Filelink til store vedhæftede filer

(Viderestillet fra File Link)

Denne artikel kan være forældet.

Der er foretaget en vigtig ændring i den engelske artikel, som denne er baseret på. Indtil denne side er opdateret, kan du måske få nytte af denne artikel: Filelink for Large Attachments

Mange mailservere accepterer ikke mails med store, vedhæftede filer. Begrænsningen af filstørrelse afhænger af mailserverens opsætning. Du kan måske godt få lov at sende en mail med en stor vedhæftet fil, men det er ikke sikkert, at modtagerens mailserver vil acceptere filen. Dette er ikke noget, som Thunderbird har kontrol over.

Som et alternativ kan du bruge Thunderbird Filelink til at sende store filer. I stedet for at sende filen til modtageren, sendes den til en webbaseret opbevaringstjeneste, og der indsættes så et link i mailen til filen hos opbevaringstjenesten. Modtageren af mailen kan så klikke på linket for at hente filen. Som en bonus er det meget hurtigere at sende og modtage store filer på denne måde.

Bemærk, at du kan bruge Thunderbird Filelink samtidig med almindelige vedhæftede filer. Dermed kan du fx vedhæfte små filer direkte i en mail, og så bruge Filelink til de store filer.

Vejledningen herunder viser, hvordan Filelink bruges sammen med opbevaringstjenesten Box. Vi har en licensaftale med dem om at integrere deres tjeneste i Thunderbird (vi havde tidligere en aftale med Hightail, tidligere YouSendlt). Der er desuden tilføjet flere andre tjenester gennem fællesskabet i form af udvidelser, fx FileRun, hubiC, Mega, ownCloud-baserede tjenester, Pydio (tidligere AjaXplorer), Synnefo og ~okeanos.

Opsæt Filelink

For at bruge Filelink, skal du først oprette en ny konto (eller konfigurere en eksisterende konto) hos en online opbevaringstjeneste.

1. Klik på menuen Thunderbird i menulinjen, og vælg Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og vælg Indstillinger.
  2. Klik på Vedhæftede filer, og vælg fanebladet Udgående.
  3. Klik på knappen Tilføj for at åbne dialogboksen Konfigurer Filelink.
  4. Vælg den ønskede udbyder på listen.
    • Vælg Box i rullemenuen, og klik derefter på knappen Opret konto, eller klik på linket Få en Box-konto... for at oprette en ny konto.
      Bemærk: For at opsætte en anden konto skal du først installere en tilføjelse til den pågældende tjenesteudbyder (se nedenunder).
  5. Klik på knappen Opret konto for at fortsætte.
FilelinkDialog

Hvis du opretter en ny konto, vil et browservindue åbnes med udbyderens tilmeldingsside. Opret en konto ved at følge vejledningen. Udbyderen vil sende dig en bekræftelsesmail. Klik på bekræftelseslinket i mailen for at bekræfte, at det er din mailadresse. Indtast dit brugernavn (din mailadresse) i dialogboksen, og din adgangskode, når du bliver spurgt.

Når kontoen er oprettet, skal du i Thunderbirds indstillingsvindue sætte mærke ud for Tilbyd at bruge Filelink ved filer større end... for at få Thunderbird til at tilbyde at bruge den valgte tjeneste ved afsendelse af store filer. Vælg den ønskede filstørrelse. De fleste mailudbydere har en reel grænse på omkring 6 MB, så 5 MB er et godt valg for at være på den sikre side.

Sådan bruges Filelink

Når du vedhæfter en fil til en mail, og den overskrider den ovenfor valgte størrelse, vil Thunderbird automatisk foreslå dig at bruge Filelink i stedet for at sende filen som en vedhæftet fil:

FileLinkAsk

Klik på knappen Link for at uploade filen til udbyderen af opbevaringstjenesten. (Alternativt kan du klikke på knappen Ignorer for at sende filen som en vedhæftet fil.)

Når du klikker på knappen Link, vil den viste besked ændres til:

FileLinkLinkingMessage

Når filen er blevet uploadet til opbevaringstjenesten, vil du få indsat en tekstblok og et link til filen i din meddelelse.

FileLinkLinked

Bemærk: Mailen vil fremstå som ren tekst, hvis Skriv meddelelser i HTML-format er slået fra i Kontoindstillinger.

Modtageren kan så klikke på linket for at hente filen.

Hvis du ønsker at bruge Filelink, selvom en fil ikke overskrider den valgte størrelse, skal du klikke på pilen ved siden af knappen Vedhæft på værktøjslinjen. Klik på Filelink på den åbnede menu, og vælg den ønskede opbevaringstjeneste.

Ofte stillede spørgsmål (FAQ) om Filelink

Vedhæftede filer, som du sender via Filelink, gemmes ikke på Mozilla servere. Hver udbyder af opbevaringstjenesterne har deres egen privatlivspolitik og brugsvilkår. Udbyderen af opbevaringstjenesten har gennemgået Filelink-funktionen for at sikre, at den stemmer overens med deres politik.

Ved Mozilla hvilken udbyder brugeren har valgt?

Nej. Mozilla ved ikke, hvilken udbyder brugeren har valgt. Valget af udbyder gemmes lokalt på brugerens computer, ikke hos Mozilla.

Hvilke opbevaringstjenester er understøttet i øjeblikket?

Vi har indgået en aftale med Box om at integrere deres tjenester direkte i Thunderbird. Aftalen med Hightail er ikke længere gyldig. Du kan desuden installere flere opbevaringstjenester med udvidelser, fx:

• Sidst, men ikke mindst, kan du bruge Filelink med en WebDAV-server med tilføjelsen WebDAV for Filelink.

Kan opbevaringstjenesten se mine vedhæftede filer?

Ja, medmindre du krypterer filen, før du uploader den, er opbevaringstjenesten i stand til at se indholdet af filen, ligesom alle andre, der får linket. Du må selv afgøre, hvilken opbevaringstjeneste du stoler på. (Opbevaringstjenesterne forklarer normalt dine privatlivsrettigheder i deres betingelser). Bemærk, at almindelige vedhæftede filer heller ikke er krypterede. Når du sender en vedhæftet fil på den "normale" måde, vil enhver, som har adgang til mailen mellem dit system og modtagerens system (som fx din mailudbyder), kunne få adgang til filen. Filelink tilføjer nogle sikkerhedsfunktioner da upload af filen sker via HTTPS, så der ikke kan lyttes på linjen.

Hvor længe vil min fil være tilgængelig hos opbevaringstjenesten?

Filen vil være tilgængelig hos opbevaringstjenesten, indtil du vælger at slette den. Log ind på tjenestens websted for at se og slette filerne på dit lager.

Kan I understøtte opbevaringstjeneste X eller protokol Y?

Vi planlægger at understøtte SpiderOak. Vi har også et "Up-for-grabs"-projekt, hvis nogen vil tilføje understøttelse af flere tjenester eller protokoller. Tag også et kig på Developer documentation for the Filelink feature.

Jeg bryder mig ikke om at opbevare mine filer hos en tredjepart. Virker almindelige vedhæftede filer stadig?

Du kan stadig sende vedhæftede filer på samme måde, som du altid har gjort. Vi giver dig blot mulighed for at vælge at uploade store vedhæftede filer et andet sted, hvis du ønsker det. Du kan slå tilbudet om at sende vedhæftede filer via en opbevaringstjeneste fra, hvis du ikke ønsker at bruge muligheden:

1. Klik på menuen Thunderbird i menulinjen, og vælg Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og vælg Indstillinger.
  2. Klik på Vedhæftede filer, og vælg fanebladet Udgående.
  3. Sæt filstørrelsen for Filelink-advarslen.

Tilbuddet om at uploade kan deaktiveres helt ved at fjerne markeringen ved Tilbyd at bruge Filelink ved filer større end.