Add-ons vinden en installeren om functies aan Firefox toe te voegen

(Doorgestuurd vanaf Firefox aanpassen met add-ons)

Met add-ons kunt u toeters en bellen aan Firefox toevoegen. Er zijn add-ons die prijzen vergelijken, het weerbericht bekijken, het uiterlijk van Firefox wijzigen, naar muziek luisteren, of zelfs uw Facebook-profiel bijwerken. Dit artikel beschrijft de verschillende typen beschikbare add-ons, en hoe u deze kunt vinden en installeren.

Welke typen add-ons kan ik installeren?

Er zijn drie algemene typen add-ons:

• Extensies
    Extensies voegen nieuwe functionaliteiten toe aan Firefox, of passen bestaande aan. Er zijn extensies waarmee u advertenties kunt blokkeren, video’s van websites kunt downloaden, Firefox met websites als Facebook of Twitter kunt laten integreren, en zelfs functionaliteiten uit andere browsers kunt toevoegen.
  • VormgevingThema’s
    Er zijn twee typen add-ons voor vormgevingthema’s: volledige thema’s, die het uiterlijk van knoppen en menu’s wijzigen, en achtergrondthema’s, die de menubalk en tabbladenstrook versieren met een achtergrondafbeelding.
    Volledige thema’s worden als verouderde add-ons beschouwd en zullen in Firefox-versie 57 worden gedeactiveerd. Voor meer informatie, zie Ingebouwde thema’s in Firefox - alternatief voor volledige thema’s.
  • Plug-ins
    Plug-ins voegen ondersteuning toe voor allerlei soorten internetinhoud. Hieronder vallen doorgaans gepatenteerde indelingen als Flash en Silverlight, die voor video, audio, onlinespellen, presentaties en meer zaken worden gebruikt. Plug-ins worden gemaakt en uitgegeven door andere bedrijven.
    In maart 2017 is de ondersteuning voor alle NPAPI-plug-ins behalve Flash stopgezet, toen Firefox-versie 52 werd vrijgegeven. Zie dit compatibiliteitsdocument en dit artikel voor details.

Vanaf Firefox-versie 52 is de ondersteuning voor alle NPAPI-plug-ins behalve Adobe Flash stopgezet. Zie dit compatibiliteitsdocument en dit artikel voor details.

Om te zien welke add-ons u hebt geïnstalleerd:

1. Klik op de menuknop New Fx Menu en kies Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.
  2. Selecteer het paneel Extensies, VormgevingThema’s of Plug-ins om uw add-ons weer te geven.

Hoe vind en installeer ik add-ons?

Hier volgt een overzicht dat u op weg kan helpen:

1. Klik op de menuknop New Fx Menu en kies Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

2. Selecteer het paneel Add-ons verkrijgen in het tabblad Add-onbeheerder.
  3. Als u meer informatie over een aanbevolen add-on of thema wilt zien, klik er dan op. Daarna kunt u op de groene knop Toevoegen aan Firefox klikken om deze te installeren.
    • U kunt ook naar specifieke add-ons zoeken door het zoekveld bovenaan te gebruiken. Daarna kunt u allerlei aangetroffen add-ons installeren via de knop Installeren.
      Addon1 29 Win Addon2 29 Win Addon1 29 Mac Addon2 29 Mac Addon1 29 Lin Addon2 29 Lin
  4. Firefox zal de opgevraagde add-on downloaden en u mogelijk vragen de installatie ervan te bevestigen.
  5. Klik op Nu herstarten als dit verschijnt. Uw tabbladen worden opgeslagen en na de herstart teruggezet.

Hier volgt een overzicht dat u op weg kan helpen:

1. Klik op de menuknop New Fx Menu en kies Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

2. Selecteer het paneel Add-ons verkrijgen in het tabblad Add-onbeheerder.
  3. Om een aanbevolen add-on te installeren, klikt u op de grijze wisselknop, die dan groen zal worden. Om een add-on te verwijderen die u daarvoor hebt geïnstalleerd, klikt u nogmaals op de wisselknop.
Fx48-GetAddons

Onder in de lijst met aanbevolen add-ons bevindt zich een knop Bekijk meer add-ons! waarop u kunt klikken. De knop brengt u naar addons.mozilla.org, waar u naar specifieke add-ons kunt zoeken.

Voor gevorderde gebruikers: u kunt ook add-ons installeren via een bestand. Als u het installatiebestand op uw computer hebt opgeslagen, (bijvoorbeeld een .xpi- of .jar-bestand), kunt u de add-on installeren via het tandwielpictogram gear icon in de rechterbovenhoek van het paneel Extensie in de Add-onbeheerder. Selecteer Add-on installeren via bestand… vanuit het menu, en zoek en selecteer vervolgens het bestand.

Sommige extensies plaatsen na installatie een knop in de werkbalk. U kunt deze knoppen desgewenst verwijderen of naar het menu verplaatsen - zie hiervoor Bedieningen, knoppen en werkbalken van Firefox aanpassen.

Als u een add-on later wilt verwijderen, zie dan Add-ons uitschakelen of verwijderen.

Problemen met add-ons oplossen

Zie de onderstaande artikelen voor informatie over het oplossen van problemen met extensies, plug-ins of thema’s.

Problemen met het installeren of de-installeren van add-ons

Problemen die door add-ons worden veroorzaakt

Noot: Mozilla heeft de onderliggende technologie voor Firefox-add-ons gereviseerd. Voor meer informatie, zie Add-on-technologie van Firefox wordt gemoderniseerd.