Zoeken met de adresbalk van Firefox

(Doorgestuurd vanaf De zoekbalk gebruiken in Firefox)

Met de adresbalk kunt u eenvoudiger vinden wat u zoekt. Voer zoektermen of een specifiek webadres in voor zoeksuggesties, uw topwebsites, bladwijzers, geschiedenis, en zoekmachines – allemaal in hetzelfde veld.

FirefoxAddressbarSearch with Firefox 1

U kunt ook rechtstreeks vanuit de zoekresultaten Firefox bijwerken of prestatieproblemen oplossen. Af en toe ziet u mogelijk een tip van Firefox over hoe u tijd kunt besparen bij het zoeken.

Lees verder voor meer informatie over de krachtige functies van de adresbalk.

Zoeken met de standaardzoekmachine

Als u met de adresbalk zoekt, gebruikt deze uw standaardzoekmachine. Doe eenvoudigweg dit:

1. Klik op de adresbalk of druk Ctrl + LCommand + L om erop te focussen. U kunt dit overslaan als u Firefox, een nieuw tabblad of een nieuw venster net hebt geopend.
  2. Typ uw zoekterm in de adresbalk.
  3. Druk op EnterReturn, of klik op de pijl rechts van de adresbalk.

Lees Uw standaard zoekinstellingen wijzigen in Firefox om uw standaardzoekmachine te wijzigen.

U kunt op deze manier niet naar elke zoekterm zoeken; als deze bijvoorbeeld als webadres, zoekmachinetrefwoord of bladwijzertrefwoord wordt behandeld. Om naar elke zoekterm te kunnen zoeken, kies een van de volgende opties voordat u deze intypt:

• Druk Ctrl + E of Ctrl + KCtrl + J of Ctrl + KCommand + K of Command + Option + F om te focussen op de adresbalk voor een zoekopdracht met de standaardzoekmachine. (Er wordt in plaats hiervan gefocust op de zoekbalk, als deze is ingeschakeld. U kunt deze ook gebruiken.)
  • Of, typ ?Space in de adresbalk om de standaardzoekmachine te kiezen.
  • Of, kies een zoekmachine (zie hieronder). (U kunt dit ook doen na het typen als iw zoekterm lijkt op een webadres of bladwijzertrefwoord.)
  • Of, klik op het veld Zoeken op de Nieuw-tabbladpagina.
  • Of, klik op de Zoekbalk.

Uw topwebsites vanuit de adresbalk benaderen

Uw topwebsites zijn de websites die u het meest bezoekt (een combinatie van uw onlangs en vaak bezochte websites), evenals websites die u hebt vastgemaakt. U kunt uw topwebsites benaderen vanuit het vervolgkeuzemenu dat wordt getoond als u op de adresbalk klikt. Als u Firefox voor het eerst hebt geïnstalleerd, staan er standaardsuggesties voor hoog gewaardeerde websites.

Search with Firefox 2

Topwebsites worden in dezelfde volgorde als de snelkoppelingstegels op uw nieuw-tabbladpagina getoond (u kunt ze aanpassen op uw Nieuw-tabbladpagina).

Zoeksnelkoppelingen

Als u in de adresbalk klikt, zal op een zoekmachine in het vervolgkeuzemenu (zoals Google of Amazon) klikken de adresbalk automatisch vullen met een zoeksnelkoppeling (bijvoorbeeld: @amazon), zodat u een zoekopdracht kunt uitvoeren zonder de zoekpagina te hoeven laden. Voer gewoon uw zoekterm in na de zoeksnelkoppeling om uw zoekopdracht uit te voeren (bijvoorbeeld: @amazon avonturenboeken).

Search with Firefox 3

U kunt ook snelkoppelingen aan zoekmachines toewijzen. Als u @ in de adresbalk typt, wordt een lijst met de eerste 10 webzoekmachines met een snelkoppeling getoond. U kunt er een selecteren door op te drukken of erop te klikken.

U kunt snelkoppelingen ook gebruiken om in add-ons, bladwijzers (*), tabbladen (%) en de geschiedenis (^) van Firefox te zoeken.

Tip: als u de muis niet wilt gebruiken of als een zoeksnelkoppeling niet in de lijst verschijnt, dan kunt u de snelkoppeling intypen of alleen het eerste deel ervan (bijvoorbeeld: @a of @amazon) en vervolgens op EnterReturn of drukken en uw zoekterm ingeven.

Google Trending-zoeken gebruiken

• Deze functie is beschikbaar voor een beperkt aantal gebruikers (momenteel alleen V.S.) vanaf Firefox versie 118.

Google Trending-zoekopdrachten zijn de onderwerpen en zoekopdrachten die grote groepen mensen momenteel gebruiken op het internet. Met Firefox kunt u eenvoudig gebruik maken van deze dynamische stroom van online trends, rechtstreeks vanuit uw adresbalk, en bij blijven bij wat de aandacht van de online wereld krijgt. Om trending-zoektermen te benaderen:

1. Klik bovenaan uw scherm op de adresbalk.
  2. Er verschijnt een vervolgkeuzemenu, waarin trending zoektermen staan op basis van uw geografische gebied. Deze termen worden in realtime bijgewerkt om te reflecteren wat momenteel populair is.
  3. Klik op een trending zoekterm van uw interesse.
    Search with Firefox 4

Lees voor details onze gids Google Trending-zoeken gebruiken.

Een andere zoekwijze gebruiken

Als u een zoekterm begint in te typen in de zoekbalk, ziet u pictogrammen om als alternatief mee te zoeken: andere zoekmachines, Bladwijzers, Tabbladen of Geschiedenis.

Search with Firefox 5

U kunt ook een zoekwijze kiezen door herhaald op Alt + of Alt + option + of option + te drukken.

Zie Uw standaard zoekinstellingen wijzigen in Firefox voor meer informatie over het gebruik van alternatieve zoekmachines.

Zoeksuggesties

Firefox geeft suggesties voor relevante zoektermen en zelfs oplossingen in relatie tot het antwoord of de taak die u zoekt. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van zoeksuggesties.

Trefwoordsuggesties

Wanneer u in de adresbalk begint te typen, suggereert Firefox relevante populaire zoekopdrachten van zoekmachines als Google, Bing, enz.. Als zoeksuggesties zijn ingeschakeld, wordt de ingetypte tekst naar de zoekmachine gestuurd, die de woorden analyseert en een lijst met gerelateerde zoekopdrachten toont.

Search with Firefox 6

Noot: u kunt uw zoekinstellingen wijzigen om standaard uw favoriete zoekmachine te gebruiken of zoeksuggesties in of uit te schakelen. Lees Uw standaard zoekinstellingen wijzigen in Firefox en Zoeksuggesties in Firefox voor meer info.

Typ een ? voor uw invoer (bijvoorbeeld: ?mozilla support)

• als u alleen zoeksuggesties wilt zien,
  • of als u zoeksuggesties wilt zien, ondanks dat de instelling Zoeksuggesties in adresbalkresultaten tonen is uitgeschakeld (maar de instelling Zoeksuggesties geven moet zijn ingeschakeld).

Als u een zoeksnelkoppeling gebruikt, komen de trefwoordsuggesties van de gekozen zoekmachine.

Slimme trefwoorden doen geen trefwoordsuggesties.

Websitesuggesties

Terwijl u in de adresbalkt typt, kan Firefox relevante websitesuggesties doen, zoals websites uit uw navigatiegeschiedenis, bladwijzers en open tabbladen, om u te helpen snel en eenvoudig op het internet te navigeren. Zie voor meer info Automatisch aangevulde suggesties in de adresbalk in Firefox.

URL’s automatisch aanvullen

Als u een webadres of zoekterm in de adresbalk intypt, maakt de functie URL’s automatisch aanvullen automatisch datgene wat u typt af op basis van overeenkomende websites in uw bladwijzers, geschiedenis of populaire websites. Hierdoor kunt u websites in slechts een paar toetsaanslagen bezoeken (geen muis nodig). Druk gewoon op EnterReturn als Firefox een overeenkomst vindt.

Search with Firefox 7

URL automatisch aanvullen bij zoeken voorkomen

Als uw zoekterm automatisch aanvult naar een webadres dat u niet wilt bezoeken, druk dan op Del, BackspaceDelete of Spatie voordat u op EnterReturn drukt.

U kunt ook uw zoekopdracht beginnen met een ? om automatisch aanvullen te voorkomen (bijvoorbeeld: ?mozilla.org). Hierdoor wordt ook voorkomen dat uw zoekopdracht automatisch wordt aangevuld met bladwijzers, slimme trefwoorden en zoeksnelkoppelingen.

Firefox-oplossingsknoppen

Firefox biedt u oplossingen voor populaire taken, zoals downloaden, bijwerken of repareren van Firefox. Als u een taak begint in te typen, suggereert Firefox een oplossing, zodat u het probleem kunt oplossen en terug kunt gaan naar de dingen die voor u belangrijk zijn.

Bijvoorbeeld: invoeren van ‘Download Firefox’ als u Firefox al hebt geïnstalleerd.

Search with Firefox 8

Deze functie is momenteel alleen in het Engels beschikbaar.