Uw bladwijzers, geschiedenis en tabbladen van Firefox doorzoeken vanuit de adresbalk

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

De adresbalk van Firefox geeft de URL (het webadres) van een bezochte pagina weer. Als u in dit veld typt om een URL of zoekterm in te geven, onthoudt Firefox de pagina’s die u hebt bezocht en toont het paginasuggesties in het vervolgkeuzemenu van de adresbalk, zoals websites waarvoor u een bladwijzer hebt gemaakt, die u hebt gelabeld, die u eerder hebt bezocht of die u in een tabblad hebt geopend. Dit artikel legt uit hoe de functie automatisch aanvullen in de adresbalk werkt.

Noot: lees voor meer info over zoeken vanuit de adresbalk deze artikelen:

Hoe gebruik ik de lijst voor automatisch aanvullen?

Begin gewoon in de adresbalk te typen. Suggesties uit uw navigatiegeschiedenis, bladwijzers en tabbladen worden in een lijst getoond, onder wat u hebt getypt.
Noot: als u op de adresbalk klikt zonder erin te typen, wordt in plaats hiervan een vervolgkeuzelijst van uw Topwebsites getoond.

Fx82AddressBarAutocompleteDropdown

Het vervolgkeuzemenu voor automatisch aanvullen als u in de adresbalk typt bevat:

• Paginatitels en webadressen uit uw geschiedenis.
  • Paginatitels, webadressen en labels uit uw bladwijzers.
  • Gesynchroniseerde tabbladen van andere apparaten.
  • Zoektermen uit uw Zoekgeschiedenis (indien zoeksuggesties zijn ingeschakeld).

Pictogrammen geven aan of een overeenkomend resultaat een open tabblad of een bladwijzer is. Als u de gewenste pagina ziet, klik er dan gewoon op of gebruik de pijltoetsen voor omhoog of omlaag op uw toetsenbord om de pagina te selecteren en druk dan op EnterReturn.

Firefox stelt ook populaire zoeksuggesties uit de standaardzoekmachine voor. Zie Zoeksuggesties in Firefox voor meer informatie.

De adresbalk leert ook van uw navigatiegedrag, zoals hoe vaak u een pagina hebt bezocht, wanneer u die pagina voor het laatst bezocht en op welk resultaat voor de eerste ingetypte tekens of woorden u hebt geklikt. Op die manier zullen pagina’s die u vaak bezoekt boven in de lijst verschijnen, vaak al na het intypen van één teken.

URL’s automatisch aanvullen

Naast de vervolgkeuzelijst voor automatisch aanvullen van pagina’s die u eerder hebt bezocht, zal Firefox ook de URL in de adresbalk aanvullen. Als u bijvoorbeeld ‘suppo’ intypt, kan Firefox ‘rt.mozilla.org/’ invullen om het adres ‘support.mozilla.org’ te voltooien als u die website eerder hebt bezocht. Op EnterReturn drukken zal u in dit geval meteen naar dat adres voeren. URLAutocomplete75

Wisselen naar tabblad

De adresbalk zoekt ook in uw open tabbladen, waarbij resultaten met een tabbladpictogram en de tekst Wisselen naar tabblad worden weergegeven. Het selecteren van deze resultaten zorgt ervoor dat u naar het reeds geopende tabblad wisselt, in plaats van hier een tweede van aan te maken.

SwitchToTab75
Om de optie ‘Wisselen naar tabblad’ tijdelijk uit te schakelen, drukt u op de ALT-toets terwijl u in de autoaanvullen-lijst die onder uw adresbalk verschijnt op de pagina klikt. Hierdoor wordt uw pagina in een nieuw tabblad geopend in plaats van dat naar een bestaand tabblad wordt gewisseld.

Wat kan ik doen om de beste resultaten te verkrijgen?

• Als u naar een webpagina wilt gaan die u al eerder hebt bezocht, typ dan een paar letters uit het webadres of de paginatitel ervan. Scroll door de vermeldingen voor automatisch aanvullen en zoek de pagina in de lijst (typ nog een letter als deze niet in de lijst verschijnt). Druk op EnterReturn om naar het geselecteerde webadres te gaan. Firefox zal deze combinatie van vermelding en resultaat in het vervolg een hoger gewicht geven.
  • Wis de navigatiegeschiedenis niet – normaal gesproken is de titel-webadrescombinatie de grootste bron van resultaten voor het automatisch aanvullen van invoerwaarden. Het wissen van de navigatiegeschiedenis zal deze invoerwaarden uit de resultaten verwijderen.
  • Maak bladwijzers en labels voor vaak bezochte pagina’s. De adresbalk zal overeenkomsten tonen met zowel de naam die u aan de bladwijzer geeft als met labels die met de bladwijzer zijn verbonden. Zie het artikel Bladwijzers in Firefox voor meer informatie over het gebruiken van bladwijzers in Firefox. U kunt uw resultaten voor autoaanvullen verbeteren door pagina’s labels te geven met makkelijk in te voeren labelnamen.

Hoe kan ik bepalen welke resultaten de adresbalk me laat zien?

Uw instellingen van de adresbalk wijzigen

U kunt de automatische aanvulfunctie van de adresbalk uitschakelen of de resultaten beperken, zodat uw open tabbladen, topwebsites, bladwijzers of geschiedenis worden uitgesloten:

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en selecteer Opties.Voorkeuren.
  2. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging.
  3. Selecteer onder Adresbalk een van de volgende opties:
    address bar settings 57
    • Geschiedenis: geeft suggesties van pagina’s die u eerder hebt bezocht.
    • Bladwijzers: geeft suggesties van pagina’s waarvoor u een bladwijzer hebt gemaakt.
    • Open tabbladen: geeft suggesties van pagina’s die u in een ander tabblad hebt geopend.
  1. Selecteer het paneel Privacy & Beveiliging.
  2. Selecteer onder Adresbalk een van de volgende opties:
    Fx78AddressBarSettings
    • Geschiedenis: geeft suggesties van pagina’s die u eerder hebt bezocht.
    • Bladwijzers: geeft suggesties van pagina’s waarvoor u een bladwijzer hebt gemaakt.
    • Open tabbladen: geeft suggesties van pagina’s die u in een ander tabblad hebt geopend.
    • Topwebsites: geeft suggesties voor uw topwebsites (als u deze in het paneel Startpagina heft ingeschakeld) als u in de adresbalk klikt.

Voorkeuren voor zoekmachinesuggesties wijzigen: om suggesties van zoekmachines in of uit te schakelen, waaronder suggesties uit uw Zoekgeschiedenis, klikt u op deze koppeling om naar het instellingenpaneel Zoeken te gaan. Lees De instellingen voor standaardzoekmachines wijzigen in Firefox voor meer info over het wijzigen van deze instellingen.

Resultaten van autoaanvullen verwijderen

Als u een invoerwaarde van de autoaanvullen-lijst wilt verwijderen:

1. Gebruik de pijltoetsen voor omhoog en omlaag op uw toetsenbord om de invoerwaarde in de adresbalk te selecteren.
  2. Druk op Shift+Delete om het item uit de lijst te verwijderen.

Als u alle geschiedenisresultaten uit de autoaanvullen-lijst wilt verwijderen, wis dan de navigatiegeschiedenis van Firefox.

Noot: items uit bladwijzers in de autoaanvullen-lijst zullen niet uit de resultaten wegblijven als u deze probeert te verwijderen of de navigatiegeschiedenis wist. Deze items bevatten een ster. Verwijder de verbonden bladwijzer of sluit bladwijzers uit in de instellingen van de adresbalk om deze items te verwijderen.

Resultaten uit de losse pols wijzigen

Als u zoektermen in de adresbalk typt, toont de lijst eronder standaard zoeksuggesties van de standaardzoekmachine en pagina’s (bladwijzers, geschienis, open tabbladen), waar elke zoekterm een deel van de titel, een label of het webadres (URL) is.

Als u een bepaald type resultaat zoekt, zoals een bladwijzer of open tabblad, kunt u het zoekproces versnellen door in de adresbalk na elke zoekterm speciale tekens in te typen, gescheiden door spaties:

• Voeg ^ toe om alleen overeenkomsten in uw navigatiegeschiedenis te tonen.
  • Voeg * toe om alleen overeenkomsten in uw bladwijzers te tonen.
  • Voeg + toe om alleen overeenkomsten in gelabelde bladwijzers te tonen.
  • Voeg % toe om alleen overeenkomsten in uw op dat moment geopende tabbladen te tonen.
  • Voeg # toe om alleen overeenkomsten te tonen waarin elke zoekterm deel is van de titel of een label.
  • Voeg $ toe om alleen overeenkomsten in webadressen (URL’s) te tonen. De tekst https:// of http:// in de URL wordt genegeerd, maar file:// niet.
  • Voeg ? toe om alleen overeenkomsten in zoeksuggesties te tonen.

Als u bijvoorbeeld een pagina in uw bladwijzers zoekt met de titel Mozilla Firefox Support, zou u mozilla kunnen intypen. De resultaten van het automatisch aanvullen verschijnen wel, maar tonen misschien niet de pagina die u wenst.

U kunt de zoekopdracht tot alleen bladwijzers beperken door de zoekterm mozilla * of * mozilla te gebruiken.

Wie dit artikel behelpsum?

Ien momint...