Hvor lagres passordene mine?

Lagret Firefox innloggings-informasjonen min? Lagret dette nettstedet den? Hvordan kontrollerer jeg hva som skrives inn automatisk på nettsteder? Vi skal forklare deg hvordan du lagrer innloggings-informasjonen din slik at du kan kontrollere det som skjer automatisk.

Hvordan finne ut hvor innloggings-informasjonen din vil bli lagret

Innloggings-informasjonen din kan lagres ved hjelp av Firefox passordbehandler, og også i infokapsler.

Firefox passordbehandler lagrer på en sikker måte brukernavn og passord du bruker for å logge deg inn på nettsteder, og fyller dem automatisk inn neste gang du besøker nettstedet.

Når du skriver inn et brukernavn og passord Firefox ikke allerede har lagret for et nettsted, vil du bli spurt av Firefox om du ønsker å lagre dem. Om du klikker på Husk passord, vil Firefox automatisk logge deg inn neste gang du besøker nettstedet.

En infokapsel er en liten fil med informasjon som et nettsted lagrer på datamaskinen din. Noen nettsteder lagrer innloggings-informasjonen din i infokapsler.

Når du besøker et nettsted og merker av for "Husk meg" eller noe lignende, vil nettstedet lagre innloggings-informasjonen din, brukernavn og passord eller bare brukernavn, i en infokapsel. Neste gang du besøker nettstedet, sender datamaskinen din innholdet av infokapselen tilbake til nettstedet, og du blir logget inn automatisk, eller du blir bare bedt om å skrive inn passordet ditt for å logge inn, fordi brukernavnet ditt allerede er kjent.

Merk: Du kan lagre innloggings-informasjonen din både med Firefox passordbehandler og i infokapsler. Under har vi beskrevet fordeler og ulemper ved begge.

Firefox passordbehandler

En fordel ved å bruke Firefox passordbehandler, er at den lagrer alle brukernavnene og passordene dine et sted. Du finner innloggings-informasjonen i Firefox og du behøver ikke bekymre deg for å glemme hvor du har dem.

På den annen side er det risikabelt å lagre all innloggings-informasjonen ubeskyttet et sted. I teorien kan en som har tilgang til datamaskinen din, åpne oversikten over brukernavn og passord i Firefox, og så gå bananas på Zalando eller Komplett! Heldigvis gir Firefox deg mulighet til å sette opp et hovedpassord for å forhindre at andre får tilgang til din innloggings-informasjon uten at du vil det.

Infokapsler

En fordel ved å bruke infokapsler er at de holder deg innlogget på nettstedet så du kan hoppe over innloggingssiden og raskt komme dit du vil. For eksempel vil infokapsler for Facebook og Twitter gjøre dette.

En ulempe med infokapsler er at de mister innloggings-informasjonen når du sletter datamaskinens infokapsler og hurtiglager. Dette kan skje ved et uhell om du forsøker å løse et problem mellom datamaskinen din og et nettsted. Da må du skrive inn brukernavn og passord neste gang du besøker favoritt-nettstedene dine.

Strategier for å lagre innloggings-informasjonen din

Bruk setninger som er lette å huske som passord

Den mest sikre måten å oppbevare innloggings-informasjonen din, er å stole på hukommelsen din. Det er lettere enn du tror. Bruk forskjellige passord for hvert nettsted og lær dem utenat. Les artikkelen Lag sikre passord for å beskytte identiteten din for mer detaljer.

Bruk Firefox til å behandle innlogginger med et hovedpassord

Primary Password erstatter Master Password. Firefox fjerner ord og uttrykk fra nettleseren som ansees som nedsettende eller ekskluderende. Les mer her om hvorfor vi gjør denne endringen.
Merk: Dette er en problemstilling som ikke angår norske artikler, da begrepet Hovedpassord er brukt i disse som oversettelse for Primary Password / Master Password.

Kanskje trenger du hjelp til å huske alle innloggingene. Den nest mest sikre metoden er å velge forskjellige passord for hvert nettsted, lagre dem i Firefox når du blir bedt om det og så sikre alt med et hovedpassord.

Bruk Firefox til å behandle innlogginger uten et hovedpassord

Kanskje risikoen for at noen andre kommer seg inn på nettsteder ved hjelp av dine innlogginger er liten — datamaskinen din forlater aldri huset, den er koblet opp mot et sikkert nettverk og de som bruker den er til å stole på. I det tilfellet kan du bare velge forskjellige passord for hvert nettsted, lagre de innloggingene med Firefox passordbehandler og la være og sette et hovedpassord.

Lagre innloggingene dine både med Firefox passordbehandler og infokapsler

Kanskje vil du ha den raskeste løsningen - du vil hoppe over de innloggingssidene du ellers vil måtte besøke mange ganger om dagen. Om datamaskinen din er i trygge hender og nettsidene representerer en lav risiko (de som ikke er knyttet til et kredittkort), kan du lagre innloggingene dine både med passordbehandleren og i infokapsler.

Merk: Uansett hvilken metode du bruker, så pass alltid på at du logger inn på en sikker side. For mer informasjon om dette, les artikkelen Hvordan kan jeg se om forbindelsen min til en nettside er sikker?

Hvordan behandle innloggingene dine

Det er enkelt å endre eller slette brukernavn, passord eller infokapsler. Her er noen artikler som forteller deg hvordan:

Tilleggsprogramvare for passordbehandling

Under har vi listet opp noen verktøy for passordbehandling med utvidede funksjoner, og som fungerer i forskjellige nettlesere, operativsystemer og mobile enheter:

RoboForm automatiserer fullstendig innleggelse av passord og utfylling av skjemaer med et klikk, noe som er veldig effektivt for firmaer og deres ansatte.

1Password fungerer meget bra med alle nettlesere og lagrer mer enn bare passord; kredittkortnumre, bankinformasjon, programvarelisenser og bruker-ID informasjon.

Lastpass er gratis og tilgjengelig på så og si alle alment brukte datamaskinplattformer, også mobile enheter.