Blokering af indhold

Denne artikel bliver ikke længere vedligeholdt, så dens indhold kan være forældet.

Funktionen Blokering af indhold er blevet redesignet i Firefox version 70 og hedder nu Udvidet beskyttelse mod sporing. Læs artiklen Udvidet beskyttelse mod sporing i Firefox til computer for mere information.
Opdater din version af Firefox for at få de nyeste funktioner og sikkerhedsopdateringer.

Denne artikel gælder for ældre versioner af Firefox.

Blokering af indhold er en samling Firefox-indstillinger, der beskytter dig mod trusler og irritationer på nettet. Standard-indstillingerne inkluderer beskyttelse mod sporings-elementer, der indsamler dine browsing-data over flere forskellige websteder, og cryptominers. Firefox giver dig også mulighed for beskyttelse mod skadelige scripts, som fx malware, der dræner dit batteri. Denne beskyttelse af dit privatliv er for det meste usynlig, men du ved, at den virker, når du ser et skjold-ikon til venstre i adressefeltet.

I nogle tilfælde vil blokering af dette indhold få Firefox til at indlæse sider hurtigere, men blokeringen kan også påvirke sidernes funktionalitet. Det er nemt at deaktivere blokering på websteder, du stoler på. Du kan også tilpasse dine indstillinger til blokering af indhold til at blokere flere eller færre sporings-elementer.

Blokering af indhold er en samling Firefox-indstillinger, der beskytter dig mod trusler og irritationer på nettet. Indstillingerne inkluderer beskyttelse mod sporings-elementer, der kan indsamle dine browsing-data over flere forskellige websteder. Siden Firefox version 67 kan du også blokere skadelige scripts, herunder cryptominers og fingerprinters. Denne beskyttelse af dit privatliv er for det meste usynlig, men du ved, at den virker, når du ser et skjold-ikon til venstre i adressefeltet.

I nogle tilfælde vil blokering af dette indhold få Firefox til at indlæse sider hurtigere, men blokeringen kan også påvirke sidernes funktionalitet. Det er nemt at deaktivere blokering på websteder, du stoler på. Du kan også tilpasse dine indstillinger til blokering af indhold til at blokere flere eller færre sporings-elementer.

Bemærk, at en ældre version af Firefox vises i videoen. De viste vinduer kan have være ændrede.

Blokering af indhold beskytter dit privatliv på følgende måder

• Sporings-tjenester: Sporing hentyder normalt til indhold, cookies eller scripts, der kan indsamle dine browsing-data over flere forskellige websteder. Firefox blokerer som standard sporings-tjenester i private vinduer. Vælg Striks eller Tilpasset for at blokere kendte sporings-tjenester i alle vinduer.
  • Sporings-cookies fra tredjepart: En tredjeparts-cookies er sat af et andet websted end det, du besøger i øjeblikket. Annoncører bruger oftest tredjeparts-cookies til at spore dig på tværs af flere websteder og målrette reklamer mod dig. Siden Firefox version 69 bliver sporings-cookies fra tredjepart blokeret for alle som standard.
  • Fingerprinters: Fingerprinting-scripts indsamler informationer om din browser og din enheds konfiguration, som fx styresystem, skærmopløsning og andre indstillinger. Ved at sammensætte disse data kan fingerprinters oprette en unik profil af dig, som kan bruges til at spore dig på tværs af internettet. Fingerprinting overtræder Firefox’ anti-sporings-politik. Vælg Striks eller Tilpasset for at blokere fingerprinters i Firefox 69.
  • Cryptominers: Cryptomining-scripts bruger din computers processor (CPU) til at udvinde crypto-valuta. Disse scripts gør din computer langsommere og dræner batteriet. Cryptominers blokeres som standard i Firefox 69.

Sådan blokerer du flere eller færre sporings-elementer

Firefox beskytter dig som standard mod at blive sporet i private vinduer ved hjælp af en liste fra Disconnect med kendte sporings-elementer. Firefox tillader nogle sporings-elementer, så websteder kan fungere som de skal. Du kan ændre dine indstillinger, så Firefox altid blokerer sporings-elementer, så sporings-elementer fra Disconnects blokeringsliste niveau 2 blokeres, eller så sporings-tjenester aldrig blokeres.

Sådan tilpasser du dine indstillinger:

1. Klik på menuknappen Billedet "fx57menu" findes ikke..
  2. Klik på Blokering af indhold.
    Dette åbner afsnittet Blokering af indhold i Firefox' indstillinger.
    Fx69ContentBlocking-Standard
  3. Vælg dine indstillinger til blokering af indhold:
  • Standard: Blokerer kendte sporings-elementer i private vinduer, sporings-cookies fra tredjepart og cryptominers. Dette er standard-indstillingen. Hvis du vil gendanne til standard-indstillingen, så vælg Standard.
  • Striks: Blokerer kendte sporings-elementer i alle vinduer, tredjeparts sporings-cookies, fingerprinters og cryptominers.
  • Tilpasset: Lader dig vælge, hvad du vil blokere. Under Tilpasset kan du også slå al blokering af indhold fra.

Du kan også indstille Firefox til altid at sende websteder signalet Spor mig ikke. Læs artiklen Hvordan aktiverer jeg Spor mig ikke-funktionen?, hvis du vil vide mere.

Tilpassede indstillinger

Aggressiv beskyttelse

1. Vælg Tilpasset.
  2. Klik på rullemenuen og vælg I alle vinduer.
    Tracking Protection
  3. Klik på linket Skift blokeringsliste.
    Dialogboksen Blokeringslister åbnes.
  4. Vælg Blokeringsliste niveau 2. Blokerer alle kendte sporings-elementer. Dette kan i nogle tilfælde forhindre indlæsning af websteder eller indhold.
  5. Klik på knappen Gem ændringer.
  6. Sæt flueben ud for Cookies, hvis der ikke allerede er et flueben dér.
    Tredjeparts sporings-tjenester er valgt som standard. I rullemenuen kan du vælge en mere aggressiv beskyttelse mod cookies, som fx blokering af alle tredjeparts-cookies eller blokering af alle cookies.
  7. Sæt flueben ud for Cryptominers.
  8. Sæt flueben ud for Fingerprinters.
  9. Klik på knappen Genindlæs alle faneblade for at anvende disse ændringer på alle dine faneblade.

Fjern al beskyttelse

Du kan også fjerne al den beskyttelse, der tilbydes af Blokering af indhold. Dette deaktiverer funktionen fuldstændigt.

1. Vælg Tilpasset.
  2. Fjern fluebenet ud for Sporings-elementer.
  3. Fjern fluebenet ud for Cookies.
  4. Fjern fluebenet ud for Cryptominers.
  5. Fjern fluebenet ud for Fingerprinters.
  6. Klik på knappen Genindlæs alle faneblade for at anvende disse ændringer på alle dine faneblade.

Sådan kan du se, om Firefox blokerer indhold

Når Firefox blokerer uønsket indhold, vises et skjold-ikon Address bar shield i adressefeltet.

url shield 65

Klik på skjold-ikonet Address bar shield eller på informations-ikonet site info icon for at åbne kontrolcentret. I afsnittet Blokering af indhold får du mere information om den type indhold, Firefox blokerer, såsom sporings-elementer og sporings-cookies fra tredjepart.

content blocking panel 65

Hvilket indhold der bliver blokeret, afhænger af webstedet og dine indstillinger. Klik på pilene > til højre for Sporings-tjenester og Cookies, for at se, hvilket indhold der er blevet blokeret eller tilladt på det pågældende websted.

blocked cookies 65

Blokeret indhold vil være gråtonet og markeret med Blokeret.

Slå blokering af indhold fra for enkelte websteder

Blokering af indhold kan nogle gange forhindre, at websider eller dele af dem indlæses. Hvis blokering af indhold "ødelægger" et websted, kan du deaktivere funktionen for webstedet. Skjold-ikonet vises i adressefeltet, når Firefox blokerer indhold på en webside.

1. Klik på skjold-ikonet Address bar shield eller på informations-ikonet site info icon for at åbne kontrolcentret.
    content blocking panel 65
  2. Klik på knappen Slå blokering fra for dette websted for at deaktivere blokering for webstedet i et almindeligt vindue.
    Hvis du er i et privat vindue, så klik på knappen Slå blokering fra midlertidigt (se nedenunder).
    Når blokering af indhold er deaktiveret, vises et overstreget skjold-ikon shield icon strikethrough i adressefeltet. Du kan genaktivere blokering af indhold ved at klikke på skjold-ikonet Address bar shield igen eller ved at klikke på informations-ikonet site info icon og så klikke på knappen Slå blokering til for dette websted.

Blokering af indhold i privat browsing

Eftersom der ikke gemmes informationer om din browsing i privat browsing, huskes deaktivering af blokering af indhold for enkelte websteder heller ikke. Næste gang du starter privat browsing vil blokering af indhold atter være aktiveret på alle websteder. Du kan omgå dette ved at deaktivere blokering af indhold for webstedet, mens du browser i et almindeligt vindue. Så vil Firefox også deaktivere blokering af indhold for det pågældende websted, når du browser i et privat vindue.

Blokeringslister i Firefox

Firefox bruger som standard Blokeringsliste niveau 1 fra Disconnect.me. For en mere aggressiv beskyttelse mod sporing, brug Blokeringsliste niveau 2.

• Blokeringsliste niveau 1 blokerer almindeligt kendte analysesporinger, sociale sporinger og reklamesporinger. Den tillader dog nogle kendte sporinger for at undgå websider, der ikke virker eller ikke kan indlæses.
  • Blokeringsliste niveau 2 blokerer alle kendte sporinger, inklusive analysesporinger, sporing via sociale medier, reklamesporinger og sporing af indhold. Bruger du Blokeringsliste niveau 2, kan du opleve websider, hvor video, slideshow med billeder og sociale tjenester ikke virker.

Skift af blokeringsliste

1. Klik på menuknappen Billedet "fx57menu" findes ikke..
  2. Vælg Blokering af indhold.
    Dette åbner afsnittet Blokering af indhold i Firefox' indstillinger.
  3. Vælg Tilpasset.
  4. Klik på linket Skift blokeringsliste
  5. Vælg den ønskede blokeringsliste.
    Change Block Lists
  6. Klik på knappen Gem ændringer.

Blokering af indhold beskytter dit privatliv på følgende måder

• Sporings-tjenester : Sporing hentyder normalt til indhold, cookies eller scripts, der kan indsamle dine browsing-data over flere forskellige websteder. Firefox blokerer som standard sporings-tjenester i private vinduer. Vælg Striks eller Tilpasset for at blokere kendte sporings-tjenester i alle vinduer.
  • Sporings-cookies fra tredjepart: En tredjeparts-cookies er sat af et andet websted end det, du besøger i øjeblikket. Annoncører bruger oftest disse tredjeparts-cookies til at spore dig på tværs af flere websteder og målrette reklamer mod dig. Firefox vil snart blokere sporings-cookies fra tredjepart for alle som standard. Vi ruller gradvist denne beskyttelser ud til alle brugere.
  • Cryptominers: Cryptomining-scripts bruger din computers processor (CPU) til at udvinde crypto-valuta. Disse scripts gør din computer langsommere og dræner batteriet. Blokér cryptominers med indstillingen Striks.
  • Fingerprinters: Fingerprinting-scripts indsamler informationer om din browser og din enheds konfiguration, som fx styresystem, skærmopløsning og andre indstillinger. Ved at sammensætte disse data kan fingerprinters oprette en unik profil af dig, som kan bruges til at spore dig på tværs af internettet. Fingerprinting overtræder Firefox’ anti-sporings-politik. Blokér fingerprinters med indstillingen Striks.

Sådan blokerer du flere eller færre sporings-elementer

Firefox beskytter dig som standard mod at blive sporet i private vinduer ved hjælp af en liste fra Disconnect med kendte sporings-elementer. Firefox tillader nogle sporings-elementer, så websteder fungerer som de skal. Du kan ændre dine indstillinger, så Firefox altid blokerer sporings-elementer, så sporings-elementer fra Disconnects blokeringsliste niveau 2 blokeres, eller så sporings-tjenester aldrig blokeres.

Sådan tilpasser du dine indstillinger:

1. Klik på menuknappen Billedet "fx57menu" findes ikke..
  2. Klik på Blokering af indhold.
    Dette åbner afsnittet Blokering af indhold i Firefox' indstillinger. Hvis din version af Firefox ser anderledes ud, skyldes det, at vi gradvist ruller beskyttelse mod sporings-cookies fra tredjepart ud til alle brugere.
    Content Blocking
  3. Vælg dine indstillinger til blokering af indhold:
  • Standard: Blokerer kendte sporings-elementer i private vinduer og sporings-cookies fra tredjepart. Dette er standard-indstillingen. Hvis du vil gendanne til standard-indstillingen, så vælg Standard.
  • Striks: Blokerer sporings-elementer og tredjeparts sporings-cookies i alle vinduer.
  • Tilpasset: Lader dig vælge, hvad du vil blokere. Under Tilpasset kan du også slå al blokering af indhold fra.

Du kan også indstille Firefox til altid at sende websteder signalet Spor mig ikke. Læs artiklen Hvordan aktiverer jeg Spor mig ikke-funktionen?, hvis du vil vide mere.

Tilpassede indstillinger for aggressiv beskyttelse

1. Vælg Tilpasset.
  2. Klik på rullemenuen og vælg I alle vinduer.
    Tracking Protection
  3. Klik på linket Skift blokeringsliste.
    Dialogboksen Blokeringslister åbnes.
  4. Vælg Blokeringsliste niveau 2. Blokerer alle kendte sporings-elementer. Dette kan i nogle tilfælde forhindre indlæsning af websteder eller indhold.
  5. Klik på knappen Gem ændringer.
  6. Sæt flueben ud for Cookies, hvis der ikke allerede er et flueben dér.
    Tredjeparts sporings-tjenester er valgt som standard. I rullemenuen kan du vælge en mere aggressiv beskyttelse mod cookies, som fx blokering af alle tredjeparts-cookies eller blokering af alle cookies.
  7. Sæt flueben ud for Cryptominers.
  8. Sæt flueben ud for Fingerprinters.
  9. Klik på knappen Genindlæs alle faneblade for at anvende disse ændringer på alle dine faneblade.

Fjern al beskyttelse

Du kan også fjerne al den beskyttelse, der tilbydes af Blokering af indhold, hvilken deaktiverer funktionen fuldstændigt.

1. Vælg Tilpasset.
  2. Fjern fluebenet ud for Sporings-elementer.
  3. Fjern fluebenet ud for Cookies.
  4. Fjern fluebenet ud for Cryptominers.
  5. Fjern fluebenet ud for Fingerprinters.
  6. Klik på knappen Genindlæs alle faneblade for at anvende disse ændringer på alle dine faneblade.

Sådan kan du se, om Firefox blokerer indhold

Når Firefox blokerer uønsket indhold, vises et skjold-ikon Address bar shield i adressefeltet.

url shield 65

Klik på skjold-ikonet Address bar shield eller på informations-ikonet site info icon for at åbne kontrolcentret. Se under afsnittet Blokering af indhold. Der får du mere information om den type indhold, Firefox blokerer, såsom sporings-elementer og sporings-cookies fra tredjepart.

content blocking panel 65

Hvilket indhold der bliver blokeret, afhænger af webstedet og dine indstillinger. Klik på pilene > til højre for Sporings-tjenester og Cookies, for at se, hvilket indhold der er blevet blokeret eller tilladt på det pågældende websted.

blocked cookies 65

Blokeret indhold vil være markeret med Blokeret og gråtonet.

Slå blokering af indhold fra for enkelte websteder

Blokering af indhold kan nogle gange forhindre, at websider eller dele af dem ikke indlæses. Hvis blokering af indhold "ødelægger" et websted, kan du deaktivere funktionen for enkelte websteder. Skjold-ikonet vises i adressefeltet, når Firefox blokerer indhold på en webside.

1. Klik på skjold-ikonet Address bar shield eller på informations-ikonet site info icon for at åbne kontrolcentret.
    content blocking panel 65
  2. Klik på knappen Slå blokering fra for dette websted for at deaktivere blokering for webstedet i et almindeligt vindue.
    Hvis du er i et privat vindue, så klik på knappen Slå blokering fra midlertidigt (se nedenunder).
    Når blokering af indhold er deaktiveret, vises et overstreget skjold-ikon shield icon strikethrough i adressefeltet. Du kan genaktivere blokering af indhold ved at klikke på skjold-ikonet Address bar shield igen eller ved at klikke på informations-ikonet site info icon og så klikke på knappen Slå blokering til for dette websted.

Blokering af indhold i privat browsing

Eftersom der ikke gemmes informationer om din browsing i privat browsing, huskes deaktivering af blokering af indhold for enkelte websteder heller ikke. Næste gang du starter privat browsing vil blokering af indhold atter være aktiveret på alle websteder. Du kan omgå dette ved at deaktivere blokering af indhold for webstedet, mens du browser i et almindeligt vindue, så vil Firefox også deaktivere blokering af indhold for det pågældende websted, når du browser i et privat vindue.

Blokeringslister i Firefox

Firefox bruger som standard Blokeringsliste niveau 1 fra Disconnect.me. For en mere aggressiv beskyttelse mod sporing, brug Blokeringsliste niveau 2.

• Blokeringsliste niveau 1 blokerer almindeligt kendte analysesporinger, sociale sporinger og reklamesporinger. Den tillader dog nogle kendte sporinger for at undgå websider, der ikke virker eller ikke kan indlæses.
  • Blokeringsliste niveau 2 blokerer alle kendte sporinger, inklusive analysesporinger, sporing via sociale medier, reklamesporinger og sporing af indhold. Bruger du Blokeringsliste niveau 2, kan du opleve websider, hvor video, slideshow med billeder og sociale tjenester ikke virker.

Skift af blokeringsliste

1. Klik på menuknappen Billedet "fx57menu" findes ikke..
  2. Vælg Blokering af indhold.
    Dette åbner afsnittet Blokering af indhold i Firefox' indstillinger.
  3. Vælg Tilpasset.
  4. Klik på linket Skift blokeringsliste
  5. Vælg den ønskede blokeringsliste.
    Change Block Lists
  6. Klik på knappen Gem ændringer.