Zoekbalk - Eenvoudig uw favoriete zoekmachine kiezen

De zoekbalk is te vinden aan de rechterkant van de locatiebalk. Via de zoekbalk kunt u de meest populaire zoekmachines gebruiken zonder de websites ervan te hoeven bezoeken.

Search Bar - Win1 Search Bar - Mac1 Search Bar - Lin1 Search1 29 - Win Search1 29 - Mac Search1 29 - Lin
  • Typ eenvoudig een term in de zoekbalk, druk op EnterReturn en Firefox brengt u naar de pagina met zoekresultaten.

Zoekmachines omschakelen

Via het in de zoekbalk getoonde pictogram kunt u zien welke zoekmachine Firefox gebruikt. Standaard is dit Google, maar u kunt deze te allen tijde wijzigen.

• Om van zoekmachine te wisselen klikt u op het pijltje naast het pictogram van de huidige zoekmachine en selecteert u een nieuwe zoekmachine.
    Search Bar - Win3 Fx8 Search Bar - Lin3 Search2 29 - Win Search2 29 - Mac Search2 29 - Lin

Standaard bevat Firefox de volgende zoekmachines, elk bestemd voor een bepaald type zoekopdracht:

• Google om het web te doorzoeken via Google
    Noot: om afluisteren te voorkomen is de standaard Google-zoekopdracht versleuteld.
  • Bing om het web te doorzoeken via Bing
  • bol.com om te zoeken binnen de winkelwebsite van bol.com
  • Marktplaats.nl om te zoeken naar tweedehands artikelen binnen de website van Marktplaats.nl
  • Wikipedia (nl) om te zoeken binnen de gratis Nederlandse online-encyclopedie Wikipedia
Noot: de nieuwe zoekmachine die u selecteert zal blijvend worden gebruikt, totdat u deze weer wijzigt.

Een zoekmachine toevoegen vanaf een website

Sommige websites bieden zoekmachines die u aan Firefox kunt toevoegen. Deze zoekmachines zijn specifiek voor de website.

1. Als u bijvoorbeeld de YouTube-website bezoekt, biedt deze een zoekmachine die in Firefox kan worden geïnstalleerd.
  2. Om de website-specifieke zoekmachine toe te voegen opent u de zoekmachinelijst en selecteert u “Video’s zoeken op YouTube” toevoegen. De zoekmachine wordt dan aan de lijst toegevoegd en wordt de actieve zoekmachine.
    Search Bar - Win6 Fx8 Search Bar - Lin6 Search3 29 - Win Search3 29 - Mac Search3 29 - Lin
Noot: het Mycroft-project biedt toegang tot honderden verschillende zoekmachines op één plek. Via deze pagina kunt u bijvoorbeeld taalspecifieke Google-zoekmachines toevoegen (zoals google.ca, google.nl of google.fr).

Een zoekmachine toevoegen via de zoekmachinebeheerder

In de zoekmachinebeheerder kunt u nieuwe zoekmachines toevoegen die zijn uitgebracht voor het gebruik in Firefox.

1. Klik om de zoekmachinebeheerder te openen op het zoekmachinepictogram en selecteer Zoekmachines beheren….
  2. Klik om een zoekmachine toe te voegen op Meer zoekmachines verkrijgen…. De pagina met zoekhulpmiddelen bij Mozilla Add-ons wordt weergegeven.
  3. Klik op de knop Toevoegen aan Firefox om één van de weergegeven zoekmachines toe te voegen. Het venster Zoekmachine toevoegen wordt weergegeven.
  4. Plaats een vinkje voor Dit de huidige zoekmachine maken om de zoekmachine meteen te gebruiken nadat u deze hebt toegevoegd.
  5. Klik op Toevoegen om de geselecteerde zoekmachine toe te voegen.
  6. De zoekmachine is nu beschikbaar via de lijst met zoekmachines in de zoekbalk.

Een zoekmachine verwijderen

1. Klik op het zoekmachinepictogram en selecteer Zoekmachines beheren… om de zoekmachinebeheerder te openen.
  2. Selecteer de zoekmachine in de lijst en klik op Verwijderen om deze te verwijderen.

Als u per ongeluk een standaardzoekmachine verwijdert, klik dan op Standaardwaarden herstellen om de standaard aanwezige zoekmachines te herstellen.

• Als u per ongeluk een zoekmachine die u hebt geïnstalleerd verwijdert, moet u deze opnieuw installeren.

Zoekmachines herschikken

1. Klik op het zoekmachinepictogram en selecteer Zoekmachines beheren… om de zoekmachinebeheerder te openen.
  2. Selecteer de zoekmachine die u wilt verplaatsen. Klik op Omhoog verplaatsen om deze naar boven in de lijst te verplaatsen. Klik op Omlaag verplaatsen om deze naar beneden te verplaatsen.

Tips & trucs

Deel dit artikel: http://mzl.la/MOtkQ0