Wijzigen wat Firefox doet bij het klikken op of het downloaden van een bestand

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Dit artikel beschrijft hoe Firefox met downloads voor verschillende bestandstypen omgaat, en hoe u dat gedrag kunt wijzigen.

Downloadacties

Wanneer u op een koppeling klikt om een bestand te downloaden, bepaalt het internetmediatype (Eng), ook wel het MIME-type of inhoudstype genoemd, welke actie Firefox zal uitvoeren. Mogelijk hebt u al een toepassing of plug-in geïnstalleerd die de download automatisch zal afhandelen. Zo niet, dan kunt u een dialoogvenster zien waarin wordt gevraagd of u het bestand wilt opslaan of het met een bepaalde toepassing wilt openen. Wanneer u Firefox opdraagt het bestand te openen of op te slaan en tevens de optie ‘Dit vanaf nu automatisch doen voor dit type bestanden’ aanvinkt (zie hieronder), verschijnt voor dat bestandstype een vermelding in het paneel Toepassingen van de optiesvoorkeurenpaneel Algemeen van de optiesvoorkeuren van uw Firefox onder de sectie Toepassingen.

Downloadacties wijzigen

Dit zal geen invloed hebben op ingebedde media in een webpagina - enkel op koppelingen naar de bestanden zelf.

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en kies Opties.Voorkeuren.
  2. Selecteer het paneel Toepassingen.Ga in het paneel Algemeen naar de sectie Toepassingen.
  3. Selecteer het type bestand waarvoor u de standaardactie wilt wijzigen.
    Meerdere vermeldingen voor dezelfde bestandsindeling of -extensie? Sommige bestandstypen kunnen meerdere internetmediatypen bevatten.
  4. De kolom Actie toont een vervolgkeuzemenu met opties voor het kiezen van een actie wanneer u op dat type bestand klikt.
    Fx56General-Applications applications 57
    • Voorbeeld in Firefox: selecteer dit als u Firefox de inhoud wilt laten weergeven. Dit is alleen van toepassing op een beperkt aantal bestandstypen, en wel die welke Firefox kan decoderen, zoals Podcast, Videopodcast, Webfeed en PDF.
    • Altijd vragen: dit zal u vragen te kiezen welke actie u Firefox wilt laten uitvoeren wanneer u op dat type bestand klikt. Dit kan handig zijn als Firefox een bestandstype automatisch opslaat of het altijd met een bepaalde toepassing opent en u wilt dat er wordt gevraagd wat er moet worden gedaan.
    • Bestand opslaan: dit zal het bestand altijd op uw computer opslaan via het venster Downloads zodra u op dat type bestand klikt.
    • ... gebruiken: het bestand openen met een toepassing of plug-in van uw keuze.
  5. Sluit de pagina about:preferences. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Downloadacties toevoegen

1. Zoek op het web naar een bestand dat overeenkomt met het type dat u wilt toevoegen.
  2. Klik op de bestandskoppeling om het te downloaden.
  3. Kies hoe u wilt dat Firefox met het bestand omgaat:
  4. Plaats in het venster Bestand openen een vinkje bij Dit vanaf nu automatisch doen voor dit type bestanden.

Fx4WinOpeningFile MacOpeningFile
  5. Klik op OK.
Is Dit vanaf nu automatisch doen voor dit type bestanden uitgeschakeld? Dit kan gebeuren als de server van de website het internetmediatype van het bestand onjuist heeft gespecificeerd. Het kan ook gebeuren als de server ‘Content-Disposition: attachment’ aan het bestand toekent.

Wie dit artikel behelpsum? Ien momint...

Dizze aardige minsken hawwe dit artikel holpen te skriuwen: Tonnes. Jo kinne ek helpe - lês hjir hoe.