Uw extensies beheren met de extensiesknop in de werkbalk

Met de extensiesknop en het -paneel, die zijn geïntroduceerd in Firefox versie 109, kunt u uw extensies en hun machtigingen benaderen, verwijderen, melden en beheren, rechtstreeks vanuit de werkbalk. Dit artikel beschrijft deze nieuwe functie en beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Fx109ExtensionsButton-Panel

Extensies beheren

Klik op de extensiesknop (het puzzelstukpictogram Fx109ExtensionsButton) in de werkbalk om het extensiespaneel te openen. Elke extensie in het paneel heeft een menuknop met een tandwielpictogram Fx91GearIcon. U kunt deze menuknop gebruiken om die extensies te beheren.
Noot: aan de werkbalk vastgezette en uitgeschakelde extensies verschijnen niet in dit paneel.
Unified_extensionsExtensions panel with move up/down

Als u op het tandwielpictogram Fx91GearIcon naast een extensie klikt, wordt een menu geopend met een aantal opties:

• Aan werkbalk vastzetten: zet de extensie vast aan de Firefox-werkbalk (deze optie is mogelijk niet beschikbaar voor bepaalde extensies, zoals zoekmachine-add-ons).
  • Met Omhoog verplaatsen of Omlaag verplaatsen kunt u de volgorde van de extensies in het paneel wijzigen. (In sommige gevallen zijn de menu-tems Omhoog verplaatsen of Omlaag verplaatsen mogelijk niet beschikbaar, omdat de extensie niet in een van de of beide richtingen verplaatst kan worden.)
  • Extensie beheren: opent de Add-onbeheerder, waar u de instellingen van de extensie kunt beheren.
  • Extensie verwijderen: de-installeert de extensie uit Firefox.
  • Extensie rapporteren: rapporteert de extensie aan Mozilla.

Klik op Extensies beheren onderaan het paneel om de Add-onbeheerder te openen, waar u al uw geïnstalleerde extensies kunt bekijken, inschakelen, uitschakelen, verwijderen en beheren.

Vastgezette extensies beheren

Aan de werkbalk vastgezette extensies kunnen worden beheerd vanuit het contextmenu. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt de vastgezette extensie in de werkbalk om de beschikbare opties te bekijken.

Fx109PinnedExtension-ContextMenu
  • U kunt een extensie van de werkbalk losmaken en deze in het extensiespaneel terugzetten door het vinkje bij de optie Aan werkbalk vastzetten weg te halen.
  • Vastgezette extensies kunnen naar een andere plek op de navigatiewerkbalk (de hoofdwerkbalk) worden verplaatst met de optie Werkbalk aanpassen…: ga naar de bovenzijde van de pagina Firefox aanpassen, klik een van de vastgezette extensiepictogrammen aan en versleep deze naar een nieuwe positie.

Websitemachtigingen

Het volgende is van toepassing op machtigingsnotificaties en het beheren van machtigingen voor Manifest V3 (MV3)-extensies, de nieuwe standaard in Firefox-extensies.

Machtigingsnotificaties

Als u, na installatie van een extensie, naar een website navigeert die machtigingen vereist zodat de extensie werkt, toont de extensiesknop een notificatiestip. Als de extensie al is vastgezet aan de werkbalk, verschijnt de notificatiestip onder het extensiepictogram.
unified_extensions_notifications

Als de extensie toegang tot de huidige pagina nodig heeft, verschijnt er ook een notificatiestip onder het extensiepictogram op het paneel:
extensionsNotificationDot

Als de extensie al toegang heeft (of er geen nodig heeft) en deze een paneel als onderdeel van zijn functionaliteit opent, is dit paneel vastgezet aan de samengevoegde extensiesknop:
unifiedExtensionsRelay

Extensiemachtigingen beheren

1. Klik op de samengevoegde extensiesknop in de werkbalk.
  2. Zoek in het paneel de extensie met de groene notificatiestip.
    unifiedExtensionsDot
  3. Klik op de menuknop (het tandwielpictogram) om machtigingen te beheren.
  4. Selecteer de machtigingen die u aan de extensie wilt toekennen.
    allowPermissionsUnifiedExtensions

Veelgestelde vragen

Waarom wordt mijn extensie niet getoond als ik op de extensiesknop klik?

Alleen ingeschakelde extensies verschijnen in het extensiespaneel. Aan de werkbalk vastgezette extensies worden ook niet getoond. Daarnaast kan de lijst met extensies anders zijn als de privénavigatiemodus wordt toegepast (lees Extensies in privénavigatie voor meer info).

Waarom wordt het paneel niet getoond als ik op de extensiesknop klik?

Als er geen extensies zijn geïnstalleerd of als alle extensies uitgeschakeld zijn of zijn vastgezet aan de werkbalk, wordt het extensiespaneel niet getoond. In plaats daarvan wordt de pagina Uw Firefox personaliseren van de Add-onbeheerder geopend in een nieuw tabblad.

Ik heb op een extensie in het paneel geklikt, maar er gebeurt niets – wat kan ik doen?

Sommige extensies (zoals zoekmachine-add-ons) hebben geen browseractieknop, dus op de extensie klikken vanuit het paneel doet niets. Dit kan echter ook worden veroorzaakt door een bug in de extensie. Om dit te melden, dient u rechtstreeks contact op te nemen met de ontwikkelaar van de extensie, via de pagina op addons.mozilla.org van waaruit u de extensie hebt geïnstalleerd.

Kan ik de extensiesknop uit de werkbalk verwijderen of de locatie ervan wijzigen?

Het is niet mogelijk om de extensiesknop te verwijderen van de werkbalk. Dit is zo ontworpen. De extensiesknop in de werkbalk is nu de primaire gebruikersinterface en biedt toegang tot per-website machtigingen voor MV3-extensies. (Het aanpassen van de geavanceerde voorkeur om deze nieuwe functie uit te schakelen wordt niet ondersteund en kan het volledige gebruik van sommige add-ons verhinderen.) Vanaf Firefox versie 113 kunt u de locatie van de knop aanpassen door deze te verplaatsen naar een andere locatie op de navigatiebalk.

Gerelateerde koppelingen

Als u Manifest V3 (MV3)-extensies ontwikkelt en meer info wenst, lees dan: