Flash-plug-in - Up-to-date houden en problemen oplossen

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Einde van ondersteuning voor Flash: net als andere browsers en Adobe heeft Firefox aan het einde van 2020 de ondersteuning voor Flash beëindigd. Lees Einde ondersteuning voor Adobe Flash voor meer informatie.

Met de browserplug-in Adobe Flash Player kunt u video en bewegende inhoud in Firefox bekijken. Dit artikel bevat informatie over het testen, installeren, bijwerken en de-installeren van en het oplossen van problemen met de Adobe Flash-plug-in.

De Software-updatefunctie van Firefox werkt geen geïnstalleerde plug-ins bij. Zie de pagina Beveiligingsbulletins en -adviezen bij Adobe voor informatie over beveiligings- en stabiliteitskwesties die betrekking hebben op Adobe Flash Player en andere Adobe-producten.

Flash testen

Bezoek de Help-pagina van Adobe Flash Player om te controleren of de Flash-plug-in is geïnstalleerd en naar behoren werkt. Als wordt gemeld dat Flash niet is geïnstalleerd, zie dan de volgende sectie voor informatie over het installeren van de meest recente Flash-plug-in.

Flash installeren of bijwerken

De Flash-plug-in werkt zichzelf standaard automatisch bij. Als de Help-pagina van Adobe Flash Player meldt dat Flash is verouderd en u niet op de automatische update wilt wachten, kunt u Flash handmatig bijwerken door de meest recente versie bij Adobe te downloaden en te installeren.

Bezoek de Help-pagina van Adobe Flash Player om te controleren of uw installatie van Flash up-to-date is. Als wordt gemeld dat Flash is verouderd, kunt u Flash bijwerken door de meest recente versie bij Adobe te downloaden en te installeren.

1. Ga naar de Flash Player-downloadpagina van Adobe en download het Flash-installatieprogramma.
    Waarschuwing: Adobes downloadpagina kan een selectievakje voor optionele software (zoals Google Chrome of McAfee Security Scan) bevatten dat standaard is geselecteerd. Als u het selectievakje niet leegmaakt voor het downloaden, wordt die software op uw computer geïnstalleerd zodra u het Flash-installatieprogramma opent.
  2. Sluit Firefox nadat het downloaden is voltooid. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Open het Flash-installatiebestand dat u hebt gedownload en volg de instructies.
Noot: als u problemen hebt met het Flash-installatieprogramma van de downloadpagina van Adobe, kunt u deze koppeling gebruiken om het volledige Flash Player-installatieprogramma te downloaden.
  1. Ga naar de Flash Player-downloadpagina van Adobe en download het Flash-installatieprogramma.
  2. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Open het bestand dat u hebt gedownload (d.w.z. install_flash_player_osx_intel.dmg).
  4. Open de Install Adobe Flash Player.app om het installatieprogramma uit te voeren en volg de instructies van het installatieprogramma.
  1. Ga naar de Flash Player-downloadpagina van Adobe.
  2. Sla het bestand (d.w.z. install_flash_player_‘versie’_linux.‘processor’.tar.gz) op wanneer hierom wordt gevraagd.
  3. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  4. Open een Terminal-venster (klik in Gnome op het menu Toepassingen, selecteer Accessoires en selecteer vervolgens Terminal.)
  5. Ga in het Terminal-venster naar de map waarin u het gedownloade bestand hebt opgeslagen (d.w.z. cd /home/user/Downloads).
  6. Pak het bestand libflashplayer.so in het bestand dat u hebt gedownload uit met de opdracht tar -zxvf install_flash_player_‘versie’_linux.‘processor’.tar.gz.
  7. Kopieer het uitgepakte bestand libflashplayer.so als de superuser naar de submap plugins van uw Firefox-installatiemap. Als Firefox bijvoorbeeld is geïnstalleerd in /usr/lib/mozilla, gebruikt u de opdracht sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/mozilla/plugins en voert u vervolgens uw superuser-wachtwoord in wanneer hierom wordt gevraagd.

Flash de-installeren

Voor instructies over het de-installeren van Flash, zie Adobes helppagina, Flash Player verwijderen - WindowsFlash Player verwijderen - Mac OS.

Noot: het uitvoeren van Adobes verwijderingsprogramma zal Flash uit alle browsers waarin Flash niet is ingebouwd verwijderen, met inbegrip van Internet Explorer. Als u een pagina bezoekt die Flash nodig heeft, zoals de Help-pagina van Adobe Flash Player, zal u worden gevraagd Flash opnieuw te installeren.

Probleemoplossing

De Flash-plug-in werkt niet

Als de Help-pagina van Adobe Flash Player niet aangeeft dat Flash werkt, ondanks dat u de nieuwste versie hebt geïnstalleerd, kan uw Flash-plug-in uitgeschakeld zijn in de add-onbeheerder. Doe het volgende om te controleren of Flash is ingeschakeld:

1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.

Als Flash is uitgeschakeld, klik dan op het ellipsispictogram (drie puntjes} en selecteer dan Vragen om te activeren in het vervolgkeuzemenu.

Flash-plug-in werkt niet op bepaalde websites

Firefox kan de Flash-plug-in op bepaalde websites blokkeren als het gebruik ervan problemen met de beveiliging, snelheid of stabiliteit zou veroorzaken. Voor meer informatie, zie De Flash-plug-in wordt op sommige websites standaard geblokkeerd.

Flash werkt in Internet Explorer of Chrome maar niet in Firefox

Er zijn drie verschillende typen Flash Players: een ActiveX-versie voor Internet Explorer, een Chrome-versie die in de browser is ingebouwd, en een plug-in-versie voor Firefox en enkele andere browsers. Als u Flash in Firefox wilt laten werken, dient u de plug-in-versie te installeren, zoals hierboven uitgelegd.

Adobe Flash uitvoeren-prompts

De Flash-plug-in is standaard ingesteld op ‘Vragen om te activeren’ in de add-onbeheerder. Klik op de melding Adobe Flash uitvoeren om de Flash-inhoud te laten laden (als dit niet gebeurt, laad dan de pagina dan opnieuw en probeer het nogmaals). Voor meer informatie, zie Waarom moet ik klikken om plug-ins te activeren?

Noot: vanaf Firefox versie 69 is de optie om Flash altijd te activeren verwijderd. Zie voor meer info dit compatibiliteitsdocument.

De Adobe Flash-plug-in is gecrasht

Als u deze melding ziet in plaats van Flash-inhoud, zie dan De Adobe Flash-plug-in is gecrasht - Voorkomen dat dit nogmaals gebeurt en Beveiligde modus van Adobe Flash in Firefox.

Waarschuwing Plug-in reageert niet

Firefox toont een waarschuwingsdialoogvenster als de Flash-plug-in langer over een taak doet dan verwacht:

warning-unresponsive-plugin

Zie het artikel Waarschuwing Plug-in reageert niet - Wat het betekent en hoe dit te verhelpen voor oplossingen en workarounds.

Kan geen Flash-video’s in volledig scherm bekijken

Zie Flash-video’s worden niet in volledig scherm afgespeeld.

Het afspelen van Flash-video’s laat Firefox hangen

Als Firefox niet meer reageert of als de Flash-plug-in hangt of niet meer werkt tijdens het afspelen van Flash-video’s of -spellen, probeer dan deze oplossingen:

Overige Flash-problemen en oplossingen

• Als Flash-inhoud niet werkt, zich vreemd gedraagt, fouten veroorzaakt, of als u zelfs na het installeren van de meest recente Flash-versie een opmerking ziet over dat u Flash moet bijwerken, de-installeer dan Flash en installeer het daarna opnieuw.

Gebaseerd op informatie van Flash (mozillaZine KB)