Hvorfor skal jeg klikke for at aktivere plugins?

Mozilla har besluttet at holde op med at understøtte alle NPAPI-plugins undtagen Flash i Marts 2017, når Firefox version 52 udsendes. Læs mere i denne artikel og i dette blog-indlæg.

For at give dig en hurtig, pålidelig og sikker browser-oplevelse deaktiverer Firefox som standard indhold i plugins på websteder. Du kan så selv vælge, om du vil aktivere pluginnet og dets indhold.

Sådan virker Klik for at aktivere

1. Når Firefox blokerer et plugin i stedet for at vise dets indhold, får du vist en meddelelse, og du får mulighed for at aktivere plugin'et (fx Adobe Flash).
    activate flash 55
    • På nogle websteder vil du få vist en sort rektangel, og ikonet for plugin-besked vises til venstre i adressefeltet.
    Plugin Notification Icon
  2. Hvis du klikker på meddelelsen eller ikonet, vil Firefox give dig to muligheder:
    • Tillad nu: Aktiverer kun Flash for et enkelt besøg.
    • Tillad og husk: Aktiverer Flash for alle fremtidige besøg på det pågældende websted.
  3. Hvis du klikker for at starte plugin'et, vil det manglende indhold på siden blive indlæst. (Hvis det ikke sker, så klik på knappen Genindlæs FxReloadButton i adresselinjen for at genindlæse siden, og prøv igen.)

Hvornår er det i orden at aktivere et plugin?

Du skal selv vurdere sikkerheden:

• Hvis du besøger et troværdigt websted, som fx Youtube eller et særligt websted for dit arbejde eller skolen, så kan du måske føle dig sikker nok til at aktivere plugin'et for at se sidens indhold.
  • Hvis du ikke har fuld tillid til webstedet, hvis du fx blev sendt til webstedet via et link, er du sandsynligvis bedst stillet ved ikke at aktivere plugin'et.
Aktiver altid plugin (ikke anbefalet): Du kan også sætte et plugin til altid at være aktiveret ved at åbne fanebladet Tilføjelser about:addons og sætte plugin'et til Aktiver altid. Plugin'et vil automatisk starte, og du vil ikke få vist meddelelsen "Klik for at aktivere".

Tidligere kunne Firefox kun beskytte dig mod ustabile og usikre plugins ved at deaktivere dem helt, så de slet ikke kunne bruges. Nu kan Firefox forhindre dem i at starte automatisk og i stedet lade dig vælge at starte dem manuelt eller opdatere dem.

Bemærk: Denne artikel beskriver, hvad du kan gøre, når et plugin er blevet forhindret i at starte på grund af stabilitets- eller sikkerhedsproblemer. De fleste plugins skal stadigvæk aktiveres, selvom de er opdaterede, fordi Firefox som standard indstiller plugins til "Spørg for at aktivere" i fanebladet Tilføjelser (Adobe Flash er dog undtaget). Læs mere i dette blog-indlæg.

Sådan virker Klik for at aktivere

1. Når Firefox blokerer et plugin, vil du få vist en meddelelse i stil med denne:
    Click to play 1 new
  2. Du kan vælge at aktivere plugin'et eller opdatere det (hvis der findes en nyere version).
    • Hvis du klikker for at starte plugin'et, vil det manglende indhold på siden blive indlæst. (Hvis det ikke sker, så klik på knappen Genindlæs FxReloadButton i adresselinjen for at genindlæse siden, og prøv igen.) Næste gang du besøger websiden eller en anden side, som benytter plugin'et, vil du atter få vist meddelelsen.
    Click to play 2 new

Hvornår er det i orden at aktivere et plugin i stedet for at opdatere det?

Opdatering af et plugin er altid det mest sikre, men det er ikke altid muligt. Fx hvis du ikke har tilladelse til at opdatere en computer på arbejdet eller i skolen. I sådanne tilfælde må du selv vurdere sikkerheden:

• Hvis du besøger et troværdigt websted, som fx Youtube eller et særligt websted for dit arbejde eller skolen, så kan du måske føle dig sikker nok til at aktivere plugin'et for at se sidens indhold.
  • Hvis du ikke har fuld tillid til webstedet, hvis du fx blev sendt til webstedet via et link, er du sandsynligvis bedst stillet ved ikke at aktivere plugin'et.

Husk aktivering af et plugin på et troværdigt websted

Hvis du ikke kan opdatere et plugin, og du besøger et troværdigt websted, kan du få Firefox til automatisk at aktivere plugin'et på netop dette websted:

1. Klik på det røde plugin-ikon i adresselinjen, en meddelelse vil blive åbnet.
  2. Klik på knappen Tillad og husk.
    Blocklisted-ActivateFlash

Når du fremover besøger webstedet, vil plugin'et automatisk blive startet, så du ikke behøver at aktivere det manuelt.