Flash-plug-in - Up-to-date houden en problemen oplossen

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Einde van ondersteuning voor Flash: net als andere browsers en Adobe heeft Firefox aan het einde van 2020 de ondersteuning voor Flash beëindigd. Lees Einde ondersteuning voor Adobe Flash voor meer informatie.

Met de browserplug-in Adobe Flash Player kunt u video en bewegende inhoud in Firefox bekijken. Dit artikel bevat informatie over het testen, installeren, bijwerken en de-installeren van en het oplossen van problemen met de Adobe Flash-plug-in.

De Software-updatefunctie van Firefox werkt geen geïnstalleerde plug-ins bij. Zie de pagina Beveiligingsbulletins en -adviezen bij Adobe voor informatie over beveiligings- en stabiliteitskwesties die betrekking hebben op Adobe Flash Player en andere Adobe-producten.

Flash testen

Bezoek de Help-pagina van Adobe Flash Player om te controleren of de Flash-plug-in is geïnstalleerd en naar behoren werkt. Als wordt gemeld dat Flash niet is geïnstalleerd, zie dan de volgende sectie voor informatie over het installeren van de meest recente Flash-plug-in.

Flash installeren of bijwerken

De Flash-plug-in werkt zichzelf standaard automatisch bij. Als de Help-pagina van Adobe Flash Player meldt dat Flash is verouderd en u niet op de automatische update wilt wachten, kunt u Flash handmatig bijwerken door de meest recente versie bij Adobe te downloaden en te installeren.

Bezoek de Help-pagina van Adobe Flash Player om te controleren of uw installatie van Flash up-to-date is. Als wordt gemeld dat Flash is verouderd, kunt u Flash bijwerken door de meest recente versie bij Adobe te downloaden en te installeren.

1. Ga naar de Flash Player-downloadpagina van Adobe en download het Flash-installatieprogramma.
    Waarschuwing: Adobes downloadpagina kan een selectievakje voor optionele software (zoals Google Chrome of McAfee Security Scan) bevatten dat standaard is geselecteerd. Als u het selectievakje niet leegmaakt voor het downloaden, wordt die software op uw computer geïnstalleerd zodra u het Flash-installatieprogramma opent.
  2. Sluit Firefox nadat het downloaden is voltooid. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Open het Flash-installatiebestand dat u hebt gedownload en volg de instructies.
Noot: als u problemen hebt met het Flash-installatieprogramma van de downloadpagina van Adobe, kunt u deze koppeling gebruiken om het volledige Flash Player-installatieprogramma te downloaden.
  1. Ga naar de Flash Player-downloadpagina van Adobe en download het Flash-installatieprogramma.
  2. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Open het bestand dat u hebt gedownload (d.w.z. install_flash_player_osx_intel.dmg).
  4. Open de Install Adobe Flash Player.app om het installatieprogramma uit te voeren en volg de instructies van het installatieprogramma.
  1. Ga naar de Flash Player-downloadpagina van Adobe.
  2. Sla het bestand (d.w.z. install_flash_player_‘versie’_linux.‘processor’.tar.gz) op wanneer hierom wordt gevraagd.
  3. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  4. Open een Terminal-venster (klik in Gnome op het menu Toepassingen, selecteer Accessoires en selecteer vervolgens Terminal.)
  5. Ga in het Terminal-venster naar de map waarin u het gedownloade bestand hebt opgeslagen (d.w.z. cd /home/user/Downloads).
  6. Pak het bestand libflashplayer.so in het bestand dat u hebt gedownload uit met de opdracht tar -zxvf install_flash_player_‘versie’_linux.‘processor’.tar.gz.
  7. Kopieer het uitgepakte bestand libflashplayer.so als de superuser naar de submap plugins van uw Firefox-installatiemap. Als Firefox bijvoorbeeld is geïnstalleerd in /usr/lib/mozilla, gebruikt u de opdracht sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/mozilla/plugins en voert u vervolgens uw superuser-wachtwoord in wanneer hierom wordt gevraagd.

Flash de-installeren

Voor instructies over het de-installeren van Flash, zie Adobes helppagina, Flash Player verwijderen - WindowsFlash Player verwijderen - Mac OS.

Noot: het uitvoeren van Adobes verwijderingsprogramma zal Flash uit alle browsers waarin Flash niet is ingebouwd verwijderen, met inbegrip van Internet Explorer. Als u een pagina bezoekt die Flash nodig heeft, zoals de Help-pagina van Adobe Flash Player, zal u worden gevraagd Flash opnieuw te installeren.

Probleemoplossing

De Flash-plug-in werkt niet

Als de Help-pagina van Adobe Flash Player niet aangeeft dat Flash werkt, ondanks dat u de nieuwste versie hebt geïnstalleerd, kan uw Flash-plug-in uitgeschakeld zijn in de add-onbeheerder. Doe het volgende om te controleren of Flash is ingeschakeld:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.

Als Flash is uitgeschakeld, klik dan op het ellipsispictogram (drie puntjes} en selecteer dan Vragen om te activeren in het vervolgkeuzemenu.

Flash-plug-in werkt niet op bepaalde websites

Firefox kan de Flash-plug-in op bepaalde websites blokkeren als het gebruik ervan problemen met de beveiliging, snelheid of stabiliteit zou veroorzaken. Voor meer informatie, zie De Flash-plug-in wordt op sommige websites standaard geblokkeerd.

Flash werkt in Internet Explorer of Chrome maar niet in Firefox

Er zijn drie verschillende typen Flash Players: een ActiveX-versie voor Internet Explorer, een Chrome-versie die in de browser is ingebouwd, en een plug-in-versie voor Firefox en enkele andere browsers. Als u Flash in Firefox wilt laten werken, dient u de plug-in-versie te installeren, zoals hierboven uitgelegd.

Adobe Flash uitvoeren-prompts

De Flash-plug-in is standaard ingesteld op ‘Vragen om te activeren’ in de add-onbeheerder. Klik op de melding Adobe Flash uitvoeren om de Flash-inhoud te laten laden (als dit niet gebeurt, laad dan de pagina dan opnieuw en probeer het nogmaals). Voor meer informatie, zie Waarom moet ik klikken om plug-ins te activeren?

Noot: vanaf Firefox versie 69 is de optie om Flash altijd te activeren verwijderd. Zie voor meer info dit compatibiliteitsdocument.

De Adobe Flash-plug-in is gecrasht

Als u deze melding ziet in plaats van Flash-inhoud, zie dan De Adobe Flash-plug-in is gecrasht - Voorkomen dat dit nogmaals gebeurt en Beveiligde modus van Adobe Flash in Firefox.

Waarschuwing Plug-in reageert niet

Firefox toont een waarschuwingsdialoogvenster als de Flash-plug-in langer over een taak doet dan verwacht:

warning-unresponsive-plugin

Zie het artikel Waarschuwing Plug-in reageert niet - Wat het betekent en hoe dit te verhelpen voor oplossingen en workarounds.

Kan geen Flash-video’s in volledig scherm bekijken

Zie Flash-video’s worden niet in volledig scherm afgespeeld.

Het afspelen van Flash-video’s laat Firefox hangen

Als Firefox niet meer reageert of als de Flash-plug-in hangt of niet meer werkt tijdens het afspelen van Flash-video’s of -spellen, probeer dan deze oplossingen:

Overige Flash-problemen en oplossingen

• Als Flash-inhoud niet werkt, zich vreemd gedraagt, fouten veroorzaakt, of als u zelfs na het installeren van de meest recente Flash-versie een opmerking ziet over dat u Flash moet bijwerken, de-installeer dan Flash en installeer het daarna opnieuw.

Gebaseerd op informatie van Flash (mozillaZine KB)