Wachtwoordenbeheerder - Opgeslagen wachtwoorden in Firefox onthouden, verwijderen en wijzigen

De wachtwoordenbeheerder is nu Firefox Lockwise! De gebruikersinterface voor de wachtwoordenbeheerder werd volledig opnieuw ontworpen en is nu gebaseerd op de add-on Firefox Lockwise.
De gebruikersinterface voor de wachtwoordenbeheerder werd in Firefox versie 70 volledig opnieuw ontworpen en is nu gebaseerd op de add-on Firefox Lockwise. Werk Firefox bij naar de meest recente versie voor alle nieuwe eigenschappen en veiligheidsupdates.

De wachtwoordenbeheerder van Firefox bewaart op een veilige manier gebruikersnamen en wachtwoorden die u gebruikt voor het verkrijgen van toegang tot websites, en vult deze de volgende keer dat u een website bezoekt automatisch voor u in. Dit artikel laat zien hoe u de wachtwoordenbeheerder kunt gebruiken om uw wachtwoorden te onthouden, bekijken, wijzigen, verwijderen en beschermen en ook hoe u de wachtwoordenbeheerder kunt uitschakelen.

• Zet Sync aan als u uw aanmeldingen overal wilt hebben waar u uw Firefox gebruikt.

Noot: Vanaf Firefox versie 76 op Mac en Windows, is aanmelding via het besturingssysteem nodig voor toegang tot opgeslagen wachtwoorden met de knoppen Bewerken, Kopiëren of Weergeven (voorgesteld als een ‘oog’-pictogram). Dit zijn niet uw aanmeldgegevens voor uw Firefox Account, zie Lockwise vraagt om aanmelding (wachtwoord, stem, gezicht of vingerafdruk) bij benaderen van wachtwoorden voor meer informatie.

Gebruikersnamen en wachtwoorden door Firefox laten onthouden

Wanneer u een gebruikersnaam en wachtwoord voor een website invult en deze nog niet hebt opgeslagen, vraagt Firefox of u deze gegevens wilt opslaan.

Fx57 save login FF70 Password

Tip: als u naast de vraag ‘Opslaan’ klikt, zal de vraag worden verborgen. Om hem weer te zien, klikt u op het sleutelpictogram aan de linkerkant van de adresbalk. Als Firefox niet vraagt of u wachtwoorden wilt laten onthouden, zie dan het artikel Gebruikersnamen en wachtwoorden worden niet opgeslagen.

In de vraag:

• Om Firefox uw gebruikersnaam en wachtwoord te laten onthouden, klikt u op Opslaan. De volgende keer dat u de website bezoekt, zal Firefox uw gebruikersnaam en wachtwoord automatisch voor u invullen.
    • Als u de verkeerde gebruikersnaam of wachtwoord hebt opgeslagen, typ dan eenvoudig de juiste in op de website, waarna Firefox zal vragen deze op te slaan. Om de nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord op te slaan, klikt u op Bijwerken.
  • Om Firefox nooit gebruikersnamen en wachtwoorden voor de huidige website te laten onthouden, klikt u op het vervolgkeuzemenu en selecteert u Nooit opslaan. In de toekomst zal bij het aanmelden op de website niet meer worden gevraagd of u de gebruikersnaam en het wachtwoord wilt opslaan.
    • Als u later van gedachten verandert en Firefox wilt laten vragen gebruikersnamen en wachtwoorden voor deze website op te slaan, ga dan naar de OptiesVoorkeuren van Firefox en verwijder de vermelding voor de website in de uitzonderingenlijst van het paneel Privacy & Beveiliging.
  • Om het opslaan van uw gebruikersnaam en wachtwoord eenmalig over te slaan, klikt u op Niet opslaan. De volgende keer dat u de website bezoekt, wordt opnieuw gevraagd of u uw gebruikersnaam en wachtwoord wilt opslaan.
Noot: sommige websites bieden de optie om u aangemeld te houden door een selectievakje op de website aan te vinken. Dit is een functionaliteit van de website die evengoed zal werken, ongeacht of u uw gebruikersnaam en wachtwoord in Firefox hebt opgeslagen.

U kunt de gebruikersnamen en wachtwoorden voor websites ook met de hand toevoegen. Klik op de knop Fx57Menu en kies Aanmeldingen en wachtwoorden. Kies daarna de knop Nieuwe aanmelding maken linksonder op de Firefox Lockwise pagina om handmatig een websiteadres, gebruikersnaam en wachtwoord toe te voegen.

Meerdere accounts voor een website beheren

Als u meerdere accounts voor een website hebt, kan Firefox al uw aanmeldingen bewaren. Elke keer als u de website bezoekt, bepaalt u welk account Firefox moet gebruiken.

Als er meer dan één aanmelding voor een website wordt bewaard, verschijnt er een lijst van gebruikersnamen wanneer u in het aanmeldveld klikt. Selecteer in dat geval de gebruikersnaam waarmee u zich wilt aanmelden.

saved logins 67
Om de wachtwoorden voor een bepaalde website te bekijken, klik op die website op het gebruikersnaamveld en daarna op Opgeslagen aanmeldingen weergeven (zie boven).

Gebruikersnamen en wachtwoorden beheren

U kunt de gebruikersnamen en wachtwoorden die Firefox voor u heeft opgeslagen, eenvoudig beheren.

1. Klik op de menuknop Fx57Menu .
  2. Klik op Aanmeldingen en wachtwoorden. De pagina about:logins van Firefox Lockwise wordt in een nieuw tabblad geopend.
    FF70 Saved Logins fx72 lockwise remove logins

Hier kunt u uw opgeslagen aanmeldingen bekijken, kopiëren, wijzigen of verwijderen.

Noot: in het zoekveld Aanmeldingen zoeken kunt u een website, gebruikersnaam of wachtwoord invullen, om de aanmeldgegevens links in de pagina te filteren.

Nadat u een aanmelding in de lijst hebt gekozen, kunt u het volgende doen:

• Klik op Kopiëren om een gebruikersnaam of wachtwoord te kopiëren.
  • Klik op FF70 Unhide Password om een wachtwoord te bekijken.
  • Klik op Bewerken om een gebruikersnaam of wachtwoord te wijzigen.
  • Klik op Verwijderen (of Wissen, afhankelijk van uw Firefox-versie) om de aanmelding uit Firefox te verwijderen.

Lees Een aanmelding in Firefox Lockwise op desktop bewerken of verwijderen voor meer informatie.

1. Klik op de menuknop fx57menu om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Aanmeldingen en wachtwoorden. Een venster wordt geopend met een lijst van uw opgeslagen aanmeldingen.
  3. Zoek of scroll naar de aanmelding die u wilt wijzigen.
    • Gebruikersnamen: dubbelklik op de gebruikersnaam die u wilt wijzigen.
    • Wachtwoorden: klik op de knop Wachtwoorden tonen. Dubbelklik op het wachtwoord dat u wilt wijzigen.
    • Verwijderen: selecteer de aanmeldingen die u wilt verwijderen en klik op Verwijderen.
    • Alle verwijderen: klik op deze knop om al uw bewaarde aanmeldingen te verwijderen.

Uw wachtwoorden beschermen

Als u voor alles hetzelfde eenvoudige wachtwoord gebruikt, bent u kwetsbaarder voor identiteitsdiefstal. Het artikel Veilige wachtwoorden aanmaken om uw identiteit veilig te houden beschrijft een eenvoudige methode voor het aanmaken van veilige wachtwoorden. Het gebruik van de wachtwoordenbeheerder, zoals hierboven beschreven, helpt u deze allemaal te onthouden.

Hoewel de wachtwoordenbeheerder uw gebruikersnamen en wachtwoorden op uw harde schijf in een versleutelde indeling opslaat, kan iemand die toegang heeft tot het gebruikersprofiel op uw computer ze nog steeds zien of gebruiken. Het artikel Een hoofdwachtwoord gebruiken om opgeslagen aanmeldingen en wachtwoorden te beschermen beschrijft hoe u dit kunt voorkomen en hoe u beschermd blijft in het geval dat uw computer is gestolen of kwijtgeraakt.

De wachtwoordenbeheerder uitschakelen

Standaard biedt Firefox aan wachtwoorden te onthouden. Om uw instellingen te wijzigen:

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en selecteer Opties.Voorkeuren.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Aanmeldingen en wachtwoorden.
    Fx69settings-LoginsAndPasswords Fx70settings-LoginsAndPasswords
    • Om voor een bepaalde website te voorkomen dat Firefox de gebruikersnamen en wachtwoorden opslaat, klik op de knop Uitzonderingen… rechts van Vragen voor opslaan van aanmeldingen en wachtwoorden voor websites en voeg de URL van de website toe.
    • Om ervoor te zorgen dat Firefox voor geen enkele website de gebruikersnamen en wachtwoorden opslaat, verwijder het vinkje naast Vragen voor opslaan van aanmeldingen en wachtwoorden voor websites.
  3. Sluit de pagina about:preferences. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.
Noot: Als de instelling Vragen voor opslaan van aanmeldingen en wachtwoorden voor websites grijs is, dan is Firefox mogelijk ingesteld om nooit geschiedenis op te slaan of altijd privénavigatie te gebruiken. Om normaal surfen te herstellen gaat u naar uw instellingen voor Privacy & Beveiliging onder Geschiedenis en verwijdert u het vinkje naast Altijd privénavigatiemodus gebruiken, of selecteert u Geschiedenis onthouden in het keuzemenu, waarna u Firefox herstart.

Hebt u problemen met gebruikersnamen en wachtwoorden?

De volgende artikelen helpen u bij het oplossen van mogelijke problemen met gebruikersnamen en wachtwoorden: