Wijzigen wat Firefox doet bij het klikken op of het downloaden van een bestand

Dit artikel beschrijft hoe Firefox met downloads voor verschillende bestandstypen omgaat, en hoe u dat gedrag kunt wijzigen.

Downloadacties

Wanneer u op een koppeling klikt om een bestand te downloaden, bepaalt het internetmediatype (Eng), ook wel het MIME-type of inhoudstype genoemd, welke actie Firefox zal uitvoeren. Mogelijk hebt u al een toepassing geïnstalleerd die de download automatisch zal afhandelen. Zo niet, dan kunt u een dialoogvenster zien waarin wordt gevraagd of u het bestand wilt opslaan of het met een bepaalde toepassing wilt openen. Wanneer u Firefox opdraagt het bestand te openen of op te slaan en tevens de optie ‘Dit vanaf nu automatisch doen voor dit type bestanden’ aanvinkt (zie hieronder), verschijnt voor dat bestandstype een nieuwe vermelding voor Inhoudstype en Actie in de sectie Toepassingen van het paneel Algemeen van Firefox OptiesVoorkeuren .

Downloadacties wijzigen

Voor bepaalde inhoudstypen kunt u de actie die Firefox uitvoert wijzigen. Dit heeft geen invloed op ingebedde media in een webpagina - alleen op koppelingen naar de bestanden zelf.

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en selecteer Opties.Voorkeuren.
  2. Ga in het paneel Algemeen naar de sectie Toepassingen.
  3. Selecteer de vermelding voor het bestandstype dat u wilt wijzigen.
    Meerdere vermeldingen voor dezelfde bestandsindeling of -extensie? Sommige bestandstypen kunnen meerdere internetmediatypen bevatten.
  4. De kolom Actie toont een vervolgkeuzemenu met opties voor het kiezen van een actie wanneer u op dat type bestand klikt.
    Fx76Applications-PDF-Mac applications-fx57-pdf Fx61Applications-pdf-win7 Fx77Applications-PDF-Mac Fx78Applications-PDF Fx78Applications-PDF-Win
    • Voorbeeld in FirefoxOpenen in Firefox: selecteer dit als u Firefox de inhoud wilt laten weergeven. Dit is alleen van toepassing op een beperkt aantal bestandstypen dat Firefox kan decoderen, zoals Portable Document Format (PDF).
    • Altijd vragen: dit zal u vragen te kiezen welke actie u Firefox wilt laten uitvoeren wanneer u op dat type bestand klikt. Dit kan handig zijn als Firefox een bestandstype automatisch opslaat of het altijd met een bepaalde toepassing opent en u wilt dat er wordt gevraagd wat er moet worden gedaan.
    • Bestand opslaan: dit zal het bestand altijd op uw computer opslaan via het venster Downloads zodra u op dat type bestand klikt.
    • ... gebruiken: het bestand openen met een toepassing van uw keuze.
  5. Sluit de pagina about:preferences. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Downloadacties toevoegen

Wanneer u op een koppeling klikt voor een bestandstype dat geen ingesteld inhoudstype en downloadactie bevat, zal Firefox u vragen hoe met het bestand moet worden omgegaan:

Fx4WinOpeningFile MacOpeningFile
  • Openen met: slaat het bestand op naar een tijdelijke map en opent het in de standaardtoepassing voor dat bestandstype. Klik op Kiezen…Bladeren… om een toepassing te selecteren.
Waarschuwing: kies geen Firefox voor het altijd openen van een bepaald bestandstype, omdat dit een probleem kan geven waarbij Firefox herhaaldelijk lege tabbladen of vensters opent nadat u op een koppeling klikt.
  • Bestand opslaan: slaat het bestand op in de downloadmap (opgegeven in het paneel Algemeen in de OptiesVoorkeuren van Firefox).
  • Dit vanaf nu automatisch doen voor dit type bestanden: vink deze instelling aan en klik daarna op OK om een nieuwe vermelding voor dat bestandstype aan de lijst Inhoudstype toe te voegen.
Is Dit vanaf nu automatisch doen voor dit type bestanden uitgeschakeld? Dit kan gebeuren als de server van de website het internetmediatype van het bestand onjuist heeft gespecificeerd. Het kan ook gebeuren als de server ‘Content-Disposition: attachment’ aan het bestand toekent.

Downloadacties voor alle inhoudstypen naar standaardwaarden terugzetten

Als u problemen ondervindt met de manier waarop Firefox bestandsdownloads verwerkt die u niet kunt oplossen, of als u gewoon een frisse start wilt maken, kunt u de standaard inhoudstypen en acties terugzetten door het bestand dat deze instellingen bewaart handmatig te verwijderen.

Hierdoor worden alle aangepaste acties voor inhoudstypen verwijderd. U dient deze wijzigingen opnieuw aan te brengen nadat u de volgende stappen hebt gevolgd.
  1. Open uw profielmap:

• Klik op de menuknop Fx57menu , klik op Help en selecteer Probleemoplossingsinformatie.Selecteer Probleemoplossingsinformatie vanuit het menu Help. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.
    • Klik in de sectie Toepassingsbasics bij ProfielmapProfiel-Directory op Map openenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster geopend dat uw profielmap bevat.Uw profielmap wordt geopend.
    Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.

2. Sluit Firefox.

Klik op de menuknop New Fx Menu en selecteer AfsluitenAfsluiten Close 29 .

Klik op het Firefox-menu Fx57Menu en selecteer Afsluiten. Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm, en klik daarna op Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx57Menu en klik daarna op Afsluiten.

3. Verwijder (of hernoem) het bestand handlers.json.
  4. Herstart Firefox.