Wachtwoordenbeheerder – aanmeldingen en wachtwoorden in Firefox onthouden, verwijderen en bewerken

Firefox slaat uw gebruikersnamen en wachtwoorden voor het verkrijgen van toegang tot websites veilig op, vult deze de volgende keer dat u een website bezoekt automatisch voor u in en laat u uw opgeslagen aanmeldingen beheren met de ingebouwde wachtwoordenbeheerfunctie. In dit artikel leest u hoe u in Firefox uw aanmeldingen kunt onthouden, bekijken, bewerken, beheren, verwijderen en beschermen en ook hoe u deze functie kunt uitschakelen.

Gebruikersnamen en wachtwoorden door Firefox laten onthouden

Wanneer u een gebruikersnaam en wachtwoord voor een website invult en deze nog niet hebt opgeslagen, vraagt Firefox of u deze gegevens wilt opslaan.

FF70 Password

Tip: als u naast de vraag ‘Opslaan’ klikt, zal de vraag worden verborgen. Om hem weer te zien, klikt u op het sleutelpictogram aan de linkerkant van de adresbalk. Als Firefox niet vraagt of u wachtwoorden wilt laten onthouden, zie dan het artikel Gebruikersnamen en wachtwoorden worden niet opgeslagen.

In de vraag:

• Om Firefox uw gebruikersnaam en wachtwoord te laten onthouden, klikt u op Opslaan. De volgende keer dat u de website bezoekt, zal Firefox uw gebruikersnaam en wachtwoord automatisch voor u invullen.
    • Als u de verkeerde gebruikersnaam of wachtwoord hebt opgeslagen, typ dan eenvoudig de juiste in op de website, waarna Firefox zal vragen deze op te slaan. Om de nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord op te slaan, klikt u op Bijwerken.
  • Om Firefox nooit gebruikersnamen en wachtwoorden voor de huidige website te laten onthouden, klikt u op het vervolgkeuzemenu en selecteert u Nooit opslaan. In de toekomst zal, bij het aanmelden op de website, niet meer worden gevraagd of u de gebruikersnaam en het wachtwoord wilt opslaan.
    • Als u later van gedachten verandert en Firefox wilt laten vragen gebruikersnamen en wachtwoorden voor deze website op te slaan, ga dan naar de OptiesVoorkeurenInstellingen van Firefox en verwijder de vermelding voor de website in de lijst Uitzonderingen van het paneel Privacy & Beveiliging.
  • Om het opslaan van uw gebruikersnaam en wachtwoord eenmalig over te slaan, klikt u op Niet opslaan. De volgende keer dat u de website bezoekt, wordt opnieuw gevraagd of u uw gebruikersnaam en wachtwoord wilt opslaan.
Noot: sommige websites bieden de optie om u aangemeld te houden door een selectievakje op de website aan te vinken. Dit is een functionaliteit van de website die evengoed zal werken, ongeacht of u uw gebruikersnaam en wachtwoord in Firefox hebt opgeslagen.

U kunt aanmeldingen voor websites ook met de hand toevoegen. Klik op de knop Fx89menuButton, kies Wachtwoorden, klik op Nieuwe aanmelding maken linksonderde + naast het veld Aanmeldingen zoekenWachtwoorden zoeken linksboven, voeg een websiteadres, gebruikersnaam en wachtwoord toe en klik op Opslaan.

Meerdere accounts voor een website beheren

Als u meerdere accounts voor een website hebt, kan Firefox al uw aanmeldingen bewaren. Elke keer dat u een website bezoekt, kunt u kiezen welke account Firefox moet gebruiken.

Een andere aanmeldaccount toevoegen: voer om een extra aanmelding voor een website op te slaan, de aanmeldgegevens in en klik wanneer daarom wordt gevraagd op Opslaan. Gebruik het vervolgkeuzemenu om een lijst van opgeslagen gebruikersnamen voor die website te bekijken. U kunt ook beginnen te typen om het aantal resultaten te beperken.
Fx81AddLogins

Als er meer dan een aanmelding voor een website is opgeslagen, verschijnt er een lijst van gebruikersnamen wanneer u in het aanmeldveld klikt. Selecteer de gebruikersnaam waarmee u zich wilt aanmelden.

SavedLoginsFx81
Om de wachtwoorden voor een bepaalde website te bekijken, klik op die website op het gebruikersnaamveld en daarna op Opgeslagen aanmeldingen weergeven (zie boven).

Gebruikersnamen en wachtwoorden beheren

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Aanmeldingen en wachtwoordenWachtwoorden. De pagina about:logins van Firefox wordt in een nieuw tabblad geopend.
    Fx115AboutLoginsFx122AboutLogins

Hier kunt u uw opgeslagen aanmeldingen bekijken, kopiëren, wijzigen of verwijderen.

Noot: in het zoekveld Aanmeldingen zoekenWachtwoorden zoeken kunt u een website, gebruikersnaam of wachtwoord invullen, om de aanmeldgegevens links in de pagina te filteren.

Nadat u een aanmelding in de lijst hebt gekozen, kunt u het volgende doen:

• Klik op Kopiëren om een gebruikersnaam of wachtwoord te kopiëren.
  • Klik op FF70 Unhide Password om een wachtwoord te bekijken.
  • Klik op Bewerken om een gebruikersnaam of wachtwoord te wijzigen.
  • Klik op Verwijderen om de aanmelding uit Firefox te verwijderen.

Lees Een aanmelding met de Firefox-wachtwoordenbeheerder bewerken of verwijderen voor meer informatie.

Alle opgeslagen wachtwoorden verwijderen

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Aanmeldingen en wachtwoordenWachtwoorden.
  3. Klik op Three dot menu in de rechterbovenhoek.
  4. Kies Alle wachtwoorden verwijderen.
    RemoveLogins

Alle opgeslagen wachtwoorden verwijderen

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Aanmeldingen en wachtwoordenWachtwoorden.
  3. Klik op Three dot menu in de rechterbovenhoek.
  4. Kies Alle wachtwoorden verwijderen.
    Remove all passwords option

Aanmeld- en wachtwoordgegevens exporteren

Als u een reservekopie wilt maken van uw opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden of ze naar een andere toepassing wilt verplaatsen, kunt u deze gegevens exporteren naar een .csv (comma separated values)-bestand. Lees Aanmeldingsgegevens vanuit Firefox exporteren voor meer informatie.

Aanmeld- en wachtwoordgegevens importeren

U kunt ook aanmeldgegevens importeren uit een .csv (comma separated values)-bestand. Lees Aanmeldings- en wachtwoordgegevens uit een bestand importeren voor meer informatie.

Uw wachtwoorden beschermen

Als u voor alles hetzelfde eenvoudige wachtwoord gebruikt, bent u kwetsbaarder voor identiteitsdiefstal. Het artikel Veilige wachtwoorden aanmaken om uw identiteit veilig te houden beschrijft een eenvoudige methode voor het aanmaken van veilige wachtwoorden. Het beheren van uw wachtwoorden, zoals hierboven beschreven, helpt u deze allemaal te onthouden.

Hoewel Firefox uw gebruikersnamen en wachtwoorden op uw computer in een versleutelde indeling opslaat, kan iemand die toegang heeft tot het gebruikersprofiel op uw computer ze nog steeds zien of gebruiken. Het artikel Een hoofdwachtwoord gebruiken om opgeslagen aanmeldingen en wachtwoorden te beschermen beschrijft hoe u dit kunt voorkomen en hoe u beschermd blijft in het geval dat uw computer is gestolen of kwijtgeraakt.

De wachtwoordenbeheerfunctie van Firefox uitschakelen

Standaard biedt Firefox aan gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden. Om uw instellingen te wijzigen:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Wachtwoorden.
    Fx102settings-LoginsAndPasswordsFx91settings-LoginsAndPasswordsWinPasswords panel - not simplified
    • Om voor een bepaalde website te voorkomen dat Firefox de gebruikersnamen en wachtwoorden opslaat, klik op de knop Uitzonderingen… rechts van Vragen voor opslaan van wachtwoorden en voeg de URL van de website toe.
    • Om ervoor te zorgen dat Firefox voor geen enkele website de gebruikersnamen en wachtwoorden opslaat, verwijder het vinkje naast Vragen voor opslaan van wachtwoorden.
  3. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.
  1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging en ga naar de sectie Wachtwoorden.
    Passwords panel - not simplified
    • Klik, om te voorkomen dat Firefox aanmeldingen en wachtwoorden voor een bepaalde website opslaat, op de knop Uitzonderingen… rechts van Vragen om wachtwoorden op te slaan en voeg de website-URL-toe.
    • Verwijder, om te voorkomen dat Firefox aanmeldingen en wachtwoorden voor alle websites opslaat, het vinkje naast Vragen om wachtwoorden op te slaan.
  3. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.
Noot: als de instelling Vragen voor opslaan van aanmeldingen en wachtwoorden voor websitesVragen om wachtwoorden op te slaan grijs is, dan is Firefox mogelijk ingesteld om nooit geschiedenis op te slaan of altijd privénavigatie te gebruiken. Om normaal surfen te herstellen gaat u naar uw instellingen voor Privacy & Beveiliging onder Geschiedenis en verwijdert u het vinkje naast Altijd privénavigatiemodus gebruiken, of selecteert u Geschiedenis onthouden in het keuzemenu, waarna u Firefox herstart.