dat wordt geopend op Zoeken in het linkerpaneel.
  2. Verwijder het vinkje naast elke ongewenste zoekmachine.
    Fx57SearchEngineList

Zoekmachines verwijderen

Volg deze stappen om een zoekmachine te verwijderen:

1. Open het paneel Zoeken in de optiesvoorkeuren van Firefox via een van deze methoden:
    • Klik op het vergrootglaspictogram op de zoekbalk en klik op Zoekinstellingen wijzigen.
    • Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en kies Opties.Voorkeuren. Klik in het tabblad OptiesVoorkeuren dat wordt geopend op Zoeken in het linkerpaneel.
    Fx57RemoveSearchEngine
  2. Klik op de ongewenste zoekmachine.
  3. Klik op de knop Verwijderen om deze van de lijst te halen.

Als u een zoekmachine verwijdert die u zelf hebt toegevoegd en van gedachten verandert, dient u deze weer toe te voegen (zie boven). Als u een of meerdere zoekmachines verwijdert die standaard met Firefox worden geleverd, klikt u op Standaardzoekmachines terugzetten om deze te herstellen.