Wat te doen als u geen bestanden kunt downloaden of opslaan

Dit artikel beschrijft welke stappen u kunt nemen als u geen bestanden kunt downloaden of opslaan via Firefox.

Bekend probleem: gebruikers die mislukte downloads ervaren na een update naar Firefox 69.0.2 of Beta 70.0b11 dienen eerst het artikel Kan in Windows 10 geen bestanden downloaden als Ouderlijk toezicht is ingeschakeld te lezen.
Noot: De functie Firefox opfrissen kan veel problemen oplossen door Firefox terug te zetten naar de begintoestand, waarbij uw belangrijke gegevens behouden blijven. Overweeg deze functie te gebruiken voordat u begint aan een langdurig proces van probleemoplossing.

Het paneel Downloads controleren op geblokkeerde downloads

Firefox bevat een functie voor downloadbescherming die u tegen kwaadwillende of mogelijk schadelijke bestandsdownloads beschermt. Als Firefox een onveilige download heeft geblokkeerd, ziet u een waarschuwingsbericht over het bestand in het paneel Downloads, naast opties voor het verwerken van de wachtende download. U kunt het paneel Downloads openen om voltooide en wachtende downloads te bekijken door op de knop Downloads te klikken (het pijltje omlaag op uw werkbalk). Zie de artikelen Gedownloade bestanden vinden en beheren in Firefox en Hoe werkt ingebouwde bescherming tegen phishing en malware? voor meer informatie.

De downloadgeschiedenis wissen

Het wissen van de downloadgeschiedenis kan bepaalde problemen met het downloaden van bestanden oplossen:

1. Klik op de knop Downloads download icon 57 en klik daarna op Alle downloads tonen. Het venster Downloads zal worden geopend.
  2. Klik in het venster Downloads op Downloads wissen.
  3. Sluit het venster Downloads.

Een andere downloadmap kiezen

Firefox kan bestanden mogelijk niet downloaden als er een probleem is met de map waarin de bestanden worden opgeslagen:

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en selecteer Opties.Voorkeuren.
  2. Selecteer het paneel Algemeen.
  3. Ga naar de sectie DownloadsZoek de sectie Downloads onder Bestanden en Toepassingen.
  4. Klik naast de vermelding Bestanden opslaan in op de knop Bladeren… Kiezen….
  5. Kies een andere downloadmap voor het opslaan van bestanden.
  6. Sluit de pagina about:preferences. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

De downloadmap herinitialiseren

Als u de bovenstaande suggesties hebt geprobeerd, kunt u de standaardinstelling voor de Firefox-downloadmap als volgt terugzetten:

1. Typ about:config in de adresbalk en druk op EnterReturn.
    Er kan een waarschuwingspagina verschijnen. Klik op Ik aanvaard het risico!Het risico aanvaarden en doorgaan om door te gaan naar de pagina about:config.
  2. Voer in het veld Zoeken het volgende in: browser.download.
  3. Als een of meer van de volgende instellingen de status aangepast hebbenvetgedrukt zijn, moet u deze waarden herinitialiseren. Om een waarde te herinitialiseren, klikt u met de rechtermuisknophoudt u de Ctrl-toets ingedrukt en klikt u op de instelling en selecteert u Herinitialiseren vanuit het contextmenuklikt u op de knop Verwijderen Fx71aboutconfig-DeleteButton of Herinitialiseren Fx71aboutconfig-ResetButton , afhankelijk van de voorkeur:
    • browser.download.dir
    • browser.download.downloadDir
    • browser.download.folderList
    • browser.download.lastDir
    • browser.download.useDownloadDir
  4. Indien gewenst kunt u de downloadmap van uw voorkeur opnieuw instellen via het paneel Algemeen in uw OptiesVoorkeuren , in de sectie Downloads onder Bestanden en toepassingen.

Een geldige downloadmap kiezen in Safari-voorkeuren

Als u de foutmelding <bestandsnaam> kon niet worden opgeslagen omdat er een onbekende fout is opgetreden. ontvangt, kan uw probleem worden veroorzaakt door een wisselwerking tussen de Safari-browser en uw besturingssysteem.

Open om dit probleem op te lossen de voorkeuren van Safari en wijzig de instelling Gedownloade bestanden opslaan naar: naar een geldige map (zoals uw bureaublad). Start Firefox vervolgens opnieuw.

Beschadigd .plist-bestand verwijderen

Als u de foutmelding <bestandsnaam> kon niet worden opgeslagen omdat u de inhoud van die map niet kunt wijzigen. Wijzig de mapeigenschappen en probeer het opnieuw, of probeer op te slaan op een andere locatie. ontvangt, kan uw probleem worden veroorzaakt door beschadigde plist-bestanden.

Ga om dit probleem op te lossen naar uw thuismap en verwijder dit voorkeurenbestand:

• ~/Library/Preferences/com.apple.internetconfig.plist

Instellingen voor bestandstypen wijzigen

Als het downloaden van bepaalde bestanden niet lukt, controleer dan of Firefox niet zo is ingesteld dat met deze bestandstypen anders wordt omgegaan dan andere. Zie Wijzigen wat Firefox doet bij het klikken op of het downloaden van een bestand voor instructies over het bekijken en wijzigen van hoe met verschillende bestandstypen wordt omgegaan.

Downloadacties voor alle bestandstypen herinitialiseren

U kunt de downloadacties voor alle bestandstypen als volgt naar de standaardwaarden terugzetten:

1. Open uw profielmap:

• Klik op de menuknop Fx57menu , klik op Help en selecteer Probleemoplossingsinformatie.Selecteer Probleemoplossingsinformatie vanuit het menu Help. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.
    • Klik in de sectie Toepassingsbasics bij ProfielmapProfiel-Directory op Map openenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster geopend dat uw profielmap bevat.Uw profielmap wordt geopend.
    Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.

2. Klik op de menuknop New Fx Menu en selecteer AfsluitenAfsluiten Close 29 .

Klik op het Firefox-menu Fx57Menu en selecteer Afsluiten. Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm, en klik daarna op Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx57Menu en klik daarna op Afsluiten.

3. Verwijder of hernoem het bestand mimeTypes.rdf (hernoem het bijvoorbeeld naar mimeTypes.rdf.old)handlers.json (hernoem het bijvoorbeeld naar handlers.json.old).
  4. Herstart Firefox.

Internetbeveiligingssoftware configureren

Internetbeveiligingssoftware, waaronder firewalls, antivirus- en antispywareprogramma’s en andere kunnen bepaalde bestandsdownloads blokkeren. Controleer de instellingen in uw beveiligingssoftware om te zien of er een instelling is die downloads mogelijk blokkeert.

Om vast te stellen of internetbeveiligingssoftware problemen veroorzaakt, kunt u proberen deze tijdelijk uit te schakelen, zodat u kunt zien of downloaden lukt, en de software vervolgens weer inschakelen.

Downloads die zijn geblokkeerd door het beleid voor beveiligingszones inschakelen

Het downloaden van een uitvoerbaar bestand (bv. een .exe- of .msi-bestand) kan mislukken, waarbij het venster Downloads Geannuleerd onder de bestandsnaam toont.

Dit gebeurt omdat Firefox zich aan uw Windows-beveiligingsinstellingen voor het downloaden van toepassingen en andere potentieel onveilige bestanden van het internet houdt. Gebruik de hieronder gegeven oplossing om dit probleem te verhelpen.

Internetbeveiligingsinstellingen van het systeem herinitialiseren

U kunt de internetbeveiligingsinstellingen van uw systeem in Internet Explorer herinitialiseren. Zie De instellingen voor Internet Explorer opnieuw instellen bij Microsoft Support voor instructies.

Overige oplossingen

Mogelijk kunt u uw downloadprobleem analyseren door de stappen in het artikel Problemen met Firefox analyseren en verhelpen te volgen.

Gebaseerd op informatie van Unable to save or download files (mozillaZine KB)