Profiler i Thunderbird

Denne artikel kan være forældet.

Der er foretaget en vigtig ændring i den engelske artikel, som denne er baseret på. Indtil denne side er opdateret, kan du måske få nytte af denne artikel: Profiles - Where Thunderbird stores your messages and other user data

Thunderbird gemmer dine meddelelser, adgangskoder, indstillinger m.m. i en profil, som du nemt kan lave backup af eller flytte til en anden computer. Det er muligt at benytte flere profiler, så du fx kan skifte mellem en opsætning til arbejde og en til privat brug, eller så flere brugere kan deles om samme Thunderbird men med hver sine mails og indstillinger. Det kan du læse mere om i artiklen Brug af flere profiler i Thunderbird.

Hvad er en profil?

Thunderbird opbevarer to typer data i profilen: Dine lokale meddelelser og evt. lokale kopier af meddelelser på en server (afhængigt af din opsætning). Og alle ændringer du har foretaget i Thunderbirds indstillinger, herunder opsætning af konti, installerede udvidelser og tilpasning af værktøjslinjer.

Når du installerer Thunderbird, oprettes en profil med navnet default. Du kan selv oprette flere profiler ved hjælp af profilmanageren som beskrevet i artiklen Brug af flere profiler i Thunderbird.

Hvor opbevares min profil?

Din profil gemmes ikke sammen med programfilerne. Når din profil og dit program opbevares hver for sig, kan du afinstallere eller geninstallere Thunderbird uden at miste dine meddelelser og din opsætning. Og omvendt behøver du ikke afinstallere eller geninstallere Thunderbird for at rette eventuelle problemer i profilen.

Din profil opbevares i en profilmappe, som er navngivet efter denne opskrift:

<tilfældige_tegn>.<profilnavn>

<tilfældige_tegn> består af otte tilfældige tegn som dannes af Thunderbird, mens <profilnavn> er det navn, som du vælger til profilen. Placeringen af profilmappen afhænger af dit styresystem og dets version (og af om du har angivet en særlig placering til profilen, da du oprettede den):

Placering af profilen

Profilen ligger i de fleste styresystemer i en skjult mappe. I afsnittet Sådan finder du din profil kan du læse, hvordan du nemmest finder mappen, i dette afsnit kan du aflæse den fysiske placering, som afhænger af dit styresystem.

%APPDATA%\Thunderbird\Profiles\xxxxxxxx.default\

• %APPDATA% er en forkortelse af stien til mappen C:\Users\<brugernavn>\AppData\Roaming\C:\Documents and Settings\<brugernavn>\Application Data\, som afhænger af navnet på din Windows-brugerkonto.

~/Library/Thunderbird/Profiles/xxxxxxxx.default/

• Tegnet tilde (~) henviser til den pågældende brugers Hjem-mappe, så ~/Library er mappen /Macintosh HD/Users/<brugernavn>/Library.

~/.thunderbird/xxxxxxxx.default/

Sådan finder du din profil

1. Klik på menuknappen eller menulinjen.
  2. Klik på menuen Hjælp, og klik så på Teknisk information.
  3. Klik på knappen Åbn mappeVis i Finder, som du finder i afsnittet Programinfo.
    • Din profilmappe åbnes og viser navnet på profilen samt stien til den. Har du flere forskellige profiler, kan du åbne overmappen, og du vil så kunne se alle profilerne.

Sådan finder du din profil uden at starte Thunderbird

1. Klik på Windows-knappen Start, og klik så på Kør...
  2. Skriv %appdata%\Thunderbird\Profiles i boksen Kør.
  3. Tryk på tasten Enter eller klik på knappen OK.
    • En mappe med dine profiler åbnes.
  1. Klik på Windows Start-knap eller tryk på Windows-tasten Windows Key for at åbne Startmenuen.
  2. Skriv %appdata%\Thunderbird\Profiles i søgefeltet.
  3. Tryk på tasten Enter.
    • En mappe med dine profiler åbnes.
  1. Klik på flisen Skrivebord på Windows-startskærmen. Skrivebordsvisning vil åbne.
  2. Hold markøren i nederste højre hjørne af skrivebordet for at få adgang til amuletterne.
  3. Vælg amuletten Søg. Sidepanelet Søg vil åbne.
  4. Skriv %appdata%\Thunderbird\Profiles i søgeboksen, og tryk på tasten Enter.
    • En mappe med dine profiler åbnes.
  1. Klik på Windows Start-knap, eller tryk på Windows-tasten Windows Key for at åbne Startmenuen.
  2. Skriv %appdata%\Thunderbird\Profiles (mens du taster, startes en Windows-søgning). Tryk på tasten Enter.
    • En mappe med dine profiler åbnes.
  1. Åbn Finder, og åbn så til din hjemmemappe (sædvanligvis med navnet på din brugerkonto).
  2. Åbn Library, åbn Thunderbird og åbn så Profiles.

Fremgangsmåden kan afhænge af din Linux-distribution, men sædvanligvis:

1. Klik på menuen Steder øverst på skærmen, og åbn så mappen Hjemmemappe.
  2. Profilmappen er en skjult mappe, så klik på menuen Vis, og klik så på Vis skjulte filer, hvis der ikke allerede er et flueben ud for menupunktet.
  3. Find og åbn mappen .thunderbird.
Bemærk, ovenstående metode kan ikke bruges, hvis du har profilen liggende på en harddisk, som stammer fra en anden computer. I så fald kan du finde profilen på den placering, som er beskrevet i afsnittet Placering af profilen. Styresystemet henviser til den version af styresystemet, som findes på den pågældende harddisk.

Sådan laver du en backup af profilen

Thunderbird skal være afsluttet, når du laver en backup, da nogle af filerne ellers vil være i brug.

1. Find din profilmappen som forklaret ovenfor.
  2. Afslut Thunderbird.
  3. Åbn mappen et niveau over din profilmappe, så du kan se mappen <tilfældige_tegn>.<profilnavn>.
  4. HøjreklikTryk på tasten control mens du klikker på profilmappen (fx xxxxxxxx.default), og vælg så Kopier.
  5. Højrekliktryk på tasten control mens du klikker på stedet, hvor backuppen skal placeres, fx en anden placering på din computer eller en USB-nøgle, og vælg så Indsæt.

Sådan gendanner du profilen fra en backup

1. Afslut Thunderbird.
  2. Hvis din eksisterende profil og profilen i din backup har samme navn, kan du blot erstatte den eksisterende profil med den i backuppen. Start herefter Thunderbird. Du kan dog med fordel omdøbe den eksisterende backup til fx skal-slettes-<tilfældige_tegn>.<profilnavn>, så du stadig har den, hvis noget går galt. Når du har kontrolleret at alt virker med den gendannede profil, kan du slette skal-slettes-<tilfældige_tegn>.<profilnavn>.
Vigtigt: Erstatning af profilen virker kun, hvis navnet er fuldstændigt det samme! Altså både de otte tilfældige tegn og navnet på profilen. Hvis navnene ikke er fuldstændigt de samme, eller hvis du vil gendanne backuppen på en anden placering, så følg vejledningen nedenfor.

Sådan gendanner du profilen på en ny placering

Hvis profilnavnene ikke er fuldstændigt de samme, eller hvis du vil gendanne backuppen på en anden placering, så følg denne vejledning:

1. Afslut Thunderbird.
  2. Brug Thunderbirds profilmanager til at oprette en ny profil på den ønskede placering, og afslut derefter profilmanageren.
    Bemærk: Hvis du lige har installeret Thunderbird på en ny computer, kan du benytte den default-profil, som oprettes automatisk ved installationen i stedet for at oprette en ny profil.
  3. Find profilen i din backup, fx på din harddisk eller en USB-nøgle.
  4. Åbn profilmappen i backuppen (fx xxxxxxxx.default).
  5. Kopier alt indholdet i mappen, det vil sige filerne abook.mab, cert8.db, prefts.js og alle de andre filer, samt undermappen Mail og alle de andre undermapper.
  6. Åbn den nye profilmappe som beskrevet længere oppe på siden.
  7. Indsæt det kopierede indhold i den nye profilmappe og vælg at få overskrevet eksisterende indhold.
  8. Start Thunderbird.

Sådan flytter du en profil

Hvis du vil flytte din profil, eller hvis du vil have Thunderbird til at benytte en profil på en anden placering:

1. Afslut Thunderbird.
  2. Flyt profilen til den ønskede placering.
  3. Åbn filen profiles.ini i et tekstredigeringsprogram. Bemærk, du må ikke bruge et avanceret program som fx Word, brug i stedet en simpel editor som fx Notesblok eller tilsvarende. Du finder filen profiles.ini i mappen Thunderbird.thunderbird. Se afsnittet Placering af profilen.
  4. Find linjen Path=<profilnavn> i filen profiles.ini. Tilret linjen, så den kommer til at indeholde den nye placering af profilen, fx D:\Mine data\Thunderbird\<profilnavn>/Macintosh HD/Users/<brugernavn>/Mine data/Thunderbird/<profilnavn>/home/brugernavn/Mine data/Thunderbird/<profilnavn>.
  5. Hvis du ændre en sti fra en relativ stil til en ikke-relativ sti, skal du muligvis ændre retning på skråstregerne. I Windows bruger en ikke-relativ sti således baglæns skråstreg "\", mens en relativ sti bruger forlæns skråstreg "/". Ret linjen IsRelative=1 til IsRelative=0.
  6. Gem filen profiles.ini, og start Thunderbird.

Kopiér alle dine mails og indstillinger over på en ny computer

Det er nemmest at kopiere profilen over på en ny computer, hvis du gør det, før du installerer Thunderbird på den nye computer.

OBS! Har du allerede opsat din konto og hentet mails på den nye computer, kan du ikke bruge nedenstående metode, da du så vil få slettet de allerede hentede mails.

På den gamle computer:

OBS! Under menuen til venstre (rul op) skal du vælge styresystemet på den gamle computer for at få vist den korrekte vejledning.
  1. Afslut Thunderbird.
  2. Klik på Windows-knappen Start, og klik så på Kør...
  3. Skriv %appdata% i boksen Kør.
  4. Tryk på tasten Enter eller klik på knappen OK.
  5. Find mappen Thunderbird og kopiér den over på en USB-nøgle eller lignende.
  1. Afslut Thunderbird.
  2. Klik på Windows Start-knap eller tryk på Windows-tasten Windows Key for at åbne Startmenuen.
  3. Skriv %appdata% i søgefeltet.
  4. Tryk på tasten Enter.
  5. Find mappen Thunderbird og kopiér den over på en USB-nøgle eller lignende.
  1. Afslut Thunderbird.
  2. Klik på flisen Skrivebord på Windows-startskærmen. Skrivebordsvisning vil åbne.
  3. Hold markøren i nederste højre hjørne af skrivebordet for at få adgang til amuletterne.
  4. Vælg amuletten Søg. Sidepanelet Søg vil åbne.
  5. Skriv %appdata% i søgeboksen, og tryk på tasten Enter.
  6. Find mappen Thunderbird og kopiér den over på en USB-nøgle eller lignende.
  1. Afslut Thunderbird.
  2. Klik på Windows Start-knap, eller tryk på Windows-tasten Windows Key for at åbne Startmenuen.
  3. Skriv %appdata% (mens du taster, startes en Windows-søgning). Tryk på tasten Enter.
  4. Find mappen Thunderbird og kopiér den over på en USB-nøgle eller lignende.
  1. Afslut Thunderbird.
  2. Åbn Finder, og åbn så til din hjemmemappe (sædvanligvis med navnet på din brugerkonto).
  3. Åbn Library
  4. Find mappen Thunderbird og kopiér den over på en USB-nøgle eller lignende.

Fremgangsmåden kan afhænge af din Linux-distribution, men sædvanligvis:

1. Afslut Thunderbird.
  2. Klik på menuen Steder øverst på skærmen, og åbn så mappen Hjemmemappe.
  3. Profilmappen er en skjult mappe, så klik på menuen Vis, og klik så på Vis skjulte filer, hvis der ikke allerede er et flueben ud for menupunktet.
  4. Find mappen .thunderbird og kopiér den over på en USB-nøgle eller lignende.

Flyt USB-nøglen over på den nye computer, og følg disse trin:

OBS! Under menuen til venstre (rul op) skal du vælge styresystemet på den nye computer for at få vist den korrekte vejledning.
  1. Hvis du allerede har installeret Thunderbird på den nye computer, skal du afslutte Thunderbird.
  2. Klik på Windows-knappen Start, og klik så på Kør...
  3. Skriv %appdata% i boksen Kør.
  4. Tryk på tasten Enter eller klik på knappen OK.
  5. Hvis du allerede havde installeret Thunderbird, og du har haft programmet åbnet, ligger der en mappe med navnet Thunderbird her, omdøb den i så fald til Thunderbird-skalslettes
  6. Find mappen Thunderbird på USB-nøglen, og kopiér den over i den åbnede mappe.
  7. Installér/åbn Thunderbird, og du skulle nu have alle dine mails og indstillinger.
  1. Hvis du allerede har installeret Thunderbird på den nye computer, skal du afslutte Thunderbird.
  2. Klik på Windows Start-knap eller tryk på Windows-tasten Windows Key for at åbne Startmenuen.
  3. Skriv %appdata% i søgefeltet.
  4. Tryk på tasten Enter.
  5. Hvis du allerede havde installeret Thunderbird, og du har haft programmet åbnet, ligger der en mappe med navnet Thunderbird her, omdøb den i så fald til Thunderbird-skalslettes
  6. Find mappen Thunderbird på USB-nøglen, og kopiér den over i den åbnede mappe.
  7. Installér/åbn Thunderbird, og du skulle nu have alle dine mails og indstillinger.
  1. Hvis du allerede har installeret Thunderbird på den nye computer, skal du afslutte Thunderbird.
  2. Klik på flisen Skrivebord på Windows-startskærmen. Skrivebordsvisning vil åbne.
  3. Hold markøren i nederste højre hjørne af skrivebordet for at få adgang til amuletterne.
  4. Vælg amuletten Søg. Sidepanelet Søg vil åbne.
  5. Skriv %appdata% i søgeboksen, og tryk på tasten Enter.
  6. Hvis du allerede havde installeret Thunderbird, og du har haft programmet åbnet, ligger der en mappe med navnet Thunderbird her, omdøb den i så fald til Thunderbird-skalslettes
  7. Find mappen Thunderbird på USB-nøglen, og kopiér den over i den åbnede mappe.
  8. Installér/åbn Thunderbird, og du skulle nu have alle dine mails og indstillinger.
  1. Hvis du allerede har installeret Thunderbird på den nye computer, skal du afslutte Thunderbird.
  2. Klik på Windows Start-knap, eller tryk på Windows-tasten Windows Key for at åbne Startmenuen.
  3. Skriv %appdata% (mens du taster, startes en Windows-søgning). Tryk på tasten Enter.
  4. Hvis du allerede havde installeret Thunderbird, og du har haft programmet åbnet, ligger der en mappe med navnet Thunderbird her, omdøb den i så fald til Thunderbird-skalslettes
  5. Find mappen Thunderbird på USB-nøglen, og kopiér den over i den åbnede mappe.
  6. Installér/åbn Thunderbird, og du skulle nu have alle dine mails og indstillinger.
  1. Hvis du allerede har installeret Thunderbird på den nye computer, skal du afslutte Thunderbird.
  2. Åbn Finder, og åbn så til din hjemmemappe (sædvanligvis med navnet på din brugerkonto).
  3. Åbn Library
  4. Hvis du allerede havde installeret Thunderbird, og du har haft programmet åbnet, ligger der en mappe med navnet Thunderbird her, omdøb den i så fald til Thunderbird-skalslettes
  5. Find mappen Thunderbird på USB-nøglen, og kopiér den over i den åbnede mappe.
  6. Installér/åbn Thunderbird, og du skulle nu have alle dine mails og indstillinger.

Fremgangsmåden kan afhænge af din Linux-distribution, men sædvanligvis:

1. Hvis du allerede har installeret Thunderbird på den nye computer, skal du afslutte Thunderbird.
  2. Klik på menuen Steder øverst på skærmen, og åbn så mappen Hjemmemappe.
  3. Profilmappen er en skjult mappe, så klik på menuen Vis, og klik så på Vis skjulte filer, hvis der ikke allerede er et flueben ud for menupunktet.
  4. Hvis du allerede havde installeret Thunderbird, og du har haft programmet åbnet, ligger der en mappe med navnet .thunderbird her, omdøb den i så fald til .thunderbird-skalslettes
  5. Find mappen .thunderbird på USB-nøglen, og kopiér den over i den åbnede mappe. Også her skal du først slå visning af skjulte mapper til.
  6. Installér/åbn Thunderbird, og du skulle nu have alle dine mails og indstillinger.

Læs også