Geïnstalleerde extensies beoordelen

Met extensies kunt u functies aan Firefox toevoegen om uw surfervaring aan te passen. Voor een veilige surfervaring is het een goed idee om periodiek de geïnstalleerde extensies te beoordelen. Door dit te doen wordt het moeilijker voor kwaadwillenden om uw beveiliging en privacy in gevaar te brengen.

Als u een extensie wilt uitschakelen of verwijderen, lees dan Add-ons uitschakelen of verwijderen.

Waarom zou ik mijn geïnstalleerde extensies beoordelen?

Extensies worden meestal gemaakt door externe ontwikkelaars om de manier waarop Firefox werkt aan te passen. Hoewel de meeste ontwikkelaars betrouwbaar zijn, zijn sommige dat niet, en kunnen deze extensies maken die kwaadwillende acties nemen, zoals onjuist omgaan met uw navigatiegegevens. Daarom is het een goed idee om periodiek de extensies die u in het verleden hebt geïnstalleerd te controleren, om ervoor te zorgen dat u ze nog steeds wilt gebruiken, en om te zoeken naar extensies die ongewild zijn geïnstalleerd. Door uw extensies regelmatig te beoordelen en de exemplaren die u niet gebruikt of niet hebt geïnstalleerd te verwijderen, kunt u de kans dat kwaadwillenden proberen uw beveiliging of privacy in gevaar brengen verminderen.

Om te beginnen gaat u naar de Add-onbeheerder: Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Extensies.

U kunt ook “about:addons” in de adresbalk van een nieuw tabblad intypen om de Add-onbeheerder te openen.

Begin met het lezen van de naam van elke add-on. We bevelen aan om alle geïnstalleerde extensies individueel te beoordelen, zelfs de extensies die zijn uitgeschakeld.

Als u een extensie tegenkomt die u niet herkent, leidt het volgende proces u door de beoordeling ervan.

Herinner ik me dat ik de extensie heb geïnstalleerd?

Als u zich niet herinnert dat u de extensie hebt geïnstalleerd, kunt u deze het beste verwijderen. Dergelijke extensies kunnen zonder uw medeweten zijn geïnstalleerd en kunnen kwaadwillend zijn.

Als u problemen ondervindt bij het de-installeren van een extensie, lees dan Kan een add-on niet verwijderen.

Heb ik deze extensie nodig?

Vraag uzelf of u de extensie nog steeds nodig hebt. U hebt in het verleden mogelijk een extensie geïnstalleerd om een taak uit te voeren. Verwijder een extensie als deze voor u geen doel meer heeft. Als u zichzelf afvraagt of u een extensie zou moeten behouden, ga dan door naar de volgende vraag.

Welke toestemmingen heb ik eraan gegeven?

Als u van plan bent om een extensie in de nabije toekomst te gebruiken, zou u moeten nagaan wat de extensie mag doen.

1. Klik om de toestemmingen van een extensie te bekijken op de extensie in het paneel Extensies van de Add-onbeheerder
    select-extension
  2. Selecteer het tabblad Toestemmingen
    extensions permissions tab
  3. Beoordeel de gegeven toestemmingen

Voor extensies die u hebt geïnstalleerd via addons.mozilla.org (AMO), leiden de volgende stappen u naar het overzicht van verleende toestemmingen.

1. Noteer de naam van de extensie in de Add-onbeheerder
  2. Bezoek addons.mozilla.org
  3. Klik rechtsboven in het zoekveld
  4. Voer de naam van de extensie in en druk op Enter
  5. Selecteer de extensie in de zoekresultaten
  6. Scroll naar beneden totdat u links het veld met toestemmingen ziet
    AMO Permissions
  7. Beoordeel de gegeven toestemmingen

Bezoek voor informatie over toestemmingen Berichten over toestemmingsaanvragen voor Firefox-extensies.

U kunt een extensie ook uitschakelen om te voorkomen dat deze actief is en deze pas inschakelen als de extensie nodig is. Extensies die worden ingediend bij addons.mozilla.org worden gescand op veelvoorkomende problemen en worden door echte personen beoordeeld.

Noot: vanaf Firefox 67 worden extensies niet langer automatisch in privévensters uitgevoerd. Zie Extensies in privénavigatie.

Is de extensie betrouwbaar?

Als u de gegeven toestemmingen hebt beoordeeld en niet zeker weet of u de extensie wilt behouden, lees dan de beschrijving van het product en kijk in de beoordelingen (voor extensies die via addons.mozilla.org zijn geïnstalleerd). De beschrijving van de extensie zou het doel ervan duidelijk moeten maken.

1. Klik op de extensie in het paneel Extensies in de Add-onbeheerder om de beschrijving te lezen
    select-extension
  2. Selecteer het tabblad Details
    extensions details tab

Klik op de extensie in de Add-onbeheerder om de beschrijving te lezen. U kunt op dezelfde pagina ook navigeren naar de beoordelingen van de extensie door in de sectie “Waardering” op het aantal beoordelingen te klikken.

Add-onsManagerRating

Noot: waarderingen en beoordelingen worden door andere Firefox-gebruikers achtergelaten – onthoud dat de beoordelingen slechts meningen van gebruikers zijn.

Bezoek voor verdere aanwijzigingen Tips voor het beoordelen van de veiligheid van een extensie.