Firefox Monitor - ofte stillede spørgsmål

Unlock more from the Firefox suite: Sync, Monitor, Relay and more.

Start nu

Firefox Monitor gør det muligt for dig at finde ud af, om dine private data er omfattede af en datalæk. Læs mere om at tilmelde dig i denne artikel: Firefox Monitor

Generelle spørgsmål om datalæk

Hvad er en datalæk?

Der er tale om en datalæk, når personlig eller privat information bliver kompromitteret, stjålet eller kopieret uden tilladelse. Sådan en sikkerhedsbrist kan være et resultat af cyberangreb på websteder, apps eller databaser, der rummer folks personlige informationer. En datalæk kan også forekomme ved et uheld, fx når en persons logininformationer bliver gjort offentligt tilgængelige ved et uheld.

Hvilken information bliver kompromitteret i en datalæk?

Ikke alle datalæk kompromitterer de samme informationer. Det kommer an på, hvad hackeren kan få adgang til.

Mange datalæk kompromitterer mailadresser og adgangskoder. Andre kompromitterer mere følsomme informationer, fx numre på kreditkort og pas og evt. CPR-numre.

Skal jeg blive bekymret, hvis mine informationer bliver kompromitteret i en datalæk?

Du bør sikre dine personlige informationer og dine konti. Hvis din adgangskode og din mailadresse bliver kompromitteret, kan hackere sælge oplysningerne på det mørke internet til højstbydende. Den, der køber informationerne, kan bruge dem til at tiltvinge sig adgang til de af dine informationer, der ligger online. De kriminelle prøver måske at stjæle din identitet, købe varer eller optage lån i dit navn.

Behøver jeg foretage mig noget, hvis en datalæk fandt sted for flere år siden eller vedrører en gammel konto?

Du skal under alle omstændigheder sørge for at sikre dig selv. Af og til tager det flere år, før kompromitterede data i en datalæk dukker op på det mørke internet. Hvis du endnu ikke har skiftet din adgangskode på den berørte konto, bør du gøre det straks. Hvis du bruger den pågældende adgangskode andre steder, bør du også skifte det dér. Ellers kan hackere bruge dine loginoplysninger på andre websteder.

Jeg har fundet ud af, at jeg er omfattet af en datalæk. Hvad gør jeg?

Besøg Firefox Monitor, hvor du kan læse mere om hvad du skal gøre. Hackere regner med, at folk genbruger deres adgangskoder, så det er vigtigt at bruge forskellige og stærke adgangskoder på alle dine konti. Opbevar dine adgangskoder et sikkert sted, som kun du har adgang til; det kan fx være det samme sted, som du opbevarer vigtige dokumenter eller et program til adgangskode-håndtering, en såkaldt password manager.

Beskytter mit antivirusprogram mod datalæk?

Antivirusprogrammer kan ikke beskytte mod datalæk. De skanner din computer for virus og anden ondsindet software, men kan ikke forhindre nogen i at tiltvinge sig uautoriseret adgang til dine online-konti. Cyber-kriminelle hacker websteder, ikke din computer.

Antivirus programmer kan ikke:

• Forhindre nogen i at hacke sig ind på et websted og stjæle dine login-oplysninger.
  • Forhindre nogen, der har din adgangskode, i at logge ind på en af dine konti.
  • Stoppe alle forsøg på mailsvindel eller phishing-mails, som forsøger at få dig til at indtaste din mailadresse og din adgangskode.

Spørgsmål om Firefox Monitor

Hvorfor tog det så lang tid, før jeg fik besked om datalækken?

Af og til tager det måneder eller år, før kompromitterede data i en datalæk viser sig på det mørke internet. Vi sender underretninger, så snart en datalæk er opdaget, verificeret og tilføjet til vores database.

Jeg genkender ikke firmaet eller webstedet. Hvorfor får jeg meddelelse om en datalæk?

Der kan være forskellige årsager til, at du ikke genkender firmaet eller navnet på lækket:

• Webstedet kan have skiftet navn eller være blevet solgt til et andet firma.
  • Det kan dreje sig om en gammel konto, du har glemt.
  • Nogen kan have oprettet en konto i dit navn.
  • Lækket kan være en samlet liste af flere forskellige datalæk. Hackere kan samle adgangskoder og mailadresser fra mange datalæk til én samlet liste.
  • Der opstod et læk hos en dataopsamler. Disse firmaer opsamler din information fra andre kilder. Dataopsamlerne udarbejder offentligt tilgængelige data og køber kundedata fra andre firmaer. Du kan muligvis have en konto hos et firma, der har solgt dine informationer til en dataopsamler.

Hvordan kan jeg vide, at disse mails er fra Firefox og ikke fra en hacker?

Tjek afsenderens mailadresse. Firefox Monitor-emails vil altid komme fra breach-alerts@mozilla.com. Firefox vil aldrig bede dig indtaste login-oplysninger eller adgangskoder i en mail. De færreste online-tjenester vil bede dig indtaste dit login direkte fra en mail. Hvis de alligevel gør, skal du i stedet gå til webstedet for at logge ind.

Hvordan håndterer Firefox Monitor personfølsomme sider?

Af hensyn til beskyttelse af privatlivet er mailadresser omfattet af personfølsomme datalæk ikke offentligt tilgængelige eller søgbare. Du skal være logget ind eller abonnere for at få adgang til oplysningerne. For at finde ud af om dine oplysninger findes i et personfølsomt datalæk, skal du oprette en konto via Firefox Monitor og bekræfte din mailadresse.

Hvordan ved Firefox Monitor, at jeg er omfattet af disse datalæk?

Firefox Monitor får sine oplysninger om datalæk fra en offentligt tilgængelig kilde, Have I Been Pwned. Hvis du ikke vil have, at din mailadresse vises i denne database, skal du framelde den på deres opt out-side.

Kender Firefox Monitor mine adgangskoder?

Firefox Monitor kender ikke dine adgangskoder. Dine data er anonymiseret af Firefox Monitor, når den sender informationer om datalæk til dig. Læs mere om anonymiserings-teknikken.

Hvor langt tilbage går informationer om datalæk i Firefox Monitor?

Firefox Monitor søger efter din mailadresse i offentligt tilgængelige datalæk tilbage til 2007.

Kan jeg bruge Firefox Monitor i andre browsere så som Chrome eller Safari?

Ja. Firefox Monitor virker med alle browsere. Du kan oprette en Firefox-konto i enhver browser, og vi vil overvåge din mailadresse for datalæk.

Hvor fyldestgørende er Firefox Monitors database over datalæk?

Nogle datalæk vil ikke optræde i vores database, fordi de endnu ikke er blevet opdaget. Andre optræder ikke fordi, Have I Been Pwned, vores kilde til datalæk, ikke har kunnet få adgang til detaljerne om en given datalæk. Hvis et firma, hvor du har en konto, gør dig opmærksom på en sikkerhedsbrist, skal du læse detaljerne nøje og følge deres anfalinger til at sikre din konto.

Skal jeg oprette en Firefox-konto for at modtage Firefox Monitor advarsler?

Ja, men du kan søge efter din mailadresse i offentligt tilgængelige datalæk uden at oprette en konto. For at tilmelde dig advarsler om fremtidige datalæk og for at få en detaljeret rapport, skal du oprette en Firefox-konto på https://monitor.firefox.com.

Jeg er allerede tilmeldt Firefox Monitor advarsler. Skal jeg tilmelde mig igen?

Hvis du tilmeldte dig Firefox Monitor før den 12. marts 2019 behøver du ikke oprette en Firefox-konto igen.

Hvordan kan jeg fjerne abonnementet på Firefox Monitor?

Der vil være et link i mailen med advarslen, som du kan bruge til at fjerne abonnementet. Hvis du ikke længere har mailen, kan du gøre en følgende:

• Hvis du tilmeldte dig med din Firefox-konto, gå til https://monitor.firefox.com/, og klik på ikonet på din profil (eller log ind først), klik så på Indstillinger. Fjern fluebenet ud for Send alle advarsler om datalæk til den berørte mailadresse for at stoppe beskeder, eller rul ned til Fjern Firefox Monitor for at fravælge Firefox Monitor helt.
monitor opt out

Hvad koster Firefox Monitor?

Firefox Monitor er en gratis service, der stilles til rådighed af Mozilla, som er det samme firma, der har udviklet Firefox-browseren.

Kan Firefox Monitor beskytte mig mod datalæk?

Ingen - ikke engang Firefox - kan forhindre datalæk. Vi kan advare dig om læk, der berører dig. Vi kan hjælpe dig med at begrænse risici. Og vi kan anbefale værktøjer, der gør det lettere at beskytte dine oplysninger, når du færdes online. Men du skal selv beskytte dine konti. Hvis en læk omfattede økonomiske oplysninger, skal du også kontrollere dine bankkonti og kontoudtog for at se om noget ser mistænkeligt ud.