Firefox gebruikt te veel geheugen (RAM) - Het probleem verhelpen

Firefox gebruikt soms een aanzienlijke hoeveelheid systeembronnen om webinhoud te downloaden, verwerken en op het scherm te tonen. Als u tijdens het werken met Firefox periodes meemaakt van een voortdurend hoog gebruik van systeembronnen, geeft dit artikel enkele mogelijkheden die u zou kunnen nagaan.

• De CPU (Central Processing Unit) is het "brein" van de computer.
  • Het RAM (Random Access Memory) of geheugen helpt de computer verschillende taken tegelijk uit te voeren.
  • Als er zwaar gebruik wordt gemaakt van systeembronnen, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de prestaties en stabiliteit van de gehele computer.
  • Afhankelijk van uw besturingssysteem kunt u bepaalde hulpprogramma’s toepassen om het gebruik van de systeembronnen te controleren en te meten. Zie het hoofdstuk Andere hulpmiddelen voor probleemoplossing gebruiken hieronder voor meer informatie.
Noot: als u prestatiegegevens opstuurt kan Mozilla gegevens verzamelen zoals het gebruik van het RAM en de CPU, waardoor toekomstige versies van Firefox verder kunnen worden verbeterd.

Firefox bijwerken naar de nieuwste versie

De meest recente versie van Firefox kan verbeteringen in de prestaties bezitten. Werk Firefox bij naar de nieuwste versie.

Firefox herstarten

Firefox’ gebruik van systeembronnen kan toenemen als de browser langdurig geopend blijft. Een tijdelijke oplossing hiervoor is het regelmatig opnieuw starten van Firefox. U kunt Firefox zo configureren dat uw tabbladen en vensters worden opgeslagen, zodat u kunt verdergaan waar u was gebleven als u Firefox opnieuw start. Zie Vorige sessie herstellen - Configureren wanneer Firefox uw meest recente tabbladen en vensters toont voor details.

Veeleisende extensies en thema’s uitschakelen

Extensies en thema’s kunnen ervoor zorgen dat Firefox meer systeembronnen vereist dan normaal.

Start Firefox in de Veilige modus en observeer het gebruik van geheugen en CPU om vast te stellen of een extensie of thema ervoor zorgt dat Firefox te veel systeembronnen gebruikt. In veilige modus zijn de extensies en thema’s uitgeschakeld, dus als u een duidelijke verbetering waarneemt, kunt u proberen extensies uit te schakelen of te de-installeren.

Opdringerige inhoud verbergen

Veel webpagina’s bevatten inhoud die u niet echt nodig hebt maar wel systeembronnen gebruikt om te worden weergegeven. De inhoudsblokkering die in Firefox is ingebouwd, kan systeembronnen helpen sparen door te voorkomen dat trackinginhoud van derden wordt geladen. Zie het artikel InhoudsblokkeringVerbeterde bescherming tegen volgen voor details.

Via bepaalde extensies kunt u onnodige inhoud blokkeren. Voorbeelden:

• Met behulp van Adblock Plus en uBlock Origin kunt u advertenties op websites blokkeren.
  • Met behulp van NoScript kunt u actieve scripts op websites selectief in- en uitschakelen.

Hardwareversnelling van Flash controleren

Voor bepaalde plug-ins die video’s afspelen, zoals Flash, kan het opbouwen van inhoud in een volledig scherm worden versneld door hardware. Dit vermindert het geheugengebruik in het geval van een separate grafische kaart.

1. Navigeer naar een pagina die een Flash-video bevat.
  2. Klik met de rechtermuisknopHoud de Ctrl-toets ingedrukt, klik op de videospeler en klik op Instellingen… in het contextmenu. Het instellingenvenster van Adobe Flash Player wordt geopend.
  3. Klik op het pictogram in de linkeronderhoek van het instellingenvenster van Adobe Flash Player om het paneel Weergave te openen.
  4. Controleer of Hardwareversnelling inschakelen is geselecteerd.
  5. Klik op Sluiten om het instellingenvenster van Adobe Flash Player te sluiten.

Minder tabbladen gebruiken

Firefox slaat voor elk tabblad een webpagina op in het geheugen. Als u regelmatig meer dan 100 tabbladen hebt geopend, overweeg dan een iets eenvoudiger manier voor het bijhouden van bepaalde pagina’s die u wilt lezen en dingen die u wilt doen, zoals:

Hardwareversnelling van Firefox controleren

De hardwareversnelling van Firefox vermindert in veel gevallen het geheugengebruik en de CPU-belasting.

Maximum aantal inhoudsprocessen verkleinen

Met Multiprocess-Firefox, ook wel electrolysis of e10s genoemd, wordt webinhoud voor alle tabbladen in Firefox apart van het hoofdproces van Firefox uitgevoerd omwille van verbeterde beveiliging en prestaties. Het gebruik van meerdere inhoudsprocessen kan de prestaties verder doen toenemen en de impact van crashes van inhoudsprocessen minimaliseren. U kunt deze instelling aanpassen om het maximale aantal inhoudsprocessen te vergroten of te verkleinen.

Fx66BetaSettings-Performance

U kunt tussen 1 en 8 inhoudsprocessen instellen. De standaard is 8. Door meer inhoudsprocessen kunnen de prestaties toenemen als u veel tabbladen gebruikt, maar er wordt ook meer geheugen gebruikt. U kunt het aantal inhoudsprocessen verlagen als uw computer onvoldoende geheugen heeft.

Andere toepassingen sluiten

Het geopend hebben van veel toepassingen tegelijk kan ervoor zorgen dat uw computer traag gaat werken, en andere toepassingen dus ook. Door enkele niet echt nodige toepassingen te sluiten, wordt de belasting van uw systeem verminderd.

Het bestand content-prefs.sqlite verwijderen

Firefox bewaart uw gegevens in verschillende bestanden in uw profielfolder. Het bestand dat wordt gebruikt om de instellingen van verschillende websites op te slaan, kan zijn beschadigd. Als u dit bestand verwijdert (of hernoemt), wordt uw zoomniveau teruggezet maar de CPU-belasting zou kunnen dalen.

• Klik op de menuknop Fx57menu , klik op Help en selecteer Probleemoplossingsinformatie.Selecteer Probleemoplossingsinformatie vanuit het menu Help. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie wordt geopend.
    • Klik in de sectie Toepassingsbasics bij ProfielmapProfiel-Directory op Map openenTonen in FinderMap openen. Er wordt een venster geopend dat uw profielmap bevat.Uw profielmap wordt geopend.
    Noot: als u Firefox niet kunt openen of gebruiken, volg dan de instructies in Uw profiel vinden zonder Firefox te openen.
  1. Klik op de menuknop New Fx Menu en selecteer AfsluitenAfsluiten Close 29 .

Klik op het Firefox-menu Fx57Menu en selecteer Afsluiten. Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm, en klik daarna op Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx57Menu en klik daarna op Afsluiten.

2. Verwijder in uw profielfolder het bestand content-prefs.sqlite. Het bestand wordt weer aangemaakt zodra u Firefox opnieuw opent.

Firefox opfrissen

De functie Firefox opfrissen kan diverse problemen oplossen door uw Firefox-profiel terug te zetten naar de standaardtoestand, waarbij uw belangrijke gegevens behouden blijven. Zie Firefox opfrissen - Add-ons en instellingen herinitialiseren voor details.

Andere hulpmiddelen voor probleemoplossing gebruiken

Er bestaat een veelheid aan hulpmiddelen die u bij het zoeken naar problemen kunt toepassen in geval van een verhoogd gebruik van systeembronnen, zowel in Firefox als in uw besturingssysteem.

Hulpmiddelen van Firefox

• De Taakbeheerder van Firefox (niet te verwarren met Windows Taakbeheer) is een mooi hulpmiddel om te bekijken welke tabbladen en extensies de meeste systeembronnen gebruiken.
  • Via de pagina about:memory kunt u bepaalde kwesties met betrekking tot het geheugengebruik analyseren (die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een website, een extensie of een thema) en soms kan de knop Minimize memory usage u meteen helpen het geheugengebruik te reduceren. Bezoek de pagina about:memory (Engels) voor begeleiding bij het gebruik van about:memory.
  • Ook als u geen programmeur bent, kunt u het eens proberen met enkele andere tools and tips Firefox developers use to debug leaks.

Hulpmiddelen voor uw besturingssysteem

• Bekijk het gebruik van de systeembronnen met behulp van het tabblad Prestaties in Windows Taakbeheer (klik in Taakbeheer op "Meer details" om alle tabbladen te zien). Zie deze blogpost (Engels) op de site van Microsoft voor meer informatie.
  • Hoewel niet in elke Linux-distributie opgenomen, hebben de meeste versies van Linux een grafische bronnenmonitor. Deze heet vaak System Monitor, maar er zijn ook alternatieven beschikbaar.
  • Als u in de terminal het commando top geeft, wordt een lijst getoond van alle actieve processen en hun gebruik van systeembronnen.
WAARSCHUWING: Er bestaat een scala aan programma's van derden die beloven de prestaties van uw computer te vergroten. Wees voorzichtig als u software van derden installeert en gebruik alleen deugdelijke software, afkomstig van een officiële bron.

RAM aan uw computer toevoegen

Als u alle tips in de vorige secties hebt geprobeerd en uw geheugengebruik ligt nog steeds in de buurt van het maximum, is het wellicht tijd om extra geheugen aan uw computer toe te voegen. RAM levert een geweldige prestatieverbetering op.

Upgrade your computer

Als u alle tips in de voorgaande secties hebt geprobeerd en u ervaart nog steeds een hoog gebruik van systeembronnen, is het wellicht tijd om uw computer te vervangen. Naarmate de techniek voortschrijdt wordt software steeds geavanceerder en vraagt deze steeds krachtiger computers om goed te kunnen functioneren.