Het voor het openen van e-mailkoppelingen gebruikte programma wijzigen

Firefox gebruikt normaal gesproken het standaard e-mailprogramma van uw besturingssysteem voor het verzenden van een e-mailbericht. Dit artikel legt uit hoe u het programma kunt wijzigen dat wordt gestart wanneer u:

• op het menu-item Koppeling e-mailen… in het menu (met 3 stippen) Pagina-acties van Firefox klikt.
  • op de knop of het menu-item Koppeling e-mailen van Firefox klikt (als u bedieningen, knoppen en werkbalken van Firefox hebt aangepast).
  • op het contextmenu-item Afbeelding e-mailen… klikt (met de rechtermuisknop) voor een afbeelding op een webpagina.
  • op een ‘mailto’- of e-mailkoppeling op een webpagina klikt (zoals email@example.com).

De door Firefox gebruikte e-mailclient instellen

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en kies Opties.Voorkeuren.
  2. Selecteer het paneel ToepassingenGa in het paneel Algemeen naar de sectie Toepassingen..
  3. Zoek naar het inhoudstype mailto en selecteer dit.
  4. Klik op de kolom Actie in de rij mailto om de actie te wijzigen.
    Fx54Applications-mailto Fx56GeneralApplications-mailto Fx56GeneralApplications-mailto_Linux Fx62Settings-Mailto
    • Altijd vragen zal u telkens wanneer u een mailfunctie gebruikt vragen welk programma of service u wilt gebruiken.
    • <Programma> gebruiken (standaard) zal automatisch het e-mailprogramma van uw besturingssysteem (zoals Thunderbird, Outlook, Windows Live Mail Windows Mail Mail Evolution, KMail) starten met het berichtopstelvenster. Zie de volgende sectie van dit artikel voor instructies over het wijzigen van het standaard e-mailprogramma van uw besturingssysteem.
    • <Webmail> gebruiken zal de berichtopstelpagina van uw webmailservice (bv. Yahoo! Mail, Gmail) openen binnen Firefox. Zie de sectie Webmailservices gebruiken van dit artikel voor meer informatie over het gebruiken van webmailservices.
    • Via Andere gebruiken… kunt u een extern programma opgeven dat Firefox moet starten.
    • Via Toepassingsdetails… kunt u informatie bekijken over de webmailservices die Firefox kan gebruiken, of deze verwijderen.
  5. Sluit de pagina about:preferences. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Het standaard e-mailprogramma van uw besturingssysteem instellen

Standaard zal Firefox de standaard e-mailclient van uw systeem gebruiken om e-mail voor de bovenstaande acties te verzenden. Zie voor Thunderbird het artikel Thunderbird de standaard e-mailclient maken voor stappen die u kunt nemen om dit het standaard e-mailprogramma te maken. Bekijk de online- of in-product-documentatie voor andere e-mailprogramma’s.

Doorgaans kunt u het standaardprogramma wijzigen door deze instructies te volgen:

1. Open de toepassing Pc-instellingen (druk kort op de knop Starten van Windows, en klik daarna op het tandwielpictogram).
  2. Selecteer Zoeken en apps vanuit de zijbalk.
  3. Selecteer Standaard-apps vanuit de zijbalk.
  4. Klik op het pictogram onder de kop E-mail om keuzeopties te zien.
  5. Selecteer het e-mailprogramma dat u wilt gebruiken.
  1. Klik op de knop Starten van Windows en klik daarna op Instellingen.
  2. Klik op het pictogram Apps en klik daarna op Standaard-apps in de lijst.
  3. Klik op het pictogram onder de kop E-mail om keuzeopties te zien.
  4. Selecteer het e-mailprogramma dat u wilt gebruiken.
  1. Klik op de knop Starten van Windows en vervolgens op het item Standaardprogramma’s.
  2. Klik op Uw standaardprogramma’s instellen.
  3. Klik onder Programma’s op het e-mailprogramma dat u wilt gebruiken (bv. Thunderbird, Windows Live Mail, Outlook).
  4. Klik op Dit programma als standaard instellen.
  5. Klik op OK onder in het venster.
  1. Klik op de knop Start van Windows en vervolgens op het pictogram Configuratiescherm om het configuratiescherm van Windows te openen.
  2. Klik op het pictogram Software om het venster Software te openen.
  3. Klik aan de linkerkant van het venster op het pictogram Programmatoegang en -instellingen.
  4. Klik in dit venster op het keuzerondje Aangepast om de categorie Aangepast uit te vouwen.
  5. Klik onder Kies een standaardprogramma voor e-mails op het keuzerondje naast het programma dat u wilt gebruiken (bv. Thunderbird, Windows Live Mail, Outlook).
  6. Klik op OK onder in het venster.
  1. Open de toepassing Mail vanuit de map Programma’s.
  2. Klik op het menu Mail en selecteer Voorkeuren.
  3. Klik op de knop Algemeen.
  4. Selecteer een nieuw standaardmailprogramma (bv. Thunderbird, Outlook).
Noot: deze instructies zijn van toepassing op enkele gebruikelijke Linux-distributies. Uw distributie kan een andere interface gebruiken.

Gnome

Onder distributies die standaard de Gnome Desktop Environment gebruiken, vallen Ubuntu, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux en andere.

1. Open het venster Standaardtoepassingen (voorheen: Voorkeurstoepassingen). Het venster Standaardtoepassingen kan worden geopend door:
    • (Ubuntu) op het menu Systeem te klikken en Voorkeuren te selecteren, gevolgd door Standaardtoepassingen.
      • Vanaf 2018 bevindt zich dit in openSUSE (GNOME 3.28) onder het menu Systeem > Instellingen > Details > Standaardtoepassingen.
    • op het menu Toepassingen te klikken en achtereenvolgens Bureaubladvoorkeuren, Geavanceerd en Standaardtoepassingen te selecteren.
  2. Gebruik het vervolgkeuzemenu onder E-mailprogramma om een e-mailtoepassing te selecteren (bv. Thunderbird, Evolution).
  3. Klik op Sluiten om het venster Standaardtoepassingen te sluiten.

KDE

Onder distributies die standaard de K Desktop Environment gebruiken, vallen Kubuntu, Mandriva Linux, PCLinuxOS en andere.

1. Open het KDE-configuratiescherm door op K te klikken en Configuratiescherm te selecteren.
  2. Klik in het venster Configuratiescherm op KDE-componenten om dit uit te vouwen.
  3. Klik op Componentenkiezer.
  4. Klik op E-mailprogramma.
  5. Klik op het keuzerondje Ander e-mailprogramma gebruiken.
  6. Typ het volledige pad naar uw e-mailclient in (bv. /usr/bin/thunderbird).
  7. Klik op Toepassen om het venster Configuratiescherm te sluiten en uw wijzigingen op te slaan.

Webmailservices gebruiken

U kunt met Firefox een webmailservice zoals Gmail of Yahoo! Mail gebruiken voor de mailfuncties van Firefox. Gebruik de instructies in de sectie De door Firefox gebruikte e-mailclient instellen bovenaan om een webmailservice in Firefox te gebruiken voor mailto-koppelingen of de functie Koppeling e-mailen.

Als de webmailservice die u wilt gebruiken niet beschikbaar is als een mailto-keuze in de sectie Toepassingen Toepassingen van het paneel Algemeen in de optiesvoorkeuren van Firefox, kunt u proberen een extensie vinden die dit ondersteunt, ofwel door op addons.mozilla.org naar de specifieke webmailservice te zoeken, of door een zoekopdracht naar webmail of een zoekopdracht naar mailto uit te voeren en door de resultaten te bladeren.

Gebaseerd op informatie van Default mail client (mozillaZine KB), Uw standaard-e-mailprogramma of -webbrowser wijzigen (Apple.com Support), The KDE Control Center (KDE.org) en Select Preferred Applications in Ubuntu (DebianAdmin.com).