Add-ons die stabiliteits- of beveiligingsproblemen veroorzaken worden op een blokkeerlijst gezet

Vanaf Firefox-versie 57 werken alleen nog extensies die met WebExtensions-API’s zijn gebouwd. Niet zeker of dit voor uw add-ons geldt? Zie Add-on-technologie van Firefox wordt gemoderniseerd en deze veelgestelde vragen voor details.

‘Blocklisting’ (of blokkeren) is een als laatste redmiddel ondernomen actie om Firefox-gebruikers te beschermen tegen add-ons (extensies, thema’s en plug-ins) die Mozilla’s richtlijnen voor add-ons schenden.

Wat doet de blokkeerlijst?

Schakelt onveilige add-ons uit

Firefox zal voorkomen dat de onveilige add-on wordt geladen en de volgende melding tonen:

Firefox heeft vastgesteld dat de volgende add-ons bekend staan om het veroorzaken van stabiliteits- of veiligheidsproblemen

Add-ons Blocklist Mac1

Klik op Firefox herstarten om het uitvoeren van deze add-ons te voorkomen.

Blokkeert installatie van onveilige add-ons

Zodra een add-on op de blokkeerlijst is gezet, verschijnt deze niet in de galerij van addons.mozilla.org, totdat de ontwikkelaar een nieuwe versie uploadt waarin alle problemen die tot het verzoek tot blokkeren hebben geleid zijn verholpen.

Daarnaast zal Firefox voorkomen dat u een onveilige add-on die zich op de blokkeerlijst bevindt kunt installeren door dit bericht weer te geven:

Naam van add-on kon niet worden geïnstalleerd, omdat het een hoog risico op stabiliteits- of veiligheidsproblemen geeft.

Voorkomt dat plug-ins automatisch worden uitgevoerd

Firefox kan voorkomen dat een plug-in automatisch wordt uitgevoerd (wat veel problemen voorkomt). Als Firefox een plug-in blokkeert, ziet u een melding die er als volgt uitziet:

Click to play 1 new

U kunt de plug-in dan laten uitvoeren of deze bijwerken (als een update beschikbaar is). Zie voor meer info het artikel Waarom moet ik klikken om plug-ins te activeren?

De ondersteuning voor alle NPAPI-plug-ins behalve Flash is stopgezet in Firefox-versie 52, dat in maart 2017 werd vrijgegeven. Zie dit compatibiliteitsdocument en dit artikel voor details.

Vanaf Firefox-versie 52 is de ondersteuning voor alle NPAPI-plug-ins behalve Adobe Flash stopgezet. Zie dit compatibiliteitsdocument en dit artikel voor details.

Wat te doen als u een blokkeerlijstmelding ziet

Als de geïnstalleerde add-on is uitgeschakeld

Accepteer de melding en herstart Firefox.

Extensies en thema’s

1. Klik op de menuknop Fx57menu New Fx Menu en kies Add-ons Fx57Addons-icon Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

2. Selecteer het paneel Extensies in het tabblad Add-onbeheerder.
  3. Zorg ervoor dat in het menu ‘Hulpmiddelen voor alle add-ons’ Add-on Tools Icon het menu-item Add-ons automatisch bijwerken is aangevinkt.

Plug-ins

Controleer of er een bijgewerkte versie van uw plug-in beschikbaar is. Als er geen plug-in-updates beschikbaar zijn, kunt u contact opnemen met de ontwikkelaar van de geblokkeerde plug-in.

Installatie

Als het installeren van een add-on werd geblokkeerd, controleer dan of er een bijgewerkte versie van de add-on die u probeerde te installeren bestaat. Houd er rekening mee dat sommige blokkeringen definitief zijn en u mogelijk een alternatieve add-on dient te zoeken.

Kunnen blokkeringen worden opgeheven?

Afhankelijk van de ernst van de schending, de geschiedenis van de ontwikkelaar en andere relevante factoren kunnen sommige blokkeringen worden opgeheven zodra de ontwikkelaars een nieuwe goedgekeurde versie uploadt. Als dat gebeurt, zullen gebruikers die de add-on eerder hadden gedownload deze direct weer kunnen gebruiken zodra de vermelding ervan op addons.mozilla.org weer live is.

Doe het volgende om ervoor te zorgen dat u altijd de meest recente versie van een add-on (extensie of thema) gebruikt:
  1. Klik op de menuknop Fx57menu New Fx Menu en kies Add-ons Fx57Addons-icon Add-ons. Het tabblad Add-onbeheerder wordt geopend.

2. Selecteer het paneel Extensies in het tabblad Add-onbeheerder.
  3. Klik op het instellingenpictogram Add-on Tools Icon en zorg ervoor dat het menu-item Add-ons automatisch bijwerken is aangevinkt.

Welke onveilige add-ons staan op de blokkeerlijst?

Bekijk hiervoor de lijst met geblokkeerde add-ons.